Kan man ta b12 och CoQ10 tillsammans?

Published:

Vitamin B12 och CoQ10 är två populära kosttillskott som ger en rad potentiella hälsofördelar. B12 är ett viktigt vitamin som behövs för att bilda röda blodkroppar, DNA-syntes och neurologisk funktion. CoQ10 är en antioxidant som bidrar till cellernas energiproduktion.

Många tar B12 och CoQ10 var för sig av olika anledningar. Men är det säkert och effektivt att ta B12 och CoQ10 samtidigt? Låt oss ta en närmare titt på hur dessa två kosttillskott samverkar.

Kan man ta b12 och CoQ10 tillsammans?

Översikt över vitamin B12

Vitamin B12, även känt som kobalamin, är ett vattenlösligt vitamin som spelar en viktig roll för

  • Bildning av röda blodkroppar och förebyggande av anemi
  • Cellulära metaboliska processer
  • Produktion av energi
  • Neurologisk funktion och hjärnhälsa
  • Kardiovaskulär hälsa
  • DNA- och RNA-syntes
  • Stöd för immunsystemet

B12 finns naturligt i livsmedel som kött, ägg, mejeriprodukter och skaldjur, men många människor har svårt att få i sig tillräckligt via kosten. Tillskott rekommenderas ofta, särskilt för personer som riskerar att drabbas av brist.

Några vanliga anledningar till att man tar B12-tillskott är

  • Behandling av brist på vitamin B12
  • Ökad energinivå
  • Stödjer mental fokusering och kognition
  • Hantera depression och ångest
  • Förbättrad kardiovaskulär hälsa
  • Bibehålla frisk hud, hår och naglar

Det rekommenderade dagliga intaget av B12 är cirka 2,4 mcg, men doserna i kosttillskott varierar ofta mellan 500 mcg och 1 000 mcg.

Översikt över CoQ10

CoQ10, eller coenzym Q10, är ett ämne som produceras naturligt av kroppen för att hjälpa till att generera energi i cellerna. Det fungerar också som en kraftfull antioxidant. Några viktiga fördelar inkluderar:

  • Cellulär energiproduktion
  • Kraftfulla antioxidativa effekter
  • Förbättrad hjärthälsa
  • Neuroprotektiva egenskaper
  • Stöd för immunsystemet

CoQ10-nivåerna kan minska med åldern eller vid vissa medicinska tillstånd. Kosttillskott kan användas för att öka CoQ10-statusen för:

  • Hjärthälsa och kardiovaskulära tillstånd
  • Kognitivt stöd och neuroprotektion
  • Antioxidant och anti-aging effekter
  • Lindring av migrän och huvudvärk
  • PCOS och fertilitet
  • Energiförbättring

Typiska CoQ10-doser för kosttillskott varierar från 90 mg till 200 mg per dag, intaget i delade doser med föda.

B12 och CoQ10 ger båda meningsfulla hälsofördelar. Men är det fördelaktigt att ta båda tillskotten samtidigt? Låt oss diskutera bevisen.

Finns det några interaktioner mellan B12 och CoQ10?

Det finns inga kända direkta interaktioner mellan vitamin B12 och CoQ10-tillskott.

B12 är ett vattenlösligt vitamin, medan CoQ10 är en fettlöslig antioxidant. Detta innebär att de har olika mekanismer för absorption och verkan i kroppen.

  • B12 - kräver intrinsic factor och magsyra för absorption; deltar i cellmetabolismen och produktionen av röda blodkroppar
  • CoQ10 - absorberas med fett från kosten; en del av elektrontransportkedjan för cellulär energi

Enligt forskning konkurrerar inte B12 och CoQ10 om absorptionen och påverkar inte heller varandras biotillgänglighet negativt. Båda tillskotten anses i allmänhet vara säkra att använda tillsammans utan problem.

Personer som tar höga doser av B12 bör dock övervaka kopparnivåerna, eftersom B12 kan försämra kopparabsorptionen marginellt. CoQ10 bidrar till energiproduktion som kräver koppar, så kopparbrist kan teoretiskt sett påverka CoQ10:s effekter.

Sammantaget finns det inget som tyder på några betydande interaktioner mellan B12 och CoQ10 när de tas enligt anvisningarna. Det rekommenderas fortfarande att man diskuterar tillskott med hälso- och sjukvårdspersonal.

Potentiella fördelar med att ta B12 och CoQ10

Även om det inte finns några negativa interaktioner kan kombinationen av B12 och CoQ10 ge flera synergistiska fördelar:

1. Ökad energi

Både B12 och CoQ10 är viktiga för cellernas energiproduktion genom sina roller i mitokondrierna. Att ta dessa kosttillskott tillsammans kan potentiellt ge en extra boost i energinivåerna.

B12 behövs för att omvandla fetter och proteiner till användbar energi. CoQ10 hjälper till att överföra elektroner för att generera ATP. Tillsammans kan de förbättra den totala energistatusen.

2. Skydd mot antioxidanter

CoQ10 är en beprövad antioxidant som kan bidra till att motverka vissa oxidativa skador från träning och normal ämnesomsättning.

Forskning visar att B12 också har antioxidativa egenskaper - att ta båda tillskotten kan ge en högre antioxidativ aktivitet för att skydda cellerna från skador orsakade av fria radikaler.

3. Stöd för hjärnans hälsa

B12 och CoQ10 är viktiga för den kognitiva funktionen. B12 behövs för nervöverföring och homocysteinmetabolism. CoQ10 är neuroprotektivt och förbättrar mitokondriernas funktion.

Att komplettera med båda kan leda till förstärkta effekter på minne, koncentration, nervskydd och hjärnans allmänna hälsa.

4. Kardiovaskulära fördelar

Både B12 och CoQ10 är bra för att stödja hjärthälsan. B12 sänker homocysteinnivåerna, en riskfaktor för hjärt- och kärlsjukdomar. CoQ10 förbättrar hjärtats energimetabolism och funktion.

I kombination kan dessa två kosttillskott ge förebyggande kardiovaskulärt stöd för friska personer och personer med hjärtsjukdomar.

5. Lindring av trötthet och svaghet

Brist på B12 kan orsaka anemi, trötthet och muskelsvaghet. Låg CoQ10-status är också kopplat till trötthet och låg energi.

Att ta B12 och CoQ10 tillsammans kan hjälpa till att lösa brister som bidrar till trötthet och svaghet.

För dem som vill ha en energiboost, förbättrad kognition, antioxidantskydd eller stöd för hjärt-kärlsystemet kan en kombination av B12 och CoQ10 vara en effektiv strategi under medicinsk vägledning.

Hur man tar B12- och CoQ10-tillskott tillsammans

Om du vill ta B12 och CoQ10 samtidigt finns här några tips för ett säkert och effektivt tillskott:

  • Rådfråga läkare - Diskutera alltid intag av nya kosttillskott med din läkare för att kontrollera eventuella interaktioner med mediciner eller hälsotillstånd.
  • Ta enligt anvisningar - Följ noga doseringsanvisningarna på etiketten eller de anvisningar som din läkare har gett. De vanligaste intervallen är 500-1 000 mcg per dag för B12 och 90-200 mg per dag för CoQ10.
  • Använd uppdelade doser - Absorptionen kan optimeras genom att dela upp doserna över dagen istället för att ta en enda stor dos. Till exempel 100 mg CoQ10 och 500 mcg B12 två gånger om dagen.
  • Ta CoQ10 med mat - Kostfetter förbättrar biotillgängligheten för CoQ10-tillskott, så ta det med måltider eller mellanmål som innehåller olja eller hälsosamma fetter.
  • Välj kosttillskott av hög kvalitet - Köp välrenommerade märkesprodukter som testats för renhet och korrekt dosering. B12-tabletter eller sugtabletter som löses upp under tungan kan vara fördelaktiga.
  • Följ uppeffekterna - Håll koll på energinivåer, kognitiv funktion, återhämtning efter träning och allmänt välbefinnande. Justera doserna tillsammans med din läkare.
  • Se uppför biverkningar - Stora mängder B12 kan orsaka akne eller klåda. Höga doser av CoQ10 kan orsaka mild sömnlöshet, illamående eller yrsel hos vissa personer.

Med rätt tillskott kan B12 och CoQ10 tas tillsammans på ett säkert sätt. Synergieffekter är dock inte väl belagda och nyttan kan variera från person till person.

Bör du ta B12 och CoQ10 tillsammans?

Trots avsaknaden av bevis för interaktioner rekommenderas i allmänhet inte att man tar höga doser av något tillskott tillsammans utan medicinsk övervakning. Blodnivåerna av B12 och CoQ10 kan också testas för att undvika överdosering.

För personer med bekräftad brist på B12 eller CoQ10 kan dock samtidigt tillskott vara motiverat - särskilt vid lägre terapeutiska doser.

Vissa äldre vuxna och vegetarianer/veganer kan ha nytta av måttliga doser av både B12 och CoQ10 för att stödja energinivåer, hjärnfunktion och kardiovaskulär hälsa.

Prata med din läkare för att ta reda på om kombinationen av B12 och CoQ10 är lämplig för dina individuella näringsbehov och hälsomål. Även om det är säkert för de flesta, kräver personer med medicinska tillstånd eller som tar mediciner en mer noggrann bedömning.

För många friska individer är det osannolikt att det skulle innebära några problem att ta dessa kosttillskott tillsammans inom normala doseringsintervall. Men fördelarna är fortfarande spekulativa utan mer robusta data om kombinationen av B12 och CoQ10 specifikt. Det bästa tillvägagångssättet är att övervaka din reaktion och justera intaget därefter.

Kan man ta b12 och CoQ10 tillsammans? Slutsats

Sammanfattningsvis har vitamin B12 och CoQ10 i allmänhet inga negativa interaktioner och kan sannolikt tas tillsammans på ett säkert sätt. De absorberas och utnyttjas på olika sätt i kroppen.

Potentiella fördelar med att kombinera B12 och CoQ10 är ökad energi, antioxidativa effekter, förbättrad hjärnhälsa, stöd för hjärt- och kärlsystemet samt lindring av trötthet. Forskning har dock ännu inte bekräftat tydliga synergistiska effekter.

För att maximera säkerheten och effekten när du provar B12- och CoQ10-tillskott tillsammans bör du låta en läkare vägleda din behandling och dosering. Följ anvisningarna på etiketten, var uppmärksam på biverkningar och följ upp dina resultat.

Även om det fortfarande behövs ytterligare forskning kan ett samtidigt intag av B12 och CoQ10 ge en större näringsmässig boost för vissa personer under professionell vård. Men fördelarna är inte garanterade, så övervaka din individuella respons.

Resurser som använts för att skriva denna artikel

  • Gröber, U., Kisters, K. och Schmidt, J. (2013), Neuroenhancement med vitamin B12 - underskattad neurologisk betydelse. Nutrients, 5(12), s.5031-5045. https://doi.org/10.3390/nu5125031
  • Baierle, M., Vencato, P., Oldenburg, L. et al. Tillskott av koenzym Q10 minskar oxidativ stress och förbättrar antioxidant enzymaktivitet hos patienter med kranskärlssjukdom. Nutr J 15, 6 (2016). https://doi.org/10.1186/s12937-016-0127-z
  • Zhang J, Liu H, Yang J, Li Z, Ren J, Li X. Den kliniska effekten av koenzym Q10 på depression och ångest: En metaanalys av randomiserade kontrollerade studier. Pharmacol Res. 2020;159:104919. doi:10.1016/j.phrs.2020.104919 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7684325/
  • Bottiglieri T. Folat, vitamin B12 och neuropsykiatriska störningar. Nutr Rev. 1996 Dec;54(12):382-90. doi: 10.1111/j.1753-4887.1996.tb03725.x. PMID: 9019488. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9019488/
  • Raygan, Farshad et al. "Effekten av administrering av koenzym Q10 på glukoshomeostas, lipidprofiler, inflammation och oxidativ stress hos patienter med diabetisk nefropati: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial." Journal of the American College of Nutrition vol. 35,5 (2016): 456-63. doi:10.1080/07315724.2015.1080127 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4989924/

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare