Hur mycket gurkmeja ska jag ta för att gå ner i vikt?

Published:

Vill du gå ner i vikt och undrar om gurkmeja kan hjälpa dig? Gurkmeja är en ljusgul krydda som har använts i århundraden i indisk matlagning och medicin. På senare tid har gurkmeja blivit populärt i västvärlden för sina potentiella hälsofördelar.

Viss forskning visar att gurkmeja kan främja viktminskning och fettförbränning. Denna artikel granskar bevisen och ger doseringsrekommendationer för användning av gurkmeja för att gå ner i vikt.

Hur mycket gurkmeja ska jag ta för att gå ner i vikt

Hur hjälper gurkmeja till med viktminskning?

Gurkmeja innehåller den aktiva substansen kurkumin, som ger kryddan dess livfulla färg. Curcumin har kraftfulla antiinflammatoriska och antioxidativa effekter som kan bidra till viktminskning på flera sätt.

Här är några av de sätt på vilka gurkmeja och kurkumin kan bidra till viktminskning:

 • Minskar inflammation i samband med fetma. Kronisk inflammation är kopplad till insulinresistens och viktökning. Curcumin i gurkmeja kan bidra till att minska inflammation i kroppen och förbättra insulinkänsligheten.
 • Ökar ämnesomsättningen. Djurstudier visar att curcumin kan öka produktionen av levergalla för att underlätta matsmältningen och fettnedbrytningen. Gurkmeja kan också öka termogenesen, vilket hjälper kroppen att förbränna fler kalorier.
 • Begränsar tillväxten av fettceller. Provrörsstudier visar att curcumin kan hämma tillväxten och expansionen av fettceller. Uppbyggnaden av fettceller bidrar till viktökning.
 • Hjälper till att reglera viktreglerande hormoner. Gurkmeja kan balansera nivåerna av leptin och adiponektin, hormoner som är involverade i hunger, fettlagring och ämnesomsättning.
 • Skyddar mot fetmarelaterade sjukdomar. Fetma ökar risken för sjukdomar, medan curcumin har skyddande effekter på tillstånd som hjärtsjukdomar, diabetes och fettlever.

Så sammanfattningsvis kan gurkmeja och dess aktiva substans kurkumin inriktas på flera aspekter av viktminskning, från inflammation till ämnesomsättning och fettcellstillväxt.

Låt oss sedan titta på den specifika dosen av gurkmeja som behövs för att gå ner i vikt.

Hur mycket gurkmeja bör du ta dagligen för viktminskning?

Det finns inget officiellt rekommenderat dagligt intag av gurkmeja. Men forskning som studerar gurkmejans viktminskningseffekter ger vissa riktlinjer:

 • 1⁄4-1 tesked (1-3 gram) gurkmejapulver per dag. Doser i detta intervall har visat sig minska inflammation och främja fettförbränning. Börja med 1⁄4 tesked dagligen och öka gradvis till 1 tesked.
 • Upp till 3 gram kurkumin per dag. Kurkumintillskott innehåller en koncentrerad form av de aktiva föreningarna i gurkmeja. Välj kapslar med piperin för att förbättra absorptionen. Följ doseringsanvisningarna.
 • Upp till 8 gram gurkmejaextrakt dagligen. Viss forskning använder mycket höga doser av gurkmejaextrakt, som curcumin-piperin-formler. Detta möjliggör högre absorption av curcumin. Rådgör med din läkare innan du överskrider doseringsrekommendationerna för kosttillskott.

För att maximera absorptionen, ta gurkmeja med svartpeppar och/eller hälsosamma fetter. Att inta gurkmeja i samband med måltid förstärker också effekten.

Nyckelpunkt: I forskningsstudier används olika doser av vanliga gurkmejapulver, kurkumintillskott och gurkmejaextrakt för viktminskning. 1 tesked gurkmejapulver eller upp till 3 gram curcumin dagligen verkar fördelaktigt och säkert.

Låt oss nu titta närmare på bevisen för gurkmeja och viktminskning. Vi kommer att gå igenom de viktigaste resultaten från den vetenskapliga forskningen.

Vetenskaplig forskning om gurkmeja och viktminskning

Flera studier har undersökt effekterna av gurkmeja på viktminskning och fetmarelaterade problem:

1. En 12-veckorsstudie på överviktiga personer visade minskat BMI och minskat bukfett

I denna studie tog 44 överviktiga vuxna antingen 1 gram kurkumin från gurkmeja eller placebo två gånger dagligen i 12 veckor.

Den grupp som tog curcumin från gurkmeja hade betydligt lägre BMI och bukfett vid slutet av studien. De hade också lägre triglycerider.

Viktiga detaljer: 1 gram gurkmejakurkumin två gånger dagligen minskade BMI och bukfett avsevärt på bara 12 veckor.

2. 8 veckors kurkuminbehandling minskade kroppsfettet hos överviktiga vuxna

I denna lilla studie ingick 30 överviktiga vuxna som delades in i tre grupper:

 • Placebo
 • Låg dos curcumin (1 gram/dag)
 • Hög dos curcumin (2 gram/dag)

Efter 8 veckor hade curcumingrupperna sett en signifikant minskning av andelen kroppsfett. Gruppen med den högre dosen hade också mindre bukfett och en total viktminskning.

Viktiga detaljer: 1-2 gram curcumin dagligen bidrog till att minska det totala kroppsfettet och bukfettet hos överviktiga personer.

3. Curcumin påskyndade viktminskning hos personer med metabolt syndrom

Personer med metabolt syndrom tenderar att ha mer envis övervikt och svårt att förlora fett.

I denna studie behandlades 117 personer med metabolt syndrom med curcumin eller placebo i 30 dagar. Curcumingruppen förlorade betydligt mer kroppsfett än placebogruppen.

Viktiga detaljer: Tillskott av kurkumin stödde fettförbränning hos personer med benägenhet för fetma och viktökningsproblem.

4. Gurkmeja minskade inflammation och förbättrade antioxidantstatus

Kronisk inflammation och oxidativ stress är kopplade till fetma och problem med att gå ner i vikt. I denna studie undersöktes effekterna av kurkumin hos överviktiga personer med icke-alkoholorsakad fettlever.

Intag av 1 gram curcumin under 8 veckor sänkte inflammationsmarkörer som CRP. Det ökade också antioxidantnivåerna i blodet.

Viktiga detaljer: Tillskott av gurkmeja minskade fetmarelaterad inflammation och ökade mängden skyddande antioxidanter.

5. Curcumin förhindrade viktökning hos möss som fick en fettrik diet

Djurförsök visar konsekvent fördelar med curcumin för viktkontroll.

I en studie behandlades överviktiga möss som fick en fettrik diet med curcuminextrakt under 12 veckor. Curcuminet förhindrade en ökning av kroppsvikten hos mössen jämfört med den obehandlade gruppen.

Viktiga detaljer: Curcuminextrakt hämmade viktökning hos möss med benägenhet för fetma på en fettrik diet. Studier på människor visar liknande fördelar vid fettförbränning.

Sammantaget visar många studier att standardiserade gurkmeja- och kurkumintillskott kan främja viktminskning och minska bukfett. Fördelarna kan vara särskilt stora för personer som lider av fetma eller viktrelaterade hälsoproblem.

Låt oss nu titta på några tips för att ta gurkmeja för att maximera viktminskningsresultaten.

Tips för att ta gurkmeja för viktminskning

Följ dessa tips för att få ut mesta möjliga av gurkmeja för att gå ner i vikt:

 • Kombinera med svartpeppar. Piperin, den aktiva substansen i svartpeppar, kan öka absorptionen av curcumin med upp till 2 000%. Tillsätt bara 1/4 tesked till måltider med gurkmeja.
 • Tillaga med olja. Curcumin är fettlösligt, så att tillaga gurkmejerecept i olja kan förbättra absorptionen.
 • Ta det tillsammans med måltider. Att äta gurkmeja som en del av balanserade måltider förbättrar absorptionen och fördelarna.
 • Drick gurkmejate. Koka riven gurkmeja i varmt vatten i 5 minuter för ett antiinflammatoriskt te. Tillsätt citron, honung eller ingefära.
 • Använd kosttillskott med gurkmeja. Leta efter formler med piperin eller gurkmejaextrakt för maximala fördelar. Följ doseringsanvisningarna.
 • Kombinera med motion. Gurkmeja fungerar bäst i kombination med en aktiv livsstil och hälsosam kost för att nå viktminskningsmålen.
 • Prata med din läkare. Kontrollera att gurkmeja är säkert för dig om du tar mediciner eller har ett medicinskt tillstånd.

Ha tålamod när du tar gurkmeja för viktminskning. Det kan ta flera veckor att märka en effekt på vågen. Gör gurkmeja till en del av en hälsosam livsstil för bästa fettförbränningsresultat.

Försiktighetsåtgärder vid användning av gurkmeja för viktminskning

Gurkmeja är i allmänhet mycket säkert, särskilt vid konsumtion av de mängder som vanligtvis används i matlagning. Det finns dock några försiktighetsåtgärder att tänka på:

 • Undvik att ta medicinska mängder under graviditet. Höga doser rekommenderas inte.
 • Curcumin kan förvärra symtomen på GERD eller magsår när det tas ensamt på fastande mage. Ta med mat.
 • Sluta ta gurkmeja 2 veckor före en planerad operation, eftersom det kan förtunna blodet.
 • Kontrollera om det finns interaktioner om du tar blodförtunnande medel eller magsyra-reducerande läkemedel.
 • Vissa personer kan vara allergiska eller känsliga mot gurkmeja och kurkumin. Börja med låga doser och var uppmärksam på eventuella reaktioner.

Var noga med att köpa gurkmejapulver eller kosttillskott av hög kvalitet för att undvika förfalskade produkter. Följ alltid doseringsanvisningarna noggrant.

Dom

Gurkmeja är en kraftfull medicinsk krydda som ger en mängd hälsofördelar, bland annat genom att bidra till viktminskning. Den aktiva substansen curcumin kan påverka inflammation, ämnesomsättning, fettcellstillväxt och andra aspekter av viktkontroll.

Forskning tyder på att 1⁄4-1 tesked gurkmejapulver eller upp till 3 gram kurkumin från kosttillskott kan främja fettförbränningen. Högre doser kan också vara effektiva.

Kombinera gurkmeja med en hälsosam kost, en aktiv livsstil och andra tips i denna artikel för att maximera resultaten. Att använda gurkmeja för viktminskning är säkert för de flesta människor när det används i rekommenderade kulinariska eller kompletterande doser.

Gurkmeja är ett smakrikt och färgstarkt tillskott i hälsosamma recept. Försök att integrera mer gurkmeja i din kost för att dra nytta av kryddans mångsidiga fördelar för viktminskning och allmän hälsa.

Vanliga frågor och svar

Vilken är den bästa tiden på dagen att ta gurkmeja?

Den bästa tiden att ta gurkmeja eller kurkumintillskott är på morgonen. Ta gurkmeja med frukost eller lunch för att förbättra absorptionen. Curcumin stannar kvar i kroppen i cirka 12 timmar. Undvik att ta det på kvällarna nära sänggåendet.

Ska jag ta gurkmeja före eller efter träning?

Det är bäst att ta gurkmeja eller kurkumintillskott ca 45-60 minuter före träningspasset. Curcumin har naturliga antiinflammatoriska egenskaper som kan hjälpa till att lindra ledvärk och smärta under träning. Kryddan ökar också cirkulationen.

Hjälper gurkmeja mig att bli av med magfett?

Forskning visar att curcumin i gurkmeja kan riktas specifikt mot bukfett och visceralt fett som byggs upp runt organen. Formeln med curcuminoid C3 Complex® har visat sig minska midjemåttet mer än placebo. Ta 500-1000 mg dagligen.

Kan jag kombinera gurkmeja med äppelcidervinäger?

Ja, gurkmeja och äppelcidervinäger är en populär kombination som vissa människor använder för viktminskning. Båda tros kontrollera blodsockret, dämpa aptiten och bränna fett. Blanda 1/2 tsk vardera i varmt vatten och drick dagligen. Potentiella biverkningar inkluderar matsmältningsproblem.

Vilka livsmedel ökar absorptionen av gurkmeja?

Hälsosamma fetter är bäst för att öka absorptionen av kurkumin från gurkmeja. Kombinera gurkmeja med ägg, avokado, nötter, frön, olivolja, kokosmjölk eller fullfeta mejeriprodukter. Svartpeppar och piperin ökar också upptaget.

Kan jag ta gurkmeja om jag har diabetes?

Gurkmeja kan bidra till att sänka blodsockernivån och minska insulinresistensen. Det kan dock störa diabetesmediciner och orsaka lågt blodsocker. Prata med din läkare innan du använder gurkmeja med diabetes. Övervaka blodsockret noggrant.

Är det säkert att ta gurkmeja på lång sikt?

De flesta studier visar att det är säkert för de flesta att ta gurkmeja- och kurkumintillskott dagligen i 2-3 månader. Den enda potentiella biverkningen vid långvarigt intag av höga doser är magbesvär. Men kulinariska mängder är mycket säkra på lång sikt.

Hjälper tillskott med gurkmeja om jag har PCOS?

Gurkmeja kan potentiellt hjälpa till att hantera symtom på polycystiskt ovariesyndrom (PCOS) som övervikt och hårväxt på kroppen. De antiinflammatoriska effekterna kan motverka insulinresistens. Men det behövs fortfarande fler studier om användning av gurkmejatillskott vid PCOS.

Kan jag ge mitt barn gurkmeja?

I Indien används gurkmeja traditionellt i livsmedel av både barn och vuxna. Tillskott med gurkmeja/curcumin rekommenderas dock endast för barn över 12 år. Små mängder gurkmeja är säkra i barns kost. Men rådgör först med din barnläkare.

Vad är bättre för viktminskning: gurkmejapulver eller kosttillskott?

Både gurkmejapulver och kurkumintillskott kan bidra till viktminskning. Gurkmejapulver ger dig fördelarna med hela örten, medan tillskott ger koncentrerad, standardiserad curcumin. Att kombinera båda ger kompletterande effekter. Följ doseringsrekommendationerna.

Sammanfattning

Gurkmeja och dess nyckelämne kurkumin är inriktade på olika aspekter av viktminskning och fettförbränning. Kurkumin bekämpar inflammation i samband med fetma, ökar gallproduktionen för bättre matsmältning och fettnedbrytning, begränsar fettcellsexpansion, reglerar leptin och adiponektin för att kontrollera hunger och ämnesomsättning samt skyddar mot tillstånd som är kopplade till fetma, t.ex. hjärtsjukdomar och diabetes. Forskning visar att dagliga kostdoser på 1⁄4-1 tesked (1-3 gram) gurkmejapulver eller upp till 3 gram kurkumin från kosttillskott kan sänka BMI, minska kroppsfett och bukfett och påskynda viktminskning på så kort tid som 8-12 veckor. Genom att följa doseringsriktlinjerna, kombinera med piperin och oljor för absorption och kombinera med kost och motion kan man maximera gurkmejans viktminskningsfördelar. Höga doser av gurkmeja är mycket säkra för de flesta människor när de konsumeras tillsammans med mat, men det behövs fortfarande mer forskning om långvarig användning och potentiella interaktioner med läkemedel. Att inkludera mer gurkmeja i en hälsosam livsstil är ett effektivt och smakrikt sätt att främja viktminskning.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare