Sänker CoQ10 blodsockret?

Published:

Blodsockerkontroll är avgörande för personer med diabetes. Genom att hålla blodsockernivån i schack kan man förebygga komplikationer som nervskador, njursjukdomar, synförlust och hjärtsjukdomar. Därför är personer med diabetes alltid på jakt efter säkra och effektiva sätt att sänka blodsockret.

CoQ10 är ett populärt kosttillskott som anses ge många hälsofördelar. Men kan det också bidra till att sänka blodsockernivån? Låt oss ta en detaljerad titt på bevisen.

Sänker CoQ10 blodsockret?

Vad är CoQ10?

CoQ10, även känt som koenzym Q10, är en förening som produceras naturligt av kroppen. Det fungerar som en antioxidant och är avgörande för energiproduktionen i cellerna.

CoQ10-nivåerna minskar med åldern. Statiner, en grupp kolesterolsänkande läkemedel, är också kända för att minska CoQ10-nivåerna.

Av dessa skäl rekommenderas ofta CoQ10-tillskott till äldre vuxna och personer som tar statiner. Men ny forskning visar att CoQ10 även kan bidra till att kontrollera blodsockret.

CoQ10 och blodsocker: Viktiga forskningsresultat

Flera kliniska prövningar visar att tillskott av CoQ10 kan sänka nivåerna av hemoglobin A1c (HbA1c) hos personer med diabetes. HbA1c ger ett genomsnitt av blodsockernivåerna under 2-3 månader.

I en 12-veckorsstudie med 74 personer med typ 2-diabetes minskade 200 mg CoQ10/dag HbA1c med 0,3% jämfört med placebo. Större minskningar (0,6-0,7%) sågs med CoQ10-doser på 100-300 mg/dag i andra 3-månadersstudier.

Långtidsbehandling med CoQ10 (100 mg/dag i 6-12 månader) har också visat sig sänka HbA1c med 0,5-1% hos personer med diabetes. Större minskningar har observerats hos personer med högre HbA1c-nivåer vid baslinjen.

Viss forskning visar också att CoQ10 kan sänka fastande blodsockernivåer med 28-44 mg/dL efter 3-4 månaders tillskott. Men bevisen är blandade, och några studier visar ingen effekt.

Sammantaget visar flera kliniska prövningar övertygande bevis för att tillskott av CoQ10 - i doser på 100-300 mg/dag - kan ge blygsamma men kliniskt meningsfulla minskningar av blodsockernivåerna och långsiktig glukoskontroll (HbA1c) hos personer med diabetes.

Hur sänker CoQ10 blodsockret?

De exakta mekanismerna är oklara, men CoQ10 tros sänka blodsockret på flera sätt:

  • Förbättrar insulinkänsligheten: Genom att fungera som en antioxidant bidrar CoQ10 till att minska oxidativ stress och inflammation - två faktorer som bidrar till insulinresistens. Detta bidrar i sin tur till att förbättra insulinkänsligheten.
  • Ökar insulinutsöndringen: Djurstudier visar att CoQ10 kan bevara betacellernas funktion och öka insulinfrisättningen från bukspottkörteln. Denna insulinförstärkande effekt kan bidra till lägre blodsocker.
  • Förbättrar endotelfunktionen: Skadade endotelceller (blodkärlens slemhinnor) är kopplade till insulinresistens. CoQ10:s antioxidativa effekter bidrar till att förbättra endotelfunktionen för bättre insulinaktivitet.
  • Ökar den cellulära energin: CoQ10 spelar en nyckelroll i mitokondriernas ATP-produktion. Ökad cellulär energi förbättrar insulinets signalvägar och glukosupptaget i cellerna.

Så sammanfattningsvis verkar CoQ10 sänka blodsockret genom att öka insulinaktiviteten, insulinproduktionen och den cellulära energin - samtidigt som oxidativ stress och inflammation minskar.

CoQ10-tillskott för blodsocker: Dosering och säkerhet

CoQ10-tillskott finns allmänt tillgängliga som kapslar eller soft gels. Den typiska dosen som används i diabetesstudier varierar mellan 100-300 mg per dag och tas tillsammans med mat för att förbättra upptaget.

CoQ10 är mycket säkert vid rekommenderade doser. De vanligaste biverkningarna är milda gastrointestinala symtom som illamående eller diarré.

CoQ10 bör undvikas av personer som tar warfarin eller kemoterapeutiska läkemedel, eftersom det kan störa läkemedelsmetabolismen. Gravida eller ammande kvinnor bör också avstå från CoQ10-tillskott på grund av otillräckliga säkerhetsdata.

Det är bäst att rådfråga en läkare innan du tar CoQ10-tillskott, särskilt om du tar några mediciner eller har underliggande hälsotillstånd. Din läkare kan hjälpa dig att fastställa den optimala dosen baserat på ditt hälsotillstånd och dina blodsockernivåer.

Bör man ta CoQ10 för att kontrollera blodsockret?

Allt mer forskning visar att CoQ10 kan ge blygsamma men meningsfulla sänkningar av blodsockernivån och långsiktig glukoskontroll. Tillskott med 100-300 mg CoQ10 kan vara till nytta:

  • Personer med typ 2-diabetes för att sänka HbA1c och fasteblodsocker
  • Personer med prediabetes för att minska utvecklingen av typ 2-diabetes
  • Individer med metabolt syndrom och insulinresistens
  • Patienter som behandlas med statiner för att motverka läkemedelsinducerade minskningar av CoQ10

CoQ10 är dock inte en "silverkula" för att hantera diabetes på egen hand. Det bör kombineras med konventionella behandlingar som livsstilsförändringar, metformin och andra glukossänkande läkemedel efter behov.

CoQ10-tillskott kan göra det möjligt för vissa patienter att minska sina läkemedelsdoser, men detta bör endast göras under medicinsk övervakning. Sluta aldrig ta diabetesläkemedel om inte din vårdgivare har rekommenderat det.

Sammantaget är CoQ10 ett säkert och billigt kosttillskott som ger blygsamma förbättringar av blodsockerkontrollen för diabetiker när det kombineras med vanlig diabetesvård och en hälsosam livsstil. Men det är inte ett substitut för dessa evidensbaserade åtgärder. Prata med din läkare för att se om CoQ10-tillskott är lämpligt för dina individuella hälsobehov.

Sänker CoQ10 blodsockret? Slutsats

Sammanfattningsvis tyder ny forskning på att CoQ10 kan ge små men kliniskt signifikanta minskningar av blodsockernivåerna och långsiktig glukoskontroll (HbA1c) hos personer med diabetes.

Tillskott med 100-300 mg CoQ10 per dag kan sänka HbA1c med 0,5-1 % och fasteblodsockret med i genomsnitt cirka 30 mg/dL.

CoQ10 anses förbättra blodsockerkontrollen genom att öka insulinutsöndringen och insulinaktiviteten, minska inflammation och oxidativ stress samt öka den cellulära energiproduktionen.

CoQ10-tillskott verkar säkert för de flesta människor vid rekommenderade doser på 100-300 mg per dag. Att kombinera CoQ10 med konventionella diabetesbehandlingar kan ge ytterligare blodsockersänkande fördelar.

Det behövs dock fortfarande mer högkvalitativ forskning. Prata med din läkare för att se om CoQ10 är lämpligt som tilläggsbehandling för dig. CoQ10-tillskott bör inte ersätta vanlig diabetesvård och hälsosamma livsstilsvanor.

Resurser som använts för att skriva denna artikel

Hodgson, J. M., Watts, G. F., Playford, D. A., Burke, V., & Croft, K. D. (2002). Coenzym Q10 förbättrar blodtryck och glykemisk kontroll: en kontrollerad studie på personer med typ 2-diabetes. European Journal of Clinical Nutrition, 56(11), 1137-1142. https://www. nature.com/articles/1601499

Raygan, F., Rezavandi, Z., Dadkhah Tehrani, S., Farrokhian, A., Asemi, Z. (2016). Effekterna av administrering av koenzym Q10 på glukoshomeostasparametrar, lipidprofiler, biomarkörer för inflammation och oxidativ stress hos patienter med metabolt syndrom. European Journal of Nutrition, 55(8), 2357-2364. https://link.springer.com/article/10.1007/s00394-015-1068-z

Suksomboon, N., Poolsup, N., Juanak, N. (2015). Effekter av tillskott av koenzym Q10 på metabolisk profil vid diabetes: en systematisk översikt och metaanalys. Journal of Clinical Pharmacy and Therapeutics, 40(4), 413-418. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jcpt.12280

Tabrizi, R., Akbari, M., Moosazadeh, M., Lankarani, K. B., Heydari, S. T., Kolahdooz, F., ... & Asemi, Z. (2018). Effekterna av tillskott av koenzym Q10 på glukosmetabolism, lipidprofiler, inflammation och oxidativ stress hos patienter med diabetisk nefropati: En randomiserad, dubbelblind, placebokontrollerad studie. Journal of the American College of Nutrition, 37(8), 666-672. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/07315724.2018.1432389

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Post related products

Produktsökare