Gör gurkmeja tänderna vitare?

Published:

Gurkmeja har blivit en otroligt populär krydda och tillskott under de senaste åren. Gurkmeja är känd för sin livfulla gulorangea färg och innehåller en förening som kallas curcumin som har förknippats med en mängd potentiella hälsofördelar. Vissa hävdar att gurkmeja också kan göra ditt leende naturligt vitare och ljusare. Men finns det någon sanning i detta? Låt oss ta en närmare titt på vad forskningen säger.

Gör gurkmeja tänderna vitare

Hur fungerar gurkmeja för att bleka tänderna?

Gurkmeja innehåller en förening som kallas kurkumin, som ger kryddan dess distinkta färg. Curcumin är en kraftfull antioxidant och ett antiinflammatoriskt medel. Viss forskning tyder på att curcumin kan ha tandblekande egenskaper:

 • Tar bort missfärgningar på ytan - Antioxidanterna i gurkmeja kan hjälpa till att ta bort missfärgningar på ytan av tänderna som orsakats av mat, dryck och rökning. Gurkmeja hjälper till att skrubba bort beläggningar utan slipmedel.
 • Bekämpar plack och bakterier - Curcumin har antimikrobiella egenskaper som kan bidra till att hämma tillväxten av plack och bakterier i munnen. Detta kan förhindra uppbyggnad av tandsten och karies.
 • Naturligt blekmedel - Föreningar i gurkmeja anses kunna bleka tänderna naturligt och göra ytan vitare. Mer forskning behövs, men tidiga studier visar lovande resultat.
 • Förebygger framtida missfärgningar - De antiinflammatoriska egenskaperna hos curcumin kan hjälpa till att förebygga gingivit och parodontal sjukdom, tillstånd som kan leda till missfärgning av tänderna.

Så i teorin erbjuder gurkmeja ett naturligt sätt att försiktigt avlägsna ytliga missfärgningar från tänderna och samtidigt skydda dem mot framtida missfärgningar. Men vad säger forskningen om hur effektivt det egentligen är?

Vad säger forskningen om tandblekning med gurkmeja?

Det finns ny forskning som visar att gurkmeja kan användas för att bleka tänderna, men de övergripande bevisen är begränsade:

 • Provrörsundersökningar har visat att kurkumin effektivt kan avlägsna missfärgningar från tänderna. Det behövs dock studier på människor.
 • Tidiga djurstudier visar att curcumin kan hämma bildandet av plack. Detta kan bidra till att förhindra uppbyggnad av tandsten och missfärgning.
 • En studie från 2011 visade att en tandkräm med curcumin var lika effektiv för tandblekning som konventionell tandkräm med kiseldioxid.
 • En liten studie från 2014 visade att en kurkumingel var något mer effektiv vid tandblekning jämfört med en vanlig peroxidgel under 6 veckor.
 • Sammantaget har mycket få kliniska studier undersökt gurkmejans effekter på mänskliga tänder. Det behövs mer rigorösa, storskaliga försök på människor.

Även om dessa preliminära resultat är lovande, är de långt ifrån avgörande. Det krävs mycket mer forskning för att fastställa gurkmejans verkliga effektivitet för naturlig tandblekning.

Hur man använder gurkmeja för vitare tänder

Det finns några olika sätt att använda gurkmeja för att potentiellt bleka tänderna. Tänk på att bevisen är begränsade, så dämpa dina förväntningar. Här är några populära alternativ:

1. Tandkräm med gurkmeja

Leta efter tandkräm som innehåller gurkmeja som ingrediens. Gurkmejan kan hjälpa till att avlägsna ytliga missfärgningar från tänderna vid regelbunden borstning. Var noga med att välja tandkräm med fluor för att skydda mot karies. Borsta minst två gånger per dag.

2. Pulver av gurkmeja

Du kan göra en tandblekningspasta med gurkmeja genom att blanda gurkmejapulver med citronsaft eller kokosolja. Applicera på tänderna och låt sitta i 2-3 minuter innan du sköljer. Använd en borste med mjuka borst för att undvika att skada emaljen. Upprepa 1-2 gånger per vecka.

3. Gurkmeja-vatten

Koka gurkmejapulver i vatten för att göra ett antioxidantrikt te. Låt svalna och skvätt sedan vätskan runt tänderna i några minuter innan du spottar. Teorin är att kurkuminet kommer att läcka ut i tandspringorna och hjälpa till att göra tänderna vitare.

4. Professionella blekningsprodukter

Vissa tandläkarmottagningar erbjuder nu professionella blekningsgeler, sköljningar och tandkrämer som innehåller gurkmeja. Men bevisen för deras effektivitet är anekdotiska. Prata med din tandläkare innan du provar några professionella blekningsprodukter med gurkmeja.

Oavsett vilken metod du väljer är det viktigt att ha realistiska förväntningar. Gurkmeja kommer sannolikt inte att bleka eller bleka tänderna på ett dramatiskt sätt. I bästa fall kan det försiktigt avlägsna ytliga missfärgningar och hjälpa till att förhindra framtida missfärgningar. Resultaten varierar från person till person.

Potentiella fördelar med gurkmeja för munhälsan

Förutom eventuella blekningseffekter kan gurkmeja erbjuda andra fördelar för din tandhälsa och allmänna hälsa:

 • Innehåller antioxidanter som neutraliserar skadliga fria radikaler
 • Har antiinflammatoriska egenskaper som hjälper till att minska tandköttsinflammation
 • Kan hämma tillväxten av kariesframkallande bakterier i munnen
 • Kan skydda mot gingivit, parodontala sjukdomar och cancer i munhålan
 • Kan fräscha upp andedräkten genom att minska bakterie- och plackbildning
 • Naturligt alternativ till starka slipmedel och blekmedel

Återigen behövs mer forskning för att bekräfta många av gurkmejans föreslagna hälsofördelar. Men att lägga till gurkmeja i din munhygien skadar verkligen inte, så länge du inte går överbord.

Är gurkmeja säkert för tänderna?

Gurkmeja anses generellt vara mycket säkert för din hälsa och ditt leende. Det finns dock några potentiella nackdelar som man bör vara medveten om:

 • Kan tillfälligt färga tänderna gula - Gurkmeja färgar tänderna gula men det går att borsta bort. Skölj munnen efter användning.
 • Kan irritera tandkött och kinder - Oljorna i gurkmeja kan orsaka mild irritation i munnen. Avbryt användningen vid obehag.
 • Undvik att komma på tandvård - gurkmeja kan missfärga tandfyllningar, kronor eller proteser om den får sitta kvar. Använd en mjuk borste.
 • Ersätter inte tandborstning/tandtråd - Gurkmeja ersätter inte din dagliga munhygienrutin. Fortsätt att borsta 2-3 gånger per dag och använda tandtråd en gång per dag.
 • Kan interagera med mediciner - Rådgör med din tandläkare innan du provar gurkmeja om du tar några mediciner eller har hälsoproblem.

Vid tillfällig användning enligt anvisningarna anses gurkmeja vara säkert för friska tänder och tandkött. Men överdriven användning kan få motsatt effekt och orsaka tandkänslighet eller missfärgningar.

Alternativ för professionell tandblekning

Även om gurkmeja potentiellt kan göra dina tänder ljusare är professionella tandbehandlingar mycket effektivare för dramatiska blekningsresultat. Här är några branschstandardalternativ:

Blekning på kontoret

Tandläkaren använder en högkoncentrerad peroxidbaserad gel tillsammans med ljus- eller laserenergi för att snabbt bleka tänderna med flera nyanser under ett och samma besök. Ger de snabbaste resultaten, men kan vara dyr.

Anpassade blekningsskenor

Din tandläkare gör skräddarsydda skenor som passar dina tänder och ger dig sedan en peroxidgel att placera i skenorna hemma. Används vanligtvis 1-2 timmar om dagen i 1-2 veckor tills önskad blekning uppnåtts. Mer prisvärd än behandlingar på klinik.

Tandblekningsstrips för receptfritt bruk

Blekremsor med låga koncentrationer av peroxid kan gradvis bleka tänderna under flera veckor vid daglig användning. Bekvämt och billigt, men resultaten är mindre dramatiska jämfört med professionella behandlingar.

För betydande och varaktig blekning ger professionella alternativ som tandblekning på klinik och anpassade skenor de bästa resultaten. Tala alltid med din tandläkare innan du genomgår någon typ av tandblekningsbehandling.

Tandblekning med gurkmeja

Det finns preliminära bevis för att gurkmeja kan bleka tänderna, men resultaten blir inte lika dramatiska som vid professionell blekning. Det är osannolikt att gurkmeja drastiskt bleker eller förändrar din tandfärg.

Gurkmeja verkar dock vara relativt säkert för tänderna och kan ge andra fördelar för munhälsan. Om du lägger till gurkmeja i din tandvård 1-2 gånger i veckan kan det bidra till att avlägsna ytliga missfärgningar och göra ditt leende ljusare med tiden.

Men överge inte din vanliga tandborstning, tandtråd och tandrengöring till förmån för enbart gurkmeja. Gurkmeja bör inte ersätta professionella tandvårdsbehandlingar om du vill ha en betydande blekning.

Tala alltid med din tandläkare innan du provar tandkräm, pulver eller andra gurkmejabaserade blekningsmedel. Och var noga med att inte överdriva, eftersom för mycket gurkmeja kan orsaka irritation i tandköttet eller missfärgning.

Måttlighet och diskretion är nyckeln om du vill experimentera med gurkmeja för naturlig tandblekning. Se gurkmeja som ett kompletterande tandvårdsmedel snarare än ett mirakelmedel för att bleka tänderna. Ha realistiska förväntningar och kombinera med traditionell förebyggande tandvård för att få ditt bästa leende.

Vanliga frågor om gurkmeja för tandblekning

Är gurkmeja säkert för emalj och tandkronor?

Ja, när gurkmeja används på rätt sätt är det säkert för emaljen. Den slipande effekten av gurkmeja är mycket låg och det är osannolikt att den skadar emaljen. Var noga med att skölja bort gurkmeja från tänder och tandvård för att förhindra tillfällig missfärgning. Undvik att aggressivt skrubba tänderna med gurkmeja.

Hur ofta kan jag använda gurkmeja på mina tänder?

Begränsa tandbehandlingar med gurkmeja till 1-2 gånger per vecka som mest. Om du använder gurkmeja för ofta kan det orsaka känslighet eller missfärgningar. Det är bäst att använda gurkmeja ibland som ett kompletterande blekningsmedel snarare än varje dag.

Hur lång tid tar det innan jag ser resultat av gurkmeja?

Förvänta dig inte resultat över en natt. Det kan ta flera veckor med regelbunden användning av gurkmeja för att märka även subtila blekningseffekter. Och gurkmeja kommer inte att dramatiskt bleka eller förändra tandfärgen. Ha realistiska förväntningar när du använder naturliga gurkmeja-läkemedel.

Kan jag använda gurkmeja om jag har tandställning?

Ja, men var noga med att skölja bort gurkmeja från området runt dina brackets. Gurkmeja kan tillfälligt missfärga ortodontiskt lim om det får sitta kvar. Undvik att borsta hårt runt tandställningen när du använder gurkmeja.

Kan gurkmeja bleka kronor, kapsyler eller fanér?

Gurkmeja kan inte ändra den inneboende färgen på tandkronor, kapsyler, fanér eller andra tandfyllningar. Det kan hjälpa till att ta bort vissa yttre fläckar men förvänta dig ingen dramatisk blekning. Undvik att få gurkmeja inuti restaureringar.

Kan jag använda gurkmeja om jag är gravid?

Diskutera med din OB-GYN innan du använder gurkmeja kosttillskott eller omfattande gurkmeja botemedel under graviditeten. Små mängder gurkmeja för tänderna är sannolikt bra, men kontakta läkare först.

Kan gurkmeja bleka naturliga tänder och tandvård på samma sätt?

Gurkmeja är mer benägen att bleka naturliga tänder jämfört med kronor, fyllningar etc. Effekterna kommer att märkas mest på dina naturliga tandytor. Förvänta dig inte att tandvård ska bleka eller ljusna.

Är gurkmeja ett substitut för professionella blekningsbehandlingar?

Nej, gurkmeja ger inte dramatiska blekningseffekter som professionella blekningsbehandlingar på klinik eller med anpassade blekningsskenor. Gurkmeja är mycket milt och bör endast ses som ett kompletterande alternativ för borttagning av mindre ytliga fläckar.

Kan gurkmeja förvärra tandkänslighet?

I sällsynta fall kan överdriven användning av gurkmeja tillfälligt öka tandkänsligheten hos känsliga individer. Avbryt användningen om du känner obehag. Ha god tandhygien och tala med din tandläkare om vilka alternativ som finns för att minska befintlig känslighet.

Vad är det bästa sättet att använda gurkmeja för blekning?

För minimalt kladd, prova en gurkmejabaserad tandkräm. För att ta bort lätta fläckar på ytan, blanda gurkmejapulver med vatten eller citronsaft till en pasta och borsta försiktigt på tänderna 1-2 gånger per vecka, följt av noggrann sköljning.

Bör jag tala med min tandläkare innan jag använder gurkmeja?

Det är alltid en bra idé att diskutera nya tandvårdsprodukter, behandlingar eller läkemedel med din tandläkare, särskilt om du har befintliga tandproblem. De kan ge dig råd om gurkmeja är lämpligt för dina individuella behov av munhälsa.

Sammanfattning

Gurkmeja har en livfull gul färg och innehåller kurkumin som vissa hävdar kan göra tänderna naturligt vitare. Antioxidanterna kan hjälpa till att avlägsna ytliga missfärgningar, medan kurkuminets antimikrobiella effekter kan hämma plack och bakterier. Några preliminära studier visar att gurkmeja har potential att ta bort yttre missfärgningar, men det krävs mer rigorösa kliniska prövningar för att bekräfta effektiviteten. Gurkmeja anses vara säkert för tänder som används ibland; det kommer inte att bleka dramatiskt men kan ge mindre ljusning över tiden. Alternativ som tandkräm, pulver och sköljningar med gurkmeja kan testas, men undvik överanvändning som kan orsaka känslighet. För snabbast möjliga blekning fungerar professionella behandlingar som blekning på klinik och anpassade skenor bäst. Även om forskningen fortfarande är under utveckling kan gurkmeja erbjuda ytterligare tandblekning och andra fördelar för munhälsan när den ingår i en daglig tandvårdsrutin ett par gånger per vecka. Traditionell förebyggande tandvård är dock fortfarande avgörande för ett ljust och friskt leende. Patienter bör diskutera gurkmeja med sin tandläkare innan de börjar använda det, för att förstå realistiska förväntningar och lämplighet för individuella munhälsobehov. Mer forskning på gurkmeja för blekning är motiverad.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare