Varför ta gurkmeja på tom mage?

Published:

Att ta gurkmeja på fastande mage kan ge kraftfulla hälsofördelar. Gurkmeja innehåller ämnet curcumin, som i studier har visat sig ha antiinflammatoriska, antioxidativa och till och med cancerhämmande egenskaper. Att inta gurkmeja tidigt på morgonen maximerar dessa effekter.

Varför ta gurkmeja på tom mage

Absorptionen förbättras vid tom mage

När du tar gurkmejatillskott eller äter gurkmeja på fastande mage kan din kropp absorbera och utnyttja kurkuminet mer effektivt.

Curcumin har låg biotillgänglighet, vilket innebär att inte mycket av ämnet tas upp i blodomloppet när man äter gurkmeja. Att ta gurkmejakapslar eller blanda gurkmejapulver i vatten på fastande mage förbättrar curcumins biotillgänglighet.

En studie visade att tillskott av kurkumin på fastande mage ökade biotillgängligheten med 2000% jämfört med att ta tillskotten tillsammans med mat. Curcumin detekterades i blodet inom bara 15-30 minuter jämfört med över 2 timmar när det togs tillsammans med en måltid.

Varför förbättras absorptionen av curcumin på fastande mage? Några viktiga anledningar:

 • Ingen påverkan från andra livsmedel. När gurkmeja konsumeras tillsammans med andra livsmedel, särskilt fetter, proteiner och fibrer, absorberas mindre curcumin eftersom det interagerar med dessa andra ämnen. Om du tar gurkmejatillskott eller gurkmejavatten på fastande mage kan curcuminet absorberas av sig självt.
 • Högre exponering för tarmvävnad. Curcumin absorberas direkt genom tarmvävnaden. Att äta gurkmeja tidigt på morgonen innebär att tarmväggen exponeras mer, så att mer absorberas innan andra livsmedel passerar.
 • Ökad löslighet. Curcumin är fettlösligt, så att ta gurkmeja med fett kan faktiskt minska absorptionen. Att inta gurkmeja på fastande mage utan andra fetter ökar curcumins löslighet och absorption.

Genom att ta gurkmejatillskott på fastande mage med ett glas vatten eller blanda gurkmejapulver i vatten ger du kurkuminet de bästa förutsättningarna för att absorberas helt och leverera sina fördelar.

Antiinflammatoriska effekter är starkast på tom mage

En av de mest forskningsstödda fördelarna med curcumin är dess kraftfulla antiinflammatoriska egenskaper. De antiinflammatoriska effekterna är starkast när gurkmeja konsumeras på fastande mage.

Inflammation är immunförsvarets naturliga reaktion på skada eller infektion. Kortvarig inflammation är bra för läkningen, men kronisk inflammation bidrar till många moderna sjukdomar som hjärtsjukdomar, diabetes, artrit och cancer.

Curcumin är en kraftfull naturlig antiinflammatorisk förening. Den hämmar flera inflammatoriska vägar och enzymer i kroppen och blockerar produktionen av proinflammatoriska cytokiner.

Studier har visat att curcumin är lika effektivt eller till och med mer effektivt än antiinflammatoriska receptbelagda läkemedel som ibuprofen - och utan de negativa biverkningarna.

Om du tar gurkmeja direkt på morgonen kan de antiinflammatoriska fördelarna börja verka omedelbart. Curcumin kan börja arbeta med att dämpa inflammation, balansera immunförsvaret och motverka inflammatoriska tillstånd optimalt med minimal inblandning av andra livsmedel eller föreningar.

Att inta gurkmeja före frukost kan vara särskilt fördelaktigt för att minska systemisk inflammation och inflammatoriska tillstånd som artrit, irritabel tarmsjukdom, eksem, psoriasis med mera.

Antioxidantskyddet är bättre vid tom mage

Förutom att vara ett kraftfullt antiinflammatoriskt medel är curcumin också en kraftfull antioxidant. Antioxidanter skyddar kroppen mot oxidativ stress orsakad av fria radikaler och hjälper till att förhindra cellskador.

Oxidativ stress bidrar i hög grad till åldrande och utveckling av kroniska sjukdomar. Genom att neutralisera fria radikaler bidrar antioxidanter som curcumin till att stödja den allmänna hälsan och ungdomligheten.

Forskning visar att curcumins antioxidativa kapacitet förbättras avsevärt när det intas på fastande mage. Utan konkurrens från andra livsmedel eller föreningar maximeras curcumins antioxidativa potential.

Om du tar gurkmejakapslar eller gurkmejavatten som det första på morgonen får kroppen i sig antioxidanter när de behövs som mest efter nattens långa fasta.

Att börja dagen med curcumins antioxidantskydd kan ge dig förutsättningar för en optimerad hälsodag. Antioxidantboosten kan också förbättra träningsprestanda och återhämtning när den tas före morgonträningen.

Biotillgängligheten för curcumin är upp till 1000 % högre

Flera studier har visat att biotillgängligheten för curcumin ökar avsevärt när det intas på fastande mage jämfört med när det intas i samband med en måltid.

En studie visade en 2000-procentig förbättring av biotillgängligheten för curcumin som intas på fastande mage. En annan studie visade en häpnadsväckande ökning av absorptionen med 8000% när det togs med vatten jämfört med olivolja.

Även intag av gurkmeja tillsammans med fetter som anses vara "hälsosamma", som olivolja och kokosolja, minskar absorptionen av kurkumin. Den högsta biotillgängligheten uppnås genom att ta kurkumintillskott med vatten eller blanda gurkmejapulver i vatten på fastande mage.

Medan absorptionen av curcumin är dålig överlag, maximerar intag av gurkmeja på morgonen avsevärt den mängd som tar sig in i blodomloppet så att din kropp kan dra full nytta av det.

Skillnaden mellan låg och hög absorption av curcumin är enorm - 0,5 mg/L absorption när det tas med mat jämfört med 11,1 mg/L absorption när det tas på fastande mage, baserat på tillgänglig forskning.

Genom att avsevärt öka absorptionen och biotillgängligheten av curcumin kan du få ut maximalt av varje dos.

Curcumin ökar produktionen av galla

Att ta gurkmeja på fastande mage stimulerar gallblåsan att producera mer galla, vilket också ökar matsmältningen och absorptionen av curcumin.

Galla produceras av levern och koncentreras i gallblåsan. Den frisätts i tunntarmen för att hjälpa till att smälta fetter.

Curcumin fungerar som en kolagog, vilket innebär att det främjar gallsekretionen. Flera studier har visat att curcumin ökar gallproduktionen med upp till 62 %.

Att öka gallproduktionen tidigt på morgonen hjälper till att öka matsmältningen och absorptionen av curcumin samt att bryta ner andra näringsämnen från livsmedel som äts senare på dagen.

Hur man tar gurkmeja på tom mage

Det finns två huvudsakliga sätt att konsumera gurkmeja på fastande mage:

 • Gurkmeja och vatten: Blanda 1/2 till 1 tesked gurkmejapulver i ett glas varmt vatten och drick det direkt på morgonen. Vattnet hjälper gurkmejan att absorberas snabbt.
 • Gurkmeja kapslar: Ta 1-3 gurkmejakapslar på morgonen tillsammans med ett glas vatten. Leta efter kapslar som innehåller piperin eller svartpepparextrakt för att ytterligare öka upptaget.

Det bästa är att äta gurkmeja 20-30 minuter innan du äter frukost. Då hinner curcuminet absorberas helt innan andra livsmedel börjar passera genom matsmältningskanalen.

Var noga med att börja med små doser av gurkmeja för att bedöma toleransen, särskilt om du har magsår eller matsmältningsproblem. Vissa människor kan uppleva lätt magbesvär när de tar gurkmeja-tillskott på fastande mage.

Konsumera gurkmeja varje dag för att få bestående antiinflammatoriska och antioxidativa fördelar. Kombinationen med svartpeppar förbättrar också upptaget.

Idealisk tidpunkt för maximala fördelar

Den optimala tiden att ta gurkmeja för de flesta fördelarna är först på morgonen direkt efter att du vaknat.

Att ta gurkmeja på fastande mage innan du äter maximerar absorptionspotentialen och de antiinflammatoriska fördelarna.

Curcumin absorberas bäst direkt genom tarmvävnaden på fastande mage när inga andra livsmedel eller föreningar finns närvarande.

Ta gurkmeja som ett tillskott med vatten eller blandat i varmt vatten 20-30 minuter före frukost. På så sätt hinner curcuminet absorberas helt och börja verka antiinflammatoriskt innan du äter.

Var konsekvent och ta gurkmeja varje morgon på fastande mage för att uppnå kumulativa fördelar. Kombinera gurkmeja med en hälsosam kost och en aktiv livsstil för optimalt välbefinnande.

Här är en snabb sammanfattning av fördelarna med att äta gurkmeja på fastande mage som det första på morgonen:

 • Ökad absorption och biotillgänglighet av curcumin
 • Ökade antiinflammatoriska effekter
 • Ökad antioxidantkapacitet
 • Stimulerad gallproduktion
 • Skydd mot kroniska sjukdomar
 • Förbättrad matsmältning
 • Förbättrad återhämtning efter träning

Stärk dig själv varje dag genom att låta gurkmeja vara det första du äter när du vaknar!

Vanliga frågor och svar

Har du fortfarande några frågor om att ta gurkmeja på fastande mage? Här är svaren på några vanliga frågor:

Varför är det viktigt att ta gurkmeja direkt på morgonen?

Om du tar gurkmeja direkt på morgonen kan curcuminet absorberas helt på fastande mage innan någon annan mat eller dryck intas. Detta maximerar biotillgängligheten så att din kropp effektivt kan utnyttja de antiinflammatoriska och antioxidativa fördelarna.

Vad händer om jag tar gurkmeja efter att ha ätit?

Du kommer fortfarande att ha nytta av gurkmejan om du tar den efter en måltid, men upptaget av kurkumin kommer att minska avsevärt. Att ta gurkmejakapslar eller gurkmejavatten efter en måltid är inte idealiskt eftersom kurkuminet binds till andra livsmedel och föreningar, vilket minskar hur mycket som absorberas.

Är det säkert att ta gurkmeja på fastande mage?

Det är i allmänhet säkert att konsumera gurkmejatillskott eller gurkmejapulver blandat med vatten på fastande mage, men börja med en låg dos för att bedöma din tolerans, särskilt om du har magsår eller matsmältningsproblem. Vissa människor kan uppleva mild magbesvär.

Hur mycket gurkmeja ska jag ta på fastande mage?

Börja med 1/2 till 1 tesked gurkmejapulver blandat med vatten eller 1-2 kapslar som tas med vatten. Öka långsamt dosen till 2-3 teskedar pulver eller 3-4 kapslar för antiinflammatoriska fördelar. Öka alltid långsamt till högre doser.

Ska jag ta gurkmeja före eller efter träning?

Forskning visar att intag av gurkmeja före träning förbättrar prestationsförmågan och återhämtningen. Ta 20-30 minuter före träningspasset. De antiinflammatoriska effekterna hjälper till att reparera och bygga upp musklerna.

Jag hoppas att denna omfattande guide hjälper dig att förklara de många fördelarna med att konsumera gurkmeja på fastande mage! Låt mig veta om du har några andra frågor.

Vad är det bästa sättet att ta gurkmeja på fastande mage?

De två bästa alternativen är gurkmejakapslar eller att blanda gurkmejapulver i vatten. Gurkmejate kan också fungera. Ta eller drick din gurkmeja 20-30 minuter innan du äter frukost för optimalt upptag.

Spelar det någon roll om jag tar gurkmeja före eller efter att jag druckit vatten på morgonen?

Det är bäst att ta gurkmejatillskott med ett glas vatten eller blanda gurkmejapulvret i vatten. Det går bra att ta gurkmeja efter att ha druckit vanligt vatten, men att dricka det med vatten förbättrar upptaget.

Är det mer effektivt att ta gurkmeja före eller efter citronvatten?

Citronvatten kan underlätta upptaget av gurkmeja, så om du tar gurkmejapulver eller gurkmejakapslar efter citronvattnet kan det öka nyttan. Rent vatten i sig maximerar dock upptaget.

Kan jag ta gurkmeja om jag har sura uppstötningar eller GERD?

Gurkmeja kan bidra till att minska symtomen på sura uppstötningar tack vare sina antiinflammatoriska egenskaper. Det kan dock orsaka magbesvär hos vissa personer, så börja med en låg dos. Avbryt användningen om symtomen förvärras.

Hjälper det att gå ner i vikt om man tar gurkmeja på fastande mage?

Viss forskning tyder på att curcumin i viss mån kan bidra till viktminskning genom att minska inflammation och förhindra tillväxt av fettceller. Träning och kostförändringar har dock en mycket större inverkan.

Hur lång tid tar det innan jag märker av fördelarna med att ta gurkmeja på fastande mage?

Fördelarna utvecklas över tid med ihållande användning. Du kan märka subtila antiinflammatoriska effekter inom några veckor. Mer betydande fördelar kommer att uppstå efter 1-2 månaders daglig användning.

Sammanfattning

Ny forskning visar att intag av gurkmejatillskott eller gurkmejate på fastande mage avsevärt kan öka absorptionen och biotillgängligheten av curcumin, den huvudsakliga aktiva beståndsdelen i gurkmeja. Curcumin är svårlösligt och absorberas dåligt när det intas tillsammans med mat, särskilt fetter, fibrer och proteiner. Om man däremot tar gurkmeja med vatten på fastande mage kan curcuminet absorberas direkt av tarmvävnaden utan att störas av andra ämnen. Studier har visat att biotillgängligheten för curcumin och plasmakoncentrationsnivåerna är upp till 2000% högre när gurkmeja konsumeras på morgonen innan man äter frukost jämfört med tillsammans med mat. Maximerad absorption av curcumin förbättrar gurkmejans kraftfulla antiinflammatoriska och antioxidativa förmåga, så att kroppen kan utnyttja dessa fördelar fullt ut. Den antiinflammatoriska effekten av curcumin är också som störst på tom mage, där det kan verka hämmande på inflammatoriska enzymer och cytokiner. Dessutom stimulerar curcumin ökad gallproduktion när det intas före måltid, vilket förbättrar matsmältningen och absorptionsförmågan. Att ta gurkmeja eller kurkumintillskott med vatten på morgonen på fastande mage är det bästa sättet att uppnå maximala antiinflammatoriska, antioxidativa och hälsomässiga fördelar.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare