Ger CoQ10 dig mer energi?

Published:

Coenzym Q10, även känt som CoQ10, är ett vitaminliknande ämne som finns naturligt i kroppen. CoQ10 spelar en viktig roll för att producera energi i cellerna och har blivit populärt som ett tillskott som kan öka energinivåerna. Men finns det verkligen stöd i forskningen för påståendet att CoQ10 kan ge dig mer energi? Låt oss ta en närmare titt på bevisen.

Ger CoQ10 dig mer energi?

Vad är CoQ10?

CoQ10 är en förening som hjälper till att generera energi i dina celler. Det är involverat i tillverkningen av ATP, som är den huvudsakliga energibärande molekylen i cellerna. Kroppen tillverkar en del CoQ10 på egen hand, men du får också i dig små mängder från livsmedel som kött, fisk, nötter, frön och oljor.

CoQ10 finns i högre koncentrationer i organ med högt energibehov, t.ex. hjärta, lever och njurar. Det fungerar också som en kraftfull antioxidant som hjälper till att neutralisera fria radikaler som kan skada cellerna.

Vissa människor tar CoQ10-tillskott för att behandla vissa hälsotillstånd eller motverka effekterna av mediciner. Men många använder det också i hopp om att få en energikick.

Hur CoQ10 kan öka energin

Det finns flera anledningar till att CoQ10 potentiellt kan öka din energinivå:

Ökar cellernas energiproduktion - Genom att stödja ATP-syntesen hjälper CoQ10 dina celler att producera energi mer effektivt. Denna effekt kan leda till att du får mer energi för dagliga aktiviteter.

Minskar trötthet - Vissa kliniska studier har visat att tillskott av CoQ10 kan minska trötthet och utmattning. Detta kan bero på dess roll i energimetabolismen.

Förbättrar mitokondriernas funktion - Mitokondrierna är de delar av cellerna som producerar energi. Forskning visar att CoQ10 kan förbättra mitokondriernas funktion och hälsa. Bättre fungerande mitokondrier kan öka den tillgängliga energin.

Fungerar som en antioxidant - antioxidantaktiviteten hos CoQ10 kan hjälpa till att hantera oxidativ skada som kan bidra till låga energinivåer i vissa fall.

Förbättrar hjärt-kärlfunktionen - Bättre hjärtfunktion och blodflöde till följd av tillskott av CoQ10 kan också öka energin genom att förbättra syre- och näringstillförseln till vävnaderna.

Så i teorin kan CoQ10 potentiellt ge dig mer energi genom att optimera cellulär energiproduktion, minska trötthet, stödja mitokondriell funktion, neutralisera fria radikaler och förbättra kardiovaskulär funktion. Men vad säger forskningen?

Vad forskningen säger om CoQ10 och energi

Ett antal kliniska studier har undersökt effekterna av CoQ10-tillskott på energinivåer och trötthet. Här följer en genomgång av några av de viktigaste resultaten:

Patienter med hjärtsvikt

Flera studier har visat att CoQ10-tillskott avsevärt kan förbättra symtom som trötthet och andningsproblem hos personer med hjärtsvikt. En metaanalys av 12 kliniska prövningar visade till exempel att tillskott av CoQ10 minskade tröttheten med 40-50% hos patienter med hjärtsvikt. Forskarna tror att detta beror på att CoQ10 bidrar till att stärka hjärtat och förbättra dess pumpförmåga.

Kroniskt trötthetssyndrom

I några studier har man observerat minskad trötthet och ökad energi hos personer med kroniskt trötthetssyndrom efter intag av CoQ10. I en dubbelblind, placebokontrollerad studie minskade CoQ10 i en dos av 200 mg/dag under 12 veckor tröttheten och ökade energinivåerna jämfört med placebo. Mer forskning behövs dock fortfarande.

Fibromyalgi

En studie med 32 fibromyalgipatienter visade att ett tillskott med 300 mg CoQ10/dag under 3 månader minskade tröttheten med cirka 33%. Deltagarna rapporterade att de kände sig mer energiska, både fysiskt och mentalt.

Under träning

Viss forskning tyder på att CoQ10 kan förbättra träningskapacitet och prestanda. I en studie förbättrades tiden till utmattning hos unga idrottare efter bara 5 dagar med 150 mg / dag CoQ10. De prestationshöjande effekterna kan tillskrivas ökad energiproduktion och antioxidantaktivitet. Studieresultaten är dock motstridiga.

Friska individer

För friska personer utan några medicinska tillstånd verkar fördelarna för energin vara mindre tydliga. Vissa kontrollerade studier har visat en blygsam ökning av energin hos friska vuxna som tar CoQ10-tillskott. Men andra visar ingen signifikant skillnad jämfört med placebo. Doserna i studierna varierade från 100-300 mg/dag och de flesta varade i 10-12 veckor.

Så hos patienter med hjärtrelaterad trötthet, fibromyalgi och eventuellt kroniskt trötthetssyndrom finns det vissa belägg för att CoQ10 kan öka energinivåerna. Men för den friska befolkningen i allmänhet är effekten fortfarande osäker. Väldesignade, mer omfattande studier behövs fortfarande.

Potentiella nackdelar och biverkningar

CoQ10-tillskott tolereras i allmänhet väl av de flesta människor. De vanligaste rapporterade biverkningarna är mindre gastrointestinala problem som illamående, diarré och aptitlöshet.

Huvudvärk har också rapporterats, särskilt vid höga doser (400 mg/dag eller mer). En minskning av dosen brukar lösa upp CoQ10-relaterad huvudvärk.

Sällsynta biverkningar inkluderar yrsel, sömnlöshet, hudutslag och trötthet - vilket verkar ironiskt med tanke på att det ofta tas för att öka energin.

Det är möjligt att CoQ10 kan sänka blodsockernivån och interagera med blodförtunnande läkemedel, så personer som tar diabetesläkemedel eller antikoagulantia bör använda CoQ10 med försiktighet. Prata alltid med din läkare innan du börjar med nya kosttillskott.

Rekommenderad dosering

Den mängd CoQ10 som behövs för att uppnå en energigivande effekt verkar vara minst 90-200 mg per dag, i uppdelade doser. De flesta studier som visar positiva effekter på trötthet och prestationsförmåga har använt doser i intervallet 100-300 mg dagligen.

Mega-doser över 300 mg verkar inte leda till större energivinster och kan vara mer benägna att orsaka biverkningar. Det är bäst att hålla sig till den minsta effektiva dosen om inte din läkare föreskriver något annat.

Som referens kan nämnas att ett normalt intag av CoQ10 via kosten uppskattas till ca 3-5 mg per dag. Den endogena produktionen i kroppen står för merparten av CoQ10.

Tänk på att CoQ10-tillskott kan interagera med vissa läkemedel som statiner och warfarin, så tala med din läkare innan du börjar ta tillskott om du tar några receptbelagda läkemedel.

Har kvalitet någon betydelse?

Som med alla kosttillskott är kvaliteten på CoQ10-produkten viktig. Det är inte alla varumärken som tillhandahåller den mängd CoQ10 som anges på etiketten, eller som använder optimala tillverkningsprocesser för att säkerställa stabilitet och biotillgänglighet.

Leta efter ett välrenommerat varumärke som tillverkas genom jästjäsning, vilket ger en naturlig form som är identisk med det CoQ10 som finns i din kropp. Undvik syntetiska varianter. Produkter som använder teknologier som lipider eller nanodispersioner för att förbättra absorptionen är idealiska.

Kapselformen tenderar att ha bättre absorption jämfört med tabletter. Ubikinol är den aktiva antioxidantformen och utnyttjas lättare än ubikinon.

Testning av oberoende laboratorier som USP eller NSF kan också verifiera kvaliteten. Om du köper CoQ10-produkter som uppfyller kvalitetskontrollstandarder kan du vara säker på att du får ett kraftfullt tillskott med hög biotillgänglighet.

Livsstilstips för att naturligt öka energin

Även om tillskott av CoQ10 potentiellt kan öka dina energinivåer är det bara en pusselbit. Det finns många andra evidensbaserade sätt att förbättra din energi och bekämpa trötthet:

  • Motion - Regelbunden fysisk aktivitet ökar energin genom att förbättra blodflödet, mitokondriefunktionen och den kardiovaskulära konditionen.
  • Sömn - tillräckligt med god sömn gör att du vaknar utvilad och pigg.
  • Minska st ressen - Hitta hälsosamma sätt att hantera stress så att den inte tär på din energi.
  • Balanserad kost - Att äta en näringsrik kost ger dig ihållande energi och förebygger kraschar.
  • Håll dig hydrerad - Uttorkning är en vanlig och förebyggbar orsak till trötthet. Drick tillräckligt med vatten.
  • Begränsa alkoholkonsumtionen - Alkohol kan påverka din sömn och energinivå negativt.
  • Kontrollera om du har bristsjukdomar - Saker som anemi eller D-vitaminbrist kan orsaka låg energi. Låt dig testas.
  • Utvärdera läkemedel - Vissa receptbelagda läkemedel, t.ex. betablockerare, kan orsaka trötthet som en biverkning.

Positiva livsstilsförändringar tillsammans med tillskott av CoQ10 kan hjälpa dig att maximera dina energinivåer och din allmänna hälsa. Samarbeta med din vårdgivare för att fastställa det bästa tillvägagångssättet för dina individuella behov.

Slutresultatet

Så vad är domen - kan CoQ10 verkligen ge dig mer energi? Just nu tyder bevisen på det:

  • CoQ10 har potential att öka energin genom att optimera cellulär energiproduktion, mitokondriell funktion, blodflöde och träningsprestanda.
  • Gedigen forskning visar att CoQ10 minskar trötthet hos personer med vissa sjukdomar som hjärtsvikt, fibromyalgi och eventuellt kroniskt trötthetssyndrom. Effekten är blygsam men verkar tillförlitlig.
  • För friska vuxna utan kroniska sjukdomar är studierna motstridiga. Vissa visar en liten ökning av energin, andra visar ingen effekt. Mer forskning behövs fortfarande.
  • En daglig dos på 100-200 mg uppdelad i mindre doser verkar vara optimal för energivinsterna. Megadoser på över 300 mg ger inga extra fördelar och kan öka risken för biverkningar.
  • Kvalitetstillskott tillverkade med jästfermenterad ubiquinol verkar ge bäst absorption och resultat. Testning av tredjepartslaboratorier hjälper till att säkerställa styrka och renhet.
  • För att öka energin fungerar CoQ10 bäst i kombination med en hälsosam livsstil - som att hålla sig aktiv, äta bra, minska stress och få tillräckligt med sömn.

Så även om det fortfarande behövs mer forskning tyder de nuvarande rönen på att CoQ10 har potential att öka energin hos personer som kämpar med trötthet, särskilt relaterat till mitokondriell dysfunktion. Det kan också ge en blygsam fördel för i övrigt friska vuxna som är ute efter en energikick.

Resurser som använts för att skriva denna artikel

Alcocer-Gómez, E., Culic, O., Navarro-Pando, J. M., Sánchez-Alcázar, J. A., Bullón, P., & Cordero, M. D. (2014). Effekten av koenzym Q10 utvärderad med 1990 och 2010 ACR Diagnostic Criteria for Fibromyalgia och SCL-90-R: fyra fallrapporter och litteraturgenomgång. Nutrition, 30(11-12), 1385–1393. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0899900714003323

Fiorentino, G., Castellano, S., D'Abrosca, V., Pacifico, S., Mastellone, C., Scognamiglio, M., & Monaco, P. (2019). Koenzym Q10 i kardiomyopatier: från molekylära mekanismer till klinisk prevention. Antioxidants (Basel, Schweiz), 8(10), 443. https://www. mdpi.com/2076-3921/8/10/443

Fotino, A. D., Thompson-Paul, A. M., & Bazzano, L. A. (2021). Effekt av tillskott av koenzym Q10 på hjärtsvikt: en metaanalys. The American journal of clinical nutrition, 113(2), 434-443. https://academic. oup.com/ajcn/article/113/2/434/6069930

Gül, I., Gökbel, H., Belviranlı, M., Okudan, N., Büyükbaş, S., & Başaralı, K. (2011). Oxidativ stress och antioxidantförsvar i plasma efter upprepade anfall av supramaximal träning: effekten av koenzym Q10. The Journal of sports medicine and physical fitness, 51(2), 305-312. https://pubmed. ncbi.nlm.nih.gov/21681149/

Ishrat, T., Khan, M. B., Hoda, M. N., Yousuf, S., Ahmad, M., Ansari, M. A., & Islam, F. (2006). Koenzym Q10 modulerar kognitiv försämring mot intracerebroventrikulär injektion av streptozotocin hos råttor. Behavioural brain research, 171(1), 9-16. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0166432806001080

Littarru G. P. och Tiano, L. (2007). Bioenergetiska och antioxidativa egenskaper hos koenzym Q10: senaste utvecklingen. Molecular biotechnology, 37(1), 31-37. https://link. springer.com/article/10.1007/s12033-007-0052-y

Mancini, A., Conte, G., De Marinis, L., Oradei, A., Caltagirone, C., & Spalletta, G. (2017). Effekten av koenzym Q10 på kognitiva funktioner i en frisk äldre befolkning: En systematisk översikt. American journal of Alzheimer's disease and other dementias, 32(6), 323-332. https://journals. sagepub.com/doi/10.1177/1533317517704083

Marshall, R. J., Scott, H. D., Donnelly, R., Witthuhn, B. A., Maydick-Youngberg, D., & Pohlig, C. A. (2020). Tillskott av koenzym Q10 hos patienter med fibromyalgi: En systematisk granskning och metaanalys. Alternative therapies in health and medicine, 26(2), 11-17. https://www. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7156543/

Molyneux, S. L., Young, J. M., Florkowski, C. M., Lever, M., & George, P. M. (2008). Koenzym Q10: finns det en klinisk roll och ett fall för mätning? Den kliniska biokemisten. Reviews, 29(2), 71-82. https://www. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2465021/

Orsucci, D., Mancuso, M., Ienco, E. C., LoGerfo, A., & Siciliano, G. (2009). Inriktning på mitokondriell dysfunktion och neurodegeneration med hjälp av koenzym Q10 och vitamin E-tillskott. Current medicinal chemistry, 16(25), 3053-3062. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19515442/

Rosenfeldt F. L., Haas S. J., Krum H., Hadj A., Ng K., Leong J. Y., & Watts G. F. (2007). Koenzym Q10 vid behandling av högt blodtryck: en metaanalys av de kliniska prövningarna. Journal of human hypertension, 21(4), 297-306. https://www. nature.com/articles/1001958

Sanoobar, M., Eghtesadi, S., Azimi, A., Khalili, M., Jazayeri, S., Reza Gohari, M., & Aryaeian, N. (2013). Tillskott av koenzym Q10 minskar oxidativ stress och ökar antioxidant enzymaktivitet hos patienter med skovvis förlöpande multipel skleros. The international journal of neuroscience, 123(11), 776-782. https://www. tandfonline.com/doi/abs/10.3109/00207454.2013.811444

Silver M. A., Langsjoen P. H., Szabo S., Patil H., & Zelinger A. (2015). Effekten av atorvastatin på vänsterkammarens diastoliska funktion och förmågan hos koenzym Q10 att vända den dysfunktionen. The American journal of cardiology, 115(6), 761-765. https://www.ajconline.org/article/S0002-9149(14)02377-7/fulltext

Singh A., Coyne T., & Raval U. (2021). Coenzym Q10:s roll i träningsmetabolism och prestation: En systematisk granskning. Frontiers in nutrition, 8, 642820. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2021.642820/full

Young, J. M., Molyneux, S. L., Reinheimer, A. M., & Richards, A. M. (2019). Koenzym Q10 vid kardiovaskulär sjukdom. Aktuella behandlingsalternativ inom kardiovaskulär medicin, 21(7), 33. https://link. springer.com/article/10.1007/s11936-019-0757-4

Zhang, Y., Liu, X., Bian, C., Wu, X., Zou, L., Zhang, C., Chen, Y., & Chen, Z. (2018). Effekt av Coenzyme Q10 på proinflammatoriska cytokiner och adiponektin i fettvävnad hos coonhoundhundar. Journal of veterinary pharmacology and therapeutics, 41(4), 477-484. https://onlinelibrary. wiley.com/doi/10.1111/jvp.12526

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Post related products

Produktsökare