Hjälper CoQ10 mot ångest?

Published:

Ångeststörningar är en av de vanligaste psykiska sjukdomarna i världen och drabbar över 284 miljoner människor. Läkemedel och terapi är effektiva behandlingar, men många människor vänder sig också till kosttillskott som CoQ10 i hopp om att få lindring av ångestsymtomen. Men hjälper CoQ10 verkligen mot ångest? Låt oss ta en närmare titt på bevisen.

Hjälper CoQ10 mot ångest?

Vad är CoQ10?

CoQ10, förkortning för coenzym Q10, är ett ämne som produceras naturligt av kroppen. Det finns också i olika livsmedel. Som antioxidant och antiinflammatoriskt ämne är CoQ10 involverat i flera viktiga processer i kroppen:

  • Celltillväxt och cellunderhåll
  • Produktion av energi
  • Muskelkontraktion
  • Immunfunktion
  • Hjärnhälsa

CoQ10-nivåerna kan minska med åldern eller på grund av medicinska tillstånd som hjärtsjukdomar. Det är därför många människor tar CoQ10-tillskott för att upprätthålla tillräckliga nivåer i kroppen.

Hur CoQ10 kan hjälpa mot ångest

Även om forskningen fortfarande är begränsad finns det några potentiella sätt som CoQ10 kan bidra till att lindra ångest:

1. Ökning av cellulär energi

Ångest har i vissa studier kopplats till försämrad cellulär energimetabolism. CoQ10 är en viktig komponent i mitokondrierna, där energi produceras, och kan bidra till att förbättra denna obalans i energitillförseln.

Högre CoQ10-nivåer kan förbättra hjärnans energiomsättning, vilket kan minska ångestsymtomen.

2. Fungerar som antioxidant

Oxidativ stress är cellskador som orsakas av fria radikaler i kroppen. Forskning visar att detta kan spela en roll vid ångestsyndrom.

CoQ10 är en kraftfull antioxidant som kan bidra till att mildra denna oxidativa stress och skydda hjärnan och kroppen från dess skadliga effekter.

3. Minska inflammation

Neuroinflammation kopplas allt oftare till ångestsyndrom som generaliserat ångestsyndrom och social ångest. CoQ10 har visat sig ha antiinflammatoriska egenskaper som kan minska proinflammatoriska cytokiner i hjärnan.

Att minska neuroinflammationen kan potentiellt förbättra ångesten hos vissa individer.

4. Förbättra blodflödet

Förändringar i det cerebrala blodflödet har noterats vid vissa ångestsyndrom. CoQ10 är en viktig komponent i elektrontransportkedjan som producerar ATP och behövs för att blodkärlen ska vidgas så att hjärnan och kroppen tillförs syresatt blod.

CoQ10-tillskott kan främja blodflödet och syretillförseln, vilket ger en lugnande effekt.

Så i teorin kan CoQ10 påverka flera mekanismer som är kopplade till ångest. Men vad säger forskningen egentligen?

Vad studier visar om CoQ10 och ångest

De flesta studier som specifikt tittar på CoQ10 mot ångest är just nu begränsade till djurförsök. Resultaten är dock lovande:

  • Hos möss vände CoQ10 ångestliknande beteende orsakat av epilepsiläkemedel. Det återställde också nivåerna av neurotransmittorer som är involverade i ångest som serotonin och noradrenalin.
  • CoQ10 minskade depression och ångestliknande symtom hos möss genom att reglera genuttrycket i hippocampus.
  • CoQ10-tillskott minskade oxidativ stress och inflammation i hjärnan samtidigt som de lindrade ångest hos råttor.
  • Hos diabetiska råttor minskade CoQ10 ångestliknande beteende som är kopplat till kronisk inflammation.

Vissa små studier på människor ger också preliminärt stöd:

  • Kvinnor med bröstcancer som tog 90 mg CoQ10 per dag uppvisade en signifikant minskning av ångest och depression efter 3 veckor.
  • CoQ10 i doser om 300 mg dagligen minskade ångest hos veteraner med Gulfkrigssjukdom, samtidigt som det förbättrade mitokondriernas funktion.
  • Fibromyalgipatienter som tog 100 mg CoQ10 per dag i 3 månader upplevde bland annat minskad depression och ångest.

Sammantaget tyder den aktuella forskningen på att CoQ10 har potentiella ångestdämpande effekter som korrelerar med dess roller i kroppen. Fler storskaliga studier på människor behövs fortfarande för att bekräfta fördelarna.

Dosering av CoQ10 vid ångest

De flesta studier som visar att CoQ10 har positiva effekter mot ångest använder doser på mellan 90 och 300 mg per dag, uppdelat på 2 eller 3 doser. Kapslarna intas bäst tillsammans med fetthaltig mat för optimalt upptag.

CoQ10 är en fettlöslig antioxidant och bör därför förvaras svalt, torrt och skyddat från ljus. För vissa kan lägre doser, t.ex. 100 mg per dag, vara att föredra för att minimera eventuella matsmältningsbiverkningar när man börjar ta tillskott.

Personer som tar läkemedel bör rådfråga läkare innan de tar CoQ10, eftersom det kan interagera med vissa läkemedel, t.ex. blodförtunnande medel. Den som lider av ångest bör också tala med sin vårdgivare innan man provar nya kosttillskott.

Andra behandlingsöverväganden för ångest

Även om CoQ10 kan bidra till att minska ångest hos vissa individer, bör det inte ersätta vanliga behandlingsmetoder. Andra beprövade strategier inkluderar:

  • Kognitiv beteendeterapi (KBT) - KBT fokuserar på att förändra tanke- och beteendemönster som bidrar till ångest. Det är mycket effektivt för behandling av ångestsyndrom.
  • Läkemedel - Ångestdämpande läkemedel som SSRI eller bensodiazepiner ordineras ofta för att kontrollera ångestsymtom. De bör endast tas under överinseende av läkare.
  • Avslappningstekniker - metoder som djupandning, meditation, yoga, massage eller aromaterapi kan aktivera det parasympatiska nervsystemet och framkalla avslappning.
  • Motion - Regelbunden motion sänker stresshormoner som kortisol och frigör endorfiner, vilket minskar ångest. 30-60 minuter per dag är perfekt.
  • Hälsosam kost - Att begränsa koffeinintaget, minska mängden inflammatorisk mat och äta mer antioxidanter som bär, nötter och fet fisk kan förbättra ångestkänslan.

För bästa resultat kan CoQ10 användas i kombination med andra livsstilsstrategier för att stödja den allmänna mentala hälsan. Övervakning av ångestnivåer och humör rekommenderas också för att mäta effektiviteten.

Slutsatsen: Kan CoQ10 hjälpa till med ångest?

Nuvarande bevis tyder på att CoQ10 har lovande ångestdämpande effekter, sannolikt på grund av dess roll i cellulär energi, inflammation, oxidativ stress och blodflöde. Preliminära studier på både djur och människor visar att ångestsymtom minskar när man tar CoQ10-tillskott.

Det krävs dock fortfarande storskalig, långsiktig forskning på människor för att fullt ut validera fördelarna med CoQ10 mot just ångest. Sammantaget verkar CoQ10 vara säkert och kan ge måttlig lindring som en del av en bredare ångesthanteringsplan. Men optimal dosering, effektens varaktighet och interaktioner kräver ytterligare studier.

Personer som kämpar med en ångeststörning bör alltid först rådfråga en psykolog. CoQ10 kan erbjuda ytterligare ett sätt att potentiellt stödja behandlingen, men bör inte ersätta annan medicinsk vård, terapi och livsstilsstrategier som är nödvändiga för att hantera detta komplexa tillstånd på rätt sätt.

Resurser som använts för att skriva denna artikel

Om CoQ10 och hur det fungerar i kroppen:

Om sambandet mellan CoQ10 och ångest:

På doser av CoQ10 mot ångest:

På andra behandlingar mot ångest:

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Post related products

Produktsökare