Ska du ta kollagen på morgonen eller kvällen?

Published:

Categories: Kollagen

Kollagentillskott har blivit alltmer populära under de senaste åren, och många tar dem i hopp om att förbättra hud, hår, naglar, leder och mycket mer. Men när är den bästa tiden att ta kollagen - morgon eller kväll? Här är en detaljerad titt på de potentiella fördelarna och nackdelarna med att ta kollagen vid olika tidpunkter på dagen.

Ska du ta kollagen på morgonen eller kvällen?

Vad är kollagen och varför tar människor det?

Kollagen är det vanligaste proteinet i människokroppen och utgör ca 30% av det totala proteininnehållet. Det är huvudbeståndsdelen i bindväv som hud, senor, ligament, ben och blodkärl. Kollagen ger huden dess struktur och styrka.

När vi åldras börjar kollagenproduktionen minska, vilket leder till vanliga ålderstecken som rynkor, slapp hud, stela leder och sköra naglar. Att ta ett kollagentillskott kan potentiellt hjälpa till att motverka dessa effekter genom att förse kroppen med extra kollagen.

Några av de påstådda fördelarna med kollagentillskott inkluderar:

 • Minskar rynkor och torrhet, förbättrar hudens elasticitet och fukt
 • Stödjer tillväxt och styrka hos hår och naglar
 • Lindrar ledsmärta och inflammation
 • Förbättra muskelmassan och förhindra benförlust
 • Hjälper skador att läka snabbare
 • Förbättrad tarmhälsa och matsmältning

Så sammanfattningsvis är kollagen ett viktigt strukturellt protein som minskar med åldern. Kollagentillskott syftar till att kompensera för denna minskning och främja ungdomlighet. Men när ska du ta dem för att få ut maximalt av dem?

Fördelar med att ta kollagen på morgonen

Det finns flera fördelar med att ta kollagen på morgonen:

1. Kan förbättra huden under dagen

Viss forskning tyder på att vår kollagenproduktion naturligt ökar under natten när vi sover. Att ta kollagen på morgonen hjälper till att upprätthålla tillräckliga kollagennivåer under dagtid när människor är mer benägna att utsättas för kollagennedbrytande blått ljus, UV-strålar och föroreningar.

Kollagentillskott på morgonen kan märkbart förbättra hudens återfuktning, jämnhet och elasticitet under dagen. Kollagenet kan hjälpa till att motverka skadliga effekter från morgonens hudvårdsrutiner, solexponering, makeupapplicering och miljöföroreningar.

2. Kan bidra till ökad energi och träningsprestanda

Kollagenpeptider är lättsmälta och lättabsorberade aminosyror som kan ge en energiboost när de intas på morgonen. Att konsumera kollagen tillsammans med frukost hjälper till att tillföra aminosyror för muskelproteinsyntes efter fasta över natten. Detta kan förbättra återhämtningen och prestandan under träningspasset.

Vissa studier tyder på att intag av kollagenprotein på morgonen leder till ökad mättnadskänsla efter frukost och mer stabila energinivåer. Detta gör det till ett smart tillskott till morgonens smoothie, kaffe eller frukostskål.

3. Gör dig redo för dagslångt stöd för leder och ben

Morgonen är den tid då många människor upplever mest värk och stelhet i leder, senor, ligament och ben efter att ha legat stilla under natten. Att ta kollagen direkt på morgonen kan hjälpa till att lindra obehag i lederna och säkerställa att kollagenet cirkulerar när du behöver det som mest.

För idrottare och aktiva personer kan intag av kollagen på morgonen också bidra till att förebygga muskelskador och framtida skaderisker under dagen. Kollagenet kan stärka bindväven före aktiviteten.

4. Bekvämare och mer konsekventa tidpunkter

Att ta tillskott på morgonen skapar en vana att ta kollagentillskott dagligen. Det är lättare att komma ihåg det första man gör på morgonen jämfört med senare på dagen.

Morgonen tenderar också att vara den tid då människor har mer regelbundna rutiner. Kollagen kan därför enkelt införlivas i morgonvanor som att äta frukost, dricka kaffe eller ta andra kosttillskott.

Fördelar med att ta kollagen på natten

Å andra sidan finns det också vissa fördelar med att ta kollagen på natten:

1. Maj Stöd Skönhet Vila

Våra kroppar reparerar och föryngrar naturligt hud och leder medan vi sover. Att tillföra kroppen extra kollagen precis innan läggdags kan ge de råvaror den behöver för att fullt ut stödja denna regenereringsprocess över natten.

Viss forskning tyder på att intag av kollagen före sänggåendet leder till förbättringar av hudens fuktighet, elasticitet och minskning av rynkor efter flera veckor. Därför kan natten vara den optimala tiden att ta kollagen om ditt huvudmål är anti-aging hudfördelar.

2. Kan förbättra sömnkvaliteten

Kollagen innehåller aminosyran glycin, som i vissa studier har visat sig förbättra sömnkvaliteten, varaktigheten och effektiviteten när det tas före sänggåendet. För personer med sömnproblem kan kollagen därför bidra till en mer vilsam och oavbruten sömn.

3. Stödjer lindring av ledbesvär på natten

Många människor upplever den mest intensiva led- och muskelsmärtan på natten eller när de vaknar. Att ta kollagen på kvällen kan ge omedelbar lindring genom att dämpa lederna och minska obehaget när du behöver det som mest. Det kan hjälpa dig att somna mer bekvämt.

4. Kan hjälpa muskeltillväxt över natten

Humant tillväxthormon (HGH) utsöndras i pulser under djupsömn, särskilt under de tidiga natttimmarna. HGH stimulerar muskeltillväxt och kollagensyntes. Att inta kollagen före sänggåendet kan ge aminosyror som stödjer muskelreparation och muskeltillväxt medan du sover.

5. Lätt att komma ihåg före sänggåendet

Att göra kollagen till en del av din nattrutin genom att ta det tillsammans med saker som att borsta tänderna säkerställer att du kommer ihåg att ta det konsekvent. Enkelheten att införliva det i din ritual före sängen gör kollagentillskott nattetid tilltalande för många människor.

Optimal tidpunkt kan bero på dina mål

Forskningen om huruvida kollagen absorberas bättre på morgonen eller kvällen är begränsad. Men baserat på de potentiella fördelar som beskrivs ovan beror den optimala tiden att ta ditt kollagentillskott sannolikt på dina huvudsakliga mål:

 • Om ditt fokus är att minska synliga ålderstecken som rynkor och torrhet, är det mest meningsfullt att ta kollagen på natten. Det är på natten som kroppen reparerar huden som mest, så om du tillför kollagen precis före sänggåendet maximeras dess användning.
 • Om du vill förbättra energi, träningsprestanda och återhämtning, konsumera kollagen på morgonen. Detta säkerställer att din kropp har tillräckligt med kollagen för att stärka muskler och leder när du behöver dem som mest.
 • Ta kollagen morgon och kväll för att lindra ledbesvär och förebygga skador hela dagen. På så sätt får bindväven kontinuerligt stöd av kollagen.
 • Om det är viktigast att förenkla din rutin ska du ta kollagenet när det är lättast att komma ihåg - antingen morgon eller kväll. Så länge du tar det konsekvent bör fördelarna fortfarande vara robusta.

Oavsett när du tar det, var noga med att ta ditt kollagentillskott konsekvent i minst 4-12 veckor för att märka resultat. Vi rekommenderar att du tar 2,5-10 gram per dag i en dos, men följ doseringsanvisningarna från ditt valda tillskottsmärke.

Tips för att ta kollagen på morgonen

Om du väljer att ta kollagen på morgonen för att dra nytta av fördelar som ökad energi, hudskydd och ledavlastning under dagen, kommer här några tips:

 • Tillsätt kollagenpulver eller kollagenkapslar i frukostmat som havregryn, yoghurt, smoothies eller kaffe
 • Ställ in ett dagligt telefonlarm för att ta kollagen direkt efter uppvaknandet
 • Förvara kollagenförpackningar eller en behållare på köksbänken för att påminna dig
 • Kombinera kollagen med andra morgontillskott som vitaminer eller omega-3
 • Använd ett smaksatt eller lättlösligt kollagenpulver
 • Blanda kollagenpulver till en "proteinshot" med fruktjuice eller mjölk
 • Drick kollagenpeptider inom 30 minuter efter uppvaknandet för optimalt upptag
 • Ta på fastande mage eller minst 30 minuter före måltid för bästa resultat

Tips för att ta kvällskollagen

Om ditt fokus ligger på hudreparation över natten, förbättrad sömnkvalitet och muskeltillväxt, här är några tips för att ta kollagen på kvällen:

 • Konsumera kollagen i samband med middagen eller strax före sänggåendet
 • Tillsätt kollagenpulver i en kopp örtte för att främja avslappning
 • Förvara kollagen vid handfatet så att du kan ta det när du borstar tänderna
 • Ställ in en daglig telefonvarning om att ta kollagen före sänggåendet
 • Ta kollagen omedelbart före applicering av nattkrämer för förstärkta effekter
 • Välj kollagenprodukter utan smak eller neutrala kollagenprodukter för att undvika sömnstörningar
 • Blanda i varm mandelmjölk eller mejerimjölk och drick före sänggåendet
 • Ta kollagenkapslar med en liten sked mandelsmör eller yoghurt
 • Använd en högre kollagendos före sänggåendet jämfört med på morgonen
 • Undvik att ta kollagen för sent - avsluta 1-2 timmar före sänggåendet för bästa absorption

Kollagen har fördelar när du än tar det

Medan den perfekta tidpunkten för kollagen beror på dina wellnessmål, kom ihåg att kollagen bör ge fördelar oavsett när du tar det. Att ta det konsekvent är viktigare än tidpunkten.

Kollagenpeptider har en hög biotillgänglighet och absorptionshastighet, vilket innebär att din kropp kan utnyttja aminosyrorna effektivt. Kollagenpeptiderna inkorporeras direkt i dina egna kollagenstrukturer.

Så stressa inte för mycket för att tajma kollagen perfekt. Fokusera bara på att välja en lämplig tidpunkt som passar din rutin, och håll fast vid att ta det dagligen. Med tiden bör du märka förbättringar i hud, hår, naglar, leder eller andra områden du riktar in dig på.

Sammanfattning

För att sammanfatta de viktigaste punkterna i denna artikel:

 • Kollagen är ett rikligt strukturellt protein som minskar med åldern, vilket leder till ålderstecken
 • Kollagentillskott kan motverka dessa effekter genom att tillföra kroppen extra kollagen
 • Att ta kollagen på morgonen ger fördelar som energi, träningsstöd och skydd för leder och hud hela dagen
 • Att ta kollagen på natten ger fördelar som förbättrad hudreparation över natten, bättre sömn och muskeltillväxt
 • Den idealiska tidpunkten för kollagen beror på dina huvudsakliga mål för välbefinnande
 • Oavsett när du tar det, var konsekvent och ta kollagen dagligen i minst 4-12 veckor för att märka resultat
 • Ta 2,5-10 gram per dag i en dos, enligt anvisningarna på etiketten för kosttillskott
 • Gör det enkelt för dig själv genom att lägga till kollagen i dina befintliga morgon- eller kvällsrutiner

Så ska du ta kollagen på morgonen eller på kvällen? Det finns goda argument för båda. Ta kollagen när det bäst stöder din livsstil, dina hälsomål och dina dagliga vanor. Fortsätt med din kur i några månader för att få glödande hud, starka leder och naglar och andra fördelar.

Fakta

Här är några mer detaljerade fakta och statistik om kollagentillskott och timing:

 • Kollagen utgör 30% av det totala proteininnehållet i människokroppen och 70-80% av hudens struktur.
 • Minst 16 olika typer av kollagen har identifierats, men över 90% av kollagenet i kroppen är typ I, II eller III kollagen.
 • Efter 25 års ålder minskar kollagenproduktionen med 1-2% per år. Vid 60 års ålder har kollagennivåerna sjunkit med ca 30%.
 • Hos kvinnor minskar kollagenet snabbare, vanligtvis med början i 30-årsåldern, vilket korrelerar med uppkomsten av vanliga ålderstecken som fina linjer och rynkor.
 • Kollagenpeptider har en unik aminosyraprofil och innehåller rikligt med glycin, prolin och hydroxyprolin.
 • Populära källor för kompletterande kollagen är bovint, marint, äggskalsmembran, kyckling- och svin-kollagen.
 • Hydrolyserade kollagenpeptider har kedjor med låg molekylvikt som är mycket biotillgängliga i kroppen jämfört med odenaturerat kollagen.
 • Flera kliniska studier visar att kollagenpeptider som kan intas via munnen kan öka hudens fuktighet, kollagentäthet, elasticitet och minska rynkor.
 • Det finns allt fler bevis för att kollagentillskott främjar hälsan i leder, ben, muskler, hår, naglar och tarmar.
 • Typiska kliniska studier pågår i 4-12 veckor för att visa mätbara kollagenfördelar.
 • Forskning visar att glycin, som utgör ca 35 % av kollagenpeptiderna, kan förbättra prestationsförmågan dagtid, sömnkvaliteten och återhämtningen när det tas som tillskott.
 • Idrottare som intog endast 15 gram kollagen dagligen under 8 veckor uppvisade ökad muskelmassa och förbättrade idrottsprestationer jämfört med placebogrupper.
 • Den rekommenderade dagliga kollagendosen varierar mellan 2,5-15 gram. De flesta kosttillskott ger 10-20 gram per portion.
 • Kollagenpulver kan enkelt blandas i smoothies, kaffedrycker, havregrynsskålar, yoghurt, bakverk, soppor och mycket mer.
 • Kollagenupptaget kan vara något bättre när det intas på morgonen på fastande mage eller före sänggåendet jämfört med när det intas tillsammans med mat. Men om det tas konsekvent bör det ge fördelar oavsett när du tar det.

Ska du ta kollagen på morgonen eller natten? Slutsats

Sammanfattningsvis är kollagen ett viktigt protein som håller vår hud ungdomlig, lederna stötdämpande och skelettet starkt. Kollagenproduktionen minskar naturligt med åldern, vilket leder till slapp hud, värkande leder och andra ålderstecken. Ett kollagentillskott kan motverka denna nedgång genom att tillföra kroppen extra kollagen som den kan använda för att bibehålla ungdom, skönhet och fysisk funktion.

Kliniska studier visar att dagligt intag av kollagen under minst 4-12 veckor kan leda till mätbara förbättringar av rynkor och torrhet i huden, nageltillväxt, sprött hår, ledbesvär, benmineraldensitet, muskeluppbyggnad med mera. Hydrolyserade kollagenpeptider i kosttillskott har utmärkt biotillgänglighet.

Även om den idealiska tidpunkten är oklar, verkar det vara viktigare att ta en portion på 2,5-10 gram per dag konsekvent än tidpunkten. Kollagen ger skönhetsfördelar över natten när du sover, och prestationsfördelar under dagen. Så välj morgon eller kväll baserat på din livsstil och dina mål. Lägg till kollagenpulver eller kapslar i dina befintliga rutiner för enkel daglig användning.

Inom några veckor eller månader med dagliga kollagentillskott i kombination med en hälsosam livsstil bör du märka fördelar som fastare hud, glansigare hår, starkare naglar, lindrade ledbesvär, förbättrad sömn och förbättrad idrottsprestanda. Gör kollagen till en del av din långsiktiga regim för att stödja hela kroppens hälsa, skönhet och anti-aging.

Resurser som använts för att skriva denna artikel

Asserin, J., Lati, E., Shioya, T., & Prawitt, J. (2015). Effekten av oralt kollagenpeptidtillskott på hudens fuktighet och det dermala kollagennätverket: bevis från en ex vivo-modell och randomiserade, placebokontrollerade kliniska prövningar. Journal of Cosmetic Dermatology, 14(4), 291-301. https://doi.org/10.1111/jocd.12174

Clark, K. L., Sebastianelli, W., Flechsenhar, K. R., Aukermann, D. F., Meza, F., Millard, R. L., Deitch, J. R., Sherbondy, P. S., & Albert, A. (2008). 24-veckorsstudie om användning av kollagenhydrolysat som kosttillskott hos idrottare med aktivitetsrelaterad ledsmärta. Current Medical Research and Opinion, 24(5), 1485-1496. https://doi.org/10.1185/030079908x291967

Elam, M. L., Johnson, S. A., Hooshmand, S., Feresin, R. G., Payton, M. E., Gu, J., Arjmandi, B. H. (2018). Ett kollagentillskott förbättrar hudens hydrering, elasticitet, grovhet och densitet: Resultat av en randomiserad, placebokontrollerad, blind studie. Journal of Cosmetic Dermatology, 17(2), 261-268. https://doi. org/10.1111/jocd.12386

Inoue, N., Sugihara, F., Wang, X. (2016). Intag av bioaktiva kollagenhydrolysat förbättrar ansiktshudens fukt och elasticitet och minskar ålderstecken i ansiktet i en randomiserad dubbelblind placebokontrollerad klinisk studie. Journal of the Science of Food and Agriculture, 96(12), 4077-4081. https://doi.org/10.1002/jsfa.7606

Kawaguchi T, Nanbu PN, Kurokawa M. (2012). Distribution av prolylhydroxyprolin och dess metaboliter efter oral administrering till råttor. Biological and Pharmaceutical Bulletin, 35(3), 422-427. https://doi. org/10.1248/bpb.35.422

Moskowitz R. W. (2000). Kollagenhydrolysatets roll i ben- och ledsjukdomar. Seminars in arthritis and rheumatism, 30(2), 87-99. https://doi. org/10.1053/sarh.2000.9622

Proksch, E., Segger, D., Degwert, J., Schunck, M., Zague, V., & Oesser, S. (2014). Oralt tillskott av specifika kollagenpeptider har positiva effekter på människans hudfysiologi: en dubbelblind, placebokontrollerad studie. Skin pharmacology and physiology, 27(1), 47-55. https://doi. org/10.1159/000351376

Shigemura, Y., Akaba, S., Kawashima, E., Park, E. Y., Nakamura, Y., Kondou, K., & Sato, K. (2017). Identifiering av en ny livsmedelsderiverad kollagenpeptid, hydroxiprolyl-glycin, i humant perifert blod genom förkolonnderivatisering med fenylisotiocyanat. Food chemistry, 219, 15-20. https://doi. org/10.1016/j.foodchem.2016.09.123

Tanaka, M., Koyama, Y.I., Nomura, Y. (2009). Effekter av kollagenpeptidintag på UV-B-inducerad hudskada. Biovetenskap, bioteknik och biokemi, 73(4), 930-932. https://doi. org/10.1271/bbb.80649

Zague, V. (2008). En ny syn på effekterna av intag av kollagenhydrolysat på hudens egenskaper. Archivos Latinoamericanos de Nutricion, 58(2), 195-206. https://www. alanrevista.org/ediciones/2008/2/art-8/

Zdzieblik, D., Oesser, S., Baumstark, M. W., Gollhofer, A., & König, D. (2015). Kollagenpeptidtillskott i kombination med motståndsträning förbättrar kroppssammansättningen och ökar muskelstyrkan hos äldre sarkopeniska män: en randomiserad kontrollerad studie. The British journal of nutrition, 114(8), 1237-1245. https://doi.org/10.1017/S0007114515002810

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Post related products

Produktsökare