Hjälper gurkmeja till med viktminskning?

Published:

Gurkmeja har blivit en av de mest populära kryddorna i världen. Denna ljusgula krydda används ofta i curryrätter och såser.

Men kan mer gurkmeja i kosten också hjälpa dig att gå ner i vikt?

Gurkmeja innehåller en aktiv förening som kallas kurkumin. Kurkumin anses ha många hälsofördelar, inklusive potentiella viktminskningsegenskaper.

Denna artikel kommer att dyka in i forskningen bakom att använda gurkmeja för viktminskning. Du kommer att lära dig hur det fungerar, fördelarna och hur mycket du behöver per dag.

Hjälper gurkmeja med viktminskning

Hur hjälper gurkmeja till med viktminskning?

Gurkmeja innehåller den aktiva substansen kurkumin.

Curcumin är en kraftfull antioxidant och ett antiinflammatoriskt medel. Det har också en positiv inverkan på flera biomarkörer som spelar en roll vid fetma och ämnesomsättningssjukdomar.

Här är några av de sätt på vilka gurkmeja och curcumin kan bidra till fettförbränning:

  • Minskar inflammation - Kronisk, låggradig inflammation är kopplad till viktökning och bukfett. Curcumin är ett kraftfullt antiinflammatoriskt ämne som kan bidra till att minska inflammation och därmed fetma.
  • Förbättrar ämnesomsättningen - Curcumin kan hjälpa till att reglera fettmetabolismen, vilket kan hjälpa kroppen att förbränna mer kalorier och fett.
  • Hämmar tillväxten av fettvävnad - Forskning visar att curcumin kan bidra till att minska tillväxten och bildandet av fettvävnad.
  • Skyddar mot fetmarelaterade sjukdomar - Antioxidanterna i gurkmeja skyddar mot insulinresistens, hyperlipidemi och andra fetmarelaterade effekter.

Enkelt uttryckt kan föreningarna i gurkmeja ha en positiv inverkan på många av de biologiska mekanismer som är involverade i fetma och viktökning.

Låt oss nu titta närmare på forskningen.

Visar forskning att gurkmeja kan hjälpa till med viktminskning?

Dussintals studier har undersökt hur gurkmeja och curcumin påverkar kroppsvikt och fetmarelaterade sjukdomar.

Här följer en genomgång av några av de viktigaste forskningsresultaten:

Curcumin lovande för viktminskning hos djur

  • Hos överviktiga möss och råttor bidrog tillskott av curcumin till att minska kroppsvikten, lipidnivåerna och den vita fettvävnaden.
  • En studie på möss visade att curcumin var lika effektivt som ett lipashämmande läkemedel för att minska ackumuleringen av kroppsfett.
  • En annan råttstudie visade att tillskott av curcumin sänkte kroppsvikt, kroppsfett och visceralt fett mer effektivt än enbart kostförändringar.

Kliniska prövningar på människor ger blandade resultat

Resultaten har varit mer blandade i kliniska prövningar på människor:

  • Flera studier har visat att curcumin/turkmeja kan förbättra BMI, kroppsfett, midjeomfång och relaterade biomarkörer.
  • Andra studier har dock visat att curcumin har minimala effekter på antropometriska mätningar (kroppsfett, vikt, BMI).
  • Större och längre kliniska prövningar kan behövas för att visa curcumins viktminskningseffekter på människor.

Även om det behövs mer forskning tyder de nuvarande bevisen på att gurkmeja och kurkumin kan vara fördelaktiga tillskott till en viktminskningsdiet.

Topp 5 sätt som gurkmeja kan hjälpa dig att gå ner i vikt

Baserat på aktuell forskning är här några av de sätt som gurkmeja kan ge dina viktminskningsansträngningar en boost:

1. Minskar inflammation

Kronisk inflammation är kopplad till ökad risk för viktökning och fetma.

Kurkuminet i gurkmeja är ett naturligt antiinflammatoriskt medel. Det verkar genom att minska uttrycket av proinflammatoriska cytokiner.

Regelbunden användning av gurkmeja kan minska inflammation och bidra till viktminskning.

2. Förbättrar antioxidantstatus

Fetma går ofta hand i hand med ökad oxidativ stress. Detta kan ytterligare främja inflammation och fettansamling.

Curcumin är en kraftfull antioxidant. Den förstärker kroppens naturliga antioxidativa enzymer och hjälper till att förebygga oxidativa skador.

Dessa antioxidanteffekter kan bidra till metabol hälsa och viktminskning.

3. Reglerar lipidmetabolismen

Dysreglerad lipidmetabolism leder till överproduktion och lagring av fettsyror. Detta bidrar till fetma och metaboliska sjukdomar.

Studier visar att curcumin kan modulera lipidmetabolismen. Det bidrar till att dämpa fettcellsproliferation och sänka cirkulerande fettsyror och triglycerider.

Att hålla lipidmetabolismen balanserad med gurkmeja kan främja fettförbränning.

4. Skyddar mot fetmarelaterade sjukdomar

Fetma ökar risken för sjukdomar som diabetes, fettlever, hjärt-kärlsjukdomar och till och med cancer.

Curcuminet i gurkmeja kan skydda mot många av dessa effekter. Studier visar att det kan minska insulinresistens, fettansamling i levern och högt kolesterol.

Genom att förebygga fetmarelaterade effekter hjälper gurkmeja till att stödja metabol hälsa, vilket underlättar viktminskning.

5. Förstärker viktminskning genom kost och motion

Forskning visar att gurkmeja och kurkumin kan förbättra de resultat du får av kost och motion.

I en studie var curcumin i kombination med aerob träning mer effektivt för att minska kroppsfettet än enbart träning.

Genom att lägga till gurkmeja i din livsstil kan du förstärka effekterna av en hälsosam kost och regelbunden fysisk aktivitet.

Hur mycket gurkmeja bör du ta dagligen för viktminskning?

För att få fördelar vid fettförbränning bör du sikta på 1⁄4 till 1 tesked (1-3 gram) gurkmejapulver per dag. Du kan tillsätta det i mat som curryrätter, smoothies och gyllene mjölk.

För en mer koncentrerad dos, ta 400-600 mg standardiserat curcuminextrakt dagligen. Detta motsvarar 1-3 teskedar gurkmejapulver.

Var noga med att kombinera gurkmeja med svartpeppar. Piperin, en förening i peppar, ökar absorptionen av curcumin med upp till 2 000 %!

När du tar gurkmeja / kurkumintillskott, följ alltid doseringsriktlinjerna. Mer är inte nödvändigtvis bättre när det gäller gurkmeja.

Slutsatsen - Ska du ta gurkmeja för viktminskning?

Forskning visar att gurkmeja och dess aktiva substans curcumin kan bidra till fettförbränning och viktkontroll.

Den påverkar flera biologiska mekanismer som är involverade i fetma och metaboliska sjukdomar. De antioxidativa och antiinflammatoriska egenskaperna verkar särskilt gynnsamma.

Även om uppgifterna om människor är begränsade, ser forskningen på djur och celler lovande ut. Med tanke på dess säkerhet och ytterligare hälsofördelar är gurkmeja värt att överväga tillsammans med en hälsosam kost och aktiv livsstil.

Som med alla kosttillskott, tala med din vårdgivare innan du lägger till gurkmeja i din kost. Var noga med att kombinera det med hälsosam kost och fysisk aktivitet för bästa viktminskningsresultat.

Och kom ihåg - snabba lösningar fungerar inte i längden. Men genom att lägga till evidensbaserade naturläkemedel som gurkmeja i din dagliga rutin kan du få fart på din fettförbränning!

Vad är gurkmeja?

Gurkmeja är en krydda som kommer från gurkmejaplantan. Den används ofta i asiatiska rätter och ger curry dess gula färg. Gurkmeja innehåller curcuminoider, aktiva föreningar som har antioxidativa och antiinflammatoriska egenskaper. Den mest studerade curcuminoiden är curcumin.

Hur ska man ta gurkmeja för viktminskning?

För viktkontroll bör du sikta på 1-3 gram gurkmejapulver per dag. Det motsvarar ungefär 1⁄4 till 1 tesked. Du kan tillsätta det i måltider, smoothies och te. För en koncentrerad dos kan du ta 400-600 mg per dag av kurkumintillskott med piperin.

När ska man ta gurkmeja?

Tidpunkten verkar inte spela någon roll för mycket. Du kan ta gurkmejatillskott eller tillsätta gurkmejapulver till måltider när som helst under dagen. Att ta det med mat kan förbättra absorptionen. För antiinflammatoriska fördelar, överväg att ta det på morgonen och på natten.

Finns det några biverkningar eller säkerhetsproblem?

Gurkmeja är mycket säkert för de flesta människor. Milda biverkningar kan vara hudutslag, huvudvärk eller magbesvär om man tar höga doser. Det kan interagera med vissa mediciner som blodförtunnande medel och diabetesläkemedel. Tala med din läkare innan du tar gurkmeja-tillskott.

Hur lång tid tar det innan du ser resultat för viktminskning?

Liksom de flesta naturliga kosttillskott är gurkmeja inte en magisk kula för viktminskning. Det tar tid att se resultat. Konsekvens är nyckeln. Du kan börja märka subtila förändringar i inflammation, kroppsfett och metaboliska markörer inom 8-12 veckor.

Förminskar tillagning av gurkmeja dess hälsofördelar?

Viss forskning visar att värme kan minska koncentrationen och biotillgängligheten av curcumin något. Tillagning av gurkmeja eliminerar dock inte dess fördelar. För att maximera effekten, tillsätt gurkmeja i slutet av tillagningen. Att konsumera gurkmeja med svartpeppar förbättrar absorptionen.

Kan gurkmeja hjälpa till att bibehålla viktminskning?

Ja, gurkmeja kan bidra till att hålla vikten på flera sätt. Dess antiinflammatoriska effekter hjälper till att reglera ämnesomsättningen och hungerhormonerna. Det gör det lättare att hålla sig till en hälsosam kost och förhindra att man går upp i vikt igen. Gurkmeja minskar också faktorer som bidrar till fetma, t.ex. inflammation och insulinresistens.

Sammanfattningsvis är gurkmeja ett säkert, naturligt sätt att ge dina viktminskningsförsök en skjuts tillsammans med rätt kost och motion. Dess fördelar ackumuleras över tid, så ha tålamod och gör gurkmeja till en del av din dagliga rutin.

Sammanfattning

Gurkmeja innehåller kurkumin, en förening med antioxidativa och antiinflammatoriska egenskaper som kan främja fettförbränning. Djurstudier visar att curcumin minskar kroppsvikt, kroppsfett och lipidnivåer hos överviktiga personer. Kliniska prövningar på människor visar blandade resultat, där vissa studier visar minskat BMI och kroppsfett och andra visar minimala effekter. Forskningen tyder på att curcumin påverkar biologiska mekanismer som är involverade i fetma, t.ex. inflammation, oxidativ stress och reglering av lipidmetabolismen. För viktminskning bör man sträva efter 1-3 gram gurkmejapulver eller 400-600 mg kurkumintillskott dagligen tillsammans med svartpeppar. Även om det inte är en magisk lösning, kan ett tillskott av gurkmeja till en hälsosam livsstil ge metaboliska fördelar och öka viktminskningen från kost och motion över tid. Det behövs mer forskning på människor, men med tanke på dess säkerhet är gurkmeja värt att överväga. Prata med en läkare innan du tar gurkmeja-tillskott.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare