Hur ser skadat hår ut? - Tecken på att ditt hår kan vara ohälsosamt

Published:

Ett friskt hår är slätt, glänsande och starkt. Men med tiden, med felaktig vård, värmestyling och kemiska behandlingar, kan håret börja visa tecken på skador. Att veta hur ohälsosamt hår ser ut är nyckeln till att vända effekterna och återställa dina lockar till sitt friskaste och mest glänsande tillstånd.

I den här artikeln går vi igenom de vanligaste tecknen på att ditt hår är skadat och behöver lite extra omtanke. Läs vidare för att lära dig hur skadat hår ser ut, varför det uppstår och hur du vårdar dina hårstrån så att de återfår sin optimala hälsa.

Vilka är de vanligaste tecknen på skadat hår?

Vad är några vanliga tecken på att ditt hår är skadat?

Här är 10 av de tydligaste tecknen på att ditt hår är ohälsosamt och skadat:

1. Kluvna hårstrån

Kluvna toppar är en av de tydligaste indikatorerna på skadat hår. Detta händer när det skyddande yttre kutikellagret på hårstrået skadas, vilket gör att de inre fibrerna separeras och splittras.

2. Ökad sönderdelning och avverkning

Om du märker att mer hår än normalt faller av när du borstar eller tvättar håret är denna överdrivna fällning en varningssignal. Friskt hår fäller bara 50-100 strån per dag. Allt annat tyder på att håret går sönder.

3. Fnas och flygiga hårstrån

När nagelbandet blir upphöjt och grovt får hårstråna svårare att ligga platt och tenderar att sticka upp. Resultatet blir ökad frissighet och flygigt hår.

4. Glest, tråkigt hår

Friskt hår har en naturlig lyster. Men skadat, torrt hår saknar lyster och ser tråkigt ut.

5. Torr, porös hårtextur

Torrt, poröst hår känns strävt och halmliknande vid beröring. Hälsosamt hår är slätt och varje hårstrå känns relativt runt.

6. Ökade trassel och knutar

Skadat hår är benäget att trassla och knyta sig på grund av det ojämna, trasiga nagelbandslagret. Att dra fingrarna genom friskt hår känns mjukt.

7. Slappt, svagt hår

Ohälsosamt hår saknar elasticitet och styrka. I stället för att studsa tillbaka tenderar skadade strån att bli slappa.

8. Förlust av lockmönster

Lockigt hår är beroende av att hårstrået är intakt för att behålla sitt spänstiga lockmönster. När lockarna skadas blir de utdragna eller till och med raka.

9. Ökad oljeproduktion

För att överkompensera för torrheten kan hårbotten öka oljeproduktionen. Oljiga rötter och slappa strån i hårbotten tyder på en obalans.

10. Håravfall

Överdrivet håravfall och förtunning kan tyda på skador på hårsäckarna. Andra tillstånd kan dock också orsaka håravfall, så kontakta en hudläkare om du är orolig.

Vad orsakar hårskador?

Det finns några viktiga orsaker som kan bidra till att håret skadas över tid:

 • Värmestyling - Frekvent användning av heta verktyg som fönar, plattänger och locktänger torkar ut håret och bryter ner bindningarna.
 • Kemisk behandling - Blekning, färgning, permanentning och avslappning av håret kan ta bort naturliga oljor och försvaga hårstråna.
 • Felaktig borstning - Aggressiv borstning och snäva frisyrer är påfrestande för håret. Använd en brettandad kam i vått hår.
 • Miljöfaktorer - Sol, vind och föroreningar skadar hårets fjällskikt och gör det torrt och sprött.
 • Dålig kost - Kost som innehåller för lite protein, vitaminer och mineraler hämmar en sund hårväxt.
 • Hormonförändringar - Hormonförändringar efter graviditet och i klimakteriet kan orsaka tunnhårighet och fjällning.
 • Hälsotillstånd - Sköldkörtelrubbningar, anemi och autoimmuna sjukdomar kan bidra till håravfall.

Hur man reparerar skadat hår

Om ditt hår ser skadat ut ska du inte misströsta. Fokusera på fukt, styrka och skydd för att vårda dina strån tillbaka till hälsa:

 • Använd djupvårdande hårmasker varje vecka för att tillföra fukt.
 • Klipp kluvna toppar regelbundet för att förhindra ytterligare brott.
 • Undvik värmestyling och hårtvätt när det är möjligt.
 • Var försiktig! Begränsa borstningen och byt till kammar med breda tänder och mjuka hårsnoddar.
 • Ät en balanserad kost som är rik på omega-fettsyror, protein, järn, zink och vitaminer.
 • Prova hårförstärkande och reparerande produkter med keratin, olivolja och silikon.
 • Skydda håret mot solen med hattar eller sprayer.

Även om skadat hår inte kan repareras helt och hållet kan rätt hårvårdsregim förbättra utseendet och känslan hos drabbade lockar. Var uppmärksam på tecken på ohälsosamt hår och var snäll mot dina strån!

Viktiga lärdomar: Tecken på att ditt hår är skadat

 • Kluvna toppar, ökad flagning och brott är tecken på skador.
 • Tufft, frissigt, torrt och poröst hår behöver repareras.
 • Minimera användningen av heta verktyg, borsta försiktigt och använd reparerande hårprodukter.
 • Djupkonditionera, trimma kluvna toppar och förbättra kosten för ett friskare hår.
 • Skydda hårstråna från värme, sol och översköljning för att förhindra skador.

Hur ser skadat hår ut?

Skadat hår kan visa sig på flera sätt. Det kan se torrt, matt och livlöst ut. Du kan också märka kluvna toppar, frissighet eller brott. Allt detta är indikatorer på att ditt hår är ohälsosamt.

Hur vet jag om mitt hår är ohälsosamt?

Det finns olika tecken på hårskador som du kan hålla utkik efter. Det kan t.ex. vara att håret fälls mycket, är sprött, saknar glans och har en sträv struktur. Om ditt hår har en tendens att trassla sig och har svårt att behålla fukten kan det också vara ett tecken på skadat hår.

Vad är kluvna hårtoppar?

Kluvna toppar uppstår när hårets yttre skyddande lager, det s.k. nagelbandet, skadas eller avlägsnas. Detta kan hända på grund av värmestyling, kemiska behandlingar eller överdriven borstning. Kluvna toppar får håret att se slitet ut och kan leda till ytterligare brott om de inte åtgärdas.

Hur hänger håravfall ihop med skadat hår?

Håravfall kan vara ett resultat av skadat hår. När ditt hår inte mår bra blir det svagare och mer benäget att gå sönder. Detta kan så småningom leda till tunnare eller ojämnare hår. Det är dock viktigt att notera att håravfall också kan orsakas av andra faktorer, t.ex. genetik eller medicinska tillstånd.

Påverkar hårtypen ditt hårs hälsa?

Ja, hårtypen kan bidra till den allmänna hälsan hos ditt hår. Olika hårtyper har olika behov och sårbarheter. Lockigt hår tenderar till exempel att vara mer utsatt för torrhet och brott. Att förstå din hårtyp kan hjälpa dig att skräddarsy din hårvårdsrutin för att hålla det så friskt som möjligt.

Hur kan jag hålla mitt hår friskt?

Det finns flera steg du kan ta för att bibehålla ditt hårs hälsa. Du kan t.ex. använda skonsamma hårvårdsprodukter, undvika överdriven värmestyling, skydda håret från solen, äta en balanserad kost och se till att håret är återfuktat. Regelbunden trimning för att ta bort kluvna toppar och undvika hårda kemiska behandlingar kan också bidra till att hålla ditt hår friskt.

Vilka är de vanligaste tecknen på skadat hår?

Några vanliga tecken på skadat hår är kluvna hårtoppar, sprött hår, torrt hår, frissigt hår, överdriven hårfällning och brist på glans. Om du märker av dessa tecken kan det vara dags att ge ditt hår lite extra omsorg och uppmärksamhet.

Är det normalt att tappa hår?

Ja, det är normalt att tappa hår i viss utsträckning. I genomsnitt tappar människor ca 50-100 hårstrån per dag. Men om du märker överdriven håravfall eller betydande håravfall kan det vara ett tecken på underliggande problem eller hårskador som behöver åtgärdas.

Hur kan jag reparera skadat hår?

För att reparera skadat hår krävs en kombination av vårdande och återfuktande behandlingar. Att använda hårreparationsprodukter som är särskilt utformade för skadat hår kan hjälpa till att återställa dess hälsa. Dessutom kan minimering av värmestyling, undvikande av starka kemikalier och skonsamma hårvårdsrutiner bidra till reparationsprocessen.

Vad kan jag göra åt matt hår?

Tråkigt hår kan vara ett tecken på hårskador eller brist på fukt. För att förbättra utseendet kan du prova att använda ett klargörande schampo för att avlägsna produktansamlingar, använda djupkonditioneringsbehandlingar och tillsätta håroljor eller serum för att ge glans. Att undvika överdriven värme och UV-exponering kan också bidra till att bibehålla en hälsosam glans.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare