Är curcumin samma sak som gurkmeja?

Published:

Gurkmeja är en populär indisk krydda som har använts i matlagning i tusentals år. Det är gurkmejan som ger curryrätterna deras starka gula färg. Gurkmeja har också en lång historia av användning i ayurvedisk och kinesisk medicin.

Under de senaste åren har gurkmeja blivit mycket populärt i västvärlden som ett hälsotillskott. Curcumin är den aktiva ingrediensen i gurkmeja som står för de flesta av dess medicinska egenskaper.

Är curcumin samma sak som gurkmeja?

Så är kurkumin samma sak som gurkmeja? Eller finns det en skillnad mellan de två?

Sambandet mellan gurkmeja och kurkumin

Gurkmeja innehåller en klass av föreningar som kallas curcuminoider. Den vanligaste curcuminoiden som finns i gurkmeja är curcumin.

Kurkumin utgör ca 3-4 % av den råa gurkmejaroten. Det ger gurkmeja dess distinkta gyllene nyans.

Så även om gurkmeja och kurkumin inte är exakt samma sak, är kurkumin den viktigaste aktiva beståndsdelen som ger gurkmeja dess terapeutiska effekter.

Potentiella hälsofördelar med kurkumin

Curcumin anses vara det primära farmakologiska ämnet i gurkmeja. Det har använts flitigt inom Ayurveda, Siddha-medicin och traditionell kinesisk medicin i århundraden.

Den moderna vetenskapen håller också på att komma ikapp den traditionella medicinens visdom. Tusentals forskningsstudier har undersökt kurkumins hälso- och medicinska effekter.

Några av de potentiella fördelar som stöds av vetenskaplig forskning inkluderar

 • Kraftfulla antiinflammatoriska effekter: Inflammation är kopplad till många kroniska sjukdomar. Curcumin kan undertrycka många inflammatoriska molekyler.
 • Antioxidativa egenskaper: Curcumin neutraliserar fria radikaler och förstärker kroppens egna antioxidativa enzymer.
 • Förbättrar hjärtats hälsa: Curcumin kan förbättra endotelfunktionen. Det kan också sänka LDL- och totalkolesterolnivåerna.
 • Hämmar tillväxten av olika cancerceller: Curcumin kan minska angiogenes och metastasering av tumörer. Det kan också döda cancerceller.
 • Lindrar symtom vid artrit: Curcumin kan minska smärta, svullnad och stelhet i samband med reumatoid artrit och osteoartrit.
 • Fördröjer uppkomsten av typ 2-diabetes: Det kan förbättra insulinkänsligheten och sänka blodsockret hos prediabetiker.
 • Fördröjer potentiellt åldersrelaterad kognitiv försämring: Curcumin kan öka BDNF-nivåerna och fördröja eller till och med vända neurodegeneration.
 • Främjar hjärnans hälsa: Det kan öka nivåerna av BDNF (brain-derived neurotrophic factor), ett viktigt tillväxthormon.

Naturligtvis är många av dessa fördelar fortfarande föremål för forskning. Men de första resultaten är mycket lovande. Curcumins medicinska effekter kan tillskrivas dess kemiska struktur och biologiska aktiviteter.

Den unika kemiska strukturen hos curcumin

Curcuminoiderna i gurkmeja innehåller alla den grundläggande curcuminoidstrukturen. Men det är den unika kemiska strukturen hos curcumin som ger det de flesta av dess fördelaktiga egenskaper.

Curcumin består av två aromatiska ringsystem som innehåller o-metoxifenoliska grupper, förbundna med en länk med sju kolatomer.

Denna distinkta struktur gör att curcumin kan interagera med många molekylära mål och påverka flera signalvägar och biologiska aktiviteter i kroppen.

Några av de sätt på vilka curcumins kemiska struktur leder till dess effekter är

 • Den fenoliska gruppen o-metoxi svarar för de flesta av curcumins antioxidativa effekter.
 • Curcumin kan aktivera både histonacetyltransferas (HAT)-enzymer och histondeacetylas (HDAC)-enzymer tack vare sin hybridstruktur. Detta spelar en roll i curcumins modulering av genuttryck och inflammatoriska reaktioner.
 • Dess lipofila natur innebär att curcumin lätt kan ta sig in i cellerna och påverka intracellulära mål.
 • Curcumin kan passera blod-hjärnbarriären för att utöva positiva effekter på det neurologiska systemet.
 • β-diketondelen i curcumin kan kelera metalljoner. Detta bidrar till de neuroprotektiva och antioxidativa effekterna.

Den molekylära strukturen hos curcumin gör det alltså möjligt för det att gynna praktiskt taget alla organ i kroppen!

Viktiga skillnader mellan gurkmeja och kurkumin

Det är tydligt att curcumin är den mest medicinska delen av gurkmeja. Men det finns några viktiga skillnader mellan gurkmeja och kurkumin:

 • Gurkmeja innehåller kurkumin tillsammans med andra kurkuminoider. Kurkumin utgör cirka 3 % av gurkmejan medan de övriga kurkuminoiderna utgör ytterligare 3 %.
 • Curcumin har mycket högre antioxidativa och antiinflammatoriska egenskaper jämfört med gurkmeja.
 • De curcuminoider som inte finns i curcumin kan ha synergistiska effekter när de kombineras med curcumin. Gurkmeja som ett helt extrakt kan i vissa fall vara mer fördelaktigt än isolerat curcumin.
 • Kokningförstör cur cuminet i gurkmeja. Kurkumintillskott behåller den aktiva substansen.
 • Curcumin har låg biotillgänglighet på egen hand. Det absorberas dåligt och metaboliseras och elimineras snabbt från kroppen.
 • Svartpeppar och olja kan förbättra absorptionen av curcumin från tarmen. Detsamma gäller om man kombinerar curcumin med sojalecitin.

Så den viktigaste slutsatsen är att kurkumin inte är exakt samma sak som gurkmeja. Kurkumin är den huvudsakliga aktiva beståndsdelen i gurkmeja som ger den de flesta hälsofördelarna

Vanliga frågor om kurkumin och gurkmeja

Det verkar råda stor förvirring kring curcumin kontra gurkmeja. Här är några vanliga frågor för att klargöra de viktigaste skillnaderna:

Är det bättre att ta gurkmeja eller kurkumin som tillskott?

Eftersom curcumin har mycket dålig biotillgänglighet är curcumintillskott som formulerats för bättre absorption i allmänhet mer effektiva.

De ger större mängder välabsorberat kurkumin jämfört med att konsumera gurkmejakrydda.

Vissa studier visar dock att gurkmejaextrakt och eteriska oljor kan innehålla andra synergistiska föreningar. Att ta gurkmeja tillsammans med svartpeppar (piperin) kan också förbättra absorptionen av curcumin.

Vilken är den rekommenderade dosen för kurkumintillskott?

Det finns inget officiellt rekommenderat dagligt intag för curcumin. Men i studier används vanligtvis doser på mellan 500-1500 mg curcumin dagligen. Doseringen beror också på det specifika hälsotillståndet.

Det är bäst att följa doseringsanvisningarna från din specifika kurkumintillskottsformel. Börja alltid med den lägsta effektiva dosen.

Är det säkert att ta tillskott av curcumin/turkmeja i höga doser?

Doser upp till minst 6 000 mg per dag har använts i forskningsstudier under flera månader utan negativa effekter. Curcumin är i allmänhet mycket säkert även vid högre doser.

Men det kan orsaka några milda magbiverkningar som diarré eller uppblåsthet. Minska din dos om detta inträffar.

Rådgör också med din läkare innan du tar kurkumintillskott om du har några medicinska tillstånd eller tar några mediciner.

Bör kurkumintillskott tas tillsammans med mat?

Ja, det är optimalt att ta kurkumintillskott tillsammans med en måltid som innehåller lite fett eller svartpeppar.

Absorptionen av kurkumin sker huvudsakligen via tarmarna. Att ta det tillsammans med dietfetter, piperin eller lecitin hjälper till att öka dess biotillgänglighet.

Finns det några hälsorisker förknippade med högre doser av curcumin?

Inga allvarliga biverkningar har rapporterats vid höga doser av curcumin. Eventuella biverkningar som diarré eller huvudvärk avtar efter utsättning.

Men mycket höga doser över 8000 mg kan interagera med vissa mediciner. Rådfråga läkare innan du överskrider 2000-3000 mg för att vara på den säkra sidan.

Även personer med gallvägsobstruktioner eller gallsten bör undvika kurkumintillskott som specificeras för ökad biotillgänglighet.

Förstör tillagning av gurkmeja dess fördelar?

Ja, värme från matlagning förstör kurkuminet i gurkmeja. Kokning av gurkmeja i 15-20 minuter kan minska curcumininnehållet med cirka 50 %.

Vissa studier visar att gurkmeja som tillagas i 10 minuter vid 100°C kan förlora ca 80 % av den totala mängden curcuminoider!

Det är bäst att tillsätta gurkmejapulver i slutet av matlagningen för att bibehålla dess fördelar. Konsumtion av gurkmeja som kallpressade oljor eller extrakt kan också bevara curcumin.

Vilken är den mest biotillgängliga formen av curcumin?

Fosfolipidformuleringar av curcumin (med sojalecitin) ökar biotillgängligheten upp till 27 gånger jämfört med standardcurcumin.

Nanoemulgerade curcumintillskott uppvisar också betydligt bättre absorption. Att kombinera curcumin med piperin (svartpepparextrakt) kan också öka biotillgängligheten med 2000%.

Kan man få i sig tillräckligt med curcumin genom att äta gurkmeja i maten?

Det kan vara möjligt att få i sig terapeutiska mängder kurkumin från gurkmeja om man konsumerar det regelbundet, särskilt tillsammans med svartpeppar och oljor.

Men kurkumintillskott kan ge mycket högre doser i en mer biotillgänglig form. De säkerställer att du får tillräckligt med curcumin för att uppnå de önskade fördelarna.

Slutsats

Så sammanfattningsvis är curcumin den viktigaste bioaktiva föreningen i gurkmeja som ger den alla de omtalade hälsoeffekterna. Den har en unik kemisk struktur som gör att den kan ge antioxidativa, antiinflammatoriska och neuroprotektiva fördelar.

Enbart curcumin har dock dålig biotillgänglighet och förstörs lätt av värme. Så gurkmeja som ett helt livsmedel eller specialiserade kurkumintillskott kan ge förbättrade effekter jämfört med isolerat kurkumin.

Att konsekvent äta gurkmeja i måltider tillsammans med fett eller ta biotillgängliga kurkumintillskott är det bästa sättet att utnyttja de medicinska effekterna av denna urgamla krydda och dess otroliga aktiva beståndsdel.

Jag hoppas att det här inlägget hjälper till att förklara och klargöra sambandet samt viktiga skillnader mellan gurkmeja och dess aktiva förening curcumin! Låt mig veta i kommentarerna om du har några andra frågor.

Vilka är biverkningarna av kurkumintillskott?

Kurkumintillskott är i allmänhet säkra, även vid högre doser. Men vissa människor kan uppleva milda biverkningar som huvudvärk, utslag, illamående eller diarré.

Att minska dosen minimerar ofta dessa biverkningar. Gurkmeja och kurkumintillskott kan också interagera med vissa mediciner som antidepressiva medel och blodförtunnande medel.

Personer med gallblåseproblem bör undvika curcumin med piperin eller andra bioförstärkare som ökar gallsekretionen. Gravida och ammande kvinnor bör också undvika kurkumintillskott för att vara säkra.

Kan du ta curcumin varje dag?

Ja, kurkumintillskott kan tas dagligen under långa tidsperioder. Terapeutiska doser varierar från 500-1500 mg per dag. Kurkumin har även använts säkert vid mycket höga doser upp till 8000 mg dagligen.

Men det är bäst att börja med en låg dos och arbeta upp till högre mängder för att bedöma din tolerans. Att cykla curcumin genom att ta pauser med några månaders mellanrum kan också bidra till att maximera fördelarna.

När ska man ta curcumin morgon eller kväll?

Absorptionen av kurkumin kan vara något bättre när det tas tillsammans med måltider som innehåller fetter eller oljor. Därför är det idealiskt att ta kurkumin kapslar till frukost eller middag.

Att dela upp din dagliga dos med både morgon- och kvällsmål kan också bidra till att upprätthålla stabila blodnivåer.

Håller curcumin dig vaken på natten?

Curcumin är inte allmänt stimulerande och stör inte sömnen. I själva verket kan det hjälpa till att reglera dygnsrytmen och förbättra sömnkvaliteten.

Vissa personer kan dock uppleva obehag i övre delen av magen om de tar kurkumin för nära sänggåendet. Det är bäst att vänta 1-2 timmar innan du går och lägger dig efter att ha tagit curcumin.

Kan kurkumin hjälpa till med viktminskning?

Viss forskning tyder på att curcumin potentiellt kan bidra till viktminskning genom flera mekanismer. Det kan bidra till att minska inflammation, förbättra insulinkänsligheten, hämma fettsyrasyntesen med mera.

Men effekterna av curcumin på vikten är i bästa fall blygsamma. Enbart kurkumintillskott leder inte till någon betydande viktminskning utan kostförändringar och motion.

Hur lång tid tar det för curcumin att verka?

Det kan ta flera veckor eller till och med månader av regelbundet tillskott för de positiva effekterna av curcumin att manifestera. Akuta fördelar märks vanligtvis inte omedelbart.

Konsekvent, långvarig användning av curcumin verkar ha de mest uttalade effekterna. Tidsramen för önskade fördelar beror också på hälsotillstånd.

Kan kurkumin hjälpa mot artrit?

Flera studier visar att curcuminextrakt avsevärt kan förbättra symtomen på artros och reumatoid artrit, t.ex. smärta, stelhet och svullnad.

Det verkar vara lika effektivt som smärtstillande NSAID-läkemedel mot artrit. Curcumin kan bidra till att stärka bindväven och förhindra benförlust tack vare dess antiinflammatoriska effekter.

Kan man ta curcumin om man har gallsten?

Curcumin med svartpeppar eller fosfolipider bör undvikas hos personer med gallsten eller gallgångshinder. Piperin och fosfolipider ökar absorptionen av curcumin via gallblåsan.

Men vanliga curcumintillskott utan bioenhancers verkar vara säkra för sådana individer. Det är dock bäst att konsultera en läkare för att vara säker.

Jag hoppas att dessa ytterligare vanliga frågor hjälper till att täcka eventuella andra frågor du kan ha haft om curcumin-tillskott! Låt mig veta om du behöver något förtydligande eller har fler frågor.

Sammanfattning

Gurkmeja innehåller kurkumin, som ger gurkmejan dess gyllene färg och medicinska egenskaper. Som antioxidant och antiinflammatoriskt ämne kan curcumin hjälpa till att behandla artrit, hjärtsjukdomar, diabetes, cancer och sjukdomar i hjärnan. Men enbart curcumin har dålig biotillgänglighet, vilket innebär att det inte absorberas så lätt. Att äta gurkmeja tillsammans med svartpeppar kan förbättra upptaget av curcumin. Annars kan specialiserade biotillgängliga curcumintillskott med fosfolipider, piperin eller nanoemulsioner öka curcumins effekter i kroppen med upp till 2000%. Även om kurkumin och gurkmeja inte är exakt samma sak, är kurkumin den viktigaste terapeutiska fytokemikalien som ger gurkmeja dess hälsofrämjande egenskaper. Att ta biotillgängliga curcumintillskott verkar ge de mest kraftfulla fördelarna, särskilt för kliniskt effektiva doser.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare