Tips på hur du stärker svagt hår och får det att växa snabbare

Published:

Vill du ha starkare, friskare hår som växer snabbt? De flesta vill ha tjockt och glänsande hår, men det är inte alla som vet hur man uppnår det.

Den goda nyheten är att du kan hjälpa ditt hår att växa snabbare och starkare med några enkla justeringar av din hårvårdsrutin. I den här artikeln kommer du att upptäcka 10 beprövade tips för att stärka håret, stimulera tillväxten och få den läckra manke du alltid har velat ha.

Varför är hårväxt viktigt?

Varför är hårväxt viktigt?

Ditt hår växer i genomsnitt ca 1⁄2 tum per månad. Det kanske inte verkar så mycket, men de små stegen läggs på hög med tiden. Att låta håret växa ut kräver tålamod, men belöningarna är värda det.

Långt, kraftigt hår är ett tecken på hälsa och vitalitet. Det kan också ge ditt självförtroende en boost och göra det möjligt för dig att experimentera med nya frisyrer. Dessutom uppskattar alla ett glänsande, fylligt hår.

Om du vill maximera ditt hårs potential ska du läsa vidare för att lära dig hur du ger ditt hår och din hårbotten näring så att det växer snabbare och starkare.

Tips för att få tjockare och fylligare hår

1. Ta kosttillskott för håret

Det du stoppar i dig påverkar ditt hårs hälsa. Att ta kosttillskott som innehåller hårboostande ämnen kan hjälpa till att optimera din man.

Biotin, D-vitamin, järn och zink främjar alla hårväxt. Leta efter kosttillskott som kombinerar flera av dessa näringsämnen.

Ett dagligt intag av 2500 mcg biotin har visat sig öka hårets tjocklek och fyllighet. D-vitamin spelar också en roll för follikelhälsan.

2. Använd naturliga oljor

Genom att massera in oljor i hårbotten kan du återfukta håret, stimulera hårsäckarna och förbättra tillväxten. Prova att använda kokos-, oliv-, mandel- eller arganolja.

Kokosolja innehåller fettsyror som tränger in i hårstrået och förhindrar proteinförlust. Det kan minska brott och öka glansen.

Arganolja är full av E-vitamin och antioxidanter. Massera in några droppar i hårbotten före sänggåendet för att återfukta håret över natten.

3. Utöva hårbottenmassage

Genom att försiktigt massera hårbotten stimuleras cirkulationen, vilket ger näring till hårsäckarna och främjar tillväxten. Dessutom känns det skönt!

Använd fingertopparna för att göra små, cirkulära rörelser runt huvudet. Massera med lätt tryck i 4-5 minuter dagligen.

Du kan göra detta medan du applicerar olja eller balsam i duschen. Hårbottenmassageapparater finns också tillgängliga för att förbättra effekterna.

4. Undvik för mycket värme Styling

Överdriven användning av heta stylingverktyg kan skada håret, orsaka brott och hindra tillväxt. Begränsa föning, plattning och locktagning till 1-2 gånger per vecka.

Applicera alltid en värmeskyddande spray innan du använder heta verktyg. Låt håret lufttorka när det är möjligt. Ta en paus från värmestyling med jämna mellanrum.

Att trimma håret regelbundet hjälper till att ta bort kluvna toppar så att håret håller sig friskt när det växer. Planera in trimning var 6-8:e vecka.

5. Hantera vått hår försiktigt

När håret är vått är det i ett skört tillstånd. Undvik att borsta eller gnugga kraftigt med en handduk. Torka istället försiktigt av det våta håret med en mjuk handduk eller mikrofiberinpackning.

Använd en kam med breda tänder och reda försiktigt ut håret med början i topparna och upp mot rötterna. Dra eller ryck inte.

Låt håret lufttorka för att minimera skadorna. Om du fönar håret ska du först använda den svala inställningen och sedan byta till varm om det behövs.

6. Ät en balanserad kost

En hälsosam och balanserad kost ger de näringsämnen som ditt hår behöver för att växa. Se till att äta mycket av:

 • Protein - Finns i ägg, kött, fisk, bönor, linser, nötter och frön.
 • Hälsosamma fetter - som avokado, olivolja, lax och valnötter.
 • Frukt och grönsaker - innehåller vitaminer och mineraler som främjar hårets hälsa.
 • Järn, zink, biotin - Främjar hårets tillväxt och tjocklek.

Drick mycket vatten för att återfukta håret från insidan och ut.

7. Unna din hårbotten en mask

Att applicera en återfuktande skalpmask ger en närande hårvårdsbehandling. Leta efter masker med ingredienser som:

 • Aloe vera - Lugnar hårbotten och tillför fukt.
 • Honung - Ett naturligt fuktighetsbevarande ämne som återfuktar håret.
 • Tea tree-olja - har rengörande och uppfriskande egenskaper.
 • Kokosolja - mjukgör och skyddar.
 • Lavendelolja - Stimulerar hårbotten.

Applicera masken efter schamponering och låt den verka i 15-20 minuter innan du sköljer ur den.

8. Undvik skadliga frisyrer

Vissa frisyrer kan lägga överdriven spänning på dina strån som kan försvaga håret över tiden. Dra inte för hårt i håret med frisyrer som t.ex:

 • Höga, snäva hästsvansar
 • Cornrows eller flätor
 • Hårknutarna fästs med snäva resårband

Prova lösa flätor, låga ponys eller clips och stift i stället för snäva elastiska band när du kan. Ge ditt hår en paus från att dras.

9. Stressa mindre för bättre hårväxt

Forskning visar att stress kan störa en optimal hårväxt. Kortisol och andra hormoner påverkar dina hårsäckar.

Att hitta hälsosamma sätt att hantera stress främjar en välfungerande kropp - både invändigt och utvändigt. Prova meditation, yoga, att skriva dagbok eller prata med en vän för att lindra stress.

10. Få mer sömn

Ditt hår behöver tillräckligt med sömn för att växa sig starkt. Om du sover för lite producerar kroppen mer av stresshormonet kortisol, vilket kan hämma hårväxten.

Sikta på 7-9 timmars kvalitetssömn per natt. Skapa en lugnande läggdagsrutin och begränsa skärmtiden före sänggåendet. Sömn hjälper håret att återhämta sig och fylla på med energi.

Slutsats

Att få håret att växa sig längre och starkare kräver tid och tålamod, men det är absolut möjligt. Fokusera på att hantera håret varsamt, få i dig rätt näring, minska stress och undvik för mycket värmestyling.

Massera hårbotten och använd naturliga oljor för att stimulera tillväxten. Skydda hårets hälsa med regelbunden trimning och djupvårdande masker.

Slutligen, förvänta dig inte resultat över en natt. Håret växer normalt ca 10 cm per år. Håll fast vid din hårvårdsrutin så kommer du att börja se de friska, glänsande lockar du längtar efter.

Vilka tips ska du prova först för att få ditt hår att växa snabbare och starkare? Konsekvens är nyckeln, så välj några metoder som passar in i din livsstil. Med rätt skötsel kan du få det hår du drömmer om.

Vad orsakar svagt hår?

Svagt hår kan orsakas av olika faktorer som överdriven värmestyling, kemiska behandlingar, överdriven användning av hårprodukter, näringsbrister, hormonella obalanser och vissa medicinska tillstånd.

Hur kan jag få mitt hår att växa snabbare?

För att få håret att växa snabbare kan du massera hårbotten regelbundet för att stimulera blodflödet, äta en balanserad kost rik på vitaminer och mineraler, undvika värmestylingverktyg och kemiska behandlingar samt trimma håret regelbundet för att förhindra kluvna toppar.

Hur kan jag stärka svagt hår?

Det finns flera sätt att stärka svagt hår. Du kan använda proteinrika hårmasker och behandlingar, undvika överdriven värmestyling, minimera användningen av starka kemikalier, välja ett skonsamt schampo och balsam och införliva en balanserad kost för att ge viktiga näringsämnen för hårets hälsa.

Vilka tips kan jag ge för att förbättra min hårhälsa?

För att förbättra din hårhälsa kan du upprätthålla en regelbunden hårvårdsrutin, undvika överdriven hårtvätt, skydda håret från solexponering, använda en bredtandad kam för att förhindra skador, undvika snäva frisyrer och minimera användningen av värmestylingverktyg.

Kan jag göra mitt hår starkare?

Ja, du kan göra ditt hår starkare genom att äta en proteinrik kost, använda hårstärkande produkter, undvika överdriven värme och kemiska behandlingar, använda en bredtandad kam för att förhindra att håret bryts av och regelbundet trimma håret för att bli av med kluvna toppar.

Hur ofta ska jag tvätta håret?

Hur ofta du ska tvätta håret beror på din hårtyp och personliga preferenser. Generellt rekommenderas att du tvättar håret var 2-3:e dag för att förhindra att håret torkar ut eller blir oljigt. Om du har en torr hårbotten kan du dock behöva tvätta håret mer sällan.

Vilken typ av hårprodukter ska jag använda för att stärka mitt hår?

För att stärka ditt hår ska du leta efter hårprodukter som innehåller vårdande ingredienser som proteiner, vitaminer och naturliga oljor. Undvik produkter som innehåller starka kemikalier som sulfater och parabener, eftersom de kan ta bort hårets naturliga oljor och orsaka ytterligare skador.

Hur kan jag förebygga håravfall?

För att förhindra håravfall kan du vidta åtgärder som att undvika överdriven värmestyling, minimera användningen av starka kemikalier, äta en balanserad kost rik på vitaminer och mineraler, hantera stressnivåer, undvika snäva frisyrer och använda en bredtandad kam för att förhindra brott.

Hur kan jag stimulera hårväxt?

Du kan stimulera hårväxten genom att äta en balanserad kost, massera hårbotten regelbundet för att förbättra blodcirkulationen, undvika snäva frisyrer som kan dra i håret, ta kosttillskott som biotin eller E-vitamin och använda hårväxtprodukter som innehåller ingredienser som minoxidil.

Hur kan jag hålla mitt hår friskt?

För att hålla håret friskt kan du följa en regelbunden hårvårdsrutin, undvika överdriven värmestyling, skydda håret från solskador, äta en näringsrik kost, undvika överdriven hårtvätt, minimera användningen av starka kemikalier och regelbundet klippa håret för att förhindra kluvna hårtoppar.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare