De potentiella biverkningarna av att konsumera för mycket gurkmeja

Published:

Gurkmeja har blivit en otroligt populär krydda och örttillskott under de senaste åren. Gurkmeja är känd för sin ljusgula-orangea färg och jordiga, bittra smak och innehåller kurkumin, en förening med kraftfulla antiinflammatoriska och antioxidativa egenskaper. Av den anledningen tar många människor gurkmejatillskott för att förbättra sin hälsa och minska inflammation.

Vissa människor konsumerar dock stora mängder gurkmeja varje dag i hopp om att dra nytta av ännu fler fördelar. Detta har fått vissa att undra om det är skadligt att konsumera för mycket gurkmeja.

Så hur mycket gurkmeja är för mycket? I den här artikeln beskrivs de potentiella biverkningarna av gurkmeja när den konsumeras i stora mängder.

De potentiella biverkningarna av att konsumera för mycket gurkmeja

Vad är gurkmeja?

Gurkmeja är en krydda som kommer från gurkmejaplantan. Den används ofta i asiatiska rätter och ger currypulver dess distinkta gula färg.

Curcumin är den huvudsakliga aktiva beståndsdelen i gurkmeja. Detta kraftfulla fytonäringsämne ger gurkmeja dess medicinska egenskaper och är ansvarigt för praktiskt taget alla gurkmejans vetenskapligt underbyggda fördelar.

Förutom dess antiinflammatoriska och antioxidativa egenskaper visar studier att curcumin kan främja hjärthälsan, bekämpa åldersrelaterade kroniska sjukdomar och till och med hjälpa till med viktminskningen.

På grund av de imponerande fördelarna med kurkumin har gurkmejatillskott blivit mycket populära. Många av dessa innehåller 500-1 000 mg gurkmejaextrakt, och den rekommenderade dagliga dosen kan uppgå till 2 000 mg.

Tyvärr kan intag av stora mängder gurkmeja eller kurkumintillskott orsaka biverkningar hos vissa individer.

Potentiella biverkningar av för mycket gurkmeja

Även om gurkmeja som konsumeras med måtta anses vara säker och hälsosam, kan intag av mycket stora mängder gurkmeja eller kurkumintillskott dagligen orsaka negativa biverkningar.

Här är några av de potentiella biverkningarna av att konsumera för mycket gurkmeja.

1. Kan orsaka diarré och magsmärtor

Några av de vanligaste rapporterade biverkningarna av gurkmeja är diarré och magsmärtor.

Många studier har visat att både höga doser av gurkmejatillskott och överdriven konsumtion av gurkmeja som krydda kan orsaka gastrointestinala problem.

Till exempel visade en studie på 106 personer som tog 500 mg gurkmeja i 8 veckor att nästan 1 av 5 deltagare upplevde diarré som en biverkning.

I en liknande studie rapporterades att intag av ca 1 tesked (2,8 gram) gurkmeja dagligen under 30 dagar resulterade i diarré hos 2 av 22 deltagare.

Magsmärtor och diarré som orsakas av gurkmeja beror sannolikt på curcumins förmåga att stimulera gallblåsan att producera mer galla. I alltför stora mängder kan detta irritera mag-tarmkanalen.

2. Kan orsaka illamående och metallsmak

Förutom diarré och magsmärtor kan stora mängder gurkmeja också orsaka illamående.

En studie visade att intag av 1 000 mg curcumin dagligen i 2 månader orsakade illamående hos 12 av 24 deltagare.

Dessutom har vissa studier visat att gurkmejatillskott tillfälligt kan ge en metallsmak i munnen. Svårighetsgraden och varaktigheten verkar variera mellan individer, men det kan pågå i flera timmar efter att ha konsumerat en dos.

3. Kan orsaka hudutslag

Gurkmeja kan också orsaka hudutslag hos vissa personer, särskilt vid intag av stora mängder.

I en studie på 8 personer noterades att intag av 500 mg curcumin dagligen i en vecka orsakade hudutslag hos en deltagare.

Flera andra studier har också visat att både gurkmejatillskott och krydda kan orsaka hudreaktioner, särskilt vid överdriven konsumtion. Hudreaktioner kan omfatta kontaktdermatit eller nässelutslag.

4. Kan öka risken för blödning

Gurkmeja innehåller en förening som kallas askorbinsyra, eller vitamin C. Viss forskning visar att tillskott av vitamin C kan öka risken för blödningar när de tas i höga doser.

På samma sätt har flera studier visat att gurkmeja kan öka risken för blödningar, särskilt i kombination med andra blodförtunnande medel som warfarin, acetylsalicylsyra eller trombocythämmande läkemedel.

Viss forskning tyder på att gurkmeja kan störa koagulationsprocessen och förhindra att blodproppar bildas korrekt, vilket ökar risken för blåmärken och blödningar. Därför bör de som har blödningsrubbningar eller tar blodförtunnande medel vara försiktiga med dosering av gurkmeja.

5. Kan påverka fertiliteten

Vissa källor hävdar att stora mängder gurkmeja kan påverka fertiliteten, särskilt hos kvinnor. Den aktuella forskningen är dock begränsad och ger blandade resultat.

En studie på råttor visade att konsumtion av 500 mg/kg curcumin under 10 dagar minskade fertiliteten hos honor.

En uppföljande studie på råttor visade dock att lägre doser på cirka 15 mg/kg kroppsvikt under 60 dagar faktiskt förbättrade flera markörer för kvinnlig reproduktiv hälsa.

Mer forskning behövs för att fastställa hur gurkmeja kan påverka reproduktionsfunktionen hos människor när den konsumeras i normala kostmängder.

6. Kan orsaka järnbrist

Flera studier har visat att gurkmeja och dess föreningar kan störa upptaget av järn.

Järnbrist är en av de vanligaste näringsbristsjukdomarna i världen och kan orsaka symtom som trötthet, yrsel och huvudvärk.

Viss forskning visar att gurkmeja hämmar upptaget av järn i blodomloppet, vilket kan bidra till järnbrist om det konsumeras i stora mängder.

En studie på 646 gravida kvinnor visade att intag av 190 mg curcumin per dag var förknippat med lägre järnnivåer och en ökad risk för anemi. En annan studie visade att tillagning av blomkål med gurkmeja avsevärt minskade upptaget av järn från grönsaken.

Alla studier har dock inte visat att gurkmeja har en negativ inverkan på järnabsorptionen. En studie visade att intag av upp till 1,5 gram gurkmeja per dag inte påverkade markörer för järnstatus hos friska vuxna. Mer forskning behövs.

7. Kan påverka sköldkörtelns funktion

Ökade inflammationsnivåer och nedsatt sköldkörtelfunktion är intimt förknippade med varandra. Studier visar att curcumin som finns i gurkmeja kan påverka sköldkörtelhormonnivåerna, beroende på vilken dos som intas.

En studie visade att råttor som fick curcumin i doser som översteg 150 mg/kg kroppsvikt fick signifikant lägre nivåer av sköldkörtelhormon. Dessutom utvecklade 47 % av de råttor som fick den högsta dosen curcumin en tydlig sköldkörtelsuppression.

En annan studie visade dock att lägre mängder curcumin förbättrade sköldkörtelfunktionen. Råttor som konsumerade 50-100 mg/kg kroppsvikt under 30 dagar upplevde ökade nivåer av sköldkörtelhormoner.

Även om dessa resultat kanske inte direkt kan överföras till människor tyder de på att mycket höga eller mycket låga doser kan påverka sköldkörtelfunktionen negativt. Fler studier behövs för att kunna göra definitiva uttalanden.

8. Kan interagera med läkemedel

Gurkmeja kan påverka effekten och styrkan hos vissa läkemedel.

Det finns t.ex. forskning som tyder på att stora mängder gurkmeja kan minska absorptionen av metformin, ett läkemedel som används för att behandla diabetes.

Curcumin kan också interagera med antiinflammatoriska läkemedel som ibuprofen eller aspirin och öka deras effekter.

Om gurkmeja kombineras med blodförtunnande läkemedel som warfarin eller klopidogrel kan dessutom blödningsrisken öka. Därför är det bäst att diskutera dosering av gurkmeja med din vårdgivare om du tar några mediciner för att förhindra negativa interaktioner.

Hur mycket gurkmeja är för mycket?

Det finns inga officiella riktlinjer för hur mycket gurkmeja som är för mycket. I de flesta studier där man observerat negativa effekter har man dock använt doser på 500-2 000 mg gurkmejaextrakt per dag.

Viss forskning visar också att matlagning med gurkmeja i typiska kulinariska mängder sannolikt inte orsakar några negativa hälsoeffekter. Regelbunden konsumtion av koncentrerade gurkmejapulver kan dock öka risken för biverkningar.

I studier används vanligtvis doser på 1-3 gram gurkmejapulver dagligen utan några allvarliga biverkningar, förutom vissa milda magbesvär.

Med detta sagt är det omöjligt att fastställa en standardiserad mängd som kan orsaka negativa effekter eftersom varje person reagerar olika baserat på faktorer som ålder, hälsotillstånd och medicinsk historia.

Som en allmän riktlinje är det sannolikt bäst att begränsa gurkmejaintaget till mindre än 1 tesked (2-3 gram) gurkmejapulver per dag om du använder det regelbundet. Att konsumera större mängder under korta perioder kommer sannolikt inte att orsaka några allvarliga biverkningar hos friska människor.

Personer med gallblåseproblem, blödningsrubbningar, järnbrist eller sköldkörtelproblem kan dock behöva begränsa intaget eller undvika gurkmejatillskott helt och hållet. Dessutom kan gurkmeja behöva undvikas om man tar vissa mediciner som blodförtunnande medel, metformin eller aspirin.

Dom

Att inkorporera små mängder gurkmeja i kosten som krydda är i allmänhet säkert och kommer sannolikt inte att orsaka några negativa hälsoeffekter.

Om du äter stora mängder gurkmeja dagligen kan det dock orsaka gastrointestinala problem som diarré, illamående och magsmärtor hos vissa personer.

Intaget av gurkmeja kan behöva begränsas för personer med medicinska tillstånd som gallblåsesjukdom, blödningsrubbningar, järnbrist, sköldkörteldysfunktion eller fertilitetsproblem.

Dessutom kan gurkmeja interagera med vissa mediciner som blodförtunnande medel, diabetesläkemedel och antiinflammatoriska mediciner.

För de flesta människor är det osannolikt att konsumtion av mindre än en tesked (2-3 gram) gurkmejapulver dagligen orsakar några allvarliga biverkningar. Det är dock bäst att rådfråga din läkare för att bestämma rätt dosering baserat på din medicinska historia.

Generellt sett är gurkmeja mycket säkert vid måttlig konsumtion. Det behövs dock fortfarande mer forskning om de potentiella negativa effekterna av att ta mycket stora doser under långa tidsperioder.

Vanliga frågor och svar

Är det säkert att ta gurkmeja varje dag?

Att ta små mängder gurkmeja dagligen som krydda eller smaksättning är i allmänhet säkert. Att konsumera upp till 1 tesked (2-3 gram) per dag är osannolikt att orsaka biverkningar hos de flesta människor. Vissa personer kan dock uppleva illamående, diarré eller magsmärtor vid långvarig konsumtion av stora mängder.

Hur mycket gurkmeja är för mycket?

Det finns ingen officiell övre gräns för gurkmejakonsumtion. De flesta studier som observerat biverkningar har dock använt mycket höga doser på 500-2 000 mg gurkmejaextrakt dagligen. Regelbunden konsumtion av mer än 1 tesked (2-3 gram) gurkmejapulver per dag kan öka risken för biverkningar.

Kan för mycket gurkmeja orsaka leverproblem?

Det finns begränsad forskning om effekterna av stora mängder gurkmeja på leverfunktionen. En studie på råttor visade att mycket höga doser på 2.000-2.500 mg per kg kroppsvikt kan öka leverenzymvärdena, vilket tyder på potentiell leverskada. Studier på människor behövs dock.

Påverkar gurkmeja njurfunktionen?

Det finns inga bevis för att gurkmeja skadar njurfunktionen vid normal kostkonsumtion. Mycket begränsade data tyder på att extremt höga doser på över 1 000 mg per dag kan orsaka njursten eller njursvikt hos personer som är predisponerade för detta. Studier på människor saknas dock.

Kan gurkmeja höja blodtrycket?

Det finns ingen forskning som visar att gurkmejakonsumtion höjer blodtrycket. Faktum är att gurkmeja och dess föreningar traditionellt har studerats för sin potential att sänka blodtrycket. Därför är det osannolikt att gurkmeja höjer blodtrycket när det konsumeras i normala kostmängder.

Påverkar gurkmeja blodsockernivån?

Begränsade bevis tyder på att stora mängder curcumin, den aktiva beståndsdelen i gurkmeja, kan sänka blodsockernivån. De flesta studier visar dock att gurkmeja inte påverkar blodsockret nämnvärt vid måttlig konsumtion som en del av en balanserad kost.

Kan gurkmeja förtunna blodet?

Gurkmeja kan fungera som ett milt blodförtunnande medel på grund av dess innehåll av K-vitamin. Det kan också teoretiskt öka effekten av faktiska blodförtunnande läkemedel. Forskning visar dock att det är mycket osannolikt att normal kostkonsumtion skulle påverka koagulationen eller orsaka blödningsproblem hos friska människor.

Är det säkert att ta gurkmeja när man är gravid?

Små mängder gurkmeja som används som krydda under graviditeten är sannolikt säkra. På grund av begränsad forskning rekommenderas dock inte stora medicinska doser. Vissa studier visar att höga doser på över 1 000 mg curcumin per dag kan förändra hormonnivåerna.

Kan gurkmeja påverka fertiliteten?

Begränsade djurstudier ger motstridiga resultat när det gäller gurkmejans effekter på fertiliteten. Vissa studier visar att höga doser på över 500 mg/kg kroppsvikt kan minska fertiliteten, medan andra studier tyder på att doser på under 100 mg/kg kan förbättra fertilitetsmarkörerna. Mer forskning behövs.

Hur mycket gurkmeja ska man ta per dag?

Det finns ingen standardiserad daglig dos för gurkmeja. Kulinariska mängder anses vara säkra, vanligtvis cirka 1/4-1/2 tesked (cirka 500 mg) per dag. Vissa växtbaserade riktlinjer föreslår att man tar upp till 1.500 mg kapslar dagligen men inte mer än 3 månader kontinuerligt. Det är bäst att tala med din läkare.

Vilken tid på dagen ska du ta gurkmeja?

Du kan ta gurkmejatillskott när som helst på dagen. Viss forskning visar dock att tillskott med svartpeppar och/eller fett vid måltider kan förbättra absorptionen. Undvik att ta det precis före sänggåendet, eftersom gurkmeja kan störa sömnen på grund av dess stimulerande egenskaper.

Sammanfattning

Gurkmeja innehåller kurkumin, en kraftfull antiinflammatorisk förening som förknippas med många hälsofördelar. Om man konsumerar för mycket gurkmeja dagligen kan det dock orsaka biverkningar. Höga doser på 500-2000 mg gurkmejaextrakt kan utlösa magsmärtor, diarré, illamående, ökad blödningsrisk, järnbrist och förändringar i sköldkörtelhormonnivåerna. Djurstudier visar också att höga doser kan påverka fertiliteten, men data från människor saknas. Det är omöjligt att fastställa en standardiserad toxisk dos, eftersom reaktionerna varierar. Men att begränsa intaget till mindre än 1 tesked (2-3 gram) gurkmejapulver dagligen är osannolikt att orsaka allvarliga negativa effekter hos de flesta människor. De med medicinska tillstånd som gastrointestinala störningar, blödningsrisker, sköldkörteldysfunktion eller tar vissa mediciner kan behöva undvika stora mängder gurkmeja. Mer forskning om säkerheten vid långvarig, högdos gurkmeja-tillskott behövs fortfarande.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare