Sova med vått hår: Risker och tips

Published:

Många undrar ofta om det är en ofarlig vana att sova med blött hår eller om det är något som kan skada deras hårstrån. I detta omfattande blogginlägg kommer vi att fördjupa oss i riskerna med att gå till sängs med fuktiga lockar och utforska olika förebyggande åtgärder som man kan vidta för att säkerställa ett friskt hår.

Vi kommer att diskutera eventuella svamp- eller jästinfektioner i hårbotten, samt skador på hårstrån som kan uppstå på grund av långvarig exponering av vått hår mot kuddar. Dessutom kommer vi att avliva vanliga myter om vått hår och huvudvärk genom att granska expertråd och vetenskapliga bevis.

Dessutom får du praktiska tips för att minimera riskerna när det är oundvikligt att sova med vått hår - som att torka rötterna först, applicera kokosolja och använda örngott i siden eller satin. Slutligen kommer vi att ge vägledning om hur du anpassar ditt duschschema och implementerar lämpliga hårvårdsrutiner för optimal hälsa.

Sova med vått hår

Risker med att sova med vått hår

Att gå till sängs med fuktigt hår kan leda till flera problem för både hårbotten och hårets hälsa. Ett stort problem är den ökade risken för svamp- eller jästinfektioner i hårbotten. Detta inträffar när döda hudceller, smink och naturliga oljor blandas med vått hår, vilket skapar en idealisk miljö för svamptillväxt. Kuddar är också kända som grogrunder för svamp som kan orsaka allvarliga infektioner hos personer med nedsatt immunförsvar och förvärra astmasymtom.

Svamp- eller jästinfektioner i hårbotten

 • Fuktighet: En fuktig miljö gynnar svamptillväxt.
 • Dålig hygien: Om du inte tvättar dina örngott regelbundet ökar risken för infektion.
 • Försvagat immunförsvar: Personer som har ett nedsatt immunförsvar är mer mottagliga för dessa infektioner.

Ökad risk för utveckling av mjäll

Att sova med vått hår kan också bidra till mjällutveckling eftersom det skapar en gynnsam miljö för Malassezia, en typ av svamp som orsakar mjäll. Den överflödiga fukten från våta hårstrån i kombination med värmen från ditt huvud ger perfekta förutsättningar för denna svamp att trivas och föröka sig snabbt. För att undvika detta problem bör du torka håret ordentligt innan du går till sängs eller använda mjällschampo som innehåller ketokonazol eller zinkpyrithion om det behövs.

Potentiell förekomst av ringorm

Förutom att öka risken för mjällutveckling kan du genom att sova på fuktiga kuddar utsättas för en annan svampinfektion som kallas ringorm i hårbotten. Denna svamp, som kallas dermatofyter, trivs i fuktiga och varma miljöer och kan orsaka en smittsam infektion som kallas ringorm i hårbotten. Symtom på ringorm i hårbotten är röda, kliande fläckar i hårbotten, håravfall och sprött hår. För att förebygga infektionen bör du hålla god hygien, t.ex. tvätta sängkläderna regelbundet och hålla håret rent.

Förebyggande åtgärder att överväga

 1. Torka håret ordentligt innan du går och lägger dig.
 2. Tvätta örngott ofta med varmt vatten.
 3. Undvik att dela kammar eller borstar med andra.
 4. Ät en näringsrik kost för att stärka kroppens försvarssystem.

Skadliga effekter på håret

Att sova med vått hår kan skada hårstråna genom att orsaka brott, kluvna toppar och tovor. När det utsätts för svala temperaturer under sömnen (eftersom huvudet förlorar mer värme) sträcker sig vått hår upp till 30% utan att skadas, men denna sträckning kan leda till brott. Dessutom bidrar friktion mellan fuktiga hårlockar och örngott till ytterligare skador.

Brott på grund av överdriven töjning

När håret är vått är det svagare och därmed mer benäget att gå sönder. Hårstrået sväller, vilket gör det mer elastiskt men också mindre motståndskraftigt mot spänningar. Om du vänder och vrider på dig under sömnen kan det leda till att dina sköra, fuktiga hårstrån lätt går av eller slits.

Kluvna hårstrån från friktion mot kuddar

Kombinationen av grovt material i örngottet och huvudets rörelser under natten kan leda till ökad friktion på dina redan sårbara våta hårstrån. Den ständiga gnuggningen kan leda till att nagelbanden längs varje strängs yta - som ansvarar för att skydda de innersta delarna som cortexceller - gradvis lossnar med tiden tills de till slut lossnar helt i topparna och bildar vad vi vanligtvis kallar "kluvna toppar". För att förhindra detta problem kan du överväga att använda ett örngott i siden eller satin som minskar friktionen på dina känsliga lockar.

Trassliga rör som orsakas av att man kastar sig under sömnen

 • Hårtyp: Personer med lockigt hår är särskilt utsatta eftersom deras naturliga spiralmönster tenderar att bilda knutar snabbt om de inte tas om hand ordentligt före sänggåendet.
 • Förebyggande åtgärder: För att undvika att vakna med trassligt hår, kamma försiktigt igenom det fuktiga håret med en bredtandad kam eller en borste innan du går till sängs. Att applicera ett leave-in-balsam kan också hjälpa till att hålla håret mjukt och trasselfritt.

Förutom dessa skadliga effekter på håret kan det också ha negativa effekter på din allmänna hälsa att sova med vått hår. Att gå till sängs med fuktiga hårlockar kan till exempel leda till svampinfektioner eller förvärra astmasymtom, delvis på grund av att det skapas en idealisk miljö för svamptillväxt i själva kuddarna - båda dessa faktorer bör beaktas när du bestämmer om det är värt att riskera potentiell skada bara för att du inte gav tillräckligt med tid för ordentlig torkning efter tvätten.

Avliva myter om att sova med vått hår

Det finns flera myter om att sova med vått hår, varav några har avlivats av experter. I den här delen kommer vi att undersöka dessa falska föreställningar och erbjuda evidensbaserad vägledning för att hjälpa dig att välja rätt hårvårdsrutin vid sänggåendet.

Förebyggande av nedfall genom ayurvediska behandlingar

En vanlig myt är att det kan leda till kraftigt håravfall om man sover med vått hår. Det är visserligen sant att fuktiga strån kan vara mer benägna att gå sönder, men det finns ayurvediska behandlingar, t.ex. användning av specifika oljor eller rengöringsmedel, som effektivt kan förhindra överdriven fällning trots att du har våta lockar på natten. Dessa behandlingar verkar genom att ge näring åt hårbotten och stärka rötterna, vilket minimerar eventuella skador som orsakas av fuktexponering under sömnen.

Inget direkt samband mellan att sova med vått hår och huvudvärk eller förkylning

En annan myt är att man kan få huvudvärk eller förkylning av att gå till sängs med blött hår. Även om det inte finns några konkreta bevis för att fukt under sömnen orsakar dessa problem, avråder experter ändå från att ha rutiner där tiden för att torka manen är begränsad på grund av personliga preferenser eller schematekniska begränsningar. Anledningen till detta råd är inte nödvändigtvis en direkt koppling mellan fuktiga hårstrån och sjukdomar, utan snarare andra faktorer som ökad risk för svampinfektioner i hårbotten(källa) och allmänt obehag i samband med att ha en fuktig kudde hela natten.

 • Svampinfektioner: Som nämnts tidigare i denna artikel kan en fuktig miljö som skapas av vått hår öka risken för svamp- eller jästinfektioner i hårbotten. Dessa tillstånd kan inte bara orsaka obehag utan också leda till andra komplikationer om de lämnas obehandlade.
 • Obehag: Att sova med vått hår kan vara obehagligt, eftersom det kan göra kudden fuktig och skapa en obehaglig sovmiljö. Dålig sömnkvalitet kan ha en negativ inverkan på hälsa och välbefinnande, så det är viktigt att vidta åtgärder för att se till att vått hår inte stör en vilsam natts sömn.

Sammanfattningsvis, även om det finns myter om att sova med vått hår som har avfärdats av experter, är det fortfarande viktigt att vidta försiktighetsåtgärder när man går till sängs med fuktiga lockar. Genom att följa korrekta hårvårdsrutiner nattetid och införliva ayurvediska behandlingar vid behov, kan du minimera potentiella risker i samband med denna vana och upprätthålla en frisk hårbotten och man.

Tips för att minska negativ påverkan

För att minimera riskerna för hår och hårbotten är det bra att vidta vissa försiktighetsåtgärder, t.ex. att tvätta håret tidigare på kvällen. Genom att vidta några försiktighetsåtgärder kan du minimera skador och bibehålla mjuka, friska lockar.

Tvätta håret tidigare på kvällen

För att ge håret gott om tid att torka naturligt kan du försöka tvätta det tidigare på kvällen. Det ger tillräckligt med tid för lufttorkning före sänggåendet och minskar risken för att fuktiga strån ska gnugga mot örngottet under natten.

Använda värmebaserade verktyg för snabbare torkning

Om du har ont om tid eller föredrar att inte vänta på att håret ska lufttorka helt kan du överväga att använda värmebaserade verktyg som en hårtork. För att förhindra överdriven värmeskada och samtidigt säkerställa tillräcklig avdunstning innan du börjar sova, använd en låg värmeinställning och applicera en värmeskyddande spray i förväg.

Applicera skyddande hårprodukter

 • Försegla nagelbanden: Använd leave-in balsam eller serum som hjälper till att täta hårstrået efter tvätt. Förseglade nagelband binder fukt och förhindrar frissighet som orsakas av friktion mellan våta hårstrån och örngott under sömnen.
 • Undvik brott: Applicera produkter som är särskilt utformade för att stärka ömtåliga ändar, t.ex. proteinbehandlingar eller djupvårdande masker en gång i veckan eller två veckor beroende på individuella behov; dessa stärker svaga områden längs varje strängs längd och minskar därmed sannolikheten för nattliga knäppningar.
 • Red ut håret lätt: Använd en kam med bred tand eller en borste för att försiktigt ta bort eventuella knutar och tovor från håret före sänggåendet. Detta hjälper till att minimera brott som orsakas av att du vänder och vrider dig medan du sover.

Underhåll av ett luftkonditionerat rum

Om du håller sovrummet svalt med luftkonditionering kan du påskynda torkprocessen för fuktigt hår och få en bekvämare sovmiljö. En svalare rumstemperatur minskar också risken för svamptillväxt i hårbotten, vilket är mer sannolikt i varma, fuktiga förhållanden.

Genom att införliva dessa tips i din nattrutin kan du avsevärt minska riskerna med att sova med vått hår. Genom att ta hand om dina lockar ordentligt innan du lägger dig kommer du att vakna upp med friskare, starkare strån som är mindre benägna att skadas och brytas.

Minimera riskerna när du sover med fuktigt hår

Om du inte kan undvika att sova med fuktigt hår finns det åtgärder du kan vidta för att minimera riskerna och potentiella skador. Fokusera på att torka rötterna eftersom de är mer utsatta för infektioner; använd kokosolja eller andra fuktgivande produkter som hjälper till att skydda strån från brott; byt örngottmaterial (silke/satin) som minskar friktion och svamptillväxt; tvätta extensions flera timmar före sänggåendet om det är tillämpligt.

Torka hårrötterna först

När det gäller att minimera riskerna med att sova i vått hår ska du prioritera att torka hårrötterna först. Hårbotten är mer mottaglig för infektioner på grund av dess närhet till döda hudceller och naturliga oljor. Försök att torka hårrötterna med en handduk eller en hårtork på låg värme så att håret kan lufttorka naturligt.

Använda återfuktande produkter som kokosolja

 • Leave-in balsam: Leave-in balsam hjälper till att täta nagelbanden och ger ytterligare skydd mot brott.
 • Kokosolja: Kokosolja är känd för sina vårdande egenskaper och kan appliceras direkt på fuktiga strån efter hårtvätten. Detta kommer inte bara att hålla dem släta utan också förhindra kluvna toppar och trassel.
 • Hårmasker: Om du använder djupvårdande behandlingar en gång i veckan kan du ge dina lockar ett extra lager av skydd medan du sover.

Byte av material för örngott (silke/satin)

För att minska friktionen och risken för svamptillväxt kan du överväga att byta till ett örngott i siden eller satin. Dessa material är skonsammare mot hårets nagelband och hjälper till att bibehålla slätheten. Dessutom kan de förhindra trassel som orsakas av att du kastar dig under sömnen.

Tvätta extensions flera timmar före sänggåendet

Om du har hårförlängningar är det viktigt att du tvättar dem flera timmar före sänggåendet. Detta ger gott om tid för både dina naturliga lockar och extensions att torka helt. Se till att inte gå till sängs med våta strån eftersom det kan leda till håravfall, brott eller till och med ringorm i hårbotten i extrema fall.

Om du införlivar dessa tips i din nattrutin kan du minimera riskerna med att sova med fuktigt hår och samtidigt se till att du vaknar upp med friska, vackra lockar varje morgon.

Vanliga frågor om att sova med vått hår

Är det ett problem att sova med vått hår?

Det kan också leda till svamp- eller jästinfektioner i hårbotten och mjällutveckling på grund av överflödig fukt. Det finns dock ingen direkt koppling mellan att sova med vått hår och huvudvärk eller förkylning.

Varför får jag ont i huvudet efter att ha sovit med vått hår?

Huvudvärk efter att ha sovit med vått hår kan orsakas av spänningar i nackmusklerna på grund av en obekväm position när du försöker att inte störa dina fuktiga lockar. Dessutom kan snabba temperaturförändringar bidra till obehag. Det finns dock inga vetenskapliga bevis som direkt kopplar huvudvärk till att sova med vått hår.

Kan man bli galen av att sova med vått hår?

Nej, att bli "galen" av att sova med vått hår är en myt utan någon vetenskaplig grund. Även om det kan orsaka vissa negativa effekter som infektioner i hårbotten eller skadade hårstrån om det görs ofta under en längre tid, är dessa problem inte relaterade till psykisk ohälsa.

Är det dåligt att sova med vått hår i en fläta?

Att sova i flätor när håret fortfarande är fuktigt kan minimera frissighet men kan potentiellt förvärra andra problem som brott eftersom de håller kvar fukten längre än lösa stilar gör (källa). För att undvika skador helt och hållet, försök torka dina rötter noggrant före sänggåendet istället för att förlita dig på skyddande frisyrer.

Slutsats

Sammanfattningsvis kan man säga att om man sover med vått hår ökar risken för svamp- eller jästinfektioner i hårbotten och skador på hårstråna. Även om det inte finns några konkreta bevis som kopplar vått hår till huvudvärk, avråder experter från begränsad torktid. För att förebygga dessa risker rekommenderas att tvätta håret tidigare på kvällen och använda värmebaserade verktyg.

Om det är oundvikligt att sova med fuktigt hår rekommenderas att man torkar rötterna först, applicerar kokosolja och använder ett örngott i siden eller satin för att minimera risken för skador. Att anpassa duschscheman för korrekta hårvårdsrutiner är också viktigt för den allmänna hårhälsan.Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare