Kan zinkbrist orsaka håravfall?

Published:

Håravfall är ett vanligt problem som drabbar både män och kvinnor. Även om genetiska faktorer spelar en viktig roll kan näringsbrist, t.ex. zink, också bidra till att håret blir tunnare och faller av.

Zink är en essentiell mineral som är involverad i många aspekter av cellulär metabolism. Det spelar en viktig roll för tillväxt och reparation av hårvävnad.

Kan zinkbrist orsaka håravfall

I den här artikeln diskuterar vi sambandet mellan zink och håravfall. Vi kommer också att ta upp symtom på zinkbrist, livsmedelskällor för zink och om zinktillskott kan hjälpa till att behandla håravfall.

Vad är zink och varför är det viktigt?

Zink är ett spårämne som finns naturligt i vissa livsmedel och som finns som kosttillskott. Det finns också som utvärtes behandling.

Mineralen är viktig för immunförsvaret, proteinsyntesen, DNA- och cellreproduktionen samt vävnadstillväxt och -reparation. Zink har också antioxidativa egenskaper som hjälper till att skydda cellerna från skador som orsakas av fria radikaler.

När det gäller hårets hälsa spelar zink en viktig roll:

 • Tillväxt och reparation av hårvävnad
 • Produktion av hårproteiner som keratin
 • Reglering av hormonnivåer
 • Underhåll av de oljeutsöndrande körtlarna i hårbotten

Vilka är symtomen på zinkbrist?

Zinkbrist är ganska vanligt, särskilt i utvecklingsländer. Det uppskattas att upp till 2 miljarder människor i världen har ett otillräckligt zinkintag.

Några tecken och symtom på mild till måttlig zinkbrist är

 • Förlust av aptit
 • Försämrat smak- och luktsinne
 • Ofta förekommande förkylningar och infektioner
 • Håravfall
 • Hudskador och dermatit
 • Diarré
 • Mental letargi

Allvarlig och långvarig zinkbrist kan också orsaka hämmad tillväxt och avvikelser i det endokrina systemet.

Som du kan se är ett av de viktigaste symptomen på låga zinknivåer kraftig håravfall och tunnhårighet. Låt oss utforska sambandet ytterligare.

Hur är zink kopplat till håravfall?

Forskning visar att zink är otroligt viktigt för att bibehålla ett friskt hår och förebygga håravfall. Här är några av de sätt på vilka zink påverkar hårväxten:

Zink reglerar hormonnivåerna

Zink behövs för produktionen av hormoner som testosteron och prolaktin. Många hormonella obalanser kan utlösa telogen effluvium, en form av tillfälligt håravfall.

Zink upprätthåller hårsäckarnas hälsa

Hårfollikelcellerna har en snabb omsättningshastighet och är beroende av tillräckligt med zink för celldelning och metabolism. Zinkbrist försämrar denna cykel och försvagar hårsäckarna.

Zink möjliggör proteinsyntes

Zink behövs för att producera de proteinbyggstenar som utgör ditt hår. Brist på zink kan minska upptaget av aminosyror och keratinsyntesen.

Zink har antioxidativa effekter

Det hjälper till att skydda hårcellerna från skador orsakade av fria radikaler. Detta är viktigt eftersom oxidativ stress kan påskynda hårets åldrande.

Zink stöder immunförsvaret och hårbottens hälsa

Det förebygger mjäll och inflammation i hårbotten som kan påverka hårväxten negativt.

Så om du inte får i dig tillräckligt med zink under en längre period kan det störa många biologiska processer som är avgörande för ett friskt och fylligt hår.

Vilka är de bästa livsmedelskällorna för zink?

Det rekommenderade dagliga intaget är 8-11 mg zink för vuxna. De bästa kostkällorna inkluderar:

 • Ostron - En portion på 3 gram innehåller 74 mg zink, vilket är mer än 500 % av RDI.
 • Kött som nötkött, lamm och kyckling. En portion oxfilé på 3 gram innehåller 7 mg zink.
 • Bönor som kikärtor, linser och bakade bönor. 1 kopp kokta linser innehåller 3 mg.
 • Nötter och frön somcashewnötter, mandlar, pumpafrön och hampafrön. Ett uns torrostade cashewnötter innehåller 1,6 mg.
 • Mejeriprodukter som yoghurt, ost och mjölk. En kopp naturell yoghurt innehåller ca 1-3 mg.
 • Fullkornsprodukter som vetegroddar, havre, råris och quinoa.
 • Fisk och skaldjur som hummer, krabba och lax.

Som du kan se innehåller animaliska livsmedel som kött och skaldjur den högsta mängden zink per portion. Vegetarianer kan därför behöva ett 1,5 gånger högre zinkintag.

Kan zinktillskott hjälpa till att behandla håravfall?

Det finns ny forskning som visar att zinktillskott kan bidra till att öka hårväxten, särskilt hos personer med brist på zink.

I en studie tog 66 patienter med alopeci ett dagligt tillskott av zinkglukonat under 12 veckor. Återväxt av hår observerades vid alopecia areata, telogen effluvium och androgen alopecia.

En annan studie visade att oral zinkbehandling var effektiv vid behandling av zinkbrist och telogen effluvium hos premenopausala kvinnor. Håravfallet minskade efter flera månaders tillskott.

Även om forskningen är begränsad verkar zinktillskott vara till hjälp vid vissa typer av håravfall. Det är dock oklart vilken dos som är idealisk eller hur länge behandlingen bör pågå.

Tala med din läkare innan du tar något zinktillskott, särskilt om det är i doser över 40 mg per dag. För mycket zink kan orsaka toxicitetssymptom som illamående, huvudvärk och förändringar i immunförsvaret.

Istället för kosttillskott bör du fokusera på att få i dig tillräckligt med zink från hela livsmedelskällor som ostron, kött, nötter och baljväxter. Detta möjliggör ett stadigt upptag tillsammans med andra näringsämnen som är bra för håret.

7 tips för att förebygga håravfall vid zinkbrist

Om du plötsligt märker att du tappar mer hår kan det bero på zinkbrist. Prova dessa praktiska tips för att förbättra din zinkstatus:

1. Ät mer zinkrika livsmedel

Satsa på livsmedel som ostron, rött kött, fågel, nötter, frön, baljväxter, mejeriprodukter och fullkornsprodukter varje dag.

2. Blötläggning och groddning av baljväxter

Detta minskar mängden fytinsyra, som kan blockera zinkupptaget från växter.

3. Begränsa socker, alkohol och koffein

Dessa kan minska zinkens biotillgänglighet och leda till förluster via urinen.

4. Hantera stressnivåer

Kronisk stress orsakar överdriven utsöndring av zink och tömmer kroppens förråd.

5. Kontrollera om du har problem med matsmältningen

Dålig tarmhälsa minskar zinkabsorptionen. Gör ett test för läckande tarm, IBS eller SIBO.

6. Öka magsyran naturligt

Låg HCl-halt försämrar zinkabsorptionen. Prova äppelcidervinäger i samband med måltid.

7. Diskutera kosttillskott med din läkare

Om kosten inte räcker till är zinkglukonat en biotillgänglig form att prova.

Slutresultatet

Zink är en viktig mineral för normal hårväxt och för att förhindra överdriven håravfall. Brist på zink påverkar många metaboliska processer som är involverade i hårsäckens hälsa.

Symtom som håravfall, diarré, hudproblem och dåligt immunförsvar kan tyda på att du behöver mer zink. Animaliska livsmedel innehåller den högsta mängden zink. Veganer och vegetarianer bör ägna särskild uppmärksamhet åt att tillgodose sitt dagliga behov.

Att öka zinkintaget genom kosten bör vara din första åtgärd. Men kosttillskott kan också hjälpa till att motverka brist, särskilt om absorptionen är dålig.

Tala med din vårdgivare för att avgöra om zinkbrist kan vara orsaken till ditt håravfall. Med rätt diagnos och behandlingsplan kan zinknivåerna återställas för att främja en stark och hälsosam hårväxt.

Vanliga frågor om zinkbrist och håravfall

Vad är zink och varför är det viktigt för hårets hälsa?

Zink är ett spårämne som är viktigt för många kroppsfunktioner, inklusive hårväxt. Det hjälper till att producera keratin, reglerar hormonnivåer, upprätthåller hårsäckens hälsa, möjliggör proteinsyntes och skyddar hårceller från oxidativa skador.

Vad orsakar zinkbrist?

De vanligaste orsakerna är otillräckligt kostintag, malabsorptionsproblem, kroniska sjukdomar, vegetarisk/vegansk kost, gastrointestinala störningar, medicinering och hög ålder.

Vilka är symtomen på zinkbrist?

Symtomen inkluderar håravfall, diarré, aptitlöshet och smakförändringar, hudskador, frekventa infektioner, mental slöhet, förändringar i immunförsvaret och problem med sårläkning.

Hur kan zinkbrist leda till håravfall?

Zinkbrist stör hormonbalansen, proteinsyntesen och follikelhälsan, vilket kan utlösa telogen effluvium. Det orsakar också oxidativa skador på hårceller och inflammation i hårbotten, vilket försämrar en sund hårväxt.

Vilka typer av håravfall är förknippade med zinkbrist?

Forskningen visar samband mellan zinkbrist och alopecia areata, telogen effluvium, kvinnligt håravfall och androgen alopecia.

Hur mycket zink per dag rekommenderas för friskt hår?

RDI för zink är 8-11 mg per dag för vuxna. Vissa studier tyder på att upp till 30 mg per dag kan vara optimalt för hårväxt. Men höga doser på över 40 mg per dag kan orsaka toxicitet.

Vilka är de bästa källorna till zink via kosten?

Ostron, rött kött, fågel, bönor, nötter, frön, fullkornsprodukter, mejeriprodukter och fisk och skaldjur är utmärkta källor. Blötlägg och grodda baljväxter för att öka zinkens biotillgänglighet.

Bör jag ta ett zinktillskott för att förebygga håravfall?

Studier visar att zinkglukonattillskott kan stimulera hårväxten hos personer med brist på zink. Men livsmedel bör vara ditt första fokus. Rådgör med din läkare innan du tar tillskott.

Hur kan jag förebygga håravfall vid zinkbrist genom kosten?

Ät zinkrika livsmedel dagligen, begränsa intaget av socker/kaffe/alkohol, hantera stress, behandla matsmältningsbesvär och använd äppelcidervinäger för att förbättra upptaget av zink från måltiderna.

Hur lång tid tar det att vända håravfall vid zinkbrist?

Studier visar märkbara minskningar av hårfällning och återväxt efter 3-4 månaders zinktillskott. Men konsekvens är nyckeln.

När bör jag uppsöka läkare med anledning av zink och håravfall?

Kontakta läkare om du har symtom på zinkbrist tillsammans med oförklarlig hårfällning. Blodprov kan bekräfta om zinkbrist är den bakomliggande orsaken.

Finns det några risker eller biverkningar med för mycket zink?

Ja, höga zinkdoser på över 40 mg per dag under lång tid kan orsaka illamående, huvudvärk, kopparbrist, nedsatt immunförsvar och andra problem.

Kan zinkbrist bidra till håravfall hos kvinnor och män?

Ja, forskning visar att zinkbrist potentiellt kan orsaka håravfall hos både kvinnor och män. Riskgrupper inkluderar vegetarianer, äldre vuxna och personer med malabsorptionsproblem.

Vilka andra näringsämnen kan hjälpa till att förebygga håravfall?

Protein, järn, D-vitamin, omega-3, vitaminer i B-komplexet, C-vitamin, selen och kiseldioxid är viktiga för hårets hälsa och för att förhindra överdriven fällning.

Ska jag applicera zink direkt på hårbotten eller i håret?

Topikala zinkprodukter som schampo kan hjälpa till att minska mjäll, men det behövs mer forskning om deras effekter på hårväxt. Zink som tas oralt är sannolikt mer effektivt.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare