Finns det någon bästa tidpunkt att ta gurkmeja?

Published:

Gurkmeja är en populär indisk krydda som har använts i matlagning och medicin i århundraden. Den innehåller kurkumin, en förening med kraftfulla antiinflammatoriska och antioxidativa egenskaper. På senare år har gurkmeja blivit mycket populärt som kosttillskott på grund av sina potentiella hälsofördelar. Men när det gäller att få ut mesta möjliga av denna superkrydda undrar många - finns det en optimal tidpunkt för att ta gurkmejatillskott?

I denna omfattande guide kommer vi att fördjupa oss i forskningen bakom gurkmeja och kurkumin, titta på de möjliga fördelarna med att optimera när du tar det, och ge tips för att maximera absorptionen. Läs vidare för att få reda på om tidpunkten spelar någon roll när du tar gurkmejatillskott.

Finns det en bästa tid att ta gurkmeja

En översikt över gurkmeja och kurkumin

Gurkmeja är en gul-orange krydda som kommer från växten Curcuma longa. Det är en av huvudingredienserna i currypulver och ger den livfulla gyllene färgen. Gurkmeja har en varm, bitter smak och används i matlagning, särskilt i det sydasiatiska köket.

Den medicinska föreningen i gurkmeja är kurkumin. Curcumin är ansvarig för gurkmejans livfulla färg och de flesta av dess terapeutiska effekter. Forskning har visat att curcumin är en kraftfull antioxidant och ett antiinflammatoriskt medel. Det modulerar kroppens inflammatoriska vägar och kan bidra till att minska oxidativ stress.

Curcumin kan vara till nytta vid tillstånd som artrit, metabolt syndrom, hjärtsjukdomar och till och med fördröja hjärnans åldrande. Det tros fungera genom att interagera med flera molekylära mål som är involverade i inflammation.

Men det finns en hake - curcumin absorberas dåligt i blodomloppet. Det är hydrofobt, vilket innebär att det inte löser sig bra i vatten. Därför är det bara en liten del av det curcumin du får i dig som absorberas intakt.

Så hur kan man maximera upptaget av curcumin? Låt oss först titta på de faktorer som påverkar hur väl det absorberas och utnyttjas.

Vad påverkar absorptionen av curcumin?

Det finns flera faktorer som påverkar hur mycket curcumin din kropp absorberar när du tar ett gurkmejatillskott:

Förbättrare av biotillgänglighet

Biotillgänglighet avser den mängd av en förening som kommer in i cirkulationen och är tillgänglig för kroppen att använda. Substanser som förbättrar curcumins biotillgänglighet kan avsevärt öka nivåerna i blodomloppet.

Vanliga biotillgänglighetshöjare som tillsätts till kurkumintillskott inkluderar piperin, fosfolipider och oljor. Piperin är en alkaloid från svartpeppar som kan öka absorptionen av curcumin med upp till 2000%.

Fetthalt

Curcumin är fettlösligt, så om du äter det tillsammans med fetter eller oljor kan upptaget öka. Studier visar att även små mängder olja som kokos- eller olivolja ökar biotillgängligheten för curcumin dramatiskt.

Effekter av livsmedel

Att ta curcumin tillsammans med en måltid verkar öka biotillgängligheten jämfört med att ta det på fastande mage. En studie visade att absorptionen ökade med 2000% när curcumin intogs under en måltid.

Tarmhälsa

Hur ditt matsmältningssystem mår påverkar också absorptionen av curcumin. Tillstånd som läckande tarm eller inflammatorisk tarmsjukdom kan försämra absorptionen. Att optimera tarmhälsan med prebiotika, probiotika och antiinflammatoriska livsmedel kan förbättra biotillgängligheten för curcumin.

Theracurmin vs vanlig curcumin

Theracurmin är en patenterad form av curcumin med överlägsen absorption. Den använder mikroskopiska partiklar och naturliga emulgeringsmedel för att öka biotillgängligheten upp till 27 gånger högre än vanliga curcuminextrakt.

Nu när vi känner till de viktigaste faktorerna som påverkar absorptionen, låt oss titta på hur timing av gurkmejatillskott med måltider eller andra näringsämnen ytterligare kan optimera curcuminnivåerna.

Fördelarna med att optimera när du tar gurkmeja

Att ta gurkmejatillskott med vissa livsmedel eller näringsämnen verkar avsevärt öka hur mycket curcumin din kropp absorberar och utnyttjar.

Här är några av de evidensbaserade fördelarna med att optimera när du tar gurkmeja:

 • Ökade nivåer av curcumin i blodet - Att ta gurkmeja med fetter, oljor eller biotillgänglighetsförstärkare resulterar i betydligt högre plasmanivåer av curcumin jämfört med att ta det ensamt.
 • Förbättrade antiinflammatoriska effekter - Genom att uppnå högre curcuminnivåer förbättras dess förmåga att bekämpa inflammation. Detta leder till större terapeutiska effekter.
 • Förbättrad antioxidantkapacitet - Högre cirkulerande curcuminnivåer stärker antioxidantförsvaret och bidrar till att minska oxidativ stress.
 • Riktade fördelar - Timing av gurkmejaintag kan förbättra dess effekter på vissa tillstånd som artrit, metabolism och hjärthälsa.
 • Färre doser krävs - Eftersom du tar upp mer curcumin per dos kan du behöva ta färre tillskott för att nå målnivåerna.
 • Minska risken för biverkningar - Förbättrad absorption kan minimera risken för att curcumin passerar över till tarmen, vilket minskar risken för biverkningar i matsmältningen.

Slutsatsen är att rätt timing av ditt intag dramatiskt kan öka hur mycket curcumin din kropp absorberar. Låt oss titta på några av de bästa tiderna att ta gurkmeja.

Bästa tiden att ta kosttillskott med gurkmeja

Att optimera när du tar gurkmejatillskott kan verkligen löna sig i form av förbättrad absorption och fördelar. Här är några av de bästa tiderna att ta gurkmeja:

Med måltider

Flera studier visar att intag av curcumin tillsammans med mat avsevärt förbättrar absorptionen. En studie visade en 2000-procentig ökning av biotillgängligheten när curcumin togs tillsammans med en måltid!

Man tror att mat hjälper till att stimulera gallproduktionen vilket förbättrar lösligheten och absorptionen av curcumin i tarmen. Se till att ta gurkmejakapslar under eller strax efter en måltid för optimal effekt.

Tips: För ännu bättre absorption, ta med fetter eller oljor som kokosnöt, olivolja eller linfröolja.

Morgon på tom mage

Absorptionen av kurkumin ökar när det tas tillsammans med mat, men det kan också vara bra att äta på tom mage.

En studie visade att intag av curcumin på morgonen ledde till snabb absorption och högre maximala blodnivåer jämfört med senare på dagen.

Vissa nutritionister rekommenderar att man tar gurkmeja innan man äter något. På så sätt kan gurkmejan snabbt nå toppnivåer innan den metaboliseras och utsöndras.

Var medveten om att kurkumindoser på mer än 500 mg på fastande mage kan öka risken för biverkningar som huvudvärk eller illamående hos känsliga personer.

Natten före sänggåendet

Det finns vissa belägg för att intag av curcumin före sänggåendet leder till förbättrad absorption och användning under natten.

En studie visade att en dos vid sänggåendet höll blodnivåerna förhöjda i över 10 timmar längre jämfört med intag på morgonen.

Curcumin som intas på kvällen kan absorberas bättre på grund av långsammare matsmältningsmotilitet och längre transittid i mag-tarmkanalen när man sover.

Överväg att ta ditt dagliga tillskott av curcumin ca 30 minuter före sänggåendet för att maximera absorptionen under natten.

Efter träning

Ny forskning tyder på att intag av curcumin efter träning kan förstärka dess antioxidativa och antiinflammatoriska egenskaper.

Intensiv fysisk aktivitet kan ge upphov till kortvarig inflammation och oxidativ stress. Curcumin hjälper till att motverka dessa effekter, minska muskelskadorna och påskynda återhämtningen.

Försök att ta ett kurkumintillskott inom 1 timme efter ditt träningspass. Se bara till att kombinera det med piperin eller oljor för ökad biotillgänglighet.

Före fettrika måltider

Även om fett i kosten kan öka upptaget av curcumin, kan det också försämra dess funktion. Curcumins fettbindande aktivitet kan hindras när det finns ett överskott av fett.

Forskning visar att intag av curcumin 30-60 minuter före en fettrik måltid kan göra att det absorberas helt innan mycket fett från kosten når matsmältningskanalen.

Detta bidrar till att maximera biotillgängligheten och bevara curcumins terapeutiska effekter. Prova denna strategi innan du unnar dig fet, oljig eller stekt mat.

Med svartpeppar

Minns du att piperin från svartpeppar kan öka biotillgängligheten för curcumin med upp till 2000 %?

Var noga med att ta gurkmejatillskott med Bioperine eller tillsätt en nypa svartpeppar i maten när du lagar mat med gurkmeja.

För maximal effekt bör du ta ca 10-20 mg piperin för varje 2-4 gram gurkmeja du tar. Kombinationen tar absorptionen till nästa nivå!

Hur man använder dessa timingsstrategier

Här är några enkla sätt att implementera dessa evidensbaserade strategier:

 • Ta kurkumin kapslar i samband med måltider som är rika på hälsosamma fetter som avokado, nötter, olivolja eller fet fisk.
 • Tillsätt gurkmejapulver eller gurkmejaextrakt i smoothies med kokos- eller linolja för att öka upptaget.
 • Strö gurkmeja i ägg, soppor eller grytor tillsammans med svartpeppar innan du äter.
 • Gör en "gyllene pasta" av gurkmejapulver, kokosolja och svartpeppar som intas dagligen.
 • Välj ett kurkumintillskott med piperin eller emulgeringsmedel för ökad biotillgänglighet.
 • Ställ in en påminnelse om att ta kurkumintillskott strax före sänggåendet eller efter ett träningspass.

Proffsens tips: Överväg att alternera mellan olika tidpunkter för att täcka alla dina baser. Ta t.ex. till frukost vissa dagar och före sänggåendet andra dagar.

Potentiella biverkningar av gurkmejatillskott

Att förbättra absorptionen av kurkumin kan hjälpa dig att undvika biverkningar genom att minimera den dos som behövs. Men var medveten om att gurkmeja fortfarande kan orsaka:

 • Magbesvär vid intag av stora mängder eller på fastande mage
 • Blodförtunnande, så de som tar antikoagulerande läkemedel bör rådfråga läkare
 • Ökad gallutsöndring, vilket kan förvärra problem med gallblåsan
 • Interaktioner med läkemedel, inklusive antidepressiva medel och blodsockersänkande läkemedel

Håll dig till rekommenderade doser och undvik att ta gurkmejatillskott om du har gallsten eller en blödningsstörning. Diskutera med din läkare först om du tar några mediciner.

Att sätta ihop allt - en sammanfattning

Låt oss göra en snabb sammanfattning av allt vi har täckt för att hitta den bästa tiden att ta gurkmeja:

 • Curcumin absorberas dåligt på egen hand, så timing och kombinationer är avgörande.
 • Ta med mat, oljor eller piperin för att avsevärt öka absorptionen och effekterna.
 • Morgon, läggdags eller efter träning kan möjliggöra snabbt upptag och långvarig förhöjning av curcuminnivåerna.
 • Konsumera 30-60 minuter före fettrika måltider för att maximera absorption och funktion.
 • Variera olika tidsstrategier morgon, middag och kväll för att täcka alla dina baser.

Slutsatsen är att rätt timing av gurkmejaintaget verkligen optimerar hälsofördelarna. Ta denna superkrydda vid rätt tidpunkt för att minska inflammation, bekämpa oxidativ stress och se till att kroppen mår som bäst.

Vanliga frågor och svar

Har du fortfarande några frågor om när du ska ta gurkmeja? Här är svaren på några vanliga frågor:

Ska jag ta gurkmeja före eller efter maten?

Den bästa tiden att ta gurkmeja är under eller strax efter en måltid. Att ta det före en måltid på fastande mage är okej men kan orsaka biverkningar hos känsliga personer.

Vilken är den bästa tiden på dagen att ta gurkmeja?

Två optimala tidpunkter är på morgonen på fastande mage för att uppnå maximal absorption och på kvällen före sänggåendet för att förlänga de förhöjda curcuminnivåerna.

Hur ofta ska jag ta gurkmeja per dag?

De flesta studier använder gurkmejadoser på 500-2000 mg dagligen. Det är bäst att dela upp detta i 2-3 doser som tas med mat för att förbättra absorptionen.

Ska jag dricka gurkmejate före sänggåendet?

Ja, att dricka gurkmejate före sömnen kan främja absorptionen under natten. Se till att tillsätta ett fettämne som kokosmjölk eller en nypa svartpeppar.

Är det bättre att ta gurkmeja före eller efter träning?

Forskning visar att intag av gurkmejatillskott inom 1 timme efter träning motverkar inflammation och oxidativa skador från träningspasset.

Slutsats

Det finns helt klart optimala tider för att ta gurkmeja som kan maximera absorptionen och fördelarna. Den perfekta tidpunkten beror på faktorer som dosering, måltidsinnehåll och din egen kropp. Rätt timing ger antiinflammatoriska och antioxidativa effekter precis när du behöver dem som mest.

Kom ihåg dessa viktiga punkter:

 • Ta kurkumin med fett eller piperin för att öka absorptionen med upp till 2000%.
 • Absorptionen förbättras när det tas under, strax före eller efter måltid
 • Intag tidigt på morgonen och före sänggåendet för att potentiellt förlänga förhöjda blodnivåer
 • Ta strax efter träning eller före fettrika måltider för riktade fördelar

Så ge gurkmeja timing ett försök och se om du märker en skillnad i hur du mår. När denna superrot tas vid rätt tidpunkt ökar absorptionen av kurkumin och dess fördelar till sin högsta potential.

Vad är skillnaden mellan gurkmeja och kurkumin?

Gurkmeja är en krydda som framställs av rötterna från växten Curcuma longa. Kurkumin är den aktiva föreningen i gurkmeja som ger den dess livfulla färg och medicinska effekter. Kurkumintillskott innehåller högkoncentrerade kurkuminextrakt.

Hur mycket curcumin finns det i gurkmeja?

Rå gurkmejerot innehåller ca 3% kurkumin. Gurkmejapulver har något högre curcuminhalt, närmare 5%. Kurkumintillskott är standardiserade till 95% kurkumin och förbättrade för bättre absorption.

Finns det kontraindikationer mot att ta gurkmeja?

Gurkmeja kan vara olämpligt för personer med gallsten eller blockerade gallgångar på grund av dess gallstimulerande effekter. Det kan också öka blödningsrisken hos personer som tar antikoagulerande läkemedel. De som är gravida, försöker bli gravida eller ammar bör undvika medicinska doser av gurkmeja.

Vad är bäst - gurkmejakapslar eller gurkmejapulver?

Gurkmejakapslar ger mer konsekvent dosering och högre kurkuminkoncentrationer jämfört med pulver. Pulver kan dock absorberas bättre när det blandas i mat och olja. Båda ger fördelar beroende på dina behov och preferenser.

Hur lång tid tar det för gurkmejatillskott att verka?

Hur lång tid det tar innan man känner av gurkmejans positiva effekter varierar beroende på vilket tillstånd som behandlas. Akut inflammation kan förbättras inom några få doser, medan kroniska hälsoproblem kan ta 4-8 veckor av daglig användning för att uppleva effekter.

Kan jag ta gurkmeja på obestämd tid eller måste jag cykla det?

De flesta undersökningar har utvärderat daglig användning av gurkmeja i 2-3 månader utan problem. Vissa experter föreslår dock att man tar en paus med jämna mellanrum, t.ex. en vecka varje månad. Rådgör med din vårdgivare.

Finns det några negativa interaktioner mellan gurkmeja och mediciner?

Gurkmeja kan interagera med vissa mediciner inklusive antidepressiva medel, diabetesläkemedel, antacida och blodförtunnande medel. De som tar några mediciner bör fråga sin läkare innan de använder gurkmeja kosttillskott.

Sammanfattning

Nya bevis visar att intag av gurkmejatillskott vid specifika tidpunkter på dagen resulterar i mycket större absorption och utnyttjande av curcumin. Studier visar att upptaget av curcumin ökar med upp till 2000% när det intas tillsammans med fetter, oljor eller svartpeppar på grund av den förbättrade lösligheten. De bästa tiderna att ta gurkmeja är under eller strax efter måltid, på morgonen på fastande mage för att nå toppnivåer, före sänggåendet för att förlänga upptaget och efter träning för att minska inflammation. Att ta curcumin 30-60 minuter före fettrika måltider bevarar dess aktivitet. Genom att alternera olika tidsstrategier morgon, middag och kväll uppnås fördelar dygnet runt. Korrekt tidsinställda doser maximerar de antiinflammatoriska och antioxidativa effekterna samtidigt som biverkningar förebyggs. De som tar läkemedel bör rådgöra med en läkare innan de använder gurkmejatillskott på grund av potentiella interaktioner. Att optimera när du tar gurkmeja kan verkligen löna sig i form av ökad absorption, biotillgänglighet och riktade hälsofördelar.Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare