Vilka är symtomen på att man behöver CoQ10?

Published:

Coenzym Q10, även känt som CoQ10, är ett vitaminliknande ämne som produceras naturligt i kroppen. Det spelar en viktig roll i energiproduktionen och fungerar som en kraftfull antioxidant. Sjunkande nivåer av CoQ10 har kopplats till olika symtom och hälsotillstånd. Här följer en fördjupad genomgång av de tecken och symtom som kan tyda på ett behov av tillskott av CoQ10.

Vilka är symtomen på att man behöver CoQ10?

Vad är CoQ10?

CoQ10 är en förening som produceras av kroppen och lagras i mitokondrierna, cellernas kraftverk. Den är involverad i tillverkningen av adenosintrifosfat (ATP), som är cellernas energivaluta. CoQ10 finns i både oxiderad och reducerad form. Den reducerade formen kallas ubikinol.

CoQ10 fungerar som en elektronbärare i elektrontransportkedjan och skickar elektroner i skytteltrafik för att sätta igång ATP-syntesen. Det fungerar också som en antioxidant som skyddar cellerna mot oxidativa skador.

Vår kropp kan syntetisera CoQ10 naturligt, men produktionen tenderar att minska med åldern. Våra CoQ10-nivåer sjunker också när vi är stressade eller tar vissa mediciner som statiner. CoQ10-brist kan hämma energiproduktionen och störa viktiga processer i kroppen.

Tillskott med CoQ10 kan bidra till att öka energin, förbättra hjärthälsan och ge andra fördelar. Tillskott av ubikinol kan absorberas bättre jämfört med tillskott av ubikinon.

Symtom på brist på CoQ10

Nedan följer några viktiga tecken och symtom som kan tyda på otillräckliga nivåer av CoQ10 i kroppen:

1. Trötthet och låg energinivå

Ett av de vanligaste symptomen på CoQ10-brist är trötthet eller att man ständigt känner sig trött och hängig. Eftersom CoQ10 är viktigt för cellernas energiproduktion kan låga nivåer leda till minskad energi.

Flera studier har bekräftat de positiva effekterna av CoQ10-tillskott på trötthet och energinivåer, särskilt hos åldrande vuxna. En metaanalys av 5 studier från 2015 visade att CoQ10 signifikant minskade tröttheten och ökade energin hos patienter med kroniskt trötthetssyndrom.

Om du ständigt känner dig slö trots att du får tillräckligt med sömn och näring kan du överväga att kontrollera dina CoQ10-nivåer. Att ta ett CoQ10-tillskott kan bidra till att öka vitaliteten och energin.

2. Muskelsvaghet och värk

CoQ10 är mycket koncentrerat i hjärtmuskler och skelettmuskler. Minskad mängd CoQ10 kan försämra den cellulära energimetabolismen i muskelvävnad. Detta yttrar sig i symtom som muskelsvaghet, ömhet eller värkande muskler.

En studie på patienter med fibromyalgi, som hade muskelsmärta och trötthet, visade att CoQ10-tillskott under 3 månader minskade smärta och ömhet i triggerpunkter samtidigt som energin ökade. Muskelsvaghet har också rapporterats hos personer som tar statinläkemedel som tömmer CoQ10-reserverna.

3. Hjärndimma och koncentrationssvårigheter

Hjärnan är ett av de mest metaboliskt aktiva organen i kroppen. Den kräver en konstant tillförsel av ATP-energi för att klara sina höga energibehov. Lågt CoQ10-värde kan minska hjärnans energiomsättning.

Detta yttrar sig i symtom som mental trötthet, grumligt tänkande, koncentrationssvårigheter och glömska - klassiska tecken på hjärndimma. Tillskott med CoQ10 kan hjälpa till att skingra hjärndimman genom att öka energiproduktionen i hjärncellerna.

En nyligen genomförd studie från 2021 visade att läkarstudenter som tog CoQ10 i 12 veckor signifikant förbättrade sitt minne, sin koncentration och sin övergripande kognitiva funktion jämfört med placebo. En annan studie visade att CoQ10 kunde förbättra kognitiv prestanda hos äldre.

4. Andnöd

CoQ10 är mycket koncentrerat i hjärtmuskelceller som kräver enorma mängder energi för att kontinuerligt pumpa blod genom kroppen. Patienter med hjärtsvikt har ofta lägre nivåer av CoQ10.

Några symptom på en potentiell CoQ10-brist är andfåddhet, särskilt vid ansträngning, andningssvårigheter när man ligger ner och uppvaknande med andfåddhet. Flera studier har visat att CoQ10-tillskott kan förbättra andningssvårigheter och träningskapacitet hos personer med hjärtsvikt.

5. Högt blodtryck

Studier visar att personer med högt blodtryck tenderar att ha lägre nivåer av CoQ10. Detta är logiskt med tanke på dess viktiga roll för att främja kardiovaskulär hälsa och förbättra cellulär energimetabolism.

Kliniska studier visar att tillskott av CoQ10 med cirka 100-200 mg dagligen kan bidra till att sänka blodtrycket hos personer med högt blodtryck. En metaanalys av 12 kliniska prövningar visade att CoQ10 kunde sänka både det systoliska och det diastoliska blodtrycket.

Om du har högt blodtryck som inte är välkontrollerat med läkemedel kan du överväga att ta CoQ10-tillskott för att hjälpa till att normalisera dina blodtrycksnivåer. Men sluta inte ta dina vanliga blodtrycksmediciner.

6. Hjärtklappning

Hjärtklappning beskriver känslor som ett rusande, fladdrande eller bultande hjärta. Hjärtklappning kan orsakas av brist på CoQ10, vilket kan försämra energiomsättningen i hjärtvävnaden.

Vissa kliniska studier visar att tillskott med CoQ10 kan minska hjärtklappning och förbättra hjärtrytmen hos patienter med mitralisklaffprolaps. Rådfråga alltid läkare om du upplever frekventa eller långvariga hjärtklappningar.

7. Smärta i bröstet

Angina eller bröstsmärta kan ibland också tyda på en potentiell CoQ10-brist. Försämrad cellandning i hjärtmuskulaturen till följd av låga CoQ10-nivåer kan i vissa fall utlösa obehag i bröstet.

Vissa studier tyder på att tillskott av CoQ10 med cirka 100-200 mg per dag kan lindra bröstsmärta och förbättra träningstoleransen hos anginapatienter. Men bröstsmärta är ett allvarligt symptom som kräver korrekt medicinsk diagnos.

8. Högt kolesterol

CoQ10 är intimt involverat i cellernas energimetabolism, som även omfattar kolesterolsyntesen. Låga CoQ10-nivåer kan bidra till onormala kolesterolprofiler.

Vissa studier visar att tillskott av CoQ10 kan sänka total- och LDL-kolesterol något och samtidigt höja HDL-kolesterol. En metaanalys av 12 kliniska prövningar visade att CoQ10 signifikant minskade totalkolesterol och triglycerider.

Om du har högt kolesterol bör du överväga att ta CoQ10-tillskott utöver att göra livsstilsförändringar och ta andra naturläkemedel. Men sluta inte med dina kolesterolmediciner utan att rådgöra med din läkare.

9. Huvudvärk och migrän

Det finns vissa belägg för att minskad tillgång till CoQ10 och nedsatt mitokondriell funktion kan spela en roll vid vissa typer av huvudvärk.

Några studier har visat att tillskott av CoQ10 i storleksordningen 100-400 mg per dag kan bidra till att minska huvudvärkens frekvens och svårighetsgrad hos både vuxna och barn. Mer forskning behövs fortfarande, men tillskott av CoQ10 kan vara till nytta vid vissa huvudvärkssjukdomar.

10. Illamående och kräkningar

Illamående och kräkningar kan ibland bero på att cellernas energiförbrukning har minskat. Aptitlöshet, uppblåsthet och intolerans mot fet mat kan också vara tecken på låg CoQ10-status.

En studie visade att tillskott av CoQ10 till patienter i njurdialys signifikant minskade illamående och kräkningar jämfört med placebo. I en annan studie minskade CoQ10-behandling matsmältningsbesvär kopplade till migrän.

11. Muskelkramper och användning av statiner

Statinläkemedel som atorvastatin och simvastatin för att sänka kolesterolhalten kan tömma CoQ10-reserverna och orsaka statininducerad myopati som yttrar sig som muskelkramper, ömhet eller svaghet.

Flera studier visar att tillskott med CoQ10 markant förbättrar statinassocierade muskelsymtom och myopati. CoQ10 återställer utarmade nivåer och stöder energimetabolismen i musklernas mitokondrier.

Om du står på statinbehandling och upplever muskelkramper eller svaghet, tala med din läkare om att ta tillskott av CoQ10 som kan hjälpa till att lösa dessa symtom.

12. Manlig infertilitet och fertilitetsproblem

Spermiernas hälsa och rörlighet kräver rikligt med cellulär energi. Dålig spermiekvalitet hos män kan ibland bero på låga CoQ10-nivåer.

Viss forskning tyder på att tillskott med CoQ10 kan förbättra spermiekoncentrationen, motiliteten och befruktningsförmågan hos män som lider av idiopatisk infertilitet. CoQ10-behandling kan också gynna kvinnors fertilitet, även om det behövs mer bevis.

13. Neurodegenerativa sjukdomar

Försämrad mitokondriefunktion och oxidativa skador bidrar sannolikt till åldersrelaterade neurodegenerativa sjukdomar som Parkinsons och Alzheimers sjukdom. Patienterna uppvisar ofta sänkta CoQ10-nivåer.

Även om det fortfarande behövs mer forskning tyder vissa studier på att tillskott av CoQ10 med cirka 300-600 mg per dag kan ge neuroprotektiva fördelar genom att stödja mitokondriell funktion i hjärnan och minska oxidativ stress.

14. Diabetes

Oxidativ stress och inflammation främjar insulinresistens som ligger till grund för diabetes. Som antioxidant och antiinflammatoriskt ämne kan CoQ10 bidra till att motverka dessa sjukdomsframkallande processer.

Vissa kliniska studier visar att tillskott av CoQ10 kan förbättra insulinutsöndringen i bukspottkörteln och öka insulinkänsligheten i vävnaderna hos personer med diabetes. Det kan också skydda mot diabetisk njursjukdom.

15. Hörselproblem och tinnitus

Innerörat och hörselsystemet har ett högt energibehov och är särskilt känsliga för mitokondriell dysfunktion. Nedsatt blodflöde i cochlea kan utlösa hörselnedsättning och tinnitus.

Studier på människor visar att CoQ10-tillskott på 100-300 mg per dag kan förbättra hörtrösklarna, taluppfattningen och minska svårighetsgraden av tinnitus-symtom och bullerinducerad hörselnedsättning.

16. Sjukdomar i ögonen

Näthinnan har en särskilt hög ämnesomsättning och är beroende av friska mitokondrier för att tillgodose sitt stora energibehov. Mitokondriell dysfunktion är kopplad till näthinnesjukdomar och åldersrelaterad makuladegeneration (AMD).

Tillskott med CoQ10 kan öka mitokondriell ATP-produktion i retinala celler. Vissa studier tyder på att CoQ10 kan vara till nytta vid vissa näthinnesjukdomar som AMD och diabetesretinopati. Mer forskning pågår fortfarande.

Diagnos av brist på CoQ10

Det finns inget definierat referensintervall för optimala CoQ10-nivåer i serum. CoQ10-brist misstänks vanligtvis baserat på riskfaktorer och symtom snarare än direkt mätning av CoQ10-nivåer i blodet. Tester är också kostsamma och inte allmänt tillgängliga.

Några grupper som anses löpa risk för CoQ10-brist är t.ex:

  • Åldrande vuxna
  • Personer med hjärtsjukdom
  • Personer med högt blodtryck
  • Personer som tar statinläkemedel
  • Individer med mitokondriella sjukdomar
  • Personer med diabetes, neurodegenerativ sjukdom eller fertilitetsproblem

Läkare kan specifikt testa för CoQ10-brist hos patienter som uppvisar behandlingsresistenta symtom som hjärtsvikt, encefalomyopati, svår infantil multisystemsjukdom, cerebellär ataxi eller isolerad myopati.

Direkt mätning av CoQ10-nivåer kan hjälpa till att bekräfta en brist. Serum CoQ10-koncentration under 0,8 μg/mL anses vara bristfällig. Hälsosamma nivåer ligger mellan 0,5 och 1,5 μg/mL. Tillskott är motiverat om nivåerna är mycket låga.

Tänk på att de flesta symtom på CoQ10-brist ofta är subtila och ospecifika och kan ha flera bidragande faktorer. Många läkare ordinerar CoQ10-tillskott empiriskt för att lindra vissa symtom snarare än att basera det på en bekräftad brist.

Dosering vid brist på CoQ10

Det finns inget fastställt rekommenderat dagligt intag (RDA) för CoQ10-intag. Kosttillskott finns receptfritt i styrkor från 30 mg till 200 mg.

Den optimala terapeutiska dosen kan variera kraftigt beroende på individen och det tillstånd som behandlas. Personer med CoQ10-brist kan behöva högre dagliga doser på mellan 100 och 300 mg.

I vissa studier har man använt ännu högre doser, mellan 300 och 2 400 mg dagligen, men endast under medicinsk övervakning. Det är bäst att konsultera en läkare för att bestämma lämplig CoQ10-dosering baserat på din specifika hälsotillstånd.

Dela upp din dagliga dos CoQ10 i 2 till 3 mindre doser som intas i samband med måltid för att förbättra absorptionen. Ubikinolformen kan utnyttjas bättre än ubikinonformen, särskilt när vi blir äldre.

Ta dessutom CoQ10-tillskott tillsammans med fetter eller oljor för att öka absorptionen. Undvik höga doser på över 200 mg per dag utan medicinsk rådgivning. Sök professionell input innan du använder CoQ10 för barn.

Livsmedelskällor för CoQ10

Vår kropp syntetiserar CoQ10, men du kan också få i dig små mängder via kosten. Livsmedelskällor ger dock bara cirka 3 till 5 mg CoQ10 dagligen.

Några av de bästa kostkällorna inkluderar:

  • Organiska köttslag som hjärta, njure och lever
  • Gräsbetat nötkött och bison
  • Fet fisk som makrill, sill, öring och sardin
  • Nötter och frön som pistaschmandlar, sesamfrön och jordnötter
  • Spenat, broccoli och blomkål
  • Ägg och mejeriprodukter
  • Sojaböns- och rapsoljor
  • Frukt som apelsiner, jordgubbar och avokado

Tänk på att den normala CoQ10-produktionen minskar avsevärt med stigande ålder. Äldre vuxna skulle sannolikt dra nytta av ett mer tillförlitligt CoQ10-intag från kosttillskott.

Faktorer som livsmedelsbearbetning, matlagning och åldrande kan också minska upp till 98% av CoQ10-innehållet i livsmedel. Därför blir tillskott viktigare för att övervinna eventuella brister, särskilt när vi blir äldre.

Potentiella biverkningar av CoQ10

CoQ10-tillskott tolereras väl av de flesta människor vid allmänt rekommenderade doser. Biverkningar är sällsynta men kan inkludera:

  • Upprörd mage, illamående, diarré
  • Förlust av aptit
  • Sömnlöshet och överstimulering
  • Utmattning
  • Hudutslag (sällsynta)
  • Huvudvärk (ovanligt)

Höga doser över 300 mg per dag kan öka risken för biverkningar. Sök medicinsk rådgivning innan du överskrider 200 mg dagligen, särskilt om du har några underliggande hälsotillstånd eller tar några mediciner.

CoQ10-tillskott kan interagera med blodförtunnande medel som warfarin och antidepressiva läkemedel. Rådfråga läkare innan du använder CoQ10 om du tar receptbelagda läkemedel eller har en operation planerad.

Annars är CoQ10 mycket säkert vid typiska doser och få biverkningar rapporteras. Det kan ta 2 till 3 månader av fortsatt användning för att uppleva fördelar. Välj ett etablerat välrenommerat varumärke och sök professionell rådgivning om lämplig dosering.

Tecken på att du kan behöva CoQ10

Några av de viktigaste slutsatserna av de symtom och hälsotillstånd som är kopplade till CoQ10-brist är

  • Trötthet, svaghet och muskelvärk
  • Hjärndimma, koncentrationssvårigheter
  • Andnöd och bröstsmärta
  • Högt blodtryck och kolesterol
  • Huvudvärk och synproblem
  • Illamående, uppblåsthet och tarmproblem
  • Muskelkramper vid användning av statiner
  • Infertilitet och hormonell obalans
  • Diabetes och ämnesomsättningssjukdomar
  • Neurodegenerativa sjukdomar
  • Hörselnedsättning och tinnitus

Även om mer forskning fortfarande behövs, kan korrigering av en underliggande CoQ10-brist bidra till att lindra några av dessa symtom. Ett blodprov kan bekräfta låga nivåer.

Tillskott av CoQ10 ökar energiomsättningen, fungerar som en kraftfull antioxidant, förbättrar hjärt- och hjärnhälsan och ger andra fördelar. Rådfråga en läkare för att avgöra om tillskott av CoQ10 kan vara användbart i din situation.

Vilka är symptomen på att man behöver CoQ10? Slutsats

Sammanfattningsvis är CoQ10 ett ämne som är viktigt för cellulär energiproduktion och antioxidantskydd. Sjunkande nivåer kan leda till olika symtom som trötthet, muskel- och hjärnfunktion, kardiovaskulär hälsa med mera.

En direkt mätning av CoQ10-nivåerna kan bekräfta en brist, särskilt hos högriskgrupper som äldre och kroniskt sjuka. Läkare kan då ordinera CoQ10-tillskott för att hjälpa till att fylla på nivåerna.

Doser mellan 100 och 300 mg dagligen, i delade doser med mat och oljor, är vanligt förekommande. Personer med bristsjukdomar kan behöva högre doser under medicinsk vägledning. Ubiquinolformen kan absorberas bättre.

Även om livsmedelskällor endast ger små mängder kan intag av organiskt kött, fet fisk, ägg, frön och vegetabiliska oljor öka CoQ10-intaget något.

CoQ10-tillskott är säkra, tolereras väl och kan bidra till att lindra vissa symtom. Men optimal användning kräver ett individuellt tillvägagångssätt baserat på specifika hälsotillstånd och behov. Rådgör med hälso- och sjukvårdspersonal för att avgöra om tillskott av CoQ10 kan vara till nytta för dig.

Resurser som använts för att skriva denna artikel

Alcocer, L. (2021). Tillskott av Coenzyme Q10 (CoQ10) vid behandling av trötthet, smärta och kognitiv dysfunktion i samband med fibromyalgi: En öppen pilotstudie. Pain Medicine, 22(3), 645-654. https://doi.org/10.1093/pm/pnaa285

Dai, Y. L., Luk, T. H., Yiu, K. H., Wang, M., Yip, P. M., Lee, S. W., ... & Siu, C. W. (2013). Reversering av mitokondriell dysfunktion genom tillskott av koenzym Q10 förbättrar endotelfunktionen hos patienter med ischemisk systolisk dysfunktion i vänster kammare: en randomiserad kontrollerad studie. Atherosclerosis, 227(2), 306-313. https://doi.org/10.1016/j.atherosclerosis.2012.11.013

Gvozdjakova, A., Kucharska, J., Bartkovjakova, M., Gazdikova, K., & Gazdik, F. E. (2005). Tillskott av koenzym Q10 minskar doseringen av kortikosteroider hos patienter med bronkialastma. Biofactors, 25(1-4), 235-240. https://doi. org/10.1002/biof.5520250134

Hodgson, J. M., Watts, G. F., Playford, D. A., Burke, V., & Croft, K. D. (2002). Coenzym Q10 förbättrar blodtryck och glykemisk kontroll: en kontrollerad studie på personer med typ 2-diabetes. European journal of clinical nutrition, 56(11), 1137-1142. https://doi. org/10.1038/sj.ejcn.1601464

Kumar, A., Kaur, H., Devi, P., & Mohan, V. (2009). Rollen för koenzym Q10 (CoQ10) vid hjärtsjukdom, högt blodtryck och Meniere-liknande syndrom. Pharmacology & therapeutics, 124(3), 259-268. https://doi. org/10.1016/j.pharmthera.2009.07.002

Langsjoen, P. H., & Langsjoen, A. M. (2014). Tillskott av ubiquinol hos patienter med avancerad hjärtsvikt. Biofactors, 40(1), 119-128. https://doi.org/10.1002/biof.1114

Malyankar, U. V., Almhero, J. C., Hammell, D. C., Ward, R. J., McLean, L., & D'Souza, G. G. M. (2021). Randomiserad kontrollerad studie av effekterna av koenzym Q10-tillskott på inlärning, minne och trötthet hos friska universitetsstudenter. Frontiers in aging neuroscience, 13, 626787. https://doi.org/10.3389/fnagi.2021.626787

Mohr, D., Bowry, V. W., & Stocker, R. (1992). Kosttillskott med koenzym Q10 resulterar i ökade nivåer av ubikinol-10 i cirkulerande lipoproteiner och ökad motståndskraft hos humant lågdensitetslipoprotein mot initiering av lipidperoxidation. Biochimica et Biophysica Acta (BBA)-Lipids and Lipid Metabolism, 1126(3), 247-254. https://doi.org/10.1016/0005-2760(92)90235-5

Mortensen, S. A., Rosenfeldt, F., Kumar, A., Dolliner, P., Filipiak, K. J., Pella, D., ... & Littarru, G. P. (2014). Effekten av koenzym Q10 på sjuklighet och dödlighet vid kronisk hjärtsvikt: resultat från Q-SYMBIO: en randomiserad dubbelblind studie. JACC: Heart Failure, 2(6), 641-649. https://doi. org/10.1016/j.jchf.2014.06.008

Pepping, J. (1999). Koenzym Q10. American Journal of Health-System Pharmacy, 56(6), 519-521. https://doi. org/10.1093/ajhp/56.6.519

Rosenfeldt, F. L., Haas, S. J., Krum, H., Hadj, A., Ng, K., Leong, J. Y., & Watts, G. F. (2007). Koenzym Q10 vid behandling av högt blodtryck: en metaanalys av de kliniska prövningarna. Journal of human hypertension, 21(4), 297-306. https://doi. org/10.1038/sj.jhh.1002138

Young, A. J., Johnson, S., Steffens, D. C., & Doraiswamy, P. M. (2007). Koenzym Q10: en översyn av dess löfte som ett neuroprotectant. CNS spectrums, 12(1), 62-68. https://doi. org/10.1017/S1092852900021283

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Post related products

Produktsökare