Möjliga biverkningar av för mycket kollagen

Published:

Kollagentillskott har blivit allt populärare under de senaste åren, tack vare marknadsförda fördelar för hud, hår, naglar, leder och mer. Som ett strukturellt protein som finns i hela kroppen spelar kollagen en viktig roll för vår allmänna hälsa och vårt utseende. Men som med det mesta kan för mycket av det goda ha sina nackdelar.

Överkonsumtion av kollagen kan leda till milda biverkningar hos vissa personer. Att förstå de möjliga riskerna kan hjälpa till att vägleda säker och effektiv kollagentillskott.

Möjliga biverkningar av för mycket kollagen

Vad är kollagen?

Kollagen är det vanligaste proteinet i människokroppen och utgör 30% av det totala proteininnehållet. Det bildar ett strukturellt ramverk som stöder vävnader inklusive hud, ben, senor, ligament, blodkärl och organ.

Kollagenfibrer stärker huden och ger den dess smidiga, elastiska egenskaper. I ben och leder bidrar kollagenets gummiaktiga konsistens till att dämpa stötar och stödja flexibla rörelser. Kollagen spelar också en roll för att ersätta döda hudceller och läka sår.

Vår naturliga kollagenproduktion minskar när vi åldras. Förlusten av kollagen leder till vanliga yttre ålderstecken som fina linjer, slapp hud, sköra naglar, stela leder och svagare benstomme. Kollagentillskott syftar till att motverka denna nedgång genom att direkt tillföra kollagen som behövs i kroppen.

Fördelar med tillskott av kollagen

Kollagentillskott kan ge kliniskt bevisade fördelar när de tas regelbundet:

 • Förbättrar hudens fuktighet och elasticitet - Orala kollagenpeptider har visat sig öka hudens fuktighet och minska rynkor. Kollagenet stimulerar nyproduktionen i hudens dermala lager.
 • Lindrar ledbesvär - Flera studier visar att kollagen kan minska artrossmärta och stelhet i lederna. Det hjälper till att reparera och förstärka skadad ledvävnad.
 • Stärker sköra naglar - Aminosyrorna i kollagentillskott hjälper naglarna att växa sig starkare och förhindrar sprickor och flisor.
 • Minskar uppkomsten av celluliter - Kollagen kan förbättra hudens struktur så att celluliterna blir mindre synliga.
 • Främjar hjärthälsan - Viss forskning tyder på att dagligt intag av kollagen skyddar mot plackbildning i artärerna och förbättrar blodkärlens styrka och flexibilitet.
 • Hjälper till att bygga upp muskelmassan - Kollagen tillför essentiella aminosyror som behövs för att bygga upp och reparera musklerna efter träning. Det kan bidra till ökad muskelmassa och styrka.

Med tanke på kollagens roll i det övergripande strukturella stödet och integriteten, erbjuder det bevisade fördelar för skönhet, kondition, rörlighet och allmänt välbefinnande. När det ingår i en hälsosam livsstil kan kollagentillskott förbättra livskvaliteten i alla åldrar.

Möjliga biverkningar av för mycket kollagen

Medan kollagen erbjuder vetenskapligt stödda fördelar, kan för mycket av en bra sak leda till potentiella biverkningar. Här är några av de viktigaste sakerna att veta om överdrivet intag av kollagen:

1. Problem med matsmältningen

Om du tar mer än den rekommenderade dosen kollagenpeptider kan det irritera matsmältningskanalen hos vissa individer. Kollagentillskott framställs av animaliska biprodukter som fiskfjäll, fiskhudar och kycklingbrosk. Den höga proteindensiteten kan överväldiga matsmältningssystemet och resultera i:

Personer med känslig mage eller matsmältningsbesvär som IBS kan vara mer benägna att drabbas av dessa biverkningar. Att börja med små doser och övervaka kroppens reaktioner kan hjälpa till att mäta kollagentoleransen.

2. Risk för kontaminering

Kollagen som kommer från djurdelar riskerar att kontamineras från omgivningen där djuren föds upp. Marint kollagen från fisk kan innehålla kvicksilver, bly, arsenik eller andra tungmetaller som finns i vatten där fiskar simmar.

Bovint kollagen har en liten risk att överföra sjukdomar om det tas från länder med avslappnade regler för djurförsök. Kontaminanter koncentreras i de animaliska biprodukter som används för kollagenproduktion.

Att söka sig till välrenommerade tillverkare av kosttillskott som kontrollerar sina leverantörskedjor bidrar till att minimera denna risk. Men överdrivet intag av tvivelaktiga källor rekommenderas aldrig.

3. Risk för allergisk reaktion

Även om det är relativt sällsynt kan vissa individer uppleva allergiska reaktioner vid intag av kollagen. Detta kan återigen spåras tillbaka till dess animaliska ursprung. Personer med skaldjurs- eller äggallergi kan reagera på kollagen från hav eller fjäderfä.

Allergiska symtom kan vara nässelutslag, svullnad, tryck över bröstet, andningssvårigheter eller anafylaxi. Avbryt användningen om någon överkänslighet uppstår rekommenderas. Personer med kända allergier bör vara försiktiga när de börjar använda kollagen.

4. Ökat kaloriintag

Kollagentillskott innehåller en bra mängd kalorier per portion - i genomsnitt mellan 40-120 kalorier. Att konsumera kollagen i shakeform ökar särskilt kaloriförbrukningen.

Kollagenets proteininnehåll hjälper till att bygga muskler, men ett överdrivet intag kan hindra viktminskningsförsök. Att ta mer än den rekommenderade portionsstorleken ger extra, ofta onödiga, kalorier. Att spåra det totala kaloriintaget med en näringsapp hjälper dig att behålla kontrollen.

5. Potentiella läkemedelsinteraktioner

Det har inte gjorts tillräckligt med forskning om hur orala kollagentillskott kan interagera med vissa läkemedel. Kollagenpeptider beter sig dock sannolikt på samma sätt som kostproteiner.

Särskilt oroande är läkemedel som bryts ned av cytokrom P450 enzymvägen. Att konsumera för mycket protein från kollagen tillsammans med dessa läkemedel kan fördröja deras metabolism. Detta leder till högre nivåer av läkemedel i blodet än vad som är avsett.

Alla som använder långtidsläkemedel, särskilt för hjärtsjukdomar, cancer eller psykisk sjukdom, bör rådfråga sin läkare innan de tar kollagentillskott. Genom att göra detta kan man undvika potentiella komplikationer.

6. Maskering av allvarliga tillstånd

Denna biverkning gäller specifikt för ledkollagen. Medan kollagen har visat sig lindra ledvärk, kan överdriven användning maskera progressiva skador från artrit eller skada. Att äta flera piller dagligen för att orka med intensiva träningspass eller sportaktiviteter kan göra mer skada än nytta.

Kollagen bör komplettera vila, sjukgymnastik, medicinering eller kirurgi efter behov - inte ersätta korrekt behandling. Att hålla ut med ledvärk kan påskynda framtida försämring. Måttlighet hjälper till att hitta en optimal balans för ledvården.

Doseringsrekommendationer

Med alla kosttillskott undviker man potentiella risker för biverkningar genom att följa den säkra rekommenderade dosen som är lämplig för dina behov. Här är några allmänna riktlinjer för dosering av kollagen:

 • Lägstaeffektiva dos - 2,5-5 gram per dag
 • Högsta rekommenderade - 10 gram per dag
 • Terapeutisk dos för leder - 8-12 gram per dag

Den idealiska kollagendosen beror på individuella faktorer som kost, aktivitetsnivå, ålder och hälsotillstånd. Många experter föreslår att man börjar med 10-15 gram dagligen i 1-2 månader för att märka resultat och sedan minskar till 5-10 gram för underhåll.

Att inta upp till 20 gram extra protein från alla källor per dag verkar säkert för de flesta friska vuxna. Högre doser upp till 40 gram tolereras sannolikt fortfarande väl, men fördelarna avtar. Att hålla sig nära 10 gram säkerställer att kollagenintaget förblir effektivt utan överskott.

Att dela upp den dagliga kollagendosen i mindre portioner fördelade över hela dagen bidrar till att förbättra absorptionen och minimera matsmältningsproblem. Att ta kollagen 30-60 minuter före träning gör också aminosyrorna lättillgängliga för muskelåterhämtning.

Om du kombinerar kollagenpulver eller kollagenpiller med C-vitaminrika livsmedel eller drycker ökar kollagensyntesen för bättre resultat. C-vitamin spelar en nyckelroll i kollagenbildningen, så att kombinera det med tillskott ger fördelar.

Vem bör använda kollagen försiktigt eller undvika det?

Medan mindre biverkningar endast förekommer hos vissa användare, bör vissa populationer vara mer försiktiga med kollagen:

 • Personer med ägg- eller skaldjursallergi
 • Personer med diabetes eller problem med blodsockerregleringen
 • Personer som tar blodförtunnande medel eller cyklosporin.
 • Personer med kronisk njursjukdom eller som genomgår dialys
 • Barn eller tonåringar under 18 år
 • Gravida eller ammande kvinnor

Att rådfråga en läkare hjälper till att klargöra säkerhet och optimal dosering om kollagen intresserar dig men du har underliggande hälsotillstånd. Tumregeln är att börja lågt, gå långsamt och övervaka reaktioner.

Säkerheten kring kollagentillskott

Kollagen erbjuder väldokumenterade hälsofördelar som helt enkelt ökar med åldern i takt med att våra naturliga förråd minskar. Att konsumera den rekommenderade portionen ger de byggstenar som behövs för förbättrad hud, leder, ben, muskler och mer.

Var måttlig genom att följa doseringsanvisningarna och välj kosttillskott av hög kvalitet när du använder kollagen. Även om det är sällsynt, utgör överdrivet intag en låg risk för matsmältnings-, allergiska eller läkemedelsinteraktionsbiverkningar hos predisponerade individer. Att vara informerad gör det möjligt att njuta av kollagens förmåner på ett säkert sätt.

Sammanfattning

Här är några viktiga fakta att komma ihåg om möjliga biverkningar av för mycket extra kollagen:

 • Kollagen är ett viktigt strukturellt protein som utgör 30% av människokroppens proteininnehåll
 • Kollagenproduktionen minskar naturligt med åldern, vilket leder till yttre ålderstecken
 • Kollagentillskott ger bevisade fördelar för hudhälsa, ledvärk, muskeluppbyggnad och allmänt välbefinnande
 • Överdrivet intag av kollagen över rekommenderade doser kan potentiellt orsaka matsmältningsbesvär, allergiska reaktioner, läkemedelsinteraktioner, viktökning eller försämring av lederna
 • Den maximala säkra tillskottsdosen är cirka 10 gram kollagen per dag, men högre doser tolereras sannolikt fortfarande väl
 • Personer med allergier, som tar vissa mediciner, eller med diabetes, njurproblem eller blodpropp bör använda kollagen med försiktighet eller undvika det
 • Att följa doseringsanvisningar, välja kvalitetsprodukter och övervaka kroppens reaktioner hjälper till att förebygga negativa biverkningar

Möjliga biverkningar av för mycket kollagen. Slutsats

Kollagentillskott erbjuder ett sätt att öka det strukturella protein som vi förlorar naturligt när vi åldras. När kollagen tas enligt rekommendationerna från de flesta medicinska experter och produktmärkningar, ger kollagen skönhet, fitness och anti-aging fördelar med minimal risk.

Megadosering av kollagentillskott innebär dock potentiella milda biverkningar hos vissa användare. Överdrivet intag kan leda till matsmältningsbesvär, allergiska reaktioner, oavsiktliga extra kalorier och möjliga läkemedelsinteraktioner. De med vissa hälsotillstånd måste också vara försiktiga med kollagenanvändning.

Att vara en informerad konsument gör det möjligt att njuta av kollagens fördelar på ett säkert sätt. Följ doseringsriktlinjerna och börja med 10-15 gram dagligen, välj välrenommerade kosttillskottsmärken och cykla användningen om det behövs. Dela upp doserna över dagen och kombinera med C-vitamin för bästa resultat. Med lite försiktighet erbjuder kollagen enorma fördelar för att se och känna dig bäst i alla åldrar.

Resurser som använts för att skriva denna artikel

Borumand, M., & Sibilla, S. (2015). Daglig konsumtion av kollagentillskottet Pure Gold Collagen® minskar synliga ålderstecken. Clinical Interventions in Aging, 10, 1747-1758. https://doi. org/10.2147/CIA.S93939

Choi, S. Y., Ko, E. J., Lee, Y. H., Kim, B. G., Shin, H. J., Seo, D. B., & Jeon, Y. J. (2019). Effekter av kollagentripeptidtillskott på hudegenskaper: En prospektiv, randomiserad, kontrollerad studie. Journal of Cosmetic and Laser Therapy, 21(2), 132-136. https://doi.org/10.1080/14764172.2018.1469769

Clark, K. L., Sebastianelli, W., Flechsenhar, K. R., Aukermann, D. F., Meza, F., Millard, R. L., Deitch, J. R., Sherbondy, P. S., & Albert, A. (2008). 24-veckorsstudie om användning av kollagenhydrolysat som kosttillskott hos idrottare med aktivitetsrelaterad ledsmärta. Current Medical Research and Opinion, 24(5), 1485-1496. https://doi.org/10.1185/030079908X291967

Daneault, A., Prawitt, J., Fabien Soulé, V., Coxam, V., & Wittrant, Y. (2017). Biologisk effekt av hydrolyserat kollagen på benmetabolism. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 57(9), 1922-1937. https://doi. org/10.1080/10408398.2015.1038377

Hill, A. M., Buckley, J. D., Murphy, K. J., & Howe, P. R. (2007). Att kombinera fiskoljetillskott med regelbunden aerob träning förbättrar kroppssammansättningen och riskfaktorerna för hjärt-kärlsjukdomar. The American Journal of Clinical Nutrition, 85(5), 1267-1274. https://doi.org/10.1093/ajcn/85.5.1267

Inoue, N., Sugihara, F., Wang, X. (2016). Intag av bioaktiva kollagenhydrolysat förbättrar ansiktshudens fukt och elasticitet och minskar ålderstecken i ansiktet i en randomiserad dubbelblind placebokontrollerad klinisk studie. Journal of the Science of Food and Agriculture, 96(12), 4077-4081. https://doi.org/10.1002/jsfa.7606

Shamsi, M., Liu, L., Zhao, J., Alberts, N., & Li, X. (2019). En dubbelblind randomiserad kontrollerad klinisk prövning av effekten av kollagenpeptid på artros. Journal of the Science of Food and Agriculture, 99(4), 1783-1788. https://doi.org/10.1002/jsfa.9388

Zdzieblik, D., Oesser, S., Baumstark, M. W., Gollhofer, A., & König, D. (2015). Kollagenpeptidtillskott i kombination med motståndsträning förbättrar kroppssammansättningen och ökar muskelstyrkan hos äldre sarkopeniska män: en randomiserad kontrollerad studie. The British Journal of Nutrition, 114(8), 1237-1245. https://doi.org/10.1017/S0007114515002810

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Post related products

Produktsökare