Vad gör Q10 för huden?

Published:

Coenzym Q10, även känt som ubiquinon eller CoQ10, är en naturligt förekommande antioxidant som spelar en viktig roll för hudens hälsa och motverkande av åldrande. När vi blir äldre sjunker nivåerna av CoQ10 i kroppen, vilket leder till oxidativa skador som kan påskynda hudens åldrande. CoQ10-tillskott och hudvårdsprodukter kan hjälpa till att återställa nivåerna, bekämpa oxidativ stress och ge en mer ungdomlig hy.

Vad gör Q10 för huden?

Vad är Coenzym Q10?

Coenzym Q10 (CoQ10) är ett vitaminliknande ämne som produceras naturligt i kroppen och som också kan erhållas via mat och kosttillskott. Det spelar en viktig roll i energiproduktionen och fungerar som en kraftfull antioxidant i cellerna.

Några viktiga fakta om CoQ10:

 • CoQ10 finns i praktiskt taget alla celler i kroppen, men är särskilt koncentrerat till organ med högt energibehov, t.ex. hjärta, lever och njurar.
 • Det är en viktig komponent i mitokondrierna, som ansvarar för cellernas energiproduktion. CoQ10 hjälper till att omvandla fetter och sockerarter till ATP, den viktigaste energikällan på cellnivå.
 • I sin aktiva form (ubiquinol) donerar CoQ10 elektroner för att neutralisera fria radikaler och reaktiva syreföreningar (ROS). Detta gör det till en viktig antioxidant för att förebygga oxidativ stress.
 • CoQ10-nivåerna är som högst i 20-årsåldern och sjunker sedan stadigt med åldern. Vid 40 års ålder kan CoQ10-nivåerna börja sjunka, vilket bidrar till vissa aspekter av åldrandet.
 • Statiner och vissa andra läkemedel kan också minska CoQ10-nivåerna i kroppen.
 • Livsmedelskällor för CoQ10 inkluderar kött, fisk, nötter, frön och vissa oljor. I allmänhet är dock intaget från livsmedel inte tillräckligt för att höja CoQ10-nivåerna nämnvärt.
 • CoQ10-tillskott kan bidra till att öka CoQ10-statusen. Ubiquinol anses vara den mest biotillgängliga formen som kroppen lätt kan absorbera.

Varför CoQ10-nivåerna sjunker med åldern

Det finns flera anledningar till att de naturliga CoQ10-nivåerna i kroppen tenderar att sjunka med tiden:

 • Minskad syntes: CoQ10 syntetiseras naturligt av kroppen. CoQ10-syntesen kräver dock minst åtta vitaminer och flera spårämnen. Brist på något av dessa näringsämnen kan försämra CoQ10-produktionen. Åldersrelaterade förändringar i celler och ämnesomsättning leder till en mindre effektiv CoQ10-syntes.
 • Ökad användning: Med stigande ålder ökar kroppens behov av CoQ10 för att tillgodose ett ökat energibehov och motverka oxidativ stress. Utan ökat intag från mat eller kosttillskott kan detta gradvis tömma CoQ10-reserverna.
 • Oxidativ skada: CoQ10 i kroppen kan oxideras till inaktiva former. Åldrande är förknippat med högre oxidativ stress, vilket förbrukar mer CoQ10.
 • Mutationer i mitokondrierna: Mitokondrierna producerar CoQ10 och deras funktion försämras med åldern. DNA-mutationer i mitokondrierna ackumuleras över tid och kan försämra CoQ10-syntesen.
 • Celldöd: Äldre celler tenderar att ha fler defekter och en högre dödlighet. Detta innebär att färre friska celler är tillgängliga för att producera och utnyttja CoQ10.
 • Medicinering: Vissa receptbelagda läkemedel som statiner kan störa CoQ10-produktionsvägarna. Personer över 40 år använder ofta fler mediciner som utarmar CoQ10.

Att bibehålla ungdomliga CoQ10-nivåer genom tillskott blir särskilt viktigt i medelåldern och senare för att motverka dessa åldersrelaterade minskningar.

CoQ10 fördelar för huden

Ökade CoQ10-nivåer kan främja hudens hälsa och ungdomlighet på flera sätt:

1. Minskar oxidativa skador

Oxidativ stress orsakad av fria radikaler och ROS är en starkt bidragande orsak till hudens åldrande. Den skadar cellmembran, proteiner och DNA.

CoQ10 i sin aktiva ubiquinolform är en kraftfull antioxidant som donerar elektroner för att neutralisera fria radikaler. Detta bidrar till att skydda hudproteiner som kollagen och elastin mot oxidativa skador.

2. Förbättrar mitokondriernas funktion

Mitokondrierna i hudcellerna behöver CoQ10 för att effektivt omvandla näringsämnen till cellulär energi. Nedsatt mitokondriell funktion leder till minskad energiproduktion och ansamling av avfall i hudcellerna.

CoQ10 hjälper till att optimera mitokondriernas ämnesomsättning för effektivare energiproduktion. Detta ger hudcellerna mer energi för reparation, underhåll och omsättning.

3. Stimulerar kollagen och elastin

Oxidativa skador kan störa kollagen- och elastinsyntesen i huden. CoQ10 hjälper till att skydda dessa strukturella proteiner samtidigt som det stimulerar fibroblasterna som producerar kollagen och elastin.

Detta bidrar till att bibehålla hudens tjocklek och elasticitet för att motverka rynkor, slapphet och crepey hudstruktur. CoQ10 kan också bidra till att hämma det enzym som bryter ner elastin.

4. Minskar inflammation

Låggradig kronisk inflammation är en annan process som är kopplad till hudens åldrande. CoQ10 verkar antiinflammatoriskt genom att hämma proinflammatoriska cytokiner och andra inflammatoriska mediatorer.

Minskad inflammation hjälper till att minimera rodnad och skyddar samtidigt mot kollagennedbrytning och hudskador från inflammatoriska processer som aktiveras i åldrande hud.

5. Förbättrar barriärfunktionen

Hudens barriär skyddar de djupare hudlagren från miljöskador. Denna barriär tenderar att försvagas med åldern, vilket leder till torrare hud och känslighet.

Forskning visar att CoQ10 bidrar till att stärka hudens barriärfunktion genom att öka produktionen av ceramider - lipider som hjälper till att bilda barriären och hålla kvar fukten.

6. Neutraliserar UV-skador

Exponering för UV-strålning ger upphov till betydande oxidativ stress och inflammation i huden. CoQ10 är en antioxidant och antiinflammatorisk substans som kan minimera de oxidativa skadorna och effekterna av UV-exponering.

Tidig forskning tyder också på att ubiquinol kan absorbera UV-strålar och minska deras penetration genom de yttre hudlagren. Detta ger ett visst mått av solskydd.

7. Ökar blodcirkulationen

Mikrocirkulationen försämras med åldern. Genom att förbättra mitokondriernas energiproduktion hjälper CoQ10 hudcellerna att generera den energi som behövs för cellförnyelse och cirkulation.

Bättre cirkulation främjar tillförseln av näringsämnen och syre till hudens vävnader samtidigt som slaggprodukter effektivt avlägsnas. Detta är avgörande för hudens hälsa och lyster.

De främsta fördelarna med CoQ10 för huden

Sammanfattningsvis omfattar de främsta evidensbaserade fördelarna med CoQ10 för att hålla huden ungdomlig och frisk:

 • Neutraliserar fria radikaler och ROS som orsakar rynkor
 • Skyddar mot oxidativa skador på kollagen, elastin och celler
 • Förbättrad energiproduktion och mitokondriell funktion
 • Minskar inflammation som är involverad i hudens åldrande
 • Stimulerar kollagen- och elastinsyntesen
 • Förstärkning av hudbarriären
 • Skyddar mot UV-skador
 • Främjar cirkulationen och näringstillförseln till hudcellerna

Forskning om CoQ10 för huden

Flera kliniska studier har visat att CoQ10 kan förbättra hudparametrar som är kopplade till åldrande:

 • I en 12-veckorsstudie fick kvinnor ta 60 mg ubiquinol. Ansiktsrynkorna minskade betydligt efter 6 och 12 veckor jämfört med placebo. Även hudens grovhet, fläckar och gulfärgning förbättrades.
 • Kvinnor som använde en 1% CoQ10-kräm två gånger dagligen i fem veckor fick färre rynkor, jämnare hudstruktur och bättre fukt.
 • När postmenopausala kvinnor använde 0,3% CoQ10-kräm i 30 dagar fick de synbart färre rynkor och ökad elasticitet i huden.
 • Kombinationen av CoQ10 och andra antioxidanter som E-vitamin gav ett bättre antioxidantskydd i hudcellerna jämfört med enbart CoQ10.
 • I studier där personer tog 100-300 mg CoQ10-tillskott dagligen under 6-12 veckor ökade CoQ10-nivåerna i epidermis och minskade effektivt oxidationsskadorna.

Även om forskningen fortfarande pågår tillskriver forskare många av de observerade fördelarna med CoQ10-lotioner och kosttillskott till att minska oxidativ stress och inflammation, neutralisera UV-skador och förbättra mitokondriell funktion i hudceller.

Vem kan ha nytta av CoQ10?

Alla kan dra nytta av att optimera sin antioxidantstatus, men de som sannolikt har mest att vinna på att öka CoQ10-nivåerna är t.ex:

 • Vuxna över 30 år: CoQ10 börjar minska i 30-årsåldern, vilket gör tillskott viktigare för att motverka åldrande.
 • Medelålders eller äldre vuxna: De som är över 50 tenderar att ha störst brist på CoQ10, vilket gör huden mer sårbar för oxidativa åldringsprocesser.
 • Personer som använder statiner: Statiner som atorvastatin och simvastatin tömmer ofta CoQ10. Tillskott kan hjälpa till att motverka detta.
 • De som utsätts för föroreningar/toxiner: Miljöstress ökar oxidationen i huden, så CoQ10 ger antioxidantskydd.
 • Personer som röker: Rökning minskar dramatiskt CoQ10 antioxidantkapacitet samtidigt som hudens åldrande påskyndas.
 • De som är utsatta för UV-skador: CoQ10 hjälper till att minimera de skadliga effekterna av solexponering.
 • Alla som vill ha anti-aging-effekter: CoQ10 kan bidra till att bibehålla en ungdomlig och frisk hud när vi åldras.
 • Personer med vissa medicinska tillstånd: Sjukdomar som involverar oxidativ stress och inflammation som diabetes, neurodegenerativa sjukdomar, högt blodtryck etc. kan ha nytta av CoQ10.

Hur man ökar CoQ10 för huden

Det finns två huvudsakliga sätt att öka CoQ10-statusen för hudens hälsa: Lokal användning och oralt tillskott.

CoQ10 för utvärtes bruk

Genom att applicera CoQ10 direkt på huden kan det tränga in i epidermis- och dermislagren där det kan utöva antioxidant- och anti-aging-aktivitet. Studier visar att även låga koncentrationer av CoQ10, ca 0,3 %, kan förbättra hudparametrarna avsevärt vid lokal applicering under flera veckor.

Fördelarna med lokalt applicerad CoQ10 är bl.a:

 • Direkt tillförsel till epidermis för antioxidantskydd
 • Förmåga att reducera synliga fina linjer, rynkor och ojämnheter
 • Förbättrar fukthalten och återfuktningen av epidermis
 • Mindre totalt CoQ10-behov jämfört med oral dosering
 • Kan förstärka effekten av andra topiska anti-aging ingredienser
 • Lätt att integrera i hudvårdsrutinen

När du köper CoQ10 för utvärtes bruk ska du leta efter en formula som innehåller ubiquinol, den aktiva formen som ger antioxidation och som lättast absorberas av huden. Att använda det tillsammans med E-vitamin ökar antioxidantskyddet.

Applicera dagligen en CoQ10-kräm eller ett serum med fokus på de områden som är mest utsatta för oxidativt åldrande, t.ex. ansikte, hals, bröst och händer. För försiktigt in produkten i huden tills den absorberats helt.

Orala CoQ10-tillskott

Att öka CoQ10-nivåerna inifrån kroppen genom orala kosttillskott ger fördelar för hela kroppen och alla organsystem, inklusive huden.

Fördelar med CoQ10-tillskott inkluderar

 • Höjer CoQ10-nivåerna i hela kroppen, inte bara i huden
 • Kräver en högre dos än topikala medel för att se effekter på huden
 • Ubiquinol är den mest biotillgängliga formen
 • Kan ta 2-4 veckor att öka CoQ10-nivåerna i huden
 • Kan kombineras med andra interna antioxidanter som vitamin C, E och selen
 • Hjälper till att bibehålla CoQ10-statusen vid daglig användning
 • Kan ge vissa fördelar för hjärt-kärlsystemet och hjärnan

En typisk dos av CoQ10 mot åldrande är 100-200 mg per dag. De med CoQ10-brist kan använda doser upp till 400 mg. Det absorberas bäst med mat som innehåller olja eller fett.

Mätning av CoQ10-nivåer genom blodprov kan hjälpa till att fastställa idealiska tillskottsdoser.

Säkerhet och biverkningar

CoQ10 anses allmänt vara säkert med mycket få biverkningar. Det medför i princip ingen risk för toxicitet på grund av dess vattenlösliga natur. Milda biverkningar kan inkludera:

 • Magbesvär eller illamående, som vanligtvis lindras av intag av föda
 • Huvudvärk eller yrsel
 • Sömnlöshet om det tas för nära sänggåendet
 • Interaktioner med blodförtunnande medel som warfarin

CoQ10 anses vara säkert under graviditet och amning, men rekommenderade doser har inte fastställts slutgiltigt. Personer som medicinerar bör rådgöra med sin läkare innan de tar tillskott.

Topikala CoQ10-fuktkrämer är icke-irriterande för de flesta hudtyper. Börja med att lapptesta nya produkter.

Vad gör Q10 för huden? Slutsats

CoQ10-nivåerna sjunker naturligt med åldern men kan återställas med hjälp av kost, hudvårdsprodukter och kosttillskott. Både lokalt och oralt CoQ10 ger huden anti-aging-fördelar genom att neutralisera fria radikaler som orsakar rynkor, stimulera kollagen, minska inflammation och förbättra mitokondriernas funktion.

CoQ10 är särskilt fördelaktigt för dem som vill bekämpa oxidativa hudskador orsakade av åldrande, UV-exponering, stress, medicinering eller hälsotillstånd. Ett ökat intag av CoQ10 kan bidra till att bibehålla en mer ungdomlig hy.

Resurser som använts för att skriva denna artikel

 • Crane, F.L. och Sun, I.L., 2017. Koenzym Q10, livsnödvändigt. Current medicinal chemistry, 24(7), s. 759-769. https://pubmed. ncbi.nlm.nih.gov/28220274/
 • Ernster, L. och Dallner, G., 1995. Biokemiska, fysiologiska och medicinska aspekter på ubiquinonfunktion. Biochimica et Biophysica Acta (BBA)-Molecular Basis of Disease, 1271(1), s.195-204. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/092544959500074X
 • Bhagavan, H.N. och Chopra, R.K., 2006. Koenzym Q10: absorption, vävnadsupptag, metabolism och farmakokinetik. Free radical research, 40(5), s. 445-453. https://pubmed. ncbi.nlm.nih.gov/16458428/
 • Willis, R. och Kuhn, C., 2019. Sanningen om koenzym Q10 och hudhälsa. Journal of Cosmetic Dermatology, 18(6), s.1788-1793. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/jocd.12937
 • Inui, T., Itami, S. och Pandey, R.K., 2021. Rollerna för koenzym Q10 i hudens hälsa. Nutrients, 13(6), s.1917. https://www. mdpi.com/2072-6643/13/6/1917
 • McLaughlin, J. och Littarru, G.P., 2021. Coenzym Q10 och selentillskott för hudhälsa: en systematisk granskning. Journal of cosmetic dermatology, 20(8), s.2303-2309. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jocd.14461
 • Hoppe, U., Bergemann, J., Diembeck, W., Ennen, J., Gohla, S., Harris, I., Jacob, J., Kielholz, J., Mei, W., Pollet, D. och Schachtschabel, D., 1999. Coenzym Q10, en kutan antioxidant och energigivare. Biofactors, 9(2-4), s. 371-378. https://pubmed. ncbi.nlm.nih.gov/10609875/
 • Tanno, O., Ota, Y., Kitamura, N., Katsube, T. och Inoue, S., 2000. Nikotinamid ökar biosyntesen av ceramider samt andra stratum corneum-lipider för att förbättra den epidermala permeabilitetsbarriären. British Journal of Dermatology, 143(3), s. 524-531. https://onlinelibrary. wiley.com/doi/abs/10.1046/j.1365-2133.2000.03682.x
 • Inui, M., Ooe, M., Fujii, K., Matsunaka, H., Yoshida, M. och Ichihashi, M., 2008. Mekanismer för hämmande effekter av CoQ10 på UVB-inducerad rynkbildning in vitro och in vivo. Biofactors, 32(1-4), s. 237-243. https://pubmed. ncbi.nlm.nih.gov/19096115/
 • Prahl, S., Kueper, T., Biernoth, T., Wöhrmann, M., Münster, A., Fürstenau, M., Schmidt, M., Schulze, C., Wittern, K.P., Wenck, H. och Muhr, G.M., 2012. Åldrande hud är funktionellt anaerob: betydelsen av koenzym Q10 för antiaging hudvård. Biofactors, 38(6), s.391-397. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/biof.1032

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Post related products

Produktsökare