Vad orsakar svagt hår? Och håravfall?

Published:

Har du märkt att det samlas fler hårstrån än vanligt i hårborsten eller duschavloppet? Ser din hästsvans lite tunnare ut? Om dina lockar verkar förlora sin lyster och fyllighet kan det vara så att ditt hår håller på att försvagas. Läs vidare för att lära dig mer om orsaker, tecken och lösningar för svagt, tunnare hår.

Svagt hår som lätt lossnar och går av kan vara oroväckande. Men i de flesta fall kan problemet åtgärdas med rätt hårvårdsrutin och behandling. Med några enkla livsstilsförändringar och riktade lösningar kan du ge näring åt dina hårsäckar, stimulera tillväxten och återställa styrka och tjocklek i dina lockar.

Vad orsakar svagt hår? Och håravfall?

Vad orsakar svagt hår som lätt bryts av?

Det finns många faktorer som kan göra att håret blir tunt, sprött och svagt. Att förstå vad som leder till försvagade lockar kan hjälpa dig att hitta lösningar som är skräddarsydda för din unika situation. Några vanliga orsaker inkluderar:

Hormonella förändringar

Fluktuationer i androgener och östrogen som uppstår under puberteten, graviditeten och klimakteriet kan få hårsäckarna att krympa, vilket resulterar i tunnare hårstrån som är mer benägna att gå sönder.

Näringsbrister

Brist på protein, järn, zink, vitamin B12 och andra näringsämnen som är viktiga för en god hårväxt kan leda till att hårstråna blir sköra och knäcks.

Medicinska tillstånd

Problem som sköldkörtelrubbningar, autoimmuna sjukdomar och diabetes kan störa hårets tillväxtcykel och orsaka överdriven håravfall och skörhet.

Läkemedel

Vissa receptbelagda läkemedel som används för att behandla tillstånd som depression, hjärtsjukdomar, artrit och cancer kan ange håravfall eller tunnhårighet som en biverkning.

Stress

Höga stressnivåer stör hormoner och näringsämnen som bidrar till ett starkt hår. Detta kan leda till att fler hårstrån än normalt för tidigt går in i tillväxtcykelns "vilofas" innan de når sin fulla längd och tjocklek.

Styling med värme

Frekvent användning av heta verktyg som fönar, plattänger och locktänger kan skada hårets proteiner och leda till torra, svaga hårstrån som lätt går sönder.

Harsh Kemikalier

Överbehandling av håret med blekmedel, relaxers, permanenter och färgämnen kan avlägsna naturliga oljor och försvaga hårstråets integritet med tiden.

Miljöfaktorer

Föroreningar, mineraler i hårt vatten, klor och solexponering kan leda till torrhet, skador och vittring som minskar hårets styrka.

Tecken på att ditt hår kan vara svagt eller tunnhårigt

Några vanliga varningssignaler för att ditt hår håller på att förlora styrka och densitet är

 • Mer hårsamlingar i borsten och duschavloppet
 • Synligt tunnare omkrets på hästsvansen
 • Bredare delningslinje och mer hårbotten synlig
 • Hår som känns sprött och knäpper när det borstas
 • Lås som verkar sakna sin tidigare glans och lyster
 • Split ends förekommer allt oftare

Om du ser flera tecken på försvagat hår är det en bra idé att utvärdera din hårvårdsrutin och göra justeringar för att stärka hårets hälsa. Ju tidigare du identifierar och åtgärdar det som gör att ditt hår blir tunnare, desto bättre kommer du att lyckas återställa tjocklek och vitalitet.

Hur kan jag ta hand om svagt, uttunnat hår?

För att ta hand om ömtåligt, tunnhårigt hår krävs en varsam hand tillsammans med riktade behandlingar. Här är några tips för att vårda svaga lockar så att de återfår sin hälsa:

Ta det lugnt med stylingen

Begränsa användningen av heta verktyg och hårfärgningsmedel medan håret återfår sin styrka. Låt håret lufttorka när det är möjligt och använd alltid värmeskyddande medel om du använder heta verktyg.

Villkor liberalt

Återfukta uttorkade strån med ett återfuktande balsam efter varje schampo. Applicera balsam från rötterna till topparna och vänta 5 minuter innan du sköljer för maximal penetration.

Hantera försiktigt

Använd en brettandad kam och reda ut håret nedifrån och arbeta uppåt för att undvika att bräckliga hårstrån bryts. Torka med en mjuk handduk eller mikrofiberduk.

Skydda dina hårstrån

Skydda håret från sol, vind och miljöskador genom att bära hatt eller silkesscarf när du är utomhus. Knyt håret bakåt för att undvika trassel och att håret bryts.

Stimulera hårbotten

Massera hårbotten med fingertopparna i 5-10 minuter dagligen för att öka cirkulationen och stimulera hårsäckarna för starkare ny tillväxt.

Ät en kost som är bra för håret

Se till att få i dig tillräckligt med protein, järn, zink, vitamin A, C och B för att ge näring åt hårsäckarna och främja en robust ny tillväxt.

Ta kosttillskott

Kosttillskott med biotin, D-vitamin, fiskolja och kollagen ger tjockare och snabbare hårväxt och stärker hårstrået. Fråga din läkare om rekommendationer.

Använd riktade behandlingar

Produkter som innehåller proteiner, peptider, biotin, koffein, sågpalmetto och arganolja kan hjälpa till att stärka svagt hår. Roterande behandlingar håller folliklarna aktiva.

Vad orsakar svaga, uttunnande hårrötter?

Det finns många faktorer som kan göra att håret blir tunnare och går av, men svaga hårrötter är ofta den bakomliggande orsaken. Hårsäckarna genomgår tillväxtcykler där de förnyas, växer, vilar och fäller hår. Friska rötter förankrar varje hårstrå stadigt i hårbotten. När rötterna är försvagade är det mer sannolikt att håret lossnar eller går av i förtid. Vanliga orsaker är bl.a:

 • Hormonella fluktuationer
 • Brist på näringsämnen
 • Höga stressnivåer
 • Sjukdomar i hårbotten som mjäll
 • Läkemedel
 • Åldrande och genetiska faktorer
 • Skador från kemisk bearbetning och värmestyling

Infektion, inflammation och oxidativa skador kan alla ha en negativ inverkan på cellerna i hårsäckarna. När skadorna ackumuleras under successiva tillväxtcykler krymper folliklarna och producerar tunnare, spretigare hårstrån.

Hur man behandlar svaga, uttunnande hårrötter

Behandling av svaga hårrötter bör syfta till att minska skadorna och skapa optimala förutsättningar för återväxt. Några strategier inkluderar:

Skonsam hårbottenmassage

Genom att gnugga hårbotten med ett lätt tryck ökar blodflödet så att aktiviteten i hårsäckarna stimuleras. Det hjälper också till att avlägsna follikulär uppbyggnad.

Rengöringsmedel för hårbotten

Använd ett klargörande schampo en gång i veckan för att lösa upp smuts, olja och produktrester som kan täppa till och inflammera hårsäckarna.

Terapi med rött ljus

Genom att utsätta hårbotten för röda ljusfotoner kan hårsäckscellerna aktiveras och den aktiva tillväxtfasen förlängas. Det finns hemutrustning för detta ändamål.

Optimering av näringsämnen

Tillräckligt med protein, vitaminerna A, B, C och D samt mineraler som järn, zink och selen ger näring åt hårrotscellerna och den dermala papillen för optimal tillväxt.

Stresshantering

Högt kortisolvärde till följd av kronisk stress försämrar follikeltillväxten. Avslappningsövningar som yoga, meditation och massage kan underlätta tillväxten.

Topikala behandlingar

Serum med peptider, biotin, kokosolja, ginseng, sågpalmetto, koffein och grönt te som appliceras i hårbotten kan stärka rötterna.

Schampon med läkemedel

Schampon som innehåller ketokonazol och salicylsyra hjälper till att eliminera svamp eller inflammation i hårsäckarna som hämmar tillväxten.

Trombocytrik plasma

Vid PRP-behandling injiceras näringsrik plasma från ditt eget blod i hårbotten för att stimulera folliklarna. Flera behandlingar krävs.

Behåll friskt hår och friska rötter med rätt vård

En del håravfall och tunnhårighet är genetiskt eller åldersrelaterat, men mycket av det går att förebygga. Genom att ge dina lockar omsorgsfull vård håller du rötterna robusta och stråna starka. Här är några tips:

 • Schamponera mer sällan, endast 2-3 gånger per vecka för att undvika uttorkning av hårbotten
 • Växla mellan kallt och varmt vatten, eftersom höga temperaturer kan skada rötterna
 • Klappa håret torrt istället för att gnugga för att förhindra tovor och brott
 • Undvik snäva frisyrer som drar i rötterna och leder till trauma och håravfall
 • Använd släta klämmor och scrunchies istället för gummiband som bryter av håret
 • Ha håret löst när det är möjligt för att få folliklarna att slappna av och öka cirkulationen
 • Använd alltid värmeskyddsspray före användning av heta verktyg för att skydda känsliga rötter
 • Trimma regelbundet för att klippa bort kluvna toppar och möjliggöra friskare ny tillväxt
 • Låt håret "vila" över natten istället för att sova i en stram knut eller fläta

Med en näringsrik hårvårdskur och läkemedel som är anpassade till din unika situation kan du få tunnare hår och svaga rötter att återfå sin livskraftiga hälsa och styrka. Ha tålamod och var försiktigt ihärdig så att de skadade folliklarna får tid att regenerera under sina tillväxtcykler. Med rätt lösningar kommer du att se hur ditt hår återfår sin forna lyster och fyllighet.

Viktiga saker att komma ihåg

 • Svagt och uttunnat hår orsakas ofta av stress, hormoner, hårbottenproblem och skador från styling. Att behandla det underliggande problemet är avgörande.
 • Var extra försiktig när du borstar och hanterar ömtåligt hår som lätt går av. Begränsa värmestyling och kemisk behandling.
 • Vårda regelbundet på djupet och skydda hårstråna från solskador för att förhindra torrhet och brott.
 • Svaga hårrötter är en vanlig orsak till svagt och tunt hår. Fokusera på hårbottens hälsa för att ge näring åt folliklarna.
 • Massage, ljusterapi och lokala behandlingar kan ge energi och stärka överansträngda hårsäckar.
 • Ät näringsrik kost, ta kosttillskott och hantera stress för att stödja optimala hårväxtcykler.
 • Med tiden kan en konsekvent hårvårdsrutin som är skräddarsydd efter dina behov stärka rötterna för förnyad tjocklek och glans.

Vilka är tecknen på svagt hår?

Tecken på svagt hår är att håret bryts av, faller av, blir tunnare och skörare.

Vad orsakar svagt hår?

Svagt hår kan orsakas av olika faktorer, t.ex. överdriven hårstyling, användning av hårda kemiska hårvårdsprodukter, för lite näringsämnen i kosten och hormonella obalanser.

Hur kan jag stärka svaga hårrötter?

För att stärka svaga hårrötter är det viktigt att följa en bra hårvårdsrutin som inkluderar användning av rätt hårvårdsprodukter, undvikande av överdriven värmestyling och näring till håret med rätt näring.

Vad är den främsta orsaken till svaga hårrötter?

Svaga hårrötter kan orsakas av en kombination av faktorer som hormonell obalans, näringsbrist, överdrivna kemiska behandlingar och genetiska faktorer.

Vilka är de vanligaste orsakerna till håravfall?

Håravfall kan orsakas av faktorer som genetik, hormonella obalanser, vissa medicinska tillstånd, överdriven hårstyling och näringsbrist.

Hur kan jag förebygga håravfall?

Du kan förebygga håravfall genom att äta hälsosamt, undvika överdriven värmestyling och kemiska behandlingar, hantera stressnivåer och använda hårvårdsprodukter som är särskilt utformade för att främja hårväxt och stärka håret.

Kan hårstyling skada håret?

Ja, överdriven värmestyling, snäva frisyrer och användning av hårda kemiska hårprodukter kan skada håret och försvaga hårstråna, vilket leder till håravfall.

Hur kan jag hålla mitt hår friskt?

För att hålla håret friskt är det viktigt att följa en bra hårvårdsrutin, inklusive regelbunden tvätt med ett milt schampo, inpackning av håret, undvikande av överdriven värmestyling, skydd av håret från sol och miljöskador samt en balanserad kost som är rik på vitaminer och mineraler.

Vilken typ av hårvårdsprodukter ska jag använda för svagt hår?

Vi rekommenderar att du använder hårvårdsprodukter som är särskilt framtagna för svagt eller skadat hår. Leta efter produkter som innehåller närande ingredienser som vitaminer, proteiner och naturliga oljor.

Kan svagt hår leda till håravfall?

Ja, svagt hår som tenderar att brytas och tappas kan vara ett resultat av olika bakomliggande orsaker som näringsbrister, hormonella obalanser och överdriven hårstyling. Att ta hand om svagt hår och åtgärda de bakomliggande orsakerna kan hjälpa till att förhindra ytterligare håravfall.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare