Kan vitamin D3 öka hårtillväxten?

Published:

Håravfall är ett vanligt problem som drabbar både män och kvinnor. Även om genetiken spelar en stor roll finns det andra faktorer som kan orsaka överdriven håravfall och tunnare hår. Näringsbrist, stress, åldrande och hormonella obalanser kan alla bidra till håravfall.

Kan vitamin D3 öka hårtillväxten

Ett näringsämne som har kopplats till hårväxt är vitamin D. Vitamin D, även känt som "solskensvitaminet", produceras av kroppen när huden utsätts för solljus. Det kan också erhållas genom vissa livsmedel och kosttillskott.

D-vitamin är nödvändigt för många viktiga processer i kroppen. Förutom sin roll för benhälsan är D-vitamin viktigt för immunförsvaret, celltillväxten och regleringen av inflammationer. Det finns också ny forskning som visar att D-vitamin kan bidra till att stimulera hårsäckarna och främja tillväxten.

Så kan D3-vitamintillskott verkligen hjälpa mot håravfall? Låt oss ta en närmare titt på bevisen.

Vad orsakar håravfall?

Innan man undersöker om D-vitamin kan förbättra hårväxten är det bra att förstå vad som orsakar överdriven hårfällning och tunnare hårstrån i första hand.

Några av de vanligaste orsakerna till håravfall är

 • Genetik - Håravfall kan vara ärftligt. Både manligt och kvinnligt håravfall är genetiskt betingat.
 • Hormonella förändringar - fluktuationer i androgener och östrogen kan störa hårväxtcykeln och leda till håravfall. Klimakteriet, barnafödande och sköldkörtelrubbningar påverkar hormonnivåerna.
 • Näringsbrist -Brist på järn, zink, protein, D-vitamin och andra näringsämnen kan försämra hårets hälsa.
 • Läkemedel - Vissa läkemedel som används för att behandla cancer, artrit, depression och hjärtproblem kan orsaka håravfall som en biverkning.
 • Åldrande - När vi blir äldre krymper hårsäckarna och hårväxten blir långsammare.
 • Stress - Höga stressnivåer ökar kortisolhalten, vilket kan leda till att håret lossnar.
 • Skadad hårbotten - Hårbotteninfektioner, ringorm, lichen planus och andra hudåkommor kan inflammera hårsäckarna och leda till håravfall.
 • Hårstyling - strama frisyrer som drar i hårrötterna, hårda kemiska behandlingar och värmestyling kan skada hårsäckarna.
 • Autoimmun sjukdom - Tillstånd som alopecia areata kan orsaka överdriven hårfällning.

D-vitaminets betydelse

Nu när vi förstår vad som vanligtvis orsakar håravfall, var kommer då D-vitamin in i bilden? Här är vad forskningen säger om D-vitamin och hårväxt.

Vitamin D-receptorer i hårfolliklar

Flera studier har påvisat vitamin D-receptorer (VDR) i både de yttre och inre rothylsorna i hårsäckarna. Förekomsten av dessa receptorer tyder på att D-vitamin sannolikt spelar en roll i hårväxtcykeln.

I en studie som publicerades i Journal of Investigative Dermatology undersöktes uttrycket av VDR i mänskliga hårfollikelceller. Forskarna fann att VDR fanns i kritiska områden som hårbulben och den yttre rotskidan, som innehåller de stamceller som ansvarar för att producera nytt hår.

Resultaten tyder på att D-vitamin är involverat i hårfollikelns cykling och tillväxt. Brist på D-vitamin kan störa hårfollikelcellernas funktion.

D-vitamin reglerar hårcykeln

Exakt hur fungerar D-vitamin för att stimulera hårväxt? Forskningen pekar på några viktiga sätt:

 • Cellproliferation - D-vitaminhormonet kalcitriol stimulerar proliferation och differentiering av hårfollikelceller. Detta stimulerar den inaktiva fasen i hårcykeln.
 • Fördröjer den katagena fasen - D-vitamin bidrar till att fördröja den katagena fasen, då den aktiva tillväxten avstannar. Genom att förlänga anagen förlängs den aktiva tillväxtfasen så att håret kan växa längre.
 • Antiinflammatoriska effekter - Genom sin roll som immunmodulator kan D-vitamin bidra till att minska inflammation i hårbotten som kan hindra folliklarna.
 • Ökar insulinliknande tillväxtfaktor (IGF-1) - D-vitamin ökar IGF-1, som reglerar hårväxten.

Denna forskning ger ledtrådar till hur D-vitamin fungerar på cellnivå för att uppmuntra hårproduktion. Låt oss nu titta närmare på D-vitaminets effekter på håravfall.

Brist på D-vitamin kopplat till håravfall

Om D-vitamin är en integrerad del av follikelns cykling och tillväxt, skulle det vara logiskt att en brist kan störa denna process och leda till håravfall.

Studier har faktiskt visat att det finns ett samband mellan låga D-vitaminnivåer och alopeci (håravfall).

I en studie som publicerades i International Journal of Trichology undersöktes D-vitaminnivåerna i serum hos 75 patienter med alopecia areata jämfört med 75 friska kontrollpersoner. Alopecia-patienterna hade betydligt lägre D-vitaminnivåer än kontrollgruppen.

I en annan studie fann forskarna att av 928 kvinnor med håravfall hade 85% låga D-vitaminnivåer under 30 ng/ml. Flera andra studier har observerat ett samband mellan D-vitaminbrist och olika typer av alopeci.

Även om det behövs mer forskning tyder resultaten på att det finns ett samband mellan otillräckligt D-vitamin och hårfällning.

Oralt intaget vitamin D3 kopplat till hårväxt

Vi har gått igenom teorin bakom D-vitaminets effekter på hårsäcken och konstaterat att låga nivåer är förknippade med håravfall. Men hur är det med bevisen för att oralt intag av vitamin D3 faktiskt kan förbättra hårväxten?

Här är några av de studier som visar D-vitaminets förmåga att minska håravfall och öka hårets täthet:

 • I en klinisk studie gavs försökspersoner med håravfall antingen placebo eller ett tillskott av D-vitamin. Efter 6 månader hade D-vitamingruppen signifikant ökad hårdensitet och tjocklek.
 • I en fallstudie från 2019 fick en pojke med D-vitaminbrist och alopecia areata D-vitamintillskott. Efter 3 månader var hans serumnivåer normala och han upplevde en betydande håråterväxt.
 • En studie på postmenopausala kvinnor visade att försökspersoner som fick ett oralt D-vitamintillskott under 12 månader hade förbättrade resultat när det gällde håravfall jämfört med placebo.
 • Forskare gav D3-vitamintillskott till patienter med håravfall under 6 månader till 1 år. De rapporterade kliniskt signifikanta förbättringar av hårväxten och minskat håravfall.

Även om mer robusta kliniska prövningar är motiverade, visar den inledande forskningen att tillskott av D-vitamin är lovande för att förbättra hårväxten.

Rekommenderat intag av D-vitamin vid håravfall

Det är tydligt att D-vitamin spelar en viktig roll för hårsäckens cykling. Och forskning visar att låga nivåer är kopplade till överdriven håravfall, medan tillskott kan främja återväxt.

Detta leder till frågan - hur mycket D-vitamin bör man ta för att motverka håravfall? Låt oss undersöka de nuvarande rekommenderade intagen.

National Institutes of Health har fastställt det dagliga behovet av D-vitamin enligt följande:

 • 400-800 IE för åldrarna 1-70
 • 800-1000 IE för åldrar 71+

Många experter hävdar dock att dessa rekommenderade intag är för låga, särskilt när det gäller att behandla bristsjukdomar.

När D-vitamin används för att optimera hårväxt har de flesta studier använt doser på mellan 2000 och 5000 IE per dag. Detta högre tillskott har visat sig vara säkert och effektivt för att förbättra D-vitaminstatusen.

I en studie tog försökspersonerna t.ex. 3600 IE vitamin D3 dagligen i 6 månader. Detta bidrog till att öka D-vitaminnivåerna i blodet till det optimala intervallet 40-60 ng/ml och resulterade i en betydande hårväxt.

De flesta hudläkare och experter på håravfall rekommenderar 4000 - 5000 IE vitamin D3 per dag vid håravfall. Detta anses vara den ideala terapeutiska dosen. Det är bäst att ta det som ett oralt tillskott tillsammans med vitamin K för korrekt absorption.

Det är också klokt att först testa D-vitaminnivåerna för att bättre kunna bedöma dina individuella doseringsbehov. Sikta på blodnivåer mellan 40-60 ng/ml för optimal hårhälsa.

Kom naturligtvis ihåg att rådfråga din läkare innan du tar några kosttillskott, särskilt i höga doser.

Andra näringsämnen för hårväxt

D-vitaminbrist är vanligt, men håravfall beror sällan på obalans i ett enda näringsämne. Därför är det viktigt att se till att du får i dig rikliga mängder av alla de näringsämnen som är viktiga för hårets hälsa.

Här är några av de vitaminer, mineraler och föreningar som visat sig bidra till en sund hårväxt:

 • Protein - Tillräckligt med protein är viktigt för hårets hälsa. 0,7 till 1 gram per kilo kroppsvikt är målet.
 • Järn - Ferritinnivåer under 70-80 ng/ml kan leda till håravfall. Tillskott av järn eller intag av järnrika livsmedel kan vara nödvändigt.
 • Zink - Denna mineral är involverad i celldelning och proteinsyntes för hår. Ostron, nötter och rött kött är bra källor.
 • Biotin - Biotin är ett viktigt B-vitamin som skapar keratin som hårstrån är uppbyggda av.
 • Omega-3-fettsyror - Omega-3 hjälper till att reglera oljeproduktionen i hårbotten för att återfukta hårsäckarna. Fet fisk och valnötter innehåller omega-3.
 • Antioxidanter - skador orsakade av fria radikaler kan försämra hårväxten. Intag av antioxidanter som C-vitamin, E-vitamin och selen motverkar dessa effekter.

En näringsrik kost med alla viktiga vitaminer, mineraler, protein och hälsosamma fetter bidrar till att skapa optimala förutsättningar för hårväxt. Att använda kosttillskott för att korrigera brister ger ytterligare stöd.

D-vitamin och håravfall

Kan D-vitamin öka hårväxten? Den aktuella forskningen tyder på det:

 • D-vitaminreceptorer finns i de stamceller som ansvarar för att producera nytt hår. Detta tyder på att D-vitamin är aktivt involverat i hårsäckens cykling.
 • Studier visar att D-vitaminbrist är kopplat till alopeci och överdriven hårfällning.
 • Tillskott av D-vitamin kan bidra till att förlänga den aktiva tillväxtfasen (anagen) i hårsäckarna.
 • Kliniska prövningar visar att tillskott av D-vitamin kan öka hårets densitet, tjocklek och tillväxt - särskilt hos personer som lider av brist på vitaminet.
 • Det optimala intaget av D-vitamin vid håravfall är ca 4000-5000 IE per dag i kombination med andra näringsämnen som är bra för håret.

Mer forskning pågår, men D-vitamin verkar lovande som en effektiv behandling mot håravfall som orsakas av näringsbrist. Att säkerställa ett tillräckligt intag genom solexponering, livsmedelskällor och tillskott kan bidra till en sund hårförnyelse.

Som alltid bör du prata med din hudläkare eller läkare för att testa dig och bestämma den bästa dosen och det protokoll som är skräddarsytt för dina individuella behov. D-vitamin tillsammans med ett holistiskt synsätt ger hopp om att hålla dina lockar frodiga och fylliga.

Vanliga frågor om vitamin D3 och hårväxt

Vad gör D-vitamin för håret?

D-vitamin är involverat i regleringen av hårväxtcykeln. Det hjälper till att stimulera produktionen av nya hårsäckar och uppmuntrar tillväxt genom att förlänga den aktiva (anagena) fasen. D-vitaminreceptorer finns i hårsäckens stamceller som ansvarar för att generera nytt hår.

Hur verkar D-vitamin för att stimulera hårväxt?

D-vitamin verkar på cellulär nivå i hårsäckarna. Det främjar proliferation och differentiering av celler för att sporra håret in i tillväxtfasen. Det fördröjer också den katagena fasen där den aktiva tillväxten avstannar. D-vitamin ökar också insulinliknande tillväxtfaktor-1 (IGF-1), en viktig regulator för hårväxt.

Finns det ett samband mellan brist på D-vitamin och håravfall?

Ja, studier visar att D-vitaminbrist är förknippat med alopeci (håravfall). Personer med olika typer av alopeci tenderar att ha lägre D-vitaminnivåer. Allvarlig brist på D-vitamin kan störa hårväxtcykeln och orsaka överdriven håravfall.

Kan D3-vitamintillskott hjälpa till med hårväxten?

Forskning visar att tillskott av D-vitamin kan förbättra hårväxten, särskilt hos personer som har brist på vitaminet. Flera studier visade att intag av D-vitamin under 6 månader till 1 år ökade hårets densitet, tjocklek och återväxt jämfört med placebo. Det behövs dock fler storskaliga studier.

Hur mycket D-vitamin bör jag ta mot håravfall?

De flesta undersökningar som visar positiva effekter på hårväxt har använt D3-vitamindoser på mellan 2000-5000 IE per dag. Hudläkare rekommenderar ofta 4000-5000 IE för att vara mest effektiva. Det bästa är att göra ett test för att fastställa ditt individuella doseringsbehov. Blodnivåer mellan 40-60 ng/ml anses vara optimala.

När är den bästa tiden att ta D-vitamin för hårets hälsa?

D-vitamin absorberas bäst när det tas tillsammans med en måltid som innehåller hälsosamma fetter. Många experter rekommenderar att man tar det på morgonen i samband med frukost. För maximalt upptag, ta det tillsammans med vitamin K2.

Hur lång tid tar det att se resultat av D-vitamin för hårväxt?

Det kan ta 2-3 månader att konsekvent ta D-vitamintillskott för att se en märkbar förbättring av hårets tjocklek och minskad håravfall. Kontinuerlig användning under 6-12 månader ger i allmänhet de bästa resultaten. Se till att du tar det dagligen och att nivåerna testas på nytt efter 3 månader.

Vilka andra näringsämnen främjar hårväxt?

Även om D-vitamin är viktigt orsakas håravfall ofta av flera olika näringsbrister. Se till att du också får i dig tillräckligt med protein, järn, zink, biotin, omega-3-fettsyror, B-vitaminer, C-vitamin och antioxidanter. En näringsrik och balanserad kost bidrar till ett friskt hår.

Ska jag använda D3-vitaminschampo eller applicera det lokalt?

Det finns få bevis för att topikal applicering av D-vitamin förbättrar hårväxten. Att ta orala D3-vitamintillskott är det mest effektiva sättet att öka D-vitaminnivåerna och stimulera hårsäckarna. Användning av ett D3-schampo kan ge ytterligare fördelar för hårbotten.

Är D-vitamin effektivt mot alla typer av håravfall?

D-vitamintillskott verkar vara mest effektivt vid alopecia areata, skallighet hos kvinnor, telogen effluvium och läkemedelsorsakat håravfall. Det hjälper sannolikt inte vid hormonellt betingat manligt håravfall. Rådgör med din hudläkare om vilken typ av håravfall du har.

Finns det några biverkningar eller risker?

Vitamin D3 tolereras i allmänhet väl, även i högre doser. Om man tar för mycket kan det dock leda till hyperkalcemi. Håll dig till det rekommenderade dagliga intaget och kontrollera nivåerna. Rådgör med din läkare innan du börjar ta kosttillskott, särskilt om du har några underliggande hälsotillstånd.

Bör jag använda minoxidil eller finasterid tillsammans med D-vitamin?

Du kan få bättre resultat om du kombinerar oralt D-vitamin med lokalt applicerad minoxidil eller DHT-blockerare som finasterid, under medicinsk övervakning. Detta ger internt och externt stöd för en sund hårväxt. Rådgör alltid med din hudläkare.

Hur är det med hårtransplantationer? Hjälper D-vitamin?

Ja, D-vitamin kan stödja transplanterade hårtransplantat. Tillskott hjälper till att skapa optimala förhållanden i hårbotten för att stimulera tillväxten av de transplanterade folliklarna. Det kan förbättra transplantatets överlevnadsgrad. Transplantationer fungerar dock bäst när eventuella underliggande brister eller hälsoproblem åtgärdas.

Fungerar D-vitamin mot tunnhårighet eller bara mot kala fläckar?

D-vitamin kan hjälpa till vid allmän förtunning och volymförlust genom att stödja produktionen av tjockare och starkare hårstrån. Även om du inte har några definierade kala fläckar kan en förbättrad D-vitaminstatus minska utväxten och få håret att se fylligare ut.

Kan jag sluta ta vitamin D3 när mitt hår växer tillbaka?

Det rekommenderas generellt att fortsätta ta D-vitamin på lång sikt för att bibehålla resultaten. Håravfall kommer sannolikt att återkomma om du har en underliggande brist. Gör regelbundna nivåtester för att säkerställa att du håller dig inom det optimala intervallet 40-60 ng/ml för fortsatt hårhälsa.

Ger solexponering tillräckligt med D-vitamin för håret?

Måttlig, kortvarig exponering för solen kan bidra till att öka D-vitaminhalten. Många människor får dock fortfarande brist på D-vitamin. Orala tillskott ger en jämn tillförsel. Var försiktig så att du inte bränner dig. Solskydd är fortfarande mycket viktigt.

Kan D-vitamin få hårfästet eller tinningarna att växa ut igen?

Om tunnhårighet vid hårfästet eller tinningarna beror på D-vitaminbrist kan ett tillskott hjälpa håret att växa tillbaka i dessa områden. Tillbakadragande hårfäste och skallighet i tinningarna är dock ofta genetiskt betingat eller beror på manligt skallighetsmönster. D-vitamin kan inte motverka dessa typer av permanent håravfall.

Kan D-vitamin förhindra håravfall när vi blir äldre?

Tillräckligt med D-vitamin kan bidra till att bromsa åldersrelaterad håravfall. Men hårets hälsa försämras också på grund av hormonella förändringar, oxidativa skador och minskat blodflöde. Omfattande kost, skalpmassage, stresshantering och behandlingar ger bättre anti-aging-resultat.

Finns det någon som bör undvika D-vitamintillskott?

Rådgör med din läkare innan du tar tillskott om du har medicinska tillstånd som njur- eller hjärt-kärlsjukdom, tar digoxin eller andra mediciner, eller har hyperkalcemi. Ett mycket högt intag av D-vitamin kan vara osäkert för dessa grupper. Spädbarn och barn bör hålla sig till RDA.

Hjälper D-vitamin mot andra hårproblem som mjäll?

Mjäll orsakas av en jästliknande svamp som kallas malassezia. Medan D-vitamin främjar hårbottens allmänna hälsa, är svampdödande ingredienser som zinkpyrithion, selensulfid och ketokonazol mer effektiva mot mjäll. Kontakta alltid en hudläkare om du har envis mjäll.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare