Undernäring kan leda till håravfall - men det är ofta reversibelt med rätt kost

Published:

Undernäring och näringsbrist är vanliga orsaker till håravfall som ofta förbises. Men med rätt näringsämnen och kost kan håravfall på grund av undernäring motverkas.

Innehåll:

 1. Vad är undernäring och hur orsakar det håravfall?
 2. Kan håravfall till följd av undernäring motverkas?
  1. Ät en balanserad och näringsrik kost
  2. Fråga din läkare om kosttillskott
  3. Behandla eventuella underliggande medicinska tillstånd
  4. Undvik snabba dieter och snabb viktminskning
  5. Minska stressen
 3. Frågor besvarade om håravfall på grund av undernäring
  1. Vilka näringsbrister orsakar oftast håravfall?
  2. Växer håret tillbaka efter att undernäring behandlats?
  3. Kan viktökning hjälpa till att återställa håret?
  4. Fungerar kosttillskott för hårväxt?
  5. Vilka livsmedel främjar hårväxt?
  6. Kommer mitt hår att återfå normal tjocklek?
  7. Hur lång tid tar det att fylla på med näringsämnen?
  8. Finns det ett blodprov för näringsbrist vid håravfall?
  9. Vilka sjukdomar orsakar undernäring och håravfall?
  10. Kan näringsbrist orsaka permanent håravfall?
 4. En hälsosam kost och livsstil är nyckeln till att förebygga håravfall
  1. Sammanfattningsvis, viktiga punkter att komma ihåg:
 5. Kan undernäring orsaka håravfall?
 6. Är håravfall på grund av undernäring reversibelt?
 7. Vilka näringsämnen är viktiga för att bibehålla ett friskt hår?
 8. Vilka är symtomen på undernäring hos vuxna?
 9. Kan undernäring också orsaka problem med hårbotten?
 10. Kan kosttillskott bidra till att förbättra hårets hälsa?
 11. Kan undernäring vara en orsak till misslyckad hårtransplantation?
 12. Finns det några specifika dieter som kan förhindra ytterligare håravfall?
 13. Kan undernäring leda till androgenetisk alopeci?
 14. Vilken roll spelar mikronäringsämnen för hårets hälsa?

Undernäring kan leda till håravfall

Vad är undernäring och hur orsakar det håravfall?

Undernäring innebär brist på rätt näring på grund av otillräckligt födointag eller problem med näringsupptaget. Det kan orsakas av ätstörningar, modedieter, sjukdomar eller helt enkelt av att man inte får i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler via kosten.

Det finns två huvudtyper av undernäring:

 • Marasmus - orsakas av otillräckligt kaloriintag som leder till kraftig viktminskning och muskelförtvining. Detta kan inträffa vid tillstånd som anorexi.
 • Kwashiorkor - orsakas av allvarlig proteinbrist, även om kaloriintaget är tillräckligt. Orsakar svullnad i kroppen på grund av vätskeretention. Vanligare i utvecklingsländer.

Båda typerna av undernäring berövar hårsäckarna de viktiga näringsämnen som de behöver för en sund hårväxt. Några viktiga sätt som undernäring leder till håravfall inkluderar:

 • Proteinbrist - Hår består till största delen av ett protein som kallas keratin. Utan tillräckligt med protein från livsmedel som kött, mejeriprodukter, bönor och linser försämras tillväxten av nytt hår.
 • Järnbrist - Järn transporterar syre till hårsäckarna. Låga järnnivåer leder till minskad syretillförsel, vilket hämmar hårväxten.
 • Zinkbrist - Zink krävs för proteinsyntes och celldelning som är involverad i bildandet av nytt hår. Låg zinkhalt har kopplats till tunnhårighet och håravfall.
 • Vitaminbrister -Vitaminer som A, B, C, D och E bidrar alla till ett friskt hår. Brister hindrar hårets tillväxtcykel.
 • Malabsorptionsproblem - Sjukdomar som Crohns sjukdom och celiaki gör det svårt att absorbera näringsämnen ordentligt, vilket leder till bristsjukdomar.
 • Bantningskurer - Mycket kalorisnåla dieter chockar kroppen och gör att hårsäckarna inte får den energi och de näringsämnen de behöver för att växa.

Slutresultatet blir ökad hårfällning, tunnare hår och försämrad återväxt. Hos undernärda personer kan upp till 30% av hårstråna i hårbotten befinna sig i vilofas istället för att växa aktivt.

Kan håravfall till följd av undernäring motverkas?

Den goda nyheten är att håravfall och tunnhårighet till följd av undernäring i de flesta fall är reversibelt när näringsbristerna har korrigerats.

Att få i sig tillräckligt med protein, vitaminer, mineraler och kalorier gör att håret kan återgå till sina normala tillväxtfaser. Det kan dock ta tid att återställa skadan, och en märkbar förbättring kan dröja 3-6 månader. Här är några tips som hjälper till att återställa hårväxten:

1. Ät en balanserad och näringsrik kost

Se till att täcka det dagliga behovet av kalorier, protein, järn, zink och vitaminer genom en varierad kost. Bra proteinkällor är kött, fågel, fisk, ägg, mejeriprodukter, bönor, nötter och frön. Järn får du från rött kött, skaldjur, spenat och berikade spannmål. Mycket zink finns i ostron, nötter, rött kött och fågel. Frukt och grönsaker ger viktiga vitaminer för håret.

2. Fråga din läkare om kosttillskott

Du kan behöva vitamin- eller mineraltillskott för att korrigera eventuella brister. Ett tillskott med D-vitamin, järn, folsyra, zink och B-vitaminkomplex kan ge håret de näringsämnen det behöver. Rådgör först med din läkare.

3. Behandla eventuella underliggande medicinska tillstånd

Hantera sjukdomar som anemi, sköldkörtelrubbningar och autoimmuna sjukdomar, som kan leda till malabsorption av näringsämnen och håravfall. Att få dessa under kontroll kan vända håravfall.

4. Undvik snabba dieter och snabb viktminskning

Att begränsa intaget av kalorier eller näringsämnen orsakar stress som leder till överdriven håravfall. Sikta istället på en långsam och stabil viktminskning genom ett balanserat underskott. Kraftig bantning kan vara en orsak till tillfälligt håravfall.

5. Minska stressen

Kronisk stress ökar kortisolhalten och inflammation, vilket kan förvärra håravfall. Prova avslappnande aktiviteter som yoga, meditation eller massage för att stödja hårväxten.

10 frågor besvarade om håravfall på grund av undernäring

Det finns fortfarande många vanliga frågor kring håravfall som beror på dålig kost. Här är svaren på 10 vanliga frågor:

1. Vilka näringsbrister orsakar oftast håravfall?

Järn- och zinkbrist är de vanligaste orsakerna till håravfall. Andra vanliga brister är brist på protein, D-vitamin, B12-vitamin och omega-3-fettsyror. Även flera mindre vitamin-/mineralbrister kan tillsammans påverka hårets hälsa.

2. Växer håret tillbaka efter att undernäring behandlats?

De flesta fall av håravfall vid näringsbrist är reversibla. Det tar dock tid för nytt hår att växa in och ersätta de hårstrån som tappas. Det kan dröja 3-6 månader innan du ser någon betydande återväxt. Hantera förväntningarna och ha tålamod.

3. Kan viktökning hjälpa till att återställa håret?

Om viktminskningen var snabb på grund av undernäring kan det definitivt hjälpa håret att växa tillbaka om man återgår till en hälsosam och stabil vikt. Se till att gå upp i vikt långsamt med hjälp av en balanserad näringsrik kost. Undvik jojo-bantning.

4. Fungerar kosttillskott för hårväxt?

Kosttillskott avsedda för hår ger de vitaminer, mineraler och näringsämnen som dina lockar behöver. Leta efter produkter med biotin, zink, folsyra, järn och D-vitamin om du har brist på dessa ämnen. De kan stödja hårets återväxt när de kombineras med en hälsosam kost.

5. Vilka livsmedel främjar hårväxt?

Lax, valnötter, bönor, ägg, spenat och frukter som avokado och apelsiner ger proteiner, omega-3, järn, zink och vitaminer för ett friskt hår. En balanserad kost med dessa livsmedel kan optimera hårväxten.

6. Kommer mitt hår att återfå normal tjocklek?

Vid tillfällig hårförtunning till följd av kortvarig undernäring kan håret återfå sin tidigare tjocklek när näringsämnena har fyllts på och ny tillväxt har skett. Vid långvarig näringsbrist kan återväxten vara mindre robust.

7. Hur lång tid tar det att fylla på med näringsämnen?

Det tar veckor till månader att återställa näringsnivåerna i kroppen med en hälsosam kost. Ta kosttillskott för att komma igång snabbare. Du måste också räkna med 3-6 månaders ny tillväxt för optimal hårtjocklek. Ha tålamod.

8. Finns det ett blodprov för näringsbrist vid håravfall?

Din läkare kan beställa laboratorietester för att kontrollera om vitamin-, mineral- och proteinbrister är kopplade till håravfall. Viktiga saker att testa är järn-, ferritin-, D-vitamin-, zink- och proteinnivåer. Detta hjälper till att skapa en målinriktad behandlingsplan.

9. Vilka sjukdomar orsakar undernäring och håravfall?

Malabsorptionssjukdomar som celiaki och Crohns sjukdom kan leda till bristsjukdomar. Autoimmuna sjukdomar, sköldkörtelrubbningar, ätstörningar, gastrointestinal kirurgi och även diabetes kan också indirekt orsaka undernäring och håravfall.

10. Kan näringsbrist orsaka permanent håravfall?

Om näringsbristen är allvarlig och långvarig kan den försämra hårsäckarna så mycket att det leder till permanenta skador och håravfall. Ju tidigare du behandlar det, desto bättre är chanserna för återhämtning. Snabbt ingripande är nyckeln.

En hälsosam kost och livsstil är nyckeln till att förebygga håravfall

Slutsatsen är att många fall av tunnare hår och håravfall kan spåras tillbaka till näringsbrister från undernäring. Även om det kan vara frestande att banta för att få snabba resultat, kan det leda till att ditt hår inte får de viktiga byggstenar det behöver.

Att få i sig tillräckligt med protein, vitaminer och mineraler genom en varierad och balanserad kost är avgörande för att hålla hårsäckarna glada och produktiva. Hantera stress, motionera regelbundet, håll dig hydrerad och undvik extrema näringsintag. Ditt hår kommer att tacka dig genom att förbli frodigt och starkt i många år framöver!

Sammanfattningsvis, viktiga punkter att komma ihåg:

 • Undernäring på grund av otillräckligt med protein, kalorier, vitaminer och mineraler är en vanlig reversibel orsak till håravfall.
 • Marasmus och kwashiorkor är allvarliga former av undernäring som är kopplade till håravfall. Brist på järn, zink, protein och vitaminer ligger vanligtvis bakom håravfall.
 • Att åtgärda näringsbrister kan återställa hårväxten på 3-6 månader. Ät en näringsrik kost och ta kosttillskott vid behov.
 • Gå upp i vikt långsamt om viktminskningen varit snabb. Behandla underliggande matsmältningsstörningar och minska stress för optimal hårväxt.
 • Håret kanske inte återfår sin tidigare tjocklek om undernäringen varit svår och långvarig. Sök vård så snart som möjligt.
 • Förhindra håravfall i framtiden genom en balanserad kost med rikligt med proteiner, vitaminer och mineraler. Håll dig borta från bantningskurer.

Kan undernäring orsaka håravfall?

Ja, undernäring kan leda till håravfall. När det finns en brist på viktiga näringsämnen i kroppen kan det påverka hårsäckarnas hälsa och leda till håravfall.

Är håravfall på grund av undernäring reversibelt?

I många fall är håravfall som orsakas av undernäring reversibelt. Genom att förse kroppen med rätt näring och åtgärda näringsbrister kan håravfall stoppas och håret återväxa.

Vilka näringsämnen är viktiga för att bibehålla ett friskt hår?

Flera näringsämnen spelar en roll för hårets hälsa, t.ex. vitamin C, vitamin E, zink och vitamin D. Dessa näringsämnen är viktiga för att bibehålla friska hårsäckar och främja hårtillväxt.

Vilka är symtomen på undernäring hos vuxna?

Symtomen på undernäring hos vuxna kan variera, men kan omfatta plötslig viktminskning, sprött hår, hårförtunning och håravfall samt allmän svaghet.

Kan undernäring också orsaka problem med hårbotten?

Ja, undernäring kan också påverka hälsan i hårbotten. Näringsbrist kan leda till torrhet, klåda och andra problem i hårbotten.

Kan kosttillskott bidra till att förbättra hårets hälsa?

Näringstillskott kan vara bra för att förbättra hårets hälsa, särskilt när det finns näringsbrister. Det är dock viktigt att rådgöra med hälso- och sjukvårdspersonal innan man börjar med kosttillskott.

Kan undernäring vara en orsak till misslyckad hårtransplantation?

Ja, undernäring kan potentiellt påverka resultatet av en hårtransplantation. Korrekt näring är avgörande för läkningsprocessen och tillväxten av transplanterade hårsäckar.

Finns det några specifika dieter som kan förhindra ytterligare håravfall?

Även om det inte finns några specifika dieter som kan garantera att ytterligare håravfall förhindras, kan en välbalanserad kost rik på viktiga näringsämnen stödja hårets hälsa och minimera risken för håravfall.

Kan undernäring leda till androgenetisk alopeci?

Enbart undernäring kanske inte direkt orsakar androgenetisk alopeci (även känt som skallighet), men det kan bidra till tunnhårighet och håravfall hos personer som redan är benägna att drabbas av detta tillstånd.

Vilken roll spelar mikronäringsämnen för hårets hälsa?

Mikronäringsämnen, som vitaminer och mineraler, spelar en avgörande roll för att bibehålla friska hårsäckar och främja hårväxt. Brist på mikronäringsämnen kan leda till hårproblem, inklusive håravfall.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare