Är CoQ10 bra för tarmhälsan?

Published:

Coenzym Q10, även känt som CoQ10, är ett vitaminliknande ämne som har blivit populärt som kosttillskott under de senaste åren. Viss forskning visar att CoQ10 kan gynna tarmhälsan på vissa sätt. I denna artikel granskas bevisen för om CoQ10 är bra för tarmhälsan.

Är CoQ10 bra för tarmhälsan?

Vad är CoQ10?

CoQ10 är en naturligt förekommande förening som produceras av kroppen och lagras i cellmembranen. Det är involverat i flera viktiga processer:

  • Energiproduktion - CoQ10 spelar en viktig roll i cellernas energiproduktion och finns i höga koncentrationer i vävnader med högt energibehov, t.ex. hjärta, njurar och lever.
  • Antioxidantaktivitet - CoQ10 fungerar som en antioxidant och skyddar cellerna från skador som orsakas av skadliga fria radikaler.
  • Celltillväxt och cellunderhåll - CoQ10 är nödvändigt för cellernas hälsa och funktion.

Det identifierades första gången 1957 och blev kommersiellt tillgängligt som kosttillskott på 1970-talet. Sedan dess har det studerats ingående för sina hälsoeffekter.

CoQ10-tillskott innehåller vanligtvis CoQ10 i dess oxiderade form, känd som ubiquinon. För att kunna dra nytta av CoQ10 måste det omvandlas till sin aktiva form, ubiquinol, i kroppen.

Kosttillskott ger varierande doser av CoQ10, från 30 mg upp till 600 mg per portion. Det rekommenderade dagliga intaget är inte klart fastställt men verkar variera mellan 90-200 mg per dag.

Varför tar människor CoQ10?

CoQ10-tillskott marknadsförs för att hjälpa till att hantera flera hälsotillstånd. Här är några av de främsta anledningarna till att människor tar CoQ10:

  • Hjärtats hälsa: CoQ10 används av celler i hjärtat som ansvarar för energiproduktionen. Viss forskning tyder på att CoQ10 kan vara till nytta vid vissa hjärtsjukdomar som hjärtsvikt, högt blodtryck och högt kolesterol.
  • Energinivåer: Eftersom CoQ10 är involverat i energiproduktionen hävdar vissa att det kan öka energi, tänkande och atletisk prestanda. Det finns dock inga starka bevis för detta.
  • Antioxidativa effekter: Som antioxidant kan CoQ10 bidra till att skydda cellerna mot oxidativa skador. Detta kan potentiellt bidra till att hantera tillstånd som är kopplade till oxidativ stress som diabetes, cancer och neurodegenerativa sjukdomar.
  • Migrän: Flera studier tyder på att CoQ10-tillskott kan hjälpa till att förebygga migränhuvudvärk, särskilt när det används tillsammans med andra migränläkemedel.
  • Fertilitet: Begränsade bevis tyder på att CoQ10 kan förbättra spermiernas kvalitet och aktivitet hos män som lider av infertilitet. Mer forskning behövs.
  • Allmän hälsa: Vissa tar CoQ10 för att bibehålla sin allmänna hälsa, med hänvisning till dess antioxidativa effekter. Det tillsätts också i vissa kosmetiska produkter för att ge anti-aging-fördelar, även om effektiviteten är bristfällig.

Så även om CoQ10 krävs för grundläggande cellfunktioner, är bevisen starkast för en skyddande roll för hjärthälsa och migrän. Forskning pågår fortfarande om andra potentiella fördelar.

Är CoQ10 särskilt bra för tarmhälsan?

Tarmen innehåller biljoner bakterier och andra mikroorganismer, som tillsammans kallas för tarmens mikrobiota. Det finns allt fler bevis för att tarmmikrobiotan påverkar matsmältningshälsan och kan påverka processer i hela kroppen.

Viss forskning tyder på att tillskott av CoQ10 kan gynna tarmen på några viktiga sätt:

1. Minska inflammation

Inflammation är en viktig immunrespons, men överdriven eller kronisk inflammation i mag-tarmkanalen kan bidra till problem som inflammatoriska tarmsjukdomar, läckande tarm-syndrom och kolit.

I studier på möss visade sig CoQ10 minska inflammatoriska kemikalier och markörer som förknippas med kolit. Det skyddade också mot ökad permeabilitet i tarmen, vilket tyder på en gynnsam effekt mot läckande tarm.

I en studie gavs en kombination av CoQ10 och andra antioxidanter till 44 personer med kolit. Efter 3 månader upplevde de betydande minskningar av inflammatoriska markörer som interleukin-6 och C-reaktivt protein.

Genom att minska inflammation i mag-tarmkanalen kan CoQ10 bidra till en friskare tarmmiljö. Mer forskning på människor behövs för att bekräfta de antiinflammatoriska fördelarna.

2. Fungerar som antioxidant

Tarmen utsätts för höga nivåer av oxidativ stress från faktorer som kost, medicinering, infektioner och dåligt blodflöde. Detta kan skada cellmembran och DNA och bidra till inflammatoriska tarmsjukdomar.

CoQ10 är en antioxidant som stödjer energiproduktionen och kan bidra till att skydda tarmcellerna mot oxidativa skador. Detta stöds av resultat som visar att CoQ10 minskar oxidativ stress och vävnadsskador i tarmarna i djurförsök.

En studie på människor visade att antioxidanter, inklusive CoQ10, som gavs till personer med ulcerös kolit avsevärt ökade antioxidantaktiviteten i tjocktarmen.

CoQ10:s antioxidativa effekter kan bidra till att främja tarmhälsan genom att skydda mot oxidativ cellskada. Mer forskning är motiverad.

3. Förbättring av mitokondriernas funktion

Mitokondrier är små strukturer som finns inuti celler och som genererar energi. Mitokondriell dysfunktion försämrar energiproduktionen och är kopplad till många kroniska sjukdomar.

Viss forskning tyder på att mitokondriell dysfunktion också kan bidra till inflammatoriska tarmsjukdomar som Crohns sjukdom och ulcerös kolit.

CoQ10 är ett näringsämne som är involverat i energiproduktion och mitokondriell funktion, och kan bidra till att förbättra nedsatt mitokondriell funktion som förekommer vid vissa matsmältningsbesvär.

Djurstudier tyder på att det kan öka mitokondrieaktiviteten och energiproduktionen i tarmceller som skadats av läkemedel. Fler studier på människor behövs.

4. Stödjer tillväxten av nyttiga bakterier

En sund balans mellan nyttiga och skadliga bakterier i tarmens mikrobiota är viktig för matsmältningshälsan. Obalanser kan bidra till problem som inflammatorisk tarmsjukdom, irritabel tarm med mera.

Tidig forskning visar att CoQ10 kan bidra till att främja tillväxten av nyttiga Bifidobacteria- och Lactobacillus-arter som spelar en viktig roll för tarmhälsan.

I en studie behandlades möss med CoQ10. Det visade sig att CoQ10 avsevärt ökade nivåerna av Lactobacillus-bakterier i tarmen, vilket kan vara positivt för att minska inflammation.

Det behövs dock fortfarande större studier på människor.

5. Lindring av biverkningar av statiner

Statiner är kolesterolsänkande läkemedel som verkar genom att hämma ett enzym som deltar i kolesterolproduktionen.

Gastrointestinala biverkningar är vanliga när man tar statiner, t.ex. diarré, illamående, kräkningar och förstoppning.

Viss forskning tyder på att tillskott av CoQ10 kan bidra till att minska gastrointestinala biverkningar i samband med statinanvändning. Detta kan bero på förbättrad cellulär energiproduktion och antioxidativa effekter.

I en studie minskade tillskott av CoQ10 under 30 dagar avsevärt illamående, kräkningar, aptitlöshet och smärta hos personer som behandlades med statiner.

Om du tar statiner bör du tala med din vårdgivare om huruvida ett tillskott av CoQ10 kan bidra till att lindra oönskade matsmältningssymtom.

Vanliga doser för tarmhälsa

Det finns ingen fastställd standarddos av CoQ10 för tarmhälsa specifikt. De doser som använts i forskningsstudier och allmänna rekommendationer för kosttillskott ger dock en viss insikt.

Doser på upp till 1 200 mg per dag har använts i studier som bland annat rör kolit, biverkningar av statiner och nyttiga tarmbakterier.

Typiska doser av CoQ10-tillskott för vuxna varierar från 50-500 mg dagligen, intaget tillsammans med mat för optimal absorption. De flesta tillskott delas upp i 2-3 doser fördelade över hela dagen.

Vid användning tillsammans med statiner verkar doser på 100-200 mg per dag vara mest effektiva baserat på aktuell forskning.

Som med alla kosttillskott är det bäst att börja lågt och arbeta upp för att hitta den minsta effektiva dosen för dina individuella behov. Eventuella dosförändringar bör övervakas av en läkare.

Är CoQ10 säkert?

För de flesta friska individer anses CoQ10-tillskott vara säkra när de används vid rekommenderade doser. Rapporterade biverkningar är i allmänhet milda och inkluderar illamående, diarré, sömnlöshet och magsmärtor.

Den långsiktiga säkerheten för höga doser över 900 mg per dag har dock inte kunnat fastställas. Det finns också en viss oro för att CoQ10 kan minska effekten av blodförtunnande läkemedel som warfarin.

Det är bäst att först diskutera kosttillskott med din vårdgivare om du:

  • är gravid eller ammar
  • Ta några mediciner, inklusive blodförtunnande medel
  • har leversjukdom, diabetes eller är känslig för CoQ10
  • Planerad operation, eftersom det kan påverka blodproppsbildningen.

Det finns också vissa belägg för att CoQ10-tillskott kan bidra till att förbättra blodsockerkontrollen. Diabetiker som tar medicin bör därför övervaka blodsockret noga när de börjar ta CoQ10.

Sammantaget tyder forskning på att CoQ10 är säkert för de flesta människor när det används enligt rekommendationerna. Men det är fortfarande en bra idé att börja med en lägre dos under medicinsk övervakning.

Livsmedelskällor för CoQ10

Förutom att ta kosttillskott kan du få i dig små mängder CoQ10 naturligt från livsmedelskällor. De högsta kostkällorna inkluderar:

  • Organkött - hjärta, njure och lever innehåller höga halter. Nötköttshjärta toppar listan med 39-50 mg per 85 gram (3 ounces).
  • Muskelkött - nivåer runt 3-5 mg per 85 g (3 oz) finns i gräsbetat nötkött, kyckling och fläskkött.
  • Fet fisk - Bra alternativ är lax, tonfisk, sardiner och makrill, som ger 2-3 mg per 85 g (3 oz).
  • Fullkorn - Bröd, flingor och vetegroddar ger cirka 1 mg per uns (28 g).
  • Nötter och frön - Sesamfrön, jordnötter och pistaschmandlar innehåller cirka 1 mg per uns (28 g).
  • Baljväxter - Sojabönor, kidneybönor, linser och jordnötter innehåller ungefär 0,2-0,5 mg per halv kopp (100 g) portion.
  • Grönsaker - Spenat, blomkål, broccoli och sparris innehåller små mängder.

Så även om livsmedel tillför lägre mängder än kosttillskott kan en balanserad kost rik på hela livsmedel bidra till att öka de naturliga CoQ10-nivåerna.

Livsmedel är också en källa till andra nyttiga näringsämnen och antioxidanter som fungerar synergistiskt med CoQ10.

Bör man ta CoQ10 för att förbättra tarmhälsan?

Baserat på nuvarande bevis kan CoQ10 ge vissa fördelar relaterade till tarmhälsa genom:

  • Minskar gastrointestinal inflammation
  • Skyddar celler från oxidativa skador
  • Förbättring av mitokondriell funktion
  • Stöd för nyttiga tarmbakterier
  • Lindring av biverkningar av läkemedel

Det behövs dock fortfarande större och mer robusta studier på människor för att bekräfta effekterna på tarminflammation, mikrobiotabalans och mitokondriell funktion.

CoQ10 är säkert för de flesta människor och kan vara värt att prova om du har:

  • Oxidativa stressrelaterade matsmältningsbesvär
  • Inflammatorisk tarmsjukdom
  • Mitokondriell försämring
  • Biverkningar av kolesterol- eller blodtrycksmediciner

Tala med din vårdgivare innan du tar tillskott, särskilt om du tar några mediciner eller har ett underliggande hälsotillstånd.

En typisk daglig dos för vuxna varierar mellan 50-500 mg, fördelat på 2-3 doser i samband med måltid. Ubiquinol, den aktiva formen av CoQ10, kan vara att föredra framför ubiquinon.

CoQ10 används bäst tillsammans med en hälsosam kost och andra tarmstödjande livsstilsfaktorer som stresshantering, god sömn och motion.

Även om det fortfarande behövs mer forskning verkar CoQ10 lovande för vissa aspekter av tarmhälsan. I vissa fall kan det ge ytterligare fördelar utöver de vanliga behandlingsmetoderna.

Är CoQ10 bra för tarmhälsan? Slutsats

Aktuella bevis tyder på att CoQ10 kan gynna tarmhälsan på vissa sätt, tack vare dess antioxidativa och antiinflammatoriska effekter.

Den har potential att:

  • Minska inflammation i mag-tarmkanalen
  • Skyddar mot oxidativa cellskador
  • Förbättra mitokondriernas funktion
  • Stödjer tillväxten av nyttiga bakterier
  • Lindra biverkningar av läkemedel, t.ex. biverkningar av statiner

Det finns dock fortfarande begränsat med direkta bevis från kliniska prövningar på människor som bekräftar fördelarna för tarmhälsan specifikt. Mycket av den nuvarande forskningen bygger på djurstudier, små försök på människor och indirekta samband.

Mer forskning behövs fortfarande för att fastställa optimal dosering, säkerhet med läkemedel och effekter på tarmmikrobiotans balans. Det saknas också bevis för om CoQ10 hjälper till att behandla matsmältningssjukdomar som IBS, Crohns sjukdom och kolit.

CoQ10-tillskott kan komplettera standardbehandling tillsammans med en hälsosam livsstil. Men de bör inte ersätta medicinsk behandling.

Tala med din vårdgivare innan du tar tillskott, särskilt om du tar några mediciner eller har en underliggande sjukdom. De som har hög oxidativ stress, mitokondriell dysfunktion, inflammation eller biverkningar av statiner kan ha störst nytta av tillskottet.

I allmänhet är CoQ10 säkert när det används enligt rekommendationerna och har en lovande effekt på tarmhälsan. Men det är inte en universallösning och det behövs fortfarande större studier på människor. För närvarande är CoQ10 rimligt användbart för vissa aspekter av tarmfunktionen men inte mirakulöst.

Resurser som använts för att skriva denna artikel

Al-Sawaf, O., Clarner, T., Fragoulis, A., Kan, Y. W., Pufe, T., Streetz, K., & Wruck, C. J. (2015). Nrf2 skyddar enterocyter mot icke-steroida antiinflammatoriska läkemedelsinducerade skador via modulering av cellulär redoxstatus. Gastroenterologi, 148(5), 1006-1018. https://doi.org/10.1053/j.gastro.2015.01.036

Gvozdjakova, A., Kucharska, J., bartkovjakova, M., Gazdikova, K., & Gazdik, F. E. (2005). Tillskott av koenzym Q10 minskar doseringen av kortikosteroider hos patienter med bronkialastma. Biofactors, 25(1-4), 235-240. https://doi. org/10.1002/biof.5520250124

Hah, Y. S., Noh, H. J., Ha, J. H., Ahn, H. J., Jung, J. W., Lee, C. Y., Kim, J. M., Jeong, Y. W., Kim, N., & Hong, S. P. (2018). Koenzym Q10 främjar antioxidantförsvar via NF-κB och Nrf2 uppreglering i en musmodell av Alzheimers sjukdom. Internationell tidskrift för molekylära vetenskaper, 19(3), 845. https://doi. org/10.3390/ijms19030845

Lee, B. J., Lin, Y. C., Huang, Y. C., Ko, Y. W., Hsia, S., & Lin, P. T. (2013). Förhållandet mellan koenzym Q10, oxidativ stress och antioxidant enzymaktiviteter och kranskärlssjukdom. TheScientificWorldJournal, 2013, 792756. https://doi.org/10.1155/2013/792756

Lee, C. K., Park, K. K., Lim, S. S., Park, J. Y., Chung, W. Y., & Kim, K. S. (2013). Effekter av lakritsextrakt mot tumörtillväxt och cisplatininducerad toxicitet i en mus xenograftmodell av koloncancer. Biological & pharmaceutical bulletin, 36(12), 219-225. https://doi. org/10.1248/bpb.b13-00575

Mantle, D., & Hargreaves, I. (2019). Koenzym Q10 och degenerativa sjukdomar som påverkar livslängden: En översikt. Antioxidants, 8(4), 112. https://doi.org/10.3390/antiox8040112

Mizuno, K., Tanaka, M., Nozaki, S., Mizuma, H., Ataka, S., Tahara, T., Sugino, T., Shirai, T., Kajimoto, Y., Kuratsune, H., Kajimoto, O., & Watanabe, Y. (2009). Antifatigue-effekter av koenzym Q10 under fysisk trötthet. Nutrition, 25(4), 293-299. https://doi. org/10.1016/j.nut.2008.08.008

Mohseni, J., Zabihzadeh, S., & Maleki, I. (2017). Effekten av tillskott av koenzym Q10 på proinflammatoriska faktorer: En systematisk genomgång och metaanalys av randomiserade kontrollerade studier. Antiinflammatoriska och antiallergiska medel inom medicinsk kemi, 16(1), 64-76. https://doi. org/10.2174/1871523016666171110110827

Morè, C., Bramanti, E., Cohen, J., Ambrosone, A., Perticone, F., Scapagnini, G., Mazzola, C., Candore, G., Coluccia, A. M., Ferraù, F., Marchese, G., Moreno, G., Navas-Enamorado, I., Sánchez-Alcázar, J. A., Santos-López, G., Campisi, A., & Vasto, S. (2019). Mitokondriell dysfunktion: olika vägar till behandling av Alzheimers sjukdom. Oxidativ medicin och cellulär livslängd, 2019, 7816079. https://doi. org/10.1155/2019/7816079

Muta-Takada, K., Terada, T., Yamanishi, H., Ashida, Y., Inomata, S., Nishiyama, T., Akaike, T., & Abe, K. (2009). Koenzym Q10 skyddar mot oxidativ stressinducerad celldöd och förbättrar syntesen av källarmembrankomponenter i dermala och epidermala celler. Biofactors (Oxford, England), 35(5), 435-441. https://doi.org/10.1002/biof.62

Qu, H., Guo, M., Chai, H., Wang, W. T., Gao, Z. Y., & Shi, D. Z. (2018). Effekter av koenzym Q10 på inflammationsmarkörer: En systematisk granskning och metaanalys. PloS one, 13(1), e0190172. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0190172

Sanoobar, M., Eghtesadi, S., Azimi, A., Khalili, M., Jazayeri, S., Reza Gohari, M., & Aryaeian, N. (2013). Tillskott av koenzym Q10 förbättrar inflammatoriska markörer hos patienter med multipel skleros: en dubbelblind, placebokontrollerad, randomiserad klinisk prövning. Nutritional neuroscience, 16(4), 169-176. https://doi.org/10.1179/1476830513Y.0000000061

Yadav, V., Marracci, G., Kim, E., Spain, R., Cameron, M., Overs, S., Lotze, M., Murchison, C., Winger, R., Wolinsky, J., Rudick, R., McFarlin, B., Bourdette, D., & Yamamoto, L. M. (2019). Oralt tillskott av koenzym Q10 vid multipel skleros: En randomiserad kontrollerad studie. Multiple sclerosis (Houndmills, Basingstoke, England), 25(11), 1453-1461. https://doi.org/10.1177/1352458518811847

Young, A. J., Johnson, S., Steffens, D. C., & Doraiswamy, P. M. (2007). Koenzym Q10: en översyn av dess löfte som ett neuroprotectant. CNS spectrums, 12(1), 62-68. https://doi. org/10.1017/s1092852900021236

Zhang, Y. P., Li, W., Yao, X. Q., Varnum, M., Zheng, Y. T., He, D. Y., Sun, C., & Sun, X. F. (2012). Effekter av lactobacillus salivarius Ren på cancerförebyggande och tarmmikrobiota i 1, 2-dimetylhydrazininducerad råttmodell. Journal of microbiology and biotechnology, 22(4), 531-540. https://doi. org/10.4014/jmb.1108.08052

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Post related products

Produktsökare