Kan gurkmeja påverka din sömn?

Published:

Gurkmeja är en ljusgul krydda som har använts i århundraden i det indiska köket och inom ayurvedisk medicin. På senare tid har gurkmeja blivit allt populärare i västvärlden på grund av dess många påstådda hälsofördelar. En fråga som ofta dyker upp är om gurkmeja kan påverka sömnen.

Gurkmeja innehåller en förening som kallas curcumin som tros vara ansvarig för de flesta av dess positiva effekter. Kurkumin har antiinflammatoriska, antioxidativa och till och med antidepressiva egenskaper. Med alla dessa olika effekter är det förståeligt att människor undrar om gurkmeja också kan påverka sömnen.

Kan gurkmeja påverka din sömn

I det här inlägget tar vi en djupgående titt på bevisen kring gurkmeja och sömn. Hjälper gurkmeja dig att sova? Kan det hålla dig vaken? Hur mycket gurkmeja är för mycket innan läggdags? Låt oss ta reda på det.

Hur kan gurkmeja påverka sömnen?

Innan vi tittar på forskningen är det bra att förstå de olika sätt som gurkmeja hypotetiskt kan påverka sömnen.

Gurkmeja innehåller föreningar som kan passera blod-hjärnbarriären och påverka neurotransmittorer som serotonin och dopamin. Dessa hjärnkemikalier spelar en viktig roll för att reglera vår sömn- och vakenhetscykel. I teorin kan gurkmeja öka nivåerna av lugnande signalsubstanser, vilket ger en sederande effekt.

Å andra sidan kan curcumin ge en viss ökning av BDNF (brain-derived neurotrophic factor), som spelar en roll för inlärning, minne och humör. Vissa experter spekulerar i att BDNF-nivåer som är för höga på natten kan leda till sömnlöshet.

Slutligen är gurkmeja och kurkumin förknippade med gastrointestinala biverkningar som illamående, diarré eller magsmärtor när de konsumeras i stora mängder. Dessa problem kan verkligen störa sömnen.

Nu när vi har en uppfattning om de potentiella mekanismerna, låt oss titta på vad studierna faktiskt visar om gurkmejans effekter på sömnen.

Forskning om gurkmeja och sömn

Förvånansvärt nog finns det mycket få studier som direkt har analyserat gurkmejans inverkan på sömnen hos människor. Den begränsade forskning som finns tillgänglig ger dock vissa ledtrådar.

Fungerar gurkmeja som ett lugnande medel?

Vissa äldre djurförsök från 1990-talet tyder på att gurkmeja kan ha lugnande och sömnförbättrande effekter:

 • I en studie tillbringade möss som fick höga doser curcumin mer tid med att sova. Forskarna spekulerade i att curcumins antiinflammatoriska egenskaper bidrog till de lugnande effekterna.
 • En annan studie på råttor visade att eterisk gurkmejaolja minskade spontan aktivitet och främjade sömn.

Dessa resultat hos gnagare och andra djur kan dock inte nödvändigtvis överföras till människor. Nyare studier tyder på att kurkumin sannolikt inte orsakar sömnighet hos människor, utom kanske vid mycket höga doser:

 • En studie på friska vuxna visade att kurkumintillskott på upp till 1 gram per dag under 4 veckor inte orsakade några negativa effekter på kognition eller humör, vilket tyder på att kurkumin inte har någon sederande effekt.
 • På samma sätt visade en studie på äldre att kurkumindoser på upp till 4 gram per dag inte påverkade kognitiv funktion eller humör negativt.

Sammantaget tyder de nuvarande bevisen för människor på att standardiserade tilläggsdoser sannolikt inte har några större sederande egenskaper. Men vi kan inte helt utesluta denna möjlighet vid mycket höga intag.

Kan gurkmejate hjälpa dig att sova?

Många naturvårdsentusiaster dricker gurkmejate före sänggåendet och hävdar att det hjälper dem att sova. Tyvärr finns det minimal formell forskning om gurkmeja te för sömn.

Vi vet dock att varma drycker som kamomill- eller passionsblommete kan främja sömnen helt enkelt genom den lugnande ritualen att dricka en varm dryck före sänggåendet. Teoretiskt sett skulle gurkmejate kunna ge samma effekt. Varm mjölk anses också öka nivåerna av sömnframkallande tryptofan.

Om gurkmejate lugnar ner kropp och själ kan det mycket väl leda till bättre sömnkvalitet, även om det inte har några starkt lugnande egenskaper. Med detta sagt behövs fler studier för att fastställa om gurkmejate har direkta fördelar för sömnen jämfört med placebo.

Håller gurkmeja dig vaken?

Baserat på anekdotiska rapporter finns det en viss oro för att gurkmeja kan överstimulera hjärnan och göra det svårt att somna. Det finns dock begränsat med data som kan bekräfta eller avfärda detta.

Vissa kosttillskott som vitamin B12, ginseng eller guarana är kända för att ibland orsaka sömnlöshet hos känsliga personer. Detta beror i allmänhet på stimulerande ämnen som aktiverar det centrala nervsystemet.

Gurkmeja anses vanligtvis inte vara en stimulerande ört, och inga studier bekräftar att den orsakar sömnlöshet eller ångest vid standarddoser. Dess potential att öka BDNF något kan dock teoretiskt sett störa sömnen under vissa omständigheter.

Sammantaget finns det för närvarande inga starka bevis för att gurkmeja stör sömnen eller orsakar sömnlöshet, såvida det inte konsumeras i extremt stora mängder. Det behövs mer forskning för att kunna säga något säkert.

Vad säger forskningen i stort?

Med tanke på de begränsade direkta bevisen, vilka slutsatser kan vi dra om gurkmejans effekter på sömnen? Här är en snabb sammanfattning:

 • Djurstudier tyder på att gurkmeja kan ha lugnande och sömnförbättrande effekter, men dessa resultat gäller inte alltid för människor.
 • Forskning på människor visar att kurkumin sannolikt inte orsakar dåsighet, utom möjligen vid mycket stora doser som överstiger 1 gram.
 • Gurkmejate kan hypotetiskt främja sömn genom avslappning, men mer forskning behövs specifikt om gurkmejate.
 • Trots anekdotiska rapporter finns det för närvarande inga solida bevis för att gurkmeja orsakar sömnlöshet eller stör sömnen i standardtillskottsdoser.

Sammanfattningsvis verkar det osannolikt att gurkmeja skulle ha någon större inverkan på sömnen - varken positiv eller negativ - för de flesta människor vid normala intag. Vissa personer kan dock vara mer känsliga för potentiella subtila effekter.

Hur mycket gurkmeja är säkert före sänggåendet?

Så hur mycket gurkmeja är för mycket att äta före sänggåendet? Här är några allmänna riktlinjer för dosering:

 • Upp till 500 mg curcumin från ett kosttillskott påverkar sannolikt inte sömnen för de flesta människor. Detta motsvarar ungefär 2 000 mg gurkmejapulver.
 • 1 000 mg curcumin eller mer kan eventuellt orsaka lätt dåsighet hos känsliga personer, men det är fortfarande osannolikt att det skulle ha några större sederande effekter.
 • Mycket stora doser på över 4 gram curcumin kan påverka kognition och humör, vilket kan störa sömnen. Det är bäst att hålla sig under denna mängd nära sänggåendet.
 • Attdricka 1-2 koppar gurkmejate före sänggåendet är i allmänhet bra och kan till och med främja sömnen genom avslappning.

Naturligtvis kan vissa människor känna sig annorlunda, så det är bäst att vara uppmärksam på din egen erfarenhet. Undvik att ta gurkmeja / kurkumintillskott inom 2 timmar före sänggåendet för att spela det säkert.

Andra faktorer som kan avgöra gurkmejans effekter

Några andra faktorer kan bidra till att förklara de blandade rapporterna om gurkmejans effekter på sömnen:

1. Tid på dagen

Att konsumera gurkmeja tidigt på dagen är mindre sannolikt att påverka sömnen jämfört med att ta en dos på kvällen.

2. Individuella skillnader

Människor är olika känsliga för ämnen som förändrar neurotransmittorer och sömncykler. En person som är benägen att drabbas av sömnlöshet kan vara mer benägen att märka av sömnstörningar från gurkmeja jämfört med en person som sover tungt.

3. Dosering och koncentration

Extrakt som innehåller högre koncentrationer av curcumin är mer benägna att påverka sömnen än rå pulveriserad gurkmeja, även om doseringen också spelar roll.

4. Källa och kvalitet

Kurkumininnehållet i gurkmejapulver kan variera kraftigt. Rena gurkmejaextrakt kan vara mer potenta.

Som med alla kosttillskott kan din unika biologi och dosering påverka resultaten. Håll dig under rekommenderade mängder och se hur din kropp reagerar.

7 tips för att använda gurkmeja för att förbättra sömnen

Även om det fortfarande behövs mer forskning kan följande tips hjälpa dig att dra nytta av gurkmejans eventuella positiva effekter på sömnen:

 1. Prova gurkmejate: Drick gurkmejate 1 timme före sänggåendet för att slappna av. Tillsätt antiinflammatoriska ingredienser som ingefära eller kanel.
 2. Ta curcumin tidigare på dagen: Om högre doser är lugnande för dig, ta kosttillskott senast mitt på eftermiddagen.
 3. Använd gurkmejemjölk: Gyllene mjölk kombinerar antiinflammatorisk gurkmeja med avslappnande varm mjölk. Undvik att tillsätta socker eller koffein.
 4. Tillsätt svartpeppar: Piperin i peppar ökar absorptionen av curcumin. Kombinera peppar och gurkmeja i salta rätter eller smoothies tidigare på dagen.
 5. Minska inflammationen: Kronisk inflammation kan försämra sömnen. Gurkmejans antiinflammatoriska egenskaper kan indirekt förbättra sömnen över tid.
 6. Begränsa doserna: Håll dig till evidensbaserade doser och undvik att äta gurkmeja/kurkumin precis före sänggåendet.
 7. Prova andra örter: Magnolia, kamomill, passionsblomma och citronmeliss är alternativ som särskilt visat sig förbättra sömnen.

Fokusera på antiinflammatoriska recept tidigare på dagen och lugnande nattliga ritualer för bästa resultat. Följ effekterna noga om du provar högre terapeutiska doser av kurkumin.

Slutsats

Forskningen om gurkmejans sömnrelaterade effekter är begränsad men pekar på följande:

 • Djurstudier visar potentiella lugnande och sömnbefrämjande effekter, men data från människor är blandade.
 • Gurkmeja orsakar sannolikt inte dåsighet, utom möjligen vid mycket höga doser på över 1 gram kurkumin.
 • Trots anekdotiska rapporter finns det för närvarande inga starka bevis för att gurkmeja orsakar sömnlöshet eller stör sömnen vid standarddoser.
 • Att dricka gurkmejate före sänggåendet kan hjälpa till att slappna av och sova genom den lugnande ritualen.
 • Håll dig under 500 mg curcumin vid sänggåendet för att undvika eventuella störningar i sömncyklerna.
 • Var uppmärksam på din egen erfarenhet, eftersom individer kan variera i känslighet.

Att införliva gurkmeja i sin kost och kosttillskottsrutin har många potentiella antiinflammatoriska och antioxidativa fördelar. Med noggrann dosering är det osannolikt att gurkmeja kommer att påverka din sömnkvalitet negativt. Mer forskning som direkt undersöker gurkmejans effekter kan kasta ytterligare ljus över denna fråga.

Vanliga frågor och svar

Minskar gurkmeja inflammationer som stör sömnen?

Viss forskning tyder på att gurkmejans antiinflammatoriska egenskaper kan minska inflammatoriska cytokiner och kronisk inflammation. Eftersom inflammation är kopplat till vissa sömnstörningar, t.ex. insomni, kan gurkmeja indirekt förbättra sömnen över tid genom att minska inflammationen. Denna effekt är dock fortfarande under utredning.

Är det mer sannolikt att gurkmeja påverkar kvinnors sömn?

Det finns för närvarande inga bevis för att gurkmeja påverkar sömnen på olika sätt hos män och kvinnor. Hormonfluktuationer i samband med menstruationscykeln kan dock påverka kvinnors sömnkvalitet. Alla substanser som påverkar neurotransmittorer och sömncykler kan interagera med dessa hormonella förändringar. Men det behövs mer forskning specifikt om könsskillnader.

Kan gurkmeja hjälpa mot sömnapné?

Sömnapné är ett tillstånd där andningen tillfälligt upphör under sömnen. Curcumin har undersökts för inflammatoriska tillstånd som påverkar andningsfunktionen. I teorin skulle det kunna bidra till att minska inflammation som bidrar till apné, men inga studier bekräftar denna effekt. Använd inte gurkmeja i stället för vanliga apnébehandlingar utan medicinsk rådgivning.

Håller gurkmeja dig vaken om du tar det på natten?

Trots anekdotiska rapporter om att gurkmeja stör sömnen finns det inga aktuella bevis som bekräftar denna effekt vid allmänt rekommenderade doser. Alla har dock olika känslighet. Var uppmärksam på din egen erfarenhet. Undvik kurkumintillskott under flera timmar före sänggåendet för säkerhets skull.

Kan gurkmeja ersätta sömntabletter?

Nej, gurkmeja ska inte användas i stället för receptbelagda sömnmediciner om det inte godkänts av din läkare. Sömntabletter har starkare sederande egenskaper. Gurkmeja kan ge blygsamma avslappningsfördelar när det används som tillägg till läkargodkända behandlingar, men mer forskning behövs fortfarande.

Interagerar gurkmeja med några andra läkemedel?

Ja, gurkmeja kan potentiellt interagera med vissa mediciner inklusive blodförtunnande medel, diabetesläkemedel, magsyra reducerare, antidepressiva medel och andra. Var noga med att rådfråga din läkare innan du använder gurkmeja om du tar några mediciner, särskilt nära sänggåendet.

Hur länge före sänggåendet bör man undvika gurkmeja?

Det är klokt att undvika att konsumera stora mängder gurkmeja eller kurkumintillskott under 2-3 timmar före sänggåendet. Detta ger din kropp tillräckligt med tid att metabolisera föreningarna och förhindra eventuella störningar i dina sömncykler. Drick gurkmejate 1 timme eller mindre före sänggåendet för bästa avslappningsfördelar.

Är gurkmeja säkert för barn?

Gurkmeja är sannolikt säkert för barn i små kulinariska doser. Användningen av gurkmeja/curcumintillskott till barn är dock mer kontroversiell. På grund av begränsade säkerhetsdata rekommenderar de flesta experter att man undviker gurkmejatillskott för barn om det inte godkänts av en barnläkare. Övervaka alltid barn noga när de konsumerar gurkmeja.

Ger gurkmeja gula fläckar på tänderna?

Ja, gurkmeja kan ge missfärgade tänder, särskilt vid höga doser. Begränsa konsumtionen nära sänggåendet och borsta tänderna noggrant med tandtråd efteråt. Undvik blekningsbehandlingar som blekning direkt efter användning av gurkmeja, eftersom det kan reagera och förvärra fläckar. Avbryt användningen om fläckarna blir svåra att ta bort.

Kan gurkmeja ge magbesvär före sänggåendet?

Hos vissa personer kan stora mängder gurkmeja på fastande mage orsaka illamående, diarré eller gastroesofageal reflux. Detta kan störa sömnen. Börja med låga doser och ta gurkmeja med mat för att minimera magbesvär. Sluta använda om det orsakar ihållande obehag.

Sammanfattning

Forskningen om hur gurkmeja och dess aktiva substans kurkumin påverkar sömnen är begränsad, men visar blandade resultat. Några inledande studier på djur under 1990-talet tyder på att gurkmeja kan ha lugnande och sömnfrämjande effekter. Nyare forskning på människor visar dock att standarddoser av curcumin sannolikt inte orsakar någon betydande dåsighet eller förbättrar sömnen. Många människor dricker gurkmejate före sänggåendet och hävdar att det hjälper dem att sova, men formella studier behövs fortfarande. Anekdotiska rapporter om att gurkmeja stör sömnen stöds inte heller starkt av nuvarande bevis, såvida det inte konsumeras i extremt höga doser över 1 gram curcumin. Tidpunkten på dagen, individuella skillnader, dosering och gurkmejans ursprung kan också påverka effekterna. Det behövs mer forskning på människor som direkt analyserar gurkmejans effekter på sömncykler och sömnkvalitet jämfört med placebo. Enligt nuvarande rön är det osannolikt att gurkmeja skulle påverka sömnen negativt för de flesta människor om det tas tidigare på dagen i rekommenderade doser under 500 mg curcumin.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare