Vilka är de 7 faktorer som påverkar hårväxten?

Published:

Hårets tillväxt och hälsa påverkas av många faktorer. Att förstå vad som påverkar håret kan hjälpa dig att ta bättre hand om dina lockar och potentiellt förbättra hårväxten. I den här artikeln beskrivs de viktigaste faktorerna som påverkar hårets tillväxthastighet, håravfall och övergripande hårhälsa. Läs vidare för att lära dig vad du kan göra för att optimera din hårväxt och maximera tjocklek och glans.

Vilka är de 7 faktorer som påverkar hårväxten?

Grunderna för hårets tillväxtcykel

Innan vi går in på faktorer som påverkar håret är det bra att förstå den naturliga hårväxtcykeln. Varje hårsäck i hårbotten går igenom tre huvudsakliga faser:

 • Tillväxtfas (anagen) - varar i 2-7 år, då håret växer aktivt med en hastighet på cirka 1 cm per månad. Denna fas står för 85-90% av hårets tillväxtcykel.
 • Vila (katagen) fas - varar 2-3 veckor, signalerar slutet på den aktiva tillväxtfasen.
 • Avvecklingsfas (telogen) - varar 2-3 månader, gammalt hår lossnar och faller av för att ge plats för ny hårväxt.

Vid varje given tidpunkt befinner sig ca 85 % av ditt hår i tillväxtfasen, 10 % i vilofasen och 5 % i fällningsfasen. Faktorer som stör denna cykel kan hämma hårväxten och orsaka överdriven hårfällning eller håravfall.

Hårets tillväxttakt och hastighet

Hur snabbt ditt hår växer bestäms av faktorer som ålder, genetik och hormoner. Här är en snabb översikt:

 • I genomsnitt växer håret ca 0,5 tum per månad eller 6 tum per år.
 • Hårtillväxten är som störst i de sena tonåren och börjar avta i 30- och 40-årsåldern.
 • Etniska skillnader kan också påverka tillväxthastigheten. Till exempel växer asiatiskt hår snabbast medan afrikanskt hår växer långsammast.
 • Hormoner som testosteron påskyndar hårväxten, medan lågt sköldkörtelhormon saktar ner den.
 • Näringsbrist, stress, rökning, medicinering och hälsotillstånd kan alla göra att hårväxten går långsammare.

Även om du inte kan påverka inneboende faktorer som ålder eller genetik, kan du förbättra hårväxten genom att optimera modifierbara faktorer som kost, stress, hormoner och skalpens hälsa.

Viktiga faktorer som påverkar hårets tillväxt och hälsa

Låt oss nu utforska de viktigaste faktorerna som påverkar hårväxtcykeln, håravfall och den allmänna hårhälsan:

Näringslära

En balanserad kost med tillräckligt med protein, vitaminer, mineraler och hälsosamma fetter är avgörande för optimal hårhälsa. Brist på järn, zink, biotin, D-vitamin och protein kan påverka hårets tillväxtcykel. Se till att du får i dig det rekommenderade dagliga intaget.

Hormonella förändringar

Hormoner som androgener, östrogen, progesteron och sköldkörtelhormon påverkar alla hårväxten. Hormonella obalanser på grund av klimakteriet, graviditet, sköldkörtelrubbningar eller andra endokrina tillstånd kan störa hårväxtcykeln och hårets struktur.

Läkemedel

Vissa mediciner som antidepressiva medel, blodtrycksmediciner, kolesterolmediciner och p-piller kan bidra till håravfall hos vissa individer. Tala med din läkare om du märker av ökat håravfall.

Ålder och genetik

Åldrande orsakar naturligt minskad hårproduktion från folliklarna. Genetiska anlag påverkar också debutåldern och svårighetsgraden av ärftligt betingat håravfall som manligt/kvinnligt skallighetsmönster.

Stress

Fysisk och känslomässig stress leder till att fler hårsäckar går in i fällningsfasen. Akuta stressfaktorer eller kronisk stress kan orsaka märkbar håravfall och förtunning. Att hantera stress är avgörande för hårets hälsa.

Sjukdomar i hårbotten

Problem som mjäll, psoriasis, svampinfektioner och bakterier kan inflammera hårbotten och försämra hårväxten. Det är viktigt att bibehålla en hälsosam miljö i hårbotten.

Hårstyling och produkter

Vissa hårprodukter och aggressiv styling/behandling som blekning, avslappning, snäva flätor och värmeverktyg kan skada hårets kutikula och orsaka brott. Detta gör att håret ser tunnare ut.

Rökning och föroreningar

Rökning kan skada hårsäckarna och göra håret skörare och mer benäget att falla av i förtid. Miljöföroreningar kan också avsätta gifter i hår och hårbotten som hämmar tillväxten.

Viktminskning och lågt proteininnehåll

Vissa människor märker av ökad håravfall vid betydande eller snabb viktminskning. Lågt proteinintag kan också bidra till håravfall. Se till att du får i dig tillräckligt med protein och kalorier.

Autoimmuna sjukdomar

Tillstånd som alopecia areata orsakar fläckvis håravfall när immunsystemet angriper hårsäckarna. Även andra autoimmuna sjukdomar kan potentiellt påverka hårets hälsa och tillväxt.

Tips för att förbättra hårväxten

Även om du inte helt kan förändra inneboende faktorer som dina gener, ålder eller naturliga hårtyp, kan följande tips hjälpa dig att optimera modifierbara faktorer för att förbättra hårväxt och volym:

 • Ät mer protein, vitaminerna A, C och B-komplexet, zink, järn och hälsosamma fetter
 • Korrigera eventuella näringsbrister
 • Hantera stress genom yoga, meditation, terapi, motion eller andra avslappningstekniker
 • Behandla eventuella hårbottenproblem som mjäll så snart som möjligt
 • Undvik aggressiv hårstyling som kan orsaka brott
 • Använd skonsamma, vårdande hårprodukter och skydda håret mot värmestyling
 • Sluta röka och minimera exponeringen för föroreningar
 • Överväg kosttillskott för hårväxt som biotin, sågpalmetto, kollagen och Viviscal
 • Fråga din läkare om receptbelagda läkemedel som spironolakton eller finasterid för ärftligt håravfall
 • Klipp håret regelbundet för att undvika kluvna toppar och bibehålla ett friskt hår

Även om genetiken spelar en viktig roll kan fokus på en optimal kost, hälsa, hårvård och skalpmiljö bidra till att maximera hårets hälsa och tillväxtpotential. Ha tålamod eftersom märkbara förbättringar av hårväxten sker gradvis under flera månader. Om håravfallet kvarstår bör du kontakta din hudläkare för att identifiera eventuella underliggande problem. Med tid och konsekvens kan de flesta människor förbättra hårets volym, tillväxthastighet och glans.

De viktigaste slutsatserna om hårtillväxtfaktorer

 • Många inre och yttre faktorer som ålder, genetik, hormoner, kost, mediciner och sjukdomar påverkar den komplexa hårväxtcykeln.
 • Håravfall och hämmad tillväxt kan uppstå om hårsäckarna i förtid förskjuts från tillväxtfasen till vilofasen och fällningsfasen.
 • Även om genetiska faktorer inte kan ändras kan man maximera tillväxtpotentialen genom att fokusera på kost, skalphälsa, minska stress, undvika skador och optimera hårvården.
 • Ha tålamod när du strävar efter att förbättra hårväxten. Märkbara förändringar sker gradvis under månader av konsekvent arbete. Sök medicinsk rådgivning om håravfallet kvarstår.
 • Regelbunden trimning, minimering av skador och näring till hårbotten och hårfibrerna från rot till topp kan förbättra hårets hälsa och volym.

Ett friskt och växande hår beror på många olika faktorer. Om du förstår ditt hårs unika behov och tillväxtmönster kan du skräddarsy en personlig hårvårdsrutin för att främja optimal fukt, styrka, glans och tillväxt. Med tid och konsekvens kommer din man att se ut och må som bäst.

Vilka är de faktorer som påverkar hårväxten?

Det finns flera faktorer som kan påverka hårväxten. Några av de vanligaste faktorerna som påverkar hårväxten är hårets hälsa, hur snabbt håret växer och vilken fas i hårcykeln det befinner sig i.

Hur påverkar hårhälsa hårväxten?

Hårets hälsa spelar en avgörande roll för hur snabbt och bra håret växer. Om ditt hår är friskt är det mer sannolikt att det växer snabbare och starkare.

Vilka faktorer påverkar hårets hälsa?

Flera faktorer kan påverka hårets hälsa, t.ex. genetik, kost, stressnivåer, hormonella obalanser och vissa medicinska tillstånd.

Kan håravfall påverka hårväxten?

Ja, håravfall kan påverka hårväxten. När hårsäckarna skadas och håravfall uppstår kan det påverka hastigheten och kvaliteten på hårväxten.

Vad finns det för behandlingar mot hårväxt?

Det finns olika behandlingar för att främja hårväxt, t.ex. topikala läkemedel, laserterapi, hårtransplantation och livsstilsförändringar.

Påverkar faktorer som påverkar hårets hälsa också hur snabbt håret växer?

Ja, faktorer som påverkar hårets hälsa kan också påverka hur snabbt håret växer. Om ditt hår inte är friskt kan det växa långsammare.

Hur kan jag stimulera hårväxt?

Det finns flera sätt att stimulera hårväxten, bland annat genom att äta en balanserad kost, undvika överdriven värme och kemiska behandlingar, massera hårbotten och använda hårväxtprodukter.

Kan hårproblem som tunnare hår och hår som går sönder förebyggas?

Ja, hårproblem som tunnare hår och hår som går av kan förebyggas genom att du tar hand om ditt hår på rätt sätt, undviker hårda behandlingar och använder produkter som är särskilt utformade för att främja hårets hälsa.

Kan håravfall gå tillbaka?

I vissa fall kan håravfall vändas med lämplig behandling. Det är dock viktigt att rådgöra med hälso- och sjukvårdspersonal för att fastställa den bakomliggande orsaken till håravfallet och den bästa behandlingsmetoden.

Är håravfall vanligare hos kvinnor än hos män?

Håravfall kan drabba både män och kvinnor, men mönstret och orsakerna till håravfall kan variera. Kvinnor är mer benägna att drabbas av tunnare hår och allmänt håravfall jämfört med män.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare