Vilka är de 3 stora faktorerna för att förhindra håravfall?

Published:

Håravfall kan vara stressande och upprörande. Men visste du att det finns tre viktiga steg du kan ta för att förebygga och behandla tunnhårighet?

I det här inlägget går vi igenom de "tre stora" sätten att stoppa håravfall: minoxidil, finasterid och laserkapslar. Läs vidare för att lära dig hur dessa beprövade behandlingar kan hjälpa dig att behålla det hår du har och återfå fylligare, tjockare lockar.

Vilka är de 3 stora faktorerna för att förhindra håravfall

Minoxidil - den topikala behandlingen för hårväxt

Minoxidil är sannolikt den första försvarslinjen som din läkare ordinerar mot håravfall. Det är den aktiva ingrediensen i populära receptfria produkter som Rogaine.

Minoxidil appliceras direkt i hårbotten två gånger per dag och verkar genom att förbättra blodflödet och näringstillförseln till hårsäckarna. Detta bidrar till att stärka befintliga hårstrån och till och med återuppliva vilande hårsäckar så att nytt hår växer ut.

Forskning visar att minoxidil är mycket effektivt för att stoppa och reversera genetiskt betingad skallighet. I en klinisk studie såg över 90 % av männen med manligt skallighetsmönster återväxt efter att ha använt minoxidil i fem månader. Och det nya håret fortsatte att bli tjockare med tiden.

En annan studie visade liknande imponerande resultat för kvinnor som använde minoxidil för att behandla kvinnligt håravfall.

Den enda nackdelen? Du måste fortsätta att använda minoxidil dagligen för att bibehålla resultaten. När behandlingen avbryts kommer håravfallet att återupptas inom några månader.

Men om minoxidil används konsekvent kan det göra en verklig skillnad när det gäller att bevara håret och återskapa nya strån. Det är ett säkert och lättillgängligt alternativ för både män och kvinnor.

Låt oss nu titta på den andra av de "3 stora" behandlingarna...

Finasterid - det orala läkemedlet för förebyggande av håravfall

Om minoxidil är den första försvarslinjen, är finasterid den andra. Det verkar systemiskt för att blockera hormonet DHT, som orsakar skallighet i de flesta mönster.

Finasterid är den aktiva ingrediensen i läkemedel som Propecia. Det tas i tablettform en gång dagligen, vilket gör det bekvämt och lätt att hålla fast vid långsiktigt.

Flera studier av finasterid har visat att det är mycket effektivt för att stoppa utvecklingen av håravfall och få håret att växa tillbaka hos de flesta män. I kliniska prövningar såg 90% av männen som tog finasterid dagligen i 2 år antingen återväxt eller inget ytterligare håravfall. Jämför det med bara 25% av männen som tog placebo.

Resultaten kan vara märkbara redan efter 3-6 månader. Och studier visar att hårväxt och kvarvarande hår fortsätter under 5 års behandling. Fördelarna med finasterid verkar till och med kvarstå under en tid efter avslutad behandling.

Det är viktigt att notera - finasterid har fler potentiella biverkningar än minoxidil och det kan interagera med andra mediciner. Var noga med att rådfråga din läkare innan du börjar finasterid.

Men när det används under medicinsk övervakning är finasterid i allmänhet mycket säkert och tolereras väl. För de flesta män som vill förhindra håravfall är finasterid ett kraftfullt alternativ.

Låt oss nu gå vidare till den tredje viktiga behandlingen...

Laserhattar - återställer hårväxten med rödljusterapi

Det senaste genombrottet för att stoppa håravfall är lågnivå laserljusterapi. Behandlingen utförs med hjälp av lasermössor och hjälmar.

Dessa enheter strålar terapeutiskt rött och nära infrarött ljus mot din hårbotten. Ljuset stimulerar hårsäckarna att återuppliva vilande hårstrån och få tjockare och fylligare hår att växa.

Vetenskapen bakom laserkapslar är stark. Här är några av de sätt på vilka det röda ljuset stimulerar hårväxten:

 • Ökar ATP-produktionen (cellenergi) i hårsäckarna
 • Ökar blodflödet till hårbotten och näringsämnen till hårroten
 • Minskar inflammation som skadar folliklarna
 • Utlöser stamceller i hårsäckar

I kliniska studier har användning av en laserhuv 20-30 minuter per dag gett märkbar ny hårväxt hos män och kvinnor med mönstrande håravfall.

I en studie såg försökspersoner som använde en laserhätta i 26 veckor en genomsnittlig ökning av antalet hårstrån med 35 %. Det kan jämföras med en ökning på bara 3,9 % för placebogruppen.

Laserkapslar är också säkra, icke-invasiva och enkla att använda hemma. De har inga större biverkningar. Du bär helt enkelt kepsen en kort stund varje dag.

Laserbehandling förbättrar resultaten av andra behandlingar som minoxidil och finasterid. Det är ett utmärkt komplement till traditionella alternativ.

Tillsammans kan dessa tre behandlingar - minoxidil, finasterid och laserterapi - komma åt grundorsakerna till håravfall. De ökar hårets täthet, bromsar håravfall och får nya hårstrån att växa.

Vänta inte med att vidta åtgärder mot håravfall

Har du märkt att ditt hår börjar bli tunnare? Eller är du orolig för ett framtida tillbakadraget hårfäste på grund av din familjehistoria?

Det viktigaste är att påbörja förebyggande behandlingar så tidigt som möjligt. Det hjälper dig att rädda det hår du fortfarande har kvar. Det är mycket svårare att återbilda hår när folliklarna har krympt helt och dött.

Så vidta åtgärder medan du fortfarande har hyfsat fylligt hår. Prata med din läkare om att börja med minoxidil, finasterid och laserljusterapi.

Genom att konsekvent använda dessa behandlingar maximerar du dina chanser att blockera håravfall och bibehålla ett fylligt hårsvall.

Du behöver inte passivt acceptera tunnare hår. Det finns verkliga lösningar tillgängliga, inklusive de "Big 3" som vi just har gått igenom.

Ta kontrollen idag och njut av tjockare, fylligare hår imorgon. Ditt självförtroende kommer att tacka dig!

Vanliga frågor om hur man förebygger håravfall

Har du fortfarande frågor om hur du vårdar ditt hår och får det att växa ut igen? Här svarar vi på några vanliga frågor:

Hur lång tid tar det att se resultat av behandlingar mot håravfall?

 • Minoxidil - De första tecknen på minskad utväxt och ny tillväxt kan ses efter ca 4 månader. Maximala resultat dröjer 1-2 år.
 • Finasterid - Resultaten kommer gradvis, med märkbara förbättringar som börjar omkring månad 3-6. Maximal återväxt ses mellan år 1-2.
 • Laserhattar - Du kan se minskad fjällning efter 1-2 månader. Återväxten blir synlig mellan 3-6 månader och förbättras upp till 1 år.

Vad orsakar håravfall hos män respektive kvinnor?

 • Manligt skallighetsmönster - Detta beror vanligtvis på genetik och DHT-känslighet. Över 95 % av allt håravfall hos män beror på manligt skallighetsmönster.
 • Håravfall hos kvinnor - är också ofta genetiskt betingat. Men hormonella förändringar som klimakteriet kan också utlösa tunnhårighet. Det ser annorlunda ut än manligt håravfall.

Stannar håravfallet vid en viss ålder?

Håravfall kan inträffa i alla åldrar efter puberteten. Det tenderar att utvecklas långsamt under årtionden. För män kan det börja i de sena tonåren och fortsätta långt upp i 70-årsåldern och därefter.

Vid vilken ålder är håravfall normalt?

Att tappa 50-100 hårstrån per dag är normalt. Att tappa mer än så varje dag eller att märka att håret blir tunnare är inte normalt i någon ålder - det är tecken på underliggande håravfall som bör behandlas.

Kan tunnhårigt hår växa tillbaka?

Ja, om folliklarna fortfarande lever kan de återupplivas för att få nytt hår att växa. Behandlingar som minoxidil och finasterid stimulerar återväxten. Men folliklar som har varit döda och borta i flera år kan inte återbildas.

Vilka näringsämnen hjälper hårväxten?

Viktiga näringsämnen för optimal hårhälsa är protein, järn, zink, biotin, vitamin D, omega-3 och vitamin C. Ät en balanserad och näringsrik kost för att förse hårsäckarna med viktiga näringsämnen.

Hur vet jag om mitt håravfall är permanent?

Påbörja konsekvent behandling så snart du märker att håret tunnas ut. Om genetiska faktorer är orsaken kommer håravfallet att fortsätta i viss utsträckning utan behandling. Men det är möjligt att återställa densiteten och förhindra ytterligare förtunning.

Sammanfattning

Att kämpa mot håravfall kan verka skrämmande. Men ett proaktivt förhållningssätt med dagens effektiva behandlingar kan hjälpa dig att vinna kampen.

Prata med din hudläkare om att starta en personlig behandling som inkluderar minoxidil, finasterid och laserterapi. Var konsekvent och ha tålamod. Att stoppa håravfall och återfå friskare hår är inom räckhåll.

De "3 stora" som vi har gått igenom ger dig verktygen för att ta kontrollen och njuta av tjockare, fylligare hår i många år framöver. Du klarar det här!

Vad orsakar håravfall?

Håravfall kan orsakas av en mängd olika faktorer, t.ex:

 • Genetik - Detta är den vanligaste orsaken till manligt och kvinnligt skallighetsmönster. En känslig reaktion på hormonet DHT leder till att hårsäckarna krymper med tiden.
 • Hormonella förändringar - Fluktuationer i hormoner som östrogen kan utlösa tillfällig håravfall eller mer permanent tunnhårighet hos kvinnor. Tillstånd som sköldkörtelrubbningar påverkar också hormonerna.
 • Medicinska tillstånd - Sjukdomar som lupus, järnbristanemi och alopecia areata kan ibland orsaka håravfall.
 • Läkemedel - Vissa läkemedel som används för hälsotillstånd som cancer, artrit, depression, hjärtproblem och högt blodtryck kan lista håravfall som en biverkning.
 • Stress - Höga stressnivåer höjer kortisolhalten och kan leda till tillfälligt ökad fjällning.
 • Näringsbrist - Om man inte får i sig tillräckligt med protein, järn, biotin, zink och andra viktiga näringsämnen kan folliklarna svälta.
 • Åldrande - När vi blir äldre krymper hårsäckarna och hårväxten blir långsammare.
 • Skador - Frisyrer som drar i håret, liksom kemiska behandlingar/värmebehandlingar, kan ge ärrbildning på hårsäckarna och orsaka permanent håravfall med tiden.

Vilka är de första tecknen på håravfall?

Tecken som kan tyda på begynnande håravfall är t.ex:

 • Ökad hårfällning - mer än 100 hårstrån faller av per dag.
 • Förtunning på hjässan/bredare parti - Tidig manlig skallighet visar sig ofta först som förtunning runt hjässan.
 • Tillbakadraget hårfäste - Det främre hårfästet dras gradvis tillbaka, särskilt vid tinningarna hos män.
 • Mindre fyllig hästsvans - Hästsvansar känns lättare och innehåller färre hårstrån.
 • Mer synlig hårbotten - Bredare delningslinje eller mer synlig hårbotten genom håret vid hjässan.
 • Långsam återväxt efter avverkning - Nya hårstrån växer tillbaka tunnare eller inte alls efter avverkningsfaser.

Vilken är den bästa behandlingen för att förebygga håravfall?

De mest effektiva behandlingsalternativen inkluderar:

 • Minoxidil - Appliceras direkt i hårbotten och stimulerar hårsäckarna så att de inte tappar hår utan växer ut till nya, tjockare hårstrån.
 • Finasterid - oralt läkemedel som blockerar DHT för att stoppa utvecklingen av håravfall och hjälpa till att återskapa hår.
 • Laserkapslar - använder rött ljus för att stimulera folliklar, förbättra hårdensiteten och motverka miniatyrisering.

Genom att kombinera dessa behandlingar har du de bästa förutsättningarna att stoppa håravfallet och få håret att växa tillbaka innan det är för sent.

Hur mycket hårförlust är normalt per dag?

Att tappa mellan 50-150 strån per dag är normalt. Allt utöver detta tyder på överdriven håravfall som bör åtgärdas genom behandlingar. Håll ett öga på hårstrån i borsten, duschen och kudden.

Vid vilken ålder börjar håret bli tunnare?

Håravfall kan börja när som helst efter puberteten, men tenderar att ske gradvis. För män börjar tillbakadragna hårstrån ofta i de sena tonåren. Tunnare hår på ovansidan börjar för många män i 20-årsåldern. Kvinnor kan märka att hårvolymen minskar i 30-40-årsåldern.

Kan tunnhårigt hår någonsin återhämta sig helt?

Med konsekvent användning av dagens behandlingar är en betydande återhämtning möjlig om folliklarna fortfarande är levande. Men folliklar som har varit förminskade och vilande i över 5 år kommer sannolikt inte att återaktiveras. Nyckeln är tidigt ingripande.

Hur länge kvarstår resultatet av håravfallet om jag slutar med behandlingen?

Om du har haft återväxt i över 2 år och sedan slutat kan fördelarna kvarstå i 6-24 månader innan tillbakagången fortsätter. För att behålla håret är konsekvent, livslång behandling idealisk, tillsammans med bekämpning av utlösande faktorer.

Orsakar stress verkligen håravfall?

Allvarlig stress kan få hårsäckarna att övergå i en vilofas och orsaka tillfälligt ökad håravfall 2-3 månader senare. Men stress i sig orsakar inte permanent skallighet utan andra genetiska/hormonella faktorer. Att hantera stress hjälper till att optimera hårets hälsa.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare