Är det säkert att ta gurkmeja varje dag?

Published:

Gurkmeja är en gammal krydda som har använts i tusentals år i det indiska köket och i ayurvedisk medicin. Gurkmeja är känd för sin livfulla gyllenorange färg och kommer från roten av växten Curcuma longa.

Under de senaste åren har gurkmeja exploderat i popularitet inom hälso- och friskvårdsvärlden. Många människor har börjat ta gurkmejatillskott eller dricka gurkmejate dagligen för potentiella hälsofördelar.

Är det säkert att ta gurkmeja varje dag?

Men är det säkert att konsumera gurkmeja varje dag?

I den här artikeln fördjupar vi oss i forskningen om daglig konsumtion av gurkmeja, potentiella fördelar, biverkningar att tänka på och säkra doser.

Vad är gurkmeja?

Gurkmeja är en blommande växt som är släkt med ingefära. Den mest användbara delen av växten är roten, som mals till ett ljusgult pulver.

I århundraden har gurkmeja varit en viktig beståndsdel i både indisk och kinesisk medicin. Curcumin, den huvudsakliga aktiva beståndsdelen i gurkmeja, ger kryddan dess livfulla färg.

Curcumininnehållet i gurkmeja är cirka 3 viktprocent. Det ger kraftiga antioxidativa och antiinflammatoriska effekter.

I Indien används gurkmeja i currypulver och senap. Det ger smak, färg och har traditionellt använts för sina medicinska egenskaper.

Idag kan gurkmeja tas som kosttillskott, bryggas till te, användas i latte och tillsättas i allt från smoothies till färska juicer.

Låt oss titta närmare på några av de viktigaste bevisen för daglig konsumtion av gurkmeja.

Finns det något som heter för mycket gurkmeja per dag?

Gurkmeja är mycket säkert vid lägre doser, men om man konsumerar mycket stora mängder dagligen under långa perioder kan det potentiellt orsaka problem.

Några möjliga biverkningar av överdrivet intag av gurkmeja inkluderar:

 • Risk för blödning: Gurkmeja gör blodet tunnare. Personer med blödningsrubbningar eller som tar blodförtunnande medel bör vara försiktiga med dagligt intag och rådgöra med läkare.
 • Problem med matsmältningen: Gurkmeja kan förvärra gastroesofageal refluxsjukdom (GERD) och kan orsaka illamående, diarré eller magont hos vissa människor, särskilt vid höga doser.
 • Järnbrist: Gurkmeja innehåller mycket av en form av järn som inte absorberas bra men som kan hämma absorptionen av järn från andra livsmedel. Personer med järnbrist bör vara försiktiga med daglig användning.
 • Njursten: Oxalater i gurkmeja kan öka risken för njursten hos känsliga personer. Men på andra sidan hjälper curcumin också till att förhindra njursten genom att minska kristalliseringen.

Så vad anses vara en säker daglig dos av gurkmeja? Låt oss ta reda på det.

Vad är en säker daglig dos av gurkmeja?

Konsumtion av måttliga mängder gurkmeja i matlagning anses vara mycket säkert.

Men när det gäller koncentrerad curcumin i kosttillskott krävs större försiktighet med doseringen.

Enligt University of Maryland Medical Center rekommenderas vanligtvis följande dagliga doser:

 • Skuren rot: 1,5 - 3 gram per dag
 • Torkad, pulveriserad rot: 1 - 3 gram per dag
 • Standardiserat pulver (curcumin): 400 - 600 mg, 3 gånger per dag
 • Vätskeextrakt (1:1): 30 - 90 droppar per dag

För de flesta friska vuxna anses det långsiktigt säkert att ta 400-600 mg kurkumintillskott tre gånger dagligen.

Personer med medicinska tillstånd eller som tar medicin bör dock rådfråga en läkare innan de tar gurkmeja eller kurkumintillskott dagligen.

Köp alltid kosttillskott från välrenommerade företag och läs ingrediensförteckningen noggrant. Vissa produkter innehåller mycket högre koncentrationer av curcuminoider och andra förbättringar för bättre absorption.

Gravida eller ammande kvinnor rekommenderas också att undvika gurkmejatillskott på grund av brist på säkerhetsforskning. Men att använda gurkmeja i måttlig mängd i matlagningen är sannolikt bra.

För att minska risken för biverkningar är det bäst att ta gurkmeja tillsammans med mat och inte enbart på fastande mage. Börja med lägre doser och öka intaget gradvis så att kroppen kan anpassa sig.

Behöver du svartpeppar tillsammans med gurkmeja?

Svartpeppar innehåller piperin, en förening som är känd för att öka absorptionen av curcumin med upp till 2 000 %. Så ja, att kombinera gurkmeja med svartpeppar kan öka dess biotillgänglighet avsevärt.

Leta alltid efter kosttillskott med gurkmejaextrakt i kombination med piperin eller svartpepparextrakt. Detta möjliggör mindre effektiva doser med bättre resultat.

Att bara strö lite svartpeppar över dina gurkmejakryddade måltider kan ge liknande absorptionsfördelar.

Potentiella läkemedelsinteraktioner med gurkmeja

Gurkmeja kan potentiellt interagera med vissa receptbelagda läkemedel och receptfria läkemedel.

Några möjliga interaktioner med gurkmeja inkluderar

 • Antikoagulantia: Gurkmeja kan förstärka effekten av antikoagulantia och trombocythämmande läkemedel som aspirin, klopidogrel, diklofenak och warfarin. Detta kan i vissa fall öka blödningsrisken.
 • Läkemedel motdiabetes: Gurkmeja kan förstärka effekterna av diabetesläkemedel och sänka blodsockret för mycket. Om du kombinerar, övervaka blodsockret noggrant.
 • Läkemedel som metaboliseras av CYP-enzymer: Gurkmeja kan hämma CYP-enzymer i levern som hjälper till att metabolisera många läkemedel. Det är bäst att rådfråga läkare när gurkmeja kombineras med receptbelagda läkemedel.

Om du tar några mediciner, tala med din läkare innan du börjar ta ett gurkmeja-tillskott dagligen. Att använda gurkmeja i matlagning är sannolikt säkert, men rådfråga din läkare för att vara säker.

Är daglig användning av gurkmeja säker?

Används gurkmeja med måtta är det mycket säkert för de flesta människor. Riskerna är främst förknippade med att ta mycket höga doser av gurkmeja eller kurkumin under långa perioder, eller att kombinera med läkemedel.

Att krydda sina måltider med gurkmeja eller dricka gurkmejate dagligen verkar vara säkert för friska personer. Fördelarna överväger sannolikt alla potentiella risker vid användning i kulinariska doser.

För terapeutiska fördelar rekommenderar de flesta experter 400 till 600 mg kurkuminextrakt upp till tre gånger dagligen. Leta också efter ett tillskott som innehåller piperin eller svartpepparextrakt.

Även om forskningen fortfarande är i sin linda, verkar ett dagligt intag av gurkmeja ha fler hälsofördelar än biverkningar för de flesta människor. Att inkludera denna gamla gyllene krydda som en del av en övergripande hälsosam livsstil kan vara fördelaktigt.

Som med alla kosttillskott ska du börja försiktigt, vara uppmärksam på eventuella biverkningar och rådfråga din läkare om du har några medicinska tillstånd eller tar mediciner. Men att krydda maten med detta antiinflammatoriska kraftpaket är ett säkert sätt för de flesta människor att öka den allmänna hälsan.

Vanliga frågor om dagligt intag av gurkmeja

Vad är gurkmeja?

Gurkmeja är en gul-orange krydda som kommer från roten av växten Curcuma longa. Den används ofta i matlagning i Sydasien och Mellanöstern. Den aktiva beståndsdelen i gurkmeja är kurkumin, som ger kryddan dess livfulla färg och de flesta av dess hälsofördelar.

Varför tar människor gurkmejatillskott?

Gurkmejatillskott som innehåller kurkumin är populära eftersom kurkumin inte absorberas så bra om man bara äter gurkmeja i maten. Kurkumintillskott kan ge antiinflammatoriska och antioxidativa fördelar.

Hur mycket gurkmeja kan du säkert ta per dag?

Att konsumera gurkmeja i maten anses vara mycket säkert. För kosttillskott med gurkmeja/curcumin rekommenderar de flesta experter 400-600 mg curcumin upp till 3 gånger per dag för de flesta friska vuxna. Gurkmeja absorberas bäst när den kombineras med svartpeppar eller piperin.

När är det inte säkert att ta gurkmeja varje dag?

Höga doser av gurkmeja är inte säkert för personer med blödningsrubbningar, järnbrist, diabetes, blodförtunnande medel eller vissa andra mediciner. Gravida kvinnor bör undvika gurkmejatillskott, men att använda gurkmejakrydda i matlagningen går sannolikt bra.

Vilka är biverkningarna av för mycket gurkmeja?

Långvarig konsumtion av mycket stora mängder gurkmeja eller kurkumintillskott kan potentiellt orsaka illamående, diarré, ökad blödning, minskad järnabsorption eller interaktioner med vissa receptbelagda läkemedel. Men enstaka kulinariska användning är osannolikt att orsaka några problem.

Ska du ta gurkmeja med mat eller på fastande mage?

Det är bäst att ta gurkmeja eller kurkumin kapslar med mat, snarare än på fastande mage, eftersom maten hjälper till att absorbera det och förhindra eventuella matsmältningsbiverkningar.

Hur lång tid tar det innan gurkmejans positiva effekter börjar verka?

När du tar kurkumintillskott kan det ta flera veckors daglig användning innan du märker av de antiinflammatoriska fördelarna. Effekterna kan vara subtila, så var uppmärksam på eventuella förändringar i smärta, stelhet, matsmältning, energinivåer eller mental fokus.

Är det säkert att ta gurkmeja varje dag på lång sikt?

Ja, att inkludera gurkmeja som en del av din dagliga kost anses i allmänhet vara säkert när det tas i rekommenderade doser. Vissa människor tar gurkmeja kosttillskott dagligen i flera år utan problem. Som med alla kosttillskott är det en bra idé att ta pauser ibland.

Kan gurkmeja interagera med några mediciner?

Ja, gurkmeja kan potentiellt interagera med blodförtunnande medel, diabetesläkemedel, antidepressiva medel, kolesterolmediciner och andra. Rådgör med din läkare innan du tar gurkmeja tillsammans med receptbelagda läkemedel.

Har gurkmeja anti-aging egenskaper för huden?

Curcumin i gurkmeja är en kraftfull antioxidant som kan bidra till att skydda hudcellerna mot oxidativa skador från solen, föroreningar och normalt åldrande. Tidig forskning visar att det kan minska rynkor, förbättra hudens elasticitet och skydda mot UV-skador när det appliceras lokalt.

Vad är det bästa sättet att ta gurkmeja dagligen?

Att använda gurkmeja i matlagning är ett säkert sätt att få positiva effekter för de flesta människor. För terapeutiska doser är kosttillskott bäst. Leta efter kurkumin kapslar kombinerat med piperin eller svartpepparextrakt för att öka absorptionen. Gurkmejate och gyllene mjölk är också välsmakande alternativ.

Är det säkert att ge gurkmeja till hundar?

Ja, gurkmeja är i allmänhet säkert för hundar när det ges i lämpliga doser. Det kan hjälpa vid inflammatoriska tillstånd, artrit och kognitiv dysfunktion. Rådgör alltid med din veterinär innan du ger gurkmejatillskott till din hund.

Kan gurkmeja färga huden?

Ja, gurkmeja kan tillfälligt färga huden gul eller orange när den hanteras. Fläckarna är ofarliga men kan vara irriterande. Tvätt med tvål och vatten bör ta bort gurkmeja fläckar från huden så småningom. Undvik att få gurkmejapulver eller gurkmejatillskott på ljusa kläder.

Går gurkmeja ut i tid och förlorar i styrka?

Liksom andra kryddor och kosttillskott förlorar gurkmeja gradvis sin styrka med tiden. Korrekt förvaring hjälper till att bevara dess hållbarhet. Gurkmejapulver är normalt hållbart i 3-4 år om det förvaras svalt och mörkt. Kontrollera utgångsdatum på kosttillskott.

Sammanfattning

Gurkmeja, en ljusgul krydda som används i indisk matlagning, har ökat explosionsartat i popularitet för sina antioxidativa och antiinflammatoriska egenskaper. Den aktiva föreningen curcumin ger gurkmeja dess livfulla färg och medicinska effekter. Även om det är mycket säkert att använda begränsade mängder gurkmeja i matlagning, kan större doser på lång sikt potentiellt orsaka biverkningar hos vissa människor, särskilt de med medicinska tillstånd eller som tar vissa mediciner. Studier visar att 400-600 mg kurkumin kapslar som tas upp till 3 gånger dagligen med mat är optimalt för de flesta friska vuxna. Det är dock bäst att börja med låga doser och gradvis öka intaget samtidigt som man övervakar biverkningarna. Att kombinera gurkmeja med svartpeppar förbättrar absorptionen. Sammantaget verkar det finnas fler fördelar än risker med att regelbundet införliva gurkmeja i en hälsosam kost när det konsumeras måttligt av de flesta individer. Gurkmejans antiinflammatoriska effekt gör den till en potentiell superfood.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare