Ger gurkmeja dig energi?

Published:

Gurkmeja har blivit en otroligt populär krydda under de senaste åren. Gurkmejan är känd för sin ljusa gyllene färg och jordiga, något bittra smak och har använts i tusentals år i indisk matlagning och naturmedicin.

Nuförtiden är gurkmeja mest känd för att vara en av de viktigaste beståndsdelarna i currypulver. Men visste du att den också håller på att få rykte om sig att vara en kraftfull medicinalväxt?

Ger gurkmeja dig energi?

Förespråkarna hävdar att gurkmeja kan göra allt från att lindra artritbesvär till att förebygga cancer. Och på senare tid har vissa börjat framhålla gurkmeja som en energikick.

Men finns det någon sanning i detta påstående? Har gurkmeja verkligen energigivande effekter, eller är det bara hype?

Låt oss ta en titt på vad vetenskapen har att säga om att använda gurkmeja för energi.

Vad är gurkmeja?

Innan vi fördjupar oss i gurkmejans effekter på energi, låt oss börja med grunderna. Vad är egentligen gurkmeja?

Gurkmeja är en krydda som kommer från roten av växten Curcuma longa. Växten tillhör ingefärsfamiljen och är nära besläktad med kardemumma och galangal.

Gurkmeja kommer ursprungligen från sydvästra Indien och Sydostasien och har använts i dessa regioner i tusentals år. Det är en viktig ingrediens i många typer av currypulverblandningar.

Förutom de kulinariska användningsområdena har gurkmeja också använts flitigt i det indiska ayurvediska medicinska systemet. Traditionella ayurvediska läkare har använt gurkmeja för att behandla ett brett spektrum av sjukdomar.

Nuförtiden är gurkmeja en stapelvara i indisk matlagning. Men på grund av det ökande intresset för naturläkemedel har gurkmeja även blivit populärt i västvärlden.

Gurkmejapulver finns numera i de flesta livsmedelsbutiker. Pulvret framställs genom att koka, torka och mala gurkmejaplantans rötter.

Färsk gurkmejarot, som ibland även kallas färsk gurkmeja, finns allt oftare i naturkostbutiker och specialbutiker. Roten har ljusbrunt skal och ljusorange fruktkött.

Vad ger gurkmeja dess medicinska egenskaper?

Så vad är det egentligen som ger gurkmeja dess förmodade medicinska superkrafter? Hemligheten ligger i dess föreningar:

Curcuminoider - Den viktigaste gruppen av föreningar i gurkmeja är curcuminoider. Den viktigaste curcuminoiden i gurkmeja är curcumin, som ger gurkmeja dess karakteristiska gyllene färg. Curcumin har studerats ingående för sina hälsoeffekter.

Flyktiga oljor - Flyktiga oljor, som tumeron, atlanton och zingiberen, bidrar till gurkmejans distinkta arom. De har också visat bioaktivitet i studier.

Andra näringsämnen - Gurkmeja innehåller också små mängder vitaminer, mineraler och antioxidanter. Det är till exempel en bra källa till järn och mangan.

Men av alla dessa föreningar är curcumin den som har undersökts mest ingående. Många experter anser att det är curcumininnehållet som ger gurkmeja de flesta av dess hälsofördelar.

Ger gurkmeja dig energi?

Låt oss nu komma till den stora frågan: kan gurkmeja ge dig en energikick?

En del inledande forskning verkar lovande. Men bevisen är fortfarande tidiga när det gäller att använda gurkmeja som ett energitillskott.

Här är vad vetenskapen hittills har kommit fram till om gurkmeja för energinivåerna:

Det kan minska trötthet

Viss forskning tyder på att gurkmeja kan bidra till att minska mental och fysisk trötthet.

I en 8-veckorsstudie på personer med kroniskt trötthetssyndrom rapporterade de som tog 1 gram gurkmeja per dag mindre trötthet än de som tog placebo. Gurkmejagruppen hade också mindre ångest och depression.

I en annan studie visade sig curcumin minska mental trötthet och förbättra prestandan vid kognitiva uppgifter.

Forskningen är alltså fortfarande begränsad, men tidiga resultat tyder på att gurkmeja kan ha positiva effekter mot trötthet. Fler studier behövs för att bekräfta sambandet.

Curcumin kan påverka neurotransmittorer

Viss forskning visar att curcumin, den huvudsakliga aktiva beståndsdelen i gurkmeja, kan påverka signalsubstanser i hjärnan.

Neurotransmittorer är kemiska budbärare som nervceller använder för att kommunicera med varandra. De påverkar många aspekter av hälsan, t.ex. energi, fokus, motivation och vakenhet.

Studier visar att curcumin kan öka nivåerna av dopamin och serotonin. Dessa är "må bra"-transmittorer som spelar en nyckelroll i energiregleringen.

Genom att påverka neurotransmittorer kan curcumin potentiellt ha milda stimulansliknande effekter. Men det behövs mer forskning på människor.

Det är en antioxidant och antiinflammatorisk

Kronisk inflammation och oxidativ stress kan sänka din energinivå och göra att du känner dig trött och utmattad.

Curcumin har starka antioxidativa och antiinflammatoriska egenskaper. Genom att bekämpa inflammation och fria radikaler kan det främja den allmänna hälsan.

Detta kan i sin tur bidra till ökad energiproduktion och motverka trötthet. Men det saknas fortfarande kliniska bevis som direkt kopplar gurkmeja till ökad energi genom dessa mekanismer.

Tidiga bevis är lovande, men begränsade

Vissa preliminära studier tyder på att gurkmeja kan minska trötthet, delvis genom att interagera med neurotransmittorer. Dess antioxidativa och antiinflammatoriska effekter kan också bidra till hälsosamma energinivåer.

Men forskningen befinner sig fortfarande i ett tidigt skede. Det finns få kliniska prövningar som direkt undersöker gurkmejans effekter på energi, trötthet och vakenhet. Det behövs mer rigorösa studier på människor innan man kan dra några starka slutsatser.

För närvarande finns det inte tillräckliga bevis för att bekräfta om gurkmeja effektivt kan öka energin eller fungera som ett stimulerande medel. Den befintliga forskningen visar på potential, men vetenskapen är inte slutgiltig.

Hur kan man ta gurkmeja för att få energi?

Om du vill prova gurkmeja för dess potentiella energi- och trötthetsbekämpande egenskaper finns här några alternativ:

Lägg till i livsmedel

Ett enkelt sätt att få in mer gurkmeja i vardagen är att använda den som krydda. Tillsätt den i curryrätter, risrätter, ägg, rostade grönsaker, soppor och mycket mer.

Du kan köpa malet gurkmejapulver eller, för en mer intensiv smak, köpa färsk gurkmejerot. Tänk på att färsk gurkmeja är mer lättfördärvlig.

Sikta på 1/4-1/2 tesked gurkmejapulver upp till tre gånger per dag, vilket motsvarar ca 150-500 milligram kurkumin. Att kombinera svartpeppar med gurkmeja kan öka absorptionen av curcumin.

Ta ett kosttillskott

För en mer koncentrerad dos kan du ta ett gurkmejaextrakttillskott. Dessa innehåller en högre nivå av kurkumin än vad du kan få genom att äta gurkmeja som krydda.

Leta efter ett tillskott som är standardiserat för att innehålla minst 95% curcuminoider. Den rekommenderade dagliga dosen är vanligtvis 500-1000 milligram kurkumin.

Var medveten om att curcumin absorberas dåligt på egen hand. Formuleringar som kombineras med piperin eller fosfolipider tenderar att ha bättre biotillgänglighet.

Drick gurkmejate

Att dricka gurkmejate är ett enkelt sätt att njuta av den behagliga smaken och de potentiella fördelarna. Låt skivad eller riven färsk gurkmejarot dra i varmt vatten i 5-10 minuter.

Du kan också sjuda gurkmejapulver i mjölk och tillsätta värmande kryddor som kanel, ingefära och svartpeppar för att göra ett gurkmejate i masalastil, även kallat gyllene mjölk.

Potentiella biverkningar

När gurkmeja används som krydda i mat anses den vara mycket säker. Milda matsmältningsbiverkningar kan ibland uppstå vid extra doser.

Ring din läkare om du upplever några negativa symtom. Rådgör också med läkare innan du tar gurkmejatillskott om du har blödningsrubbningar, diabetes, GERD eller tar vissa mediciner.

Dom

Så vad är domen? Kan en daglig dos gurkmeja verkligen ge dig en energikick?

Potentialen finns där tack vare tidig forskning om trötthet och curcumins påverkan på neurotransmittorer. Men det behövs fler kliniska studier som specifikt tittar på gurkmejans effekter på energi och vakenhet.

Än så länge har vetenskapen inte slutgiltigt bekräftat att gurkmeja ger dig en energikick. Men om du inkluderar det som en del av en hälsosam livsstil kan det hjälpa dig att känna dig lite piggare och mer energisk.

Gurkmeja är säkert, prisvärt och gott när det används måttligt som krydda. Det finns alltså en minimal risk med att prova. Förvänta dig bara inte att det ska ersätta din morgonkaffe.

När det gäller gurkmeja för energi visar vetenskapen lovande resultat. Men det behövs fortfarande mer högkvalitativ forskning innan vi kan säga något säkert om sambandet.

Vanliga frågor om gurkmeja och energi

Har du fortfarande några frågor om de potentiella energigivande effekterna av gurkmeja? Här är svaren på några vanliga frågor.

Ger gurkmeja dig energi och gör dig glad?

En del preliminär forskning tyder på att gurkmeja kan öka "må bra" neurotransmittorer som serotonin och dopamin. Detta tyder på att det potentiellt kan ge dig en energi- och humörboost. Men fler studier behövs för att veta säkert.

Är gurkmeja ett stimulerande medel?

Gurkmeja är inte ett stimulerande medel i klassisk mening som koffein. Men tidiga resultat tyder på att curcumininnehållet kan påverka neurotransmittorer som är involverade i energireglering. Så i teorin skulle det kunna ha milda stimulansliknande effekter, men mer forskning krävs.

Kan gurkmeja öka blodflödet och cirkulationen?

Curcumin har antiinflammatoriska effekter som teoretiskt sett skulle kunna bidra till ett hälsosamt blodflöde. Men data som direkt kopplar gurkmeja till ökad cirkulation hos människor saknas för närvarande.

Hur lång tid tar det innan gurkmeja börjar verka?

I de flesta studier används gurkmeja- eller curcumindoser under flera veckor eller månader så att effekterna hinner byggas upp. Fördelarna är inte omedelbara. Vänta minst 2-4 veckor när du använder gurkmejatillskott för att utvärdera eventuella effekter på energin.

Vad är det bästa sättet att ta gurkmeja?

Intag av gurkmeja i måltider ger alla de fördelar som hela kryddan har. För högre koncentrationer kan kosttillskott eller gurkmejate öka ditt intag. Kombination med piperin (svartpeppar) förbättrar absorptionen av curcumin.

Kan för mycket gurkmeja vara farligt?

Gurkmeja är mycket säkert när det används i normala kulinariska mängder. Vid tillskottsdoser kan potentiella biverkningar som magbesvär uppstå. Mycket höga doser kan interagera med vissa mediciner, så tala med din läkare innan du tar kosttillskott.

Att sätta gurkmeja på prov

Som forskningen ser ut nu är sambandet mellan gurkmeja och energiboostar lovande men preliminärt. Det behövs fortfarande mer rigorösa kliniska studier på människor.

Men det betyder inte att du inte själv kan testa gurkmeja via kosten.

Försök att få in denna gyllene krydda i din egen rutin. Fokusera på att använda gurkmeja med måtta som en del av en hälsosam livsstil under en månad eller mer.

Var uppmärksam på eventuella effekter på din energinivå, trötthet, humör, värk och smärta och ditt allmänna välbefinnande.

Se till att hålla reda på hur mycket gurkmeja du konsumerar varje dag. Detta hjälper dig att utvärdera om eventuella fördelar du märker verkar dosberoende.

Att tillföra mer gurkmeja i ditt liv kommer sannolikt inte att innebära något energimirakel, men det kan ge dig en liten boost. Och du har inget att förlora, eftersom gurkmeja är säkert, prisvärt och välsmakande.

Det är fortfarande för tidigt att säga säkert om gurkmeja lever upp till all energihype. Men det enda sättet att verkligen veta hur det påverkar dig är att prova själv.

Sammanfattning

Gurkmeja innehåller föreningar som kurkumin som har antioxidativa och antiinflammatoriska egenskaper. Vissa inledande studier tyder på att det kan minska trötthet och påverka neurotransmittorer som är involverade i energireglering. Genom att bekämpa inflammation och fria radikaler kan gurkmeja också indirekt stödja energiproduktionen. Forskningen på människor som direkt kopplar gurkmeja till ökad energi, vakenhet eller fokus är dock fortfarande begränsad. De befintliga studierna visar potential, men det krävs mer rigorösa kliniska prövningar för att fastställa tydliga samband mellan dagligt intag av gurkmeja och ökade energinivåer. De nuvarande bevisen är inte tillräckligt tydliga för att bekräfta att gurkmeja är ett effektivt stimulerande medel eller energitillskott, men de är lovande. Medan gurkmeja är säkert och hälsosamt när det används måttligt som krydda, kommer de som letar efter dramatiska energiförbättringar eller en ersättning för stimulantia som kaffe sannolikt att bli besvikna. Men att införliva mer gurkmeja i din kost kan bara ge blygsamma energiboostande fördelar över tiden.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare