Återväxa tunnare hår: Orsaker, symtom och behandling för håravfall och återväxt

Published:

Håravfall kan vara plågsamt, men den goda nyheten är att det i många fall är möjligt för tunnhåriga att växa ut igen. Den här artikeln handlar om orsakerna till tunnhårighet, behandlingar och tekniker för att få håret att växa tillbaka samt tips för att bibehålla en sund hårväxt. Läs vidare för att förstå vilka faktorer som påverkar håravfall och återväxt.

Vad orsakar tunnhårighet och håravfall?

Vad orsakar tunnhårighet och håravfall?

Tunnare hår uppstår när håret går in i den telogena (vilande) fasen och fälls innan nytt hår växer ut. Några vanliga orsaker är

 • Ärftlighet och genetik - Detta inkluderar manligt eller kvinnligt skallighetsmönster som orsakar förutsägbara mönster av gradvis håravfall. Genetik kan predisponera dig för håravfall.
 • Hormonella förändringar - Hormoner påverkar hårets tillväxtcykler. Förändringar som graviditet, förlossning, klimakteriet eller sköldkörtelrubbningar kan utlösa tillfälligt håravfall som kallas telogen effluvium.
 • Läkemedel och kosttillskott - Vissa läkemedel som används för behandling av cancer, artrit, depression, hjärtproblem och högt blodtryck kan orsaka håravfall som en biverkning.
 • Sjukdom eller operation - Allvarliga sjukdomar som cancer och autoimmuna sjukdomar kan orsaka extrem håravfall. Håravfall efter operation eller biverkningar av narkosmedel kan också förekomma.
 • Stress - Känslomässig eller fysisk stress gör att fler hårsäckar än normalt går in i fällningsfasen. Akuta stressfaktorer som barnafödande eller dödsfall orsakar ofta märkbart men tillfälligt håravfall.
 • Näringsbrist - Låga nivåer av järn, zink, protein, vitamin D eller B12 hindrar hårväxten och gör att hårstråna lättare lossnar. Bantningskurer eller ätstörningar gör att de näringsämnen som behövs för hårets hälsa försvinner.
 • Skadlig hårvård - Överdriven värmestyling, snäva frisyrer, hårda kemiska behandlingar och hårdhänt hantering skadar hårsäckarna och orsakar håravfall över tid.
 • Problem med hårbotten - Hudproblem som seborrhoisk dermatit, psoriasis, eksem, svampinfektioner och mjäll orsakar klåda, inflammation och håravfall om de lämnas obehandlade.

Kan tunnhårigt hår växa tillbaka? Att förstå hårets tillväxtcykel

Människohår följer en tillväxtcykel med tre huvudfaser:

 • Anagen - Aktiv hårväxtfas som varar i 2-8 år. Cirka 85-90% av håret befinner sig i denna fas vid varje given tidpunkt.
 • Catagen - Övergångsfas som markerar slutet på aktiv tillväxt. Det varar cirka 2-3 veckor.
 • Telogen - Vilofas när håret slutar växa och så småningom fälls. Den varar i 2-4 månader.

Håravfall uppstår när ett större antal folliklar än normalt går in i telogenfasen i förtid och fäller håret. I de flesta fall förblir dock follikeln levande och kan återgå till den anagena fasen för att växa ut nytt hår. Så ja, det är möjligt för tunnhåriga att växa ut igen om inte folliklarna är allvarligt skadade eller inaktiva.

Hur får man tunnare hår att växa ut igen? Tips och behandlingsalternativ

Om du har problem med tunnhårighet finns här några tips och behandlingar som du kan överväga för att stimulera återväxten:

Identifiera och åtgärda bidragande faktorer

 • Undersök om det finns några underliggande medicinska tillstånd som bidrar till överdriven hårfällning, t.ex. näringsbrist eller sköldkörtelrubbningar.
 • Se till att använda skonsamma hårprodukter och minimera värme och kemiska behandlingar. Hantera vått hår varsamt.
 • Minska stress och ångest genom yoga, meditation eller terapi. Hantera även andra stressfaktorer som sömnlöshet, sorg eller stora livsförändringar.
 • Förbättra kosten så att den innehåller proteinrika livsmedel samt järn, zink, vitamin B, C, D och mineraler som selen och kiseldioxid.

Läkemedel godkända av FDA

Läkemedel som Minoxidil och Finasteride hjälper till att förlänga den anagena fasen och återfå håret genom att blockera DHT som annars krymper hårsäckarna. Dessa är kliniskt beprövade och säkra om de används korrekt under medicinsk övervakning.

Hårtransplantationer

Vid detta kirurgiska ingrepp extraheras follikulära enheter från baksidan och sidorna av hårbotten och implanteras där de behövs. Metoden har en hög framgångsgrad för permanent håråterställning vid skallighet, men är dyr.

PRP-behandling

Injektioner med trombocytrik plasma innehåller tillväxtfaktorer från ditt eget blod som stimulerar folliklarna för att förbättra tjocklek och tillväxt. Det kan krävas flera behandlingar för att uppnå en synlig förbättring.

Microneedling

Genom att med små nålar skapa mindre skador i hårbotten stimuleras vävnadsförnyelsen. I kombination med behandlingar som PRP eller läkemedel mot håravfall ökar absorptionen av dessa.

Ljusbehandling med lågnivålaser

Kallt laserljus pulseras för att ge näring åt hårsäckarna. Även om laser inte är ett botemedel hjälper det till att förtjocka miniatyriserade folliklar och förlänga anagenfasen för att uppmuntra tillväxt.

Nutraceuticals och vitaminer

Hårförstärkande kosttillskott som biotin, sågpalmetto, kollagen och näringsrika formler kan förbättra hårets kvantitet och kvalitet när bristen kompletteras. Men rådgör först med en läkare.

Kost- och livsstilstips för hälsosam hårväxt

Vid sidan av behandlingen optimerar du dina chanser att återfå tjockare hår genom att införliva hårhälsovänliga vanor:

 • Ät proteinrika livsmedel som ägg, nötter, bönor, fisk och magert kött.
 • Ta vitaminer som zink, järn, biotin och D-vitamin om du har brist på dem.
 • Ät omega-fettsyror från lax, avokado, valnötter och olivolja för att minska inflammation.
 • Håll dig hydrerad och minimera alkoholhaltiga, söta och koffeinhaltiga drycker som torkar ut håret.
 • Applicera oljemasker med lökjuice, amla, rosmarin eller kokosolja varje vecka för att vårda hårbotten.
 • Använd ett skonsamt, sulfatfritt schampo och balsam. Skölj med kallt vatten efter tvätt.
 • Undvik snäva frisyrer som drar i håret, t.ex. snäva hästsvansar. Låt håret lufttorka istället för att överhettas med fönar.
 • Massera hårbotten regelbundet för att öka cirkulationen och stimulera hårsäckarna.
 • Minska stressen genom avkopplande aktiviteter som yoga, meditation och regelbundna pauser. Få tillräckligt med sömn.
 • Sluta röka eftersom det begränsar blodtillförseln till hårbotten och kan skada hårsäckarna.

Även om tunnhårighet kan vara oroande är det bästa sättet att uppmuntra återväxt att ta ett helhetsgrepp som kombinerar läkemedel, tillväxtbehandlingar och hälsosamma livsstilsvanor. Ha tålamod och var konsekvent, eftersom det kan ta månader innan du ser en synlig förbättring av hårets mängd och fyllighet. Överväg att konsultera en trikolog eller dermatolog för professionell vägledning som är skräddarsydd för dina specifika hårbehov.

Sammanfattningsvis:

 • Tunnare hår beror på störningar i den normala hårväxtcykeln, vilket leder till att fler folliklar hamnar i fällningsfasen.
 • I de flesta fall kan håret växa tillbaka om inte folliklarna är permanent skadade, eftersom folliklarna vanligtvis förblir levande även efter att de tappats.
 • Genom att identifiera och åtgärda faktorer som stress, kost, mediciner eller sjukdomar som bidrar till kraftigt håravfall kan den normala tillväxtcykeln återupptas.
 • Läkemedel, kosttillskott, PRP-behandling, laserbehandling och hårtransplantation är kliniskt beprövade metoder för att främja återväxt.
 • Förbättrad kost, skalpvård, hårvård och livsstilsvanor kompletterar medicinska behandlingar för att optimera hårets hälsa och tjocklek.
 • Med ett mångsidigt tillvägagångssätt kan tunnhårighet förbättras avsevärt över tid genom återväxt. Ha tålamod och var konsekvent.

Vad är hårförtunning?

Hårförtunning är en gradvis minskning av densiteten och diametern hos hårstråna på ditt huvud.

Vilka är orsakerna till att håret blir tunnare?

Orsakerna till hårförtunning kan variera och kan omfatta faktorer som genetik, hormonella förändringar, vissa medicinska tillstånd, irritation i hårbotten och dålig kost.

Hur kan jag fastställa orsaken till att mitt hår blir tunnare?

Vi rekommenderar att du rådgör med sjukvårdspersonal eller en hudläkare som är specialiserad på håravfall för att fastställa den exakta orsaken till din hårförtunning.

Är det möjligt att återfå tunnhårighet?

Även om det kanske inte är möjligt att återfå alla typer av håravfall finns det behandlingsalternativ som kan hjälpa till att främja hårväxt och förhindra ytterligare gallring.

Vilka är de vanligaste symptomen på hårförtunning?

Vanliga symtom på hårförtunning är en märkbar minskning av hårets täthet, uppkomsten av fläckar eller kala fläckar och en ökning av antalet hårstrån som fälls per dag.

Vilka är de olika typerna av håravfall?

Det finns flera olika typer av håravfall, t.ex. manligt håravfall, kvinnligt håravfall, alopecia areata och telogen effluvium.

Vilka är de tillgängliga behandlingarna för hårförtunning?

Behandlingar för hårförtunning varierar beroende på orsaken till och svårighetsgraden av tillståndet. De kan omfatta topikala läkemedel, orala läkemedel, laserterapi och hårtransplantationskirurgi.

Hur lång tid tar det innan håret växer ut igen?

Återväxten av hår kan variera beroende på individ och typ av håravfall. Det kan ta flera månader till ett år innan en märkbar förbättring sker.

Kan stress eller kost leda till tunnare hår?

Ja, stress och dålig kost kan bidra till att håret blir tunnare. Det är viktigt att hantera stressnivåer och säkerställa en balanserad kost för att bibehålla ett friskt hår.

Hur kan jag främja hårväxt och förhindra att håret blir tunnare?

För att främja hårväxt och förhindra att håret blir tunnare rekommenderas en hälsosam livsstil, att undvika hårda hårbehandlingar, att använda milda schampon och balsam samt att ge håret näring i form av viktiga vitaminer och näringsämnen.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare