8 tecken på skadat hår: hur du vet om ditt hår är skadat

Published:

Ser ditt hår tråkigt, torrt och livlöst ut? Märker du att fler hårstrån faller av när du borstar eller tvättar håret? Har du märkt av fler kluvna toppar eller brott i håret på senare tid? Om du svarade ja på någon av dessa frågor kan ditt hår vara skadat och ohälsosamt. Läs vidare för att lära dig de 8 vanligaste tecknen på skadat hår och vad du kan göra för att återställa ditt hårs hälsa.

Vilka är orsakerna till skadat hår?

Vilka är orsakerna till skadat hår?

Innan vi dyker ner i tecknen på skadat hår är det bra att förstå vad som kan orsaka hårskador i första hand. Några av de vanligaste orsakerna till hårskador är

  • Värmestyling - Om du använder heta verktyg som fönar, plattänger och locktänger för ofta kan det torka ut hårstrået och orsaka skador över tid.
  • Kemisk behandling - blekning, färgning, permanentning eller plattning av håret med starka kemikalier försvagar hårstrået och leder till att det bryts.
  • Felaktig hårvård - Om du inte använder rätt schampo och balsam för din hårtyp eller tvättar håret för sällan kan det bli ohälsosamt.
  • Miljöfaktorer - Exponering för sol, saltvatten, klor och föroreningar kan försämra hårets hälsa.
  • Fysisk stress - Konstant friktion från snäva frisyrer stressar hårsäckarna och orsakar trauma på hårstrået.
  • Näringsbrister - Om du inte får i dig tillräckligt med protein, vitaminer och mineraler kan det på sikt påverka ditt hårs hälsa.

Att vara medveten om dessa vanliga orsaker till skador kan hjälpa dig att undvika beteenden som leder till ohälsosamt hår i framtiden. Låt oss nu titta på hur man upptäcker tecken på befintliga skador.

Hur man ser om håret är skadat - 8 tecken att hålla utkik efter

1. Ökat antal kluvna hårtoppar och brott

Ett av de tydligaste tecknen på skadat hår är kluvna hårtoppar. Detta händer när det skyddande yttersta lagret av hårets kutikula bryts upp, vilket gör att hårstrået delas och slits. När skadan fortskrider längre upp i hårstrået leder det till brott och fler kluvna toppar.

Dra fingrarna genom håret och undersök hårtopparna noga. Ser du många splittrade och brutna hårstrån? I så fall är ditt hår skadat och behöver lite omvårdnad. Klipp bort kluvna hårtoppar och använd reparerande hårinpackningar för att återställa hårets fjällskikt.

2. Ökad fällning och gallring

I genomsnitt tappar vi 50-100 hårstrån per dag som en del av den normala hårväxtcykeln. Men om du märker en dramatisk ökning av mängden hår som samlas i din borste eller kommer ut under tvätt, kan det tyda på att ditt hår är skadat.

Överdriven håravfall är ett tecken på att skador försvagar dina hårsäckar, vilket gör att håret faller av innan det har nått slutet av sin tillväxtfas. Håret ser också tunnare ut med avbrutna hårstrån längs hela längden.

3. Fnasig, torr hårtextur

Friskt hår har ett skyddande yttre lager som kallas kutikula och som ligger platt och slätt runt hårstrået. När håret skadas lyfts kutikulan och blir grov, vilket orsakar en frissig textur. Miljöfaktorer som sol, värmestyling och torr luft gör att hårets kutikula bryts ned snabbare.

Om dina mjuka, glänsande lockar har blivit frissiga och ohanterliga är det en varningssignal om att hårstrået är skadat. Håret kan också kännas torrt, grovt och halmliknande. Regelbunden djupbehandling och masker kan hjälpa till att reparera och återfukta hårstrået.

4. Glest, tråkigt hår

Med tiden tömmer skador håret på dess naturliga oljor, vilket leder till ett matt och glanslöst utseende. Pigmentförlust uppstår när hårstrået spricker på grund av skador, vilket gör att håret ser uttorkat och blekt ut.

Om ditt livfulla, glansiga hår har blivit matt, livlöst och saknar lyster behöver det lite omvårdnad. Med hjälp av återfuktande och reparerande hårprodukter kan du återställa glans och styrka i skadat hår.

5. Förändring av hårets elasticitet

Friskt hår har elasticitet, vilket innebär att det kan sträcka sig och återgå till sin ursprungliga form utan att gå sönder. När håret skadas försvagas disulfidbindningarna i hårstrået, vilket leder till att elasticiteten minskar.

Kontrollera hårets elasticitet genom att ta ett hårstrå mellan fingrarna och försiktigt sträcka ut det. Friskt hår bör sträcka sig upp till 50 % av sin längd och studsa tillbaka utan att gå sönder. Om håret knäpper och går av vid minimal sträckning, eller sträcks men inte går tillbaka, är elasticiteten nedsatt vilket tyder på skada.

6. Ökad porositet

Med hårets porositet avses hårstråets förmåga att fånga upp och behålla fukt. Friskt hår har låg porositet eftersom nagelbandets skyddande barriär håller fukten inlåst i hårstrået.

När nagelbandet skadas leder det till hög porositet - luckor och hål gör att fukt kan passera in och ut, vilket leder till torrt, sprött hår. Tecken på att ditt hår kan ha hög porositet inkluderar: lång torktid, brist på lockdefinition, torr känsla även när det är vått och frissigt.

7. Okontrollerbarhet

Skadat, poröst hår blir allt svårare att styla och kontrollera. Brutna disulfidbindningar gör håret ostyrigt och omöjligt att kamma eller styla. Värmestyling och borstning orsakar mer brott eftersom håret är för svagt för att motstå spänning och friktion.

Är det omöjligt att reda ut eller styla håret utan att tillsätta massor av produkter? Blir lockarna platta och saknar definition? Skador kan vara orsaken till att ditt hår är svårhanterligt och svårt att styla.

8. Förändringar i hårfärg, textur och tillväxtmönster

Omfattande skador kan förändra hårets utseende och tillväxtmönster. Du kan märka av udda förändringar som:

  • Plötsligt grånade hårstrån på grund av förlust av melanin
  • Ny textur, t.ex. rakt hår som blir vågigt
  • Utväxt av små fina hårstrån längs hårfästet och i hårområdet

Dessa förändringar tyder på att hårsäcken är allvarligt skadad. Det är bäst att uppsöka en hudläkare för att identifiera och åtgärda grundorsakerna, som kan vara autoimmuna sjukdomar, stress eller näringsbrist.

Ta hand om skadat hår - Tips för att reparera hårets hälsa

Om du ser flera tecken på att ditt hår är skadat ska du inte få panik. Hår är anmärkningsvärt motståndskraftigt och med rätt skötsel kan du vårda dina lockar så att de blir friska igen. Här är några tips:

Använd schampon och balsam som motverkar skador

Välj formulor med proteiner som keratin och veteprotein för att stärka håret. Använd återfuktande oljor som argan, kokosnöt och avokado för att fylla på med fukt. Produkter med dimetikon kan också hjälpa till att täta luckor i nagelbandet för att förhindra fuktförlust.

Begränsa värmestyling

Ställ ifrån dig fönen och ge håret en paus från heta verktyg för att förhindra ytterligare skador. Låt håret lufttorka när det är möjligt eller använd svalare inställningar.

Trimma regelbundet

Gör en mindre trimning var 6-8:e vecka för att klippa bort kluvna toppar innan de förflyttar sig längre upp i hårstrået. Detta hjälper till att förhindra brott och bibehåller friska hårtoppar.

Djupvård varje vecka

Behandla håret med en djupinpackning varje vecka för att tillföra intensiv återfuktning och närande ingredienser som oljor, smör och proteiner.

Skydda håret mot miljöpåverkan

Använd hatt i solen, täck håret i saltvatten eller klor och använd en antiföroreningsspray i stadsmiljöer. Detta skyddar håret från faktorer som bryter ned hårets kutikula.

Lösgör försiktigt

Använd en kam med breda tänder och arbeta i sektioner nerifrån och upp för att minimera risken för att ömtåliga hårstrån bryts av. Red endast ut håret när det är vått och konditionerat för att undvika att det rivs och dras.

Få regelbundna trimningar

Besök din stylist var 8-12:e vecka, inte bara för en trimning, utan också för en bedömning av hur ditt hår mår. En expert kan rekommendera behandlingar eller ändringar i din hårvårdsrutin för att förbättra hårets tillstånd.

Sammanfattning: Hur du vet om ditt hår är skadat

Här är 8 tydliga tecken på att ditt hår är skadat:

  • Ökad förekomst av kluvna toppar och brott
  • Överdrivet håravfall och hårfällning
  • Torrt, frissigt hår
  • Tråkigt, glanslöst utseende
  • Bristande elasticitet
  • Hög porositet
  • Oöverskådlighet och svårigheter med styling
  • Plötsliga förändringar i hårfärg, textur eller tillväxtmönster

Skadat hår kan drabba vem som helst, men de bakomliggande orsakerna är vanligtvis värmestyling, kemisk behandling, felaktig hårvård eller miljöfaktorer. Med en riktad hårvårdsregim, som minskar skador och behandlar håret varsamt, kan du återställa styrka, glans och hanterbarhet hos dina lockar. Var uppmärksam på tecken på skador och vidta snabba åtgärder för att förbättra ditt hårs hälsa.

Vilka är tecknen på skadat hår?

Tecken på skadat hår kan vara hårbrott, kluvna hårtoppar, hårfällning, matt hår och uttunnat hår.

Hur vet jag om mitt hår är skadat?

Du kan se om ditt hår är skadat genom att leta efter tecken som frissighet, torrhet, sprödhet och brist på glans.

Vad orsakar hårskador?

Hårskador kan orsakas av olika faktorer, inklusive överdriven värmestyling, överexponering för solen, kemiska behandlingar och dåliga hårvårdsmetoder.

Hur kan jag förebygga hårskador?

För att förhindra hårskador är det viktigt att undvika att använda överdriven värme på håret, skydda det från solen, använda skonsamma hårvårdsprodukter och undvika hårda kemiska behandlingar.

Kan färgning av mitt hår orsaka skador?

Ja, färgbehandlingar kan orsaka skador på håret om de inte utförs korrekt eller om håret inte vårdas ordentligt efteråt.

Vad är skillnaden mellan friskt hår och skadat hår?

Friskt hår är vanligtvis glänsande, slätt och mjukt att ta på, medan skadat hår kan se tråkigt, torrt och sprött ut.

Hur kan jag hålla mitt hår friskt?

Du kan hålla ditt hår friskt genom att följa en bra hårvårdsrutin, inklusive regelbunden tvätt och konditionering, minimera värmestyling och kemiska behandlingar samt skydda håret från miljöskador.

Vilka är de vanligaste orsakerna till att håret blir tunnare?

Hårförtunning kan orsakas av olika faktorer, inklusive genetik, hormonella obalanser, näringsbrister och vissa medicinska tillstånd.

Hur kan jag reparera skadat hår?

Du kan reparera skadat hår genom att använda hårreparerande produkter, djupa konditioneringsbehandlingar och undvika ytterligare skador genom att minimera värmestyling och kemiska behandlingar.

Vad bör jag undvika för att förhindra hårskador?

För att förhindra hårskador bör du undvika att använda överdriven värme, överborsta eller kamma vått hår, bära snäva frisyrer och utsätta håret för tuffa miljöförhållanden.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare