Hur använder man gurkmeja mot bukfett?

Published:

Bukfett är ett vanligt problem för många människor. Det är inte bara estetiskt otrevligt, utan kan också leda till hälsoproblem.

Den goda nyheten är att naturliga lösningar som gurkmeja kan hjälpa till att minska magfettet på ett säkert och effektivt sätt.

Hur man använder gurkmeja mot bukfett

Vad är gurkmeja?

Gurkmeja är en guldfärgad krydda som kommer från gurkmejaplantan. Den används ofta i det indiska och asiatiska köket.

Gurkmeja innehåller en förening som kallas curcumin och som ger den dess livfulla gula färg. Kurkumin är också ansvarig för de flesta av gurkmejans hälsofördelar.

I århundraden har gurkmeja använts inom ayurvedisk och kinesisk medicin för att behandla en mängd olika åkommor. Idag blir det allt populärare som ett hälsotillskott tack vare dess många vetenskapligt underbyggda fördelar.

En av dessa fördelar är att bidra till viktminskning och minska bukfettet.

Hur hjälper gurkmeja mot bukfett?

Forskning visar att curcumin, den aktiva substansen i gurkmeja, kan bidra till att minska bukfettet på flera sätt:

1. Curcumin minskar inflammation

Inflammation är kopplat till både viktökning och ansamling av bukfett.

Fetmaforskare tror att fettceller hos personer med övervikt och fetma frisätter kemikalier som utlöser kronisk, låggradig inflammation. Detta kan leda till ökad fettansättning och försvåra viktminskning.

Curcumin har kraftfulla antiinflammatoriska egenskaper som hjälper till att stänga av dessa triggers och minska inflammationen i fettcellerna. Detta kan bidra till att motverka viktökning och uppbyggnad av bukfett som orsakas av inflammation.

2. Det sänker kolesterolnivåerna

Studier visar att curcumin kan sänka LDL-kolesterolet (det onda kolesterolet) och samtidigt höja HDL-kolesterolet (det goda kolesterolet).

Högt LDL-kolesterol är förknippat med ökat bukfett. Genom att balansera kolesterolnivåerna bidrar curcumin till att minska fettansamlingen i bukregionen.

3. Förbättrar insulinkänsligheten

Insulinresistens är en annan faktor som bidrar till envis bukfetma.

När dina celler slutar reagera korrekt på insulin producerar din kropp mer av det. Denna överproduktion av insulin leder till viktökning, särskilt runt midjan.

Genom att öka insulinkänsligheten hjälper curcumin till att reglera insulinnivåerna och kan minska bukfett som orsakas av insulinresistens.

4. Det ökar fettförbränningen

Curcumin påverkar direkt fettmetabolismen genom flera mekanismer:

 • Det hjälper till att mobilisera och frigöra lagrat fett som sedan kan förbrännas som energi.
 • Det ökar nivåerna av adiponektin, ett hormon som är involverat i fettnedbrytningen.
 • Det förhindrar att nya fettceller bildas.

Via dessa mekanismer påskyndar curcumin fettförbränningsprocessen och hjälper till att minska det totala kroppsfettet, inklusive envis bukfett.

Hur mycket gurkmeja ska du ta för att förlora magfett?

Hur mycket gurkmeja som behövs för att minska bukfettet kan variera beroende på individ och förekomst av andra hälsotillstånd. Doserna nedan kan dock vara effektiva:

 • Gurkmeja pulver: Blanda 1 tsk i mat, smoothies eller drycker 1-2 gånger dagligen.
 • Tillskott med gurkmeja: Ta 400-600 mg kapslar 2-3 gånger per dag. Välj gärna kosttillskott som innehåller piperin eller svartpepparextrakt, som ökar absorptionen av kurkumin med upp till 2000%.
 • Gurkmeja-te: Låt 1 tsk gurkmejapulver dra i varmt vatten. Drick 2-3 gånger dagligen. Tillsätt citron, honung eller ingefära för att förbättra smak och absorption.
 • Gyllene mjölk: Blanda 1 tsk gurkmejapulver med 1 kopp uppvärmd mjölk eller mjölkfri mjölk. Söt om så önskas och drick en gång dagligen. De hälsosamma fetterna i mjölk ökar också absorptionen av kurkumin.

När du tar gurkmeja mot bukfett ska du sikta på minst 1 000 mg kurkumin dagligen. Börja långsamt och öka dosen gradvis för att undvika biverkningar som diarré eller illamående vid höga doser.

7 evidensbaserade sätt som gurkmeja kan minska bukfett

Här är några av de mest effektiva strategierna för att använda gurkmeja mot bukfett, baserat på vetenskaplig forskning:

1. Ta det med svartpeppar

Svartpeppar innehåller en förening som kallas piperin som ökar absorptionen av curcumin med upp till 2 000%.

Genom att tillsätta svartpeppar i gurkmejapulver, kosttillskott eller recept kan du få ännu fler fördelar vid fettförbränning.

2. Kombinera med motion

En studie visade att curcumin i kombination med motion gav större minskningar av andelen kroppsfett och bukfett än enbart motion.

För bästa resultat bör du sträva efter 150 minuters måttlig aktivitet som rask promenad eller lätt jogging per vecka tillsammans med dagligt intag av gurkmeja.

3. Använd den i stället för mindre hälsosamma kryddor

Byt ut socker, salt, mononatriumglutamat (MSG) och mindre hälsosamma oljor mot gurkmeja när du lagar mat.

Denna enkla förändring kan hjälpa dig att minska magfettet utan att du behöver lägga om hela din kost.

4. Tillsätt det i grönt te

Grönt te och gurkmeja är som gjorda för varandra när det gäller att få bort magfett.

Studier visar att en kombination av dem kan fungera ännu bättre än var och en för sig.

Brygg grönt te som vanligt och rör i en tesked gurkmejapulver innan du dricker för maximal nytta.

5. Ta det före träning

Att ta curcumin före träningen kan ge ännu större effekter på förbränningen av bukfett.

Prova att dricka gurkmejate eller ta ett kurkumintillskott 30-60 minuter före träningen för att öka fettförbränningen ytterligare.

6. Använd eterisk olja av gurkmeja

Inandning av eterisk olja av gurkmeja kan ge mättnadskänsla och dämpa aptiten.

Tillsätt några droppar i vatten och andas in innan du äter för att förhindra överätning och minska magfettet.

7. Drick det i gyllene mjölk

Golden milk kombinerar gurkmejans fettbekämpande egenskaper med kokosmjölk eller olivolja för att öka absorptionen av kurkumin.

Drick detta gula elixir en gång om dagen för att minska inflammation och bukfett samtidigt som du lugnar matsmältningssystemet.

Andra livsstilstips för att förlora bukfett

Intag av gurkmeja kan bidra till minskad bukfetma, särskilt i kombination med hälsosamma livsstilsvanor:

 • Motionera regelbundet: Ägna 150 minuter per vecka åt måttlig aktivitet, t.ex. rask promenad. Lägg till 2-3 dagar med styrketräning.
 • Följ en antiinflammatorisk diet: Betona vegetabiliska livsmedel, fet fisk, olivolja och undvik bearbetade livsmedel och tillsatt socker.
 • Hantera stress: Prova avslappnande metoder som yoga, meditation, massage och skogsbad. Hög kortisolhalt förvärrar bukfetma.
 • Få tillräckligt med sömn: Sikta på 7-9 timmar per natt. Sömnbrist är kopplat till överskott av visceralt fett.
 • Drick grönt te: Katekinerna i grönt te ökar fettförbränningen och hjälper till att minska bukfettet om du dricker det dagligen.
 • Tillsätt äppelcidervinäger: Viss forskning visar att vinäger kan hjälpa till att minska bukfettet. Blanda 2 tsk i en drink varje dag.

Dom

Gurkmeja och dess aktiva substans curcumin kan vara ett säkert och effektivt naturläkemedel för att förlora bukfett.

Dess antiinflammatoriska och fettförbrännande egenskaper riktar in sig på visceralt fett och bidrar till en smalare midja.

Att lägga till gurkmeja i din dagliga rutin tillsammans med andra hälsosamma livsstilsstrategier kan hjälpa dig på din resa till en smalare mage och bättre hälsa.

Vilken är den bästa tiden på dagen att ta gurkmeja?

Den bästa tiden att ta gurkmeja är på morgonen. Om du tar gurkmeja tidigt på dagen får de aktiva beståndsdelarna tid på sig att utöva sin antiinflammatoriska och fettförbrännande magi.

Många föredrar att ta gurkmeja direkt på morgonen innan de äter. Men du kan också ta gurkmejatillskott 30-60 minuter före träning för en extra magfettsprängande effekt.

Hur lång tid tar det för gurkmeja att minska bukfettet?

Vid regelbunden användning märker de flesta en minskning av bukfettet inom 1-2 månader efter intag av gurkmeja. Resultaten kan dock variera beroende på faktorer som din ursprungliga vikt, kost, aktivitetsnivå, medicinska tillstånd med mera.

Ha tålamod och använd gurkmeja dagligen för att få maximal effekt mot fetma. Det kan ta upp till 3-4 månader att se dramatiska skillnader i fettförlust. Men att kombinera gurkmeja med en hälsosam livsstil ger den bästa chansen att minska magstorleken.

Är det säkert att ta gurkmeja varje dag?

Ja, gurkmeja är mycket säkert för daglig användning. Det finns inga kända negativa effekter förknippade med att konsumera gurkmejapulver, extrakt eller kosttillskott på lång sikt.

De som har problem med gallblåsan bör dock undvika gurkmeja. Höga doser av curcumin från gurkmeja kan förvärra gallblåsans sammandragningar hos personer med benägenhet för gallsten.

Vad bör man undvika att äta när man tar gurkmeja?

Undvik att ta gurkmeja tillsammans med läkemedel, eftersom kurkumin kan påverka läkemedelsabsorptionen. Gurkmeja kan också förstärka effekterna av blodförtunnande medel.

Det är bäst att ta gurkmeja tillsammans med mejeriprodukter och proteinrika måltider, eftersom detta stör absorptionen av kurkumin. Låt det gå 2 timmar mellan intag av mejeri-/proteinmat och gurkmejatillskott.

Kan du ta gurkmeja när du ammar?

Ja, det är sannolikt säkert att ta gurkmeja under amning. Gurkmeja har en lång historia av användning i indiska och asiatiska kulturer där det ofta konsumeras av ammande mödrar.

Det finns dock inga studier som utvärderar gurkmejans säkerhetsprofil hos ammande kvinnor. Det är bäst att rådfråga din läkare innan du tar gurkmeja-tillskott under amning.

Är det okej att ta gurkmeja på fastande mage?

Ja, det är helt okej att konsumera gurkmejatillskott, pulver eller extrakt på fastande mage. Att ta gurkmeja före frukost kan faktiskt förbättra absorptionen och förstärka dess bukfettsförbrännande effekter.

Vissa människor upplever illamående eller diarré när de tar gurkmeja på fastande mage. Om detta händer, försök minska din dosering eller ta den med mat.

Vad är bäst för viktminskning: gurkmejapulver eller kosttillskott?

Både gurkmejapulver och kurkumintillskott kan hjälpa dig att förlora magfett. Gurkmejapulver ger dig fördelen med hel gurkmeja. Men kurkumintillskott har högre koncentrationer och förbättrad biotillgänglighet av fettbekämpande kurkumin.

För maximal nytta kan du använda både gurkmejapulver i matlagning och smoothies tillsammans med ett kurkumintillskott två gånger dagligen. Att kombinera de två kan hjälpa till att påskynda minskningen av bukfett.

Kan man lägga gurkmejapulver direkt på magen?

Nej, du ska inte lägga gurkmejapulver direkt på huden. Gurkmeja kan ge huden en gul-orange färg. Det kan också orsaka irritation, klåda och utslag hos personer med överkänslighet.

Gurkmeja intas bäst oralt via pulver, extrakt eller hela livsmedel. Använd gurkmejabaserade krämer med försiktighet och gör ett lapptest först för att bekräfta att du inte reagerar negativt.

Vilken diet är bäst med gurkmeja för att förlora magfett?

En antiinflammatorisk kost med mycket vegetabiliska livsmedel som grönsaker, frukt, fullkorn, baljväxter, nötter och frön maximerar gurkmejans potential att förlora bukfett.

Begränsa också intaget av socker, raffinerade kolhydrater och ohälsosamma fetter som finns i bearbetad och stekt mat. Och glöm inte att dricka mycket vatten varje dag.

Att kombinera gurkmeja med en balanserad, kalorisnål kost bidrar till en hälsosam och varaktig viktminskning, inklusive minskning av bukfett.

Sammanfattning

Gurkmeja är en gyllene krydda som innehåller den aktiva substansen kurkumin, som ger gurkmejan dess livfulla färg och medicinska egenskaper. Studier visar att curcumin bekämpar inflammation i kroppen och hjälper till att aktivera fettförbränningsmekanismer som specifikt riktar in sig på bukfett. Genom att reglera kolesterolnivåerna, förbättra insulinkänsligheten, mobilisera fettceller och blockera ny fettbildning kan curcumin i gurkmeja effektivt hjälpa till att minska envis bukfetma. Att ta gurkmejatillskott, använda gurkmejapulver, dricka gurkmejate och kombinera gurkmeja med svartpeppar, motion, grönt te och antiinflammatoriska livsmedel kan maximera dessa magförminskande effekter. Gurkmeja kan också främja mättnadskänslor och dämpa aptiten när den inhaleras som en eterisk olja. Curcumin i gurkmeja kan inte på egen hand minska magfettet, men om man kombinerar dagligt intag av gurkmeja med regelbunden motion, en hälsosam kost, tillräcklig sömn, stresshantering och en aktiv livsstil i övrigt kan man uppnå en hälsosam och hållbar minskning av midjemåttet.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare