7 tecken på förändringar i hårets textur som kan tyda på en brist

Published:

Förändrad hårstruktur och håravfall kan tyda på vitaminbrist, sköldkörtelproblem och andra hälsoproblem. Här är vad du behöver veta.

Vi har alla dåliga hårdagar ibland, men har du märkt mer konsekventa förändringar i din hårstruktur på senare tid? Ser ditt hår tunnare eller sprödare ut? Hittar du fler hårstrån än vanligt i hårborsten eller duschavloppet?

7 tecken på förändringar i hårets textur som kan tyda på en brist

Förändringar i din hårstruktur eller oförklarligt håravfall kan vara ett tecken på att något inte står rätt till med din hälsa. Även om det är normalt att tappa en viss mängd hår, kan en plötslig ökning av mängden hår som faller av eller förändringar i texturen, t.ex. ny frissighet eller slapphet, tyda på ett underliggande problem.

I den här artikeln går vi igenom några av de viktigaste orsakerna till att ditt hårs textur och tjocklek kan förändras, inklusive vitaminbrister, sköldkörtelrubbningar, stress, hormonella obalanser och autoimmuna sjukdomar. Vi kommer också att ge tips för att hjälpa ditt hår att återfå sin hälsa. Fortsätt läsa för att lära dig vad ditt hår kan försöka berätta för dig om ditt allmänna välbefinnande.

Vad orsakar förändringar i hårets textur och förtunning?

Hårets textur och tjocklek bestäms till stor del av genetiska faktorer, men andra faktorer som näring, hormonella förändringar, inflammation och sjukdomar kan orsaka märkbara förändringar i håret. Här är några av de vanligaste orsakerna till förändringar i hårets textur:

Vitamin- eller mineralbrist

Att inte få i sig tillräckligt med viktiga vitaminer och mineraler kan leda till förändringar i hårets struktur och ökad håravfall. Några av de viktigaste näringsbristerna som är kopplade till hårproblem inkluderar:

  • Järnbrist eller anemi - Järn är nödvändigt för att producera hemoglobin i röda blodkroppar som transporterar syre till hårsäckar och hud. Låga järnnivåer leder till minskad syretillförsel, vilket kan göra att håret blir tunnare och lättare lossnar.
  • D-vitaminbrist - Dettavitamin är avgörande för hårsäckens cykling och tillväxtfaser. Brist har kopplats till alopeci eller håravfall. Att få i sig tillräckligt med D-vitamin från solen, livsmedel eller kosttillskott bidrar till ett friskt hår.
  • Biotinbrist - Biotin är ett B-vitamin som är viktigt för hårets hälsa. Otillräckligt intag av biotin kan leda till sprött och tunt hår.
  • Vitamin B12-brist - Brist på detta näringsämne, som är viktigt för bildandet av röda blodkroppar, kan leda till håravfall och förändrad kroppsstruktur. Veganer och vegetarianer kan löpa större risk att drabbas av brist.
  • Zinkbrist - Zink behövs för proteinsyntes och celldelning. Låga nivåer har kopplats till hårfällning och tunnare hår.

Störningar i sköldkörteln

Sköldkörtelhormonerna trijodtyronin (T3) och tyroxin (T4) är nödvändiga för en väl fungerande ämnesomsättning och celltillväxt. Hypotyreos, även känt som underaktiv sköldkörtel, är en vanlig orsak till håravfall och torr, spröd hårstruktur. Hypertyreos kan också ge upphov till hårförändringar. Behandling av sköldkörtelsjukdomen hjälper till att återställa normal hårväxt.

Höga stressnivåer

Pågående stress leder till ökad kortisolhalt och inflammation, vilket kan leda till att hårsäckens stamceller förbrukas och regenereringen försämras. Detta stressrelaterade håravfall är känt som telogen effluvium. Att hantera stress och kortisolnivåer hjälper håret att återgå till den normala tillväxtfasen.

Hormonella förändringar

Hormoner som östrogen, progesteron och testosteron bidrar till ett friskt hår. Förändringar i samband med barnafödande, klimakteriet eller andropaus kan ibland utlösa extra fällning, tunnare hår eller texturförändringar. Håret återhämtar sig normalt flera månader efter förlossningen eller när hormonerna återbalanseras.

Autoimmuna sjukdomar

Sjukdomar som lupus, alopecia areata och sköldkörtelsjukdomar gör att immunsystemet felaktigt angriper hårsäckarna, vilket ofta leder till fläckvis håravfall och skador. Att hantera den underliggande autoimmuna sjukdomen hjälper till att minimera håravfall.

10 förändringar i hårtextur att hålla utkik efter

Håll utkik efter dessa vanliga förändringar i hårets textur som kan tyda på en inre obalans:

  • Ökad frissighet eller flygiga hårstrån
  • Litet, livlöst hår
  • Grov eller trådig struktur
  • Tunnare hår överlag
  • Hår som bryts lättare
  • Bristande lockbildning
  • Torrt, stråliknande hår
  • Frekventa tovor
  • Nya raka sektioner
  • Plötslig förlust av volym

Om du märker en eller flera av dessa förändringar i ditt hårs textur är det en bra idé att träffa din läkare för att identifiera eventuella bakomliggande orsaker. Blodprov kan kontrollera om du har anemi, sköldkörtelproblem eller hormonobalans. Din läkare kan rekommendera kosttillskott eller behandling för att få dina hårstrån att återgå till det normala.

Vad ska jag göra om min hårtextur förändras?

Om din hårstruktur plötsligt förändras eller om du märker att håret tunnas ut, fälls eller går sönder finns här några tips:

  • Uppsök läkare för att identifiera eventuella underliggande problem, t.ex. näringsbrist eller sköldkörtelrubbningar
  • Be om kontroll av järnnivåer, D-vitamin, sköldkörtelfunktion eller hormonnivåer
  • Överväg att ta kosttillskott som biotin, D-vitamin, järn eller en multivitamin
  • Minska värmestyling som kan skada redan ömtåligt hår
  • Prova en återfuktande hårinpackning för att öka fukthalten
  • Leta efter schampon och balsam som tillför protein
  • Hantera stressnivåer genom yoga, meditation eller rådgivning
  • Förbättra kosten genom att äta mer magert protein, frukt, grönsaker och hälsosamma fetter
  • Kontrollera om du har problem med hårbotten, t.ex. svampinfektioner eller psoriasis
  • Överväg att prova platelet rich plasma (PRP-behandling) som tillhandahålls av hudläkare

Med tiden och en förbättring av din allmänna hälsa genom livsstilsförändringar, kosttillskott och behandling av eventuella underliggande problem, bör ditt hår börja växa ut igen och återfå sin normala struktur. Men ha tålamod - det kan ta 6 månader eller längre innan du ser en betydande förbättring.

Vanliga frågor om förändringar i hårets textur

Här är svaren på några vanliga frågor om förändringar i hårets textur och vad de innebär:

Varför blev mitt raka hår plötsligt lockigt?

Hormonella förändringar i samband med pubertet, graviditet eller klimakteriet kan förändra hårets textur. En del hår blir också naturligt lockigare med åldern eftersom folliklarna krymper. Använd ett utjämnande serum eller föna håret för att minska frissighet.

Vad orsakar strävt, grovt hår?

Sköldkörtelrubbningar, vitaminbrist och hormonella förändringar i samband med klimakteriet/andropausen kan göra håret torrt och strävt. Att tillföra fukt och näringsämnen hjälper till att förbättra texturen.

Varför är mitt hår så slappt och platt på sistone?

Tillstånd i hårbotten, hormonella förändringar, stress, hypotyreos eller brist på protein/järn kan beröva håret dess volym. Behandla eventuella underliggande obalanser och fokusera på volymgivande produkter.

Vad gör håret skörare och mer benäget att brytas?

Brist på protein, biotin eller järn kan försvaga håret. Sköldkörtelproblem och näringsbrist ökar också skörheten. Minimera värmestyling och öka fukten för att förbättra elasticiteten.

Kan ångest eller depression orsaka förändringar i hårstrukturen?

Ja, stress på grund av psykisk ohälsa leder till överskott av kortisol, inflammation och förändringar i hårsäckarna. Håret återhämtar sig normalt efter att stressen har minskat genom egenvård, terapi eller medicinering.

Hur lång tid tar det att återställa förändringar i hårets textur?

Det beror på orsaken, men med näringsjusteringar, kosttillskott, minskade stylingskador och behandling av obalanser som sköldkörtelrubbningar, börjar strukturen ofta förbättras inom 1-2 månader, med mer märkbara förändringar inom 6-12 månader.

Sammanfattning

Förändringar i hårets textur, från grovhet och ökad frissighet till tunnhårighet och förtunning, kan vara hårets sätt att signalera att något är fel. Vanliga orsaker är brist på vitaminer/mineraler, sköldkörtelsjukdomar, hormonella förändringar, stress och autoimmuna sjukdomar. Kontakta läkare om förändringarna i hårets textur varar längre än 6-8 veckor, så att eventuella underliggande problem kan diagnostiseras och behandlas.

Med tiden kan dina hårsäckar studsa tillbaka och återfå normal textur om du är uppmärksam på din allmänna hälsa och hårbottenvård. Var uppmärksam på ditt hårs tillstånd som en ledtråd till ditt allmänna välbefinnande. Med proaktiv behandling av eventuella problem kan du få dina strån släta, glänsande och friska igen.

För att sammanfatta:

  • Förändrad hårstruktur och tunnare hår kan vara tecken på näringsbrist, sköldkörtelrubbningar, hormonella förändringar eller höga stressnivåer
  • Kontakta läkare för blodprov om hårförändringarna varar mer än 6-8 veckor
  • Vanliga orsaker är brist på järn, vitamin D, zink eller biotin
  • Protein- och fettsyranäring är också viktigt för hårets hälsa
  • Sköldkörtelmediciner kan hjälpa om hårförändringarna beror på hypotyreos
  • Stresshantering och egenvård hjälper till att minimera texturförändringar
  • Räkna med 6-12 månader för förbättrad textur när underliggande faktorer har behandlats
  • Ta det lugnt med värmestyling och fyll på med fukt för att stödja hårets återhämtning

Ditt hår ger en synlig inblick i din hälsa. Genom att vara uppmärksam på förändringar i texturen och gå till botten med orsaken tillsammans med din läkare kan du få ditt hår att se ut som bäst igen.

Vilka är de 7 tecknen på förändringar i hårets textur som kan tyda på en brist?

De 7 tecken på förändringar i hårstrukturen som kan tyda på en brist inkluderar sprött hår, grått hår, håravfall, förändringar i din hårstruktur, hårförtunning, hårutsöndring och skadat hår.

Vad kan få ditt hår att förändras?

Olika faktorer kan göra att ditt hår förändras, inklusive brist på vitaminer och mineraler, sköldkörtelsjukdom, anemi och förändringar i din allmänna hälsa.

Vad betyder det om mitt hår ser skört ut?

Skört hår är ett tecken på att ditt hår saknar fukt och viktiga näringsämnen. Det kan orsakas av vitaminbrist, överdriven värmestyling, kemiska behandlingar och skador från hårda hårprodukter.

Kan vitaminbrist leda till håravfall?

Ja, brist på vissa vitaminer kan bidra till håravfall. Vitaminbrister, t.ex. brist på D-vitamin, E-vitamin och B12-vitamin, kan leda till att håret blir svagt och lätt lossnar.

Hur påverkar hälsan i hårbotten mitt hår?

Din hårbottenhälsa spelar en avgörande roll för ditt hårs hälsa och utseende. En frisk hårbotten ger en näringsrik miljö för hårväxt, medan en ohälsosam hårbotten kan leda till problem som mjäll, klåda och håravfall.

Vad kan jag göra för att hålla mitt hår friskt?

För att hålla ditt hår friskt är det viktigt att följa en ordentlig hårvårdsrutin. Detta inkluderar regelbunden schamponering och balsam, undvika överdriven värmestyling, skydda håret från skadliga UV-strålar, äta en välbalanserad kost rik på vitaminer och mineraler, och hålla sig hydrerad.

Kan brist på sköldkörtelhormon orsaka tunnhårighet?

Ja, sköldkörtelsjukdom, särskilt en underaktiv sköldkörtel (hypotyreos), kan leda till tunnare hår. Sköldkörtelhormonerna spelar en avgörande roll för hårsäckarnas tillväxt och utveckling, och en obalans kan störa hårväxtcykeln.

Vad ska jag göra om jag märker förändringar i min hårstruktur?

Om du märker förändringar i din hårstruktur rekommenderas att du konsulterar en frisör eller en hudläkare. De kan utvärdera ditt hår och din hårbotten, identifiera eventuella underliggande brister eller tillstånd och ge lämplig behandling eller rekommendationer.

Kan vitaminbrist leda till att mitt hår blir grått i förtid?

Grått hår beror främst på genetiska faktorer, men vissa vitaminbrister kan bidra till för tidigt grånande. Till exempel kan brist på vitamin B12 påverka produktionen av melanin, det pigment som ger hårfärgen.

Vad betyder det om jag ser mycket hår i avloppet?

Överdriven håravfall kan vara ett tecken på olika underliggande problem, inklusive näringsbrist, hormonell obalans eller en typ av håravfall som kallas Telogen Effluvium. Om du är orolig för håravfall är det bäst att söka professionell rådgivning för en korrekt diagnos och lämplig behandling.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare