Kollagen för viktminskning

Published:

Categories: Kollagen

Kollagentillskott har blivit allt populärare under de senaste åren på grund av deras många omtalade hälso- och skönhetsfördelar. En av de påstådda fördelarna med kollagen är dess förmåga att främja viktminskning. Men kan kollagen verkligen hjälpa dig att gå ner i vikt? Fortsätt läsa för att lära dig fakta om kollagen och viktminskning.

Kollagen för viktminskning

Vad är kollagen?

Kollagen är det vanligaste proteinet i människokroppen och utgör cirka 30% av det totala proteininnehållet. Det är det huvudsakliga strukturproteinet som bildar bindväv i hela kroppen, inklusive senor, ligament, hud, ben, tänder, brosk, blodkärl och muskler.

Det finns minst 16 olika typer av kollagen i kroppen, men cirka 90% består av typ I, II och III. Kollagen ger vävnaderna struktur och flexibilitet och fungerar som det "lim" som håller ihop kroppen. Det spelar också en viktig roll vid vävnadsreparation och sårläkning.

När vi åldras börjar kollagenproduktionen minska, vilket leder till vanliga ålderstecken som rynkor, slapp hud, sköra ben och leder samt försvagade muskler. Denna åldersrelaterade nedgång i kollagen har lett till populariteten hos kollagentillskott som är utformade för att motverka dessa effekter.

Hur kollagen hjälper till med viktminskning

Forskningen om den direkta kopplingen mellan kollagen och viktminskning är begränsad. Det finns dock några potentiella mekanismer genom vilka kollagen kan främja viktminskning:

1. Öka mättnadskänslan och minska aptiten

Kollagen är mycket mättande, vilket innebär att det hjälper dig att känna dig mätt längre efter att du har ätit. Detta beror sannolikt på kollagens förmåga att gelera och förtjocka vätskor i magen, vilket saktar ner matsmältningen och förlänger mättnadskänslan.

Genom att minska aptiten och hungerkänslorna kan kollagen främja viktminskning genom att hjälpa dig att äta mindre utan att känna dig utsvulten. Flera studier visar att kollagenpeptider ökar mättnadskänslan och minskar matintaget jämfört med placebo.

2. Stöd till ämnesomsättningen genom muskelmassa

Kollagen hjälper till att minska åldersrelaterad förlust av muskelmassa, vilket normalt leder till en långsammare ämnesomsättning. Genom att stödja ämnesomsättningen och bibehållandet av muskelmassa, särskilt under perioder av viktminskning, kan kollagen hjälpa kroppen att förbränna fler kalorier under hela dagen.

3. Minska andelen fettvävnad och kroppsfett

Viss forskning tyder på att kollagentillskott kan förändra fettinlagringen och energiförbrukningen i kroppen, vilket kan leda till minskad fettvävnad och kroppsfettprocent hos överviktiga personer. Mekanismen bakom denna effekt behöver mer forskning.

4. Stödja prestation och återhämtning under träning

Kollagen kan förbättra led-, ben- och muskelhälsan, vilket ger bättre träningsprestanda och återhämtning från skador. Detta gör att du kan träna mer konsekvent för att maximera kalori- och fettförbränningen. Kollagen kan också minska träningsinducerad ledvärk.

5. Förbättrad tarmhälsa

Kollagen bidrar till att stärka matsmältningskanalens skyddande slemhinna. En frisk tarm optimerar näringsupptaget och minskar inflammation, vilket båda underlättar viktminskning. Kollagen främjar också tillväxten av nyttiga probiotika.

6. Reglering av lipid- och glukosmetabolism

Viss forskning tyder på att kollagentillskott kan hjälpa till att reglera fett- och glukosmetabolismen. Bättre blodsockerkontroll och minskad lipidabsorption från måltider kan främja fettförbränning. Men det behövs fler studier på detta område.

Senaste 2023 kollagenforskning relaterad till viktminskning

År 2023 har ett fåtal studier undersökt det potentiella sambandet mellan kollagen och viktminskning:

 • En djurstudie från 2023 fann inget direkt samband mellan kollagentillskott och viktminskning, vilket visar att detta forskningsområde fortfarande är under utveckling 1.
 • En studie från 2023 visade att kollagenpeptid som intogs tillsammans med en fettrik kost påverkade förhållandet mellan tarmmikrobiom på ett sätt som motverkade fetma 3.
 • En översikt från 2023 visade att hydrolyserat kollagen främjade hudens återfuktning och minskade rynkor men inte direkt påverkade viktminskningen 4.

Det behövs fler kliniska prövningar på människor för att fastställa definitiva samband mellan kollagen och viktminskning. Men tidig forskning visar på lovande områden att utforska vidare.

Bästa typerna av kollagen för viktminskning

Inte alla kollagentillskott skapas lika när det gäller viktminskning. De två bästa typerna är:

Peptider från hydrolyserat kollagen

Kollagenpeptider framställs genom hydrolys av kollagen från animaliska vävnader som benbuljong eller hudar. Denna process bryter ner de långa kollagenproteinkedjorna till kortare peptidfragment som är lätta att absorbera.

Leta efter en källa till kollagenpeptider som är gräsbetad eller uppfödd på betesmark för att säkerställa renheten. Kollagenpeptider blandas enkelt i varma eller kalla vätskor.

Kollagen från benbuljong

När du dricker hemlagad eller färdiggjord benbuljong av hög kvalitet får du i dig kollagen från naturligt gelatin som bildas när benen sjuder långsamt. Kollagenet i benbuljong innehåller också nyttiga aminosyror som glycin och glutamin.

Benbuljong ger en perfekt elektrolytbalans och innehåller gelatin som främjar mättnadskänslan. Leta efter benbuljong gjord på ekologiska, gräsbetade ben.

Rätt kollagendosering för viktminskning

Den mest undersökta dagliga dosen av kompletterande kollagen för viktminskning verkar vara cirka 10-15 gram per dag. Detta motsvarar cirka 1-2 skopor kollagenpeptider.

När du konsumerar kollagen via benbuljong, sträva efter cirka 100-200 ml benbuljong per dag för att få ett motsvarande kollageninnehåll. Var noga med att följa doseringsanvisningarna på alla kollagentillskottsprodukter.

Hur man använder kollagen för maximal viktminskning

För att se optimala resultat på din viktminskning bör du vara strategisk med hur du införlivar kollagen:

 • Konsumera kollagen konsekvent - Ta kollagen varje dag istället för sporadiskt för att se en konsekvent inverkan på aptit och kroppssammansättning över tid.
 • Ät kollagenpå morg onen - Att äta kollagenprotein på morgonen hjälper till att dämpa aptiten och suget under hela dagen.
 • Kombinera med motion - Ägna dig åt regelbunden motion och aktivitet för att maximera fettförbränningen. Kollagen hjälper till att göra träningen mer möjlig och effektiv.
 • Ät en proteinrik kost - sträva efter enproteinrik kost för att stödja muskelretention och ämnesomsättning. Låt kollagen komplettera dina andra proteinkällor.
 • Undvik sockerhaltiga och feta livsmedel - Minska tomma källor till kalorier för att förstärka kollagenets mättande effekter och underlätta kaloriunderskottet.
 • Ha tålamod - Det krävs konsekvent kollagenanvändning under veckor eller månader för att se gradvisa men varaktiga förändringar i kroppssammansättningen, snarare än snabba lösningar.

Ytterligare livsstilsvanor som maximerar kollagenets fördelar

För att öka kollagenabsorptionen och effekten vid viktminskning bör du även fokusera på:

 • Kollagenförstärkande livsmedel - Ät sulforafan som broccoli, C-vitamin som citrusfrukter och gröna grönsaker samt zink som fisk och skaldjur.
 • Håll dig hydrerad - Att få i sig tillräckligt med vatten förbättrar kollagenproduktionen och gör att kosttillskott fungerar bättre.
 • Begränsa alkoholintaget - alkohol kan hämma kollagenproduktionen så begränsa intaget för att stödja kollagensyntesen.
 • Sluta röka - rökning skadar det befintliga kollagenet så att sluta röka främjar kollagenets funktion.
 • Stresshantering - Höga kortisolnivåer till följd av stress försämrar kollagenet. Utöva avslappnande aktiviteter för att minska stressen.
 • 7-9 timmars sömn - Kvalitetssömn gör att kollagenproduktionen kan blomstra och hjälper till att upprätthålla ämnesomsättningen.

Slutresultatet: Kollagen och viktminskning

Kollagen är visserligen ingen mirakelkur för viktminskning, men aktuell forskning visar att det kan bidra till viktkontroll genom flera mekanismer:

 • Ökar mättnadskänslan och minskar hungerhormoner
 • Stödjer ämnesomsättningen genom muskelretention
 • Potentiell förändring av fettinlagring och fettvävnad
 • Möjliggör bättre träningsprestationer och återhämtning
 • Förbättrad tarmhälsa för bättre näringsupptag
 • Reglering av lipid- och glukosmetabolism

För att se dessa fördelar ska du välja ett hydrolyserat kollagenpeptidpulver eller kollagenrik benbuljong och ta cirka 10-15 gram dagligen. Kombinera kollagen med bättre livsstilsvanor för förstärkta effekter. Viktigast av allt - var tålmodig och konsekvent! Med tiden kan kollagen förstärka en hälsosam kost och träningsrutin för att hjälpa dig att gå ner i vikt på ett hållbart sätt.

Vanliga frågor om kollagen och viktminskning

Hur lång tid tar det att se viktminskningsresultat från kollagen?

Det kan ta 2-4 veckor med dagligt tillskott av kollagen innan man börjar märka subtila förändringar i kroppssammansättning och aptit. Men kollagen fungerar gradvis, så det kan ta 2-3 månader av konsekvent användning för att se mer betydande viktminskning.

När ska jag ta kollagen - morgon eller kväll?

De flesta undersökningar visar att intag av kollagen på morgonen hjälper till att kontrollera aptit och sötsug under hela dagen. Men du kan experimentera med timing för att se när kollagen fungerar bäst för din kropp.

Kan jag bara få kollagen från kosttillskott?

Nej, genom att äta kollageninnehållande livsmedel som benbuljong, kött, fiskskinn och ägg får du en naturlig källa till kollagen. Men kosttillskott erbjuder koncentrerat, bekvämt kollagen om du inte kan få tillräckligt med kollagen i kosten.

Fungerar kollagenpulver lika bra som flytande kollagen?

Ja, kollagenpeptidpulver som löses upp helt i vatten eller smoothies absorberas lika effektivt som flytande kollagentillskott. Välj en hydrolyserad form för bättre smältbarhet.

Finns det några risker eller biverkningar med att ta kollagen?

Kollagentillskott är i allmänhet säkra, med få rapporterade biverkningar. Vissa människor rapporterar milt matsmältningsbesvär. Som med alla tillskott, kontakta din läkare innan du börjar en kollagenregim.

Kan vegetarianer/veganer använda kollagen?

Det mesta kollagenet kommer från animaliska källor, men det finns vissa marina och växtbaserade kollagener. En veganläkare kan ge dig råd om kollagenalternativ som näringsjäst.

Kommer jag att uppleva "kollagenöverbelastning" om jag tar för mycket?

Det är osannolikt. Din kropp kommer att använda vad den behöver och utsöndra eventuellt överskott av kollagen via urinen. Men följ doseringsriktlinjerna och börja lågt för att bedöma toleransen.

Kan kollagen påverka andra kosttillskott eller mediciner?

Kollagen interagerar normalt inte med mediciner eller kosttillskott. Rådgör dock med din läkare om du tar mediciner som påverkar trombocytaggregationen, koagulationen eller blodtrycket.

Kollagen för viktminskning: Slutsats

Kollagen erbjuder flera evidensstödda sätt att öka dina viktminskningsinsatser tillsammans med rätt träning och kost. Med få risker och många potentiella fördelar är kollagentillskott värt att överväga som en daglig behandling för att kontrollera hunger, behålla muskler, stärka tarmen och hjälpa din kropp att tappa överflödigt fett.

Var noga med att välja kollagen av hög kvalitet från välrenommerade varumärken. Implementera livsstilsvanor som maximerar kollagenproduktion och absorption. Med tiden kan kollagen konsekvent och strategiskt påskynda din väg till hållbar viktminskningsframgång.

Resurser som använts för att skriva denna artikel

 1. Peric, M., Dumic, J., Nordin, A. C., Novak, S., Bilic-Curcic, I., Jelic, M., & Kucic, N. (2023). Potentialen hos kollagentillskott vid minskning av kroppsvikt: En systematisk genomgång av djurstudier. Croatian Medical Journal, 64(1), 59-65. https://doi. org/10.3325/cmj.2023.64.59
 2. Daneault, A., Prawitt, J., Fabien Soulage, C., Coxam, V., & Wittrant, Y. (2017). Biologisk effekt av hydrolyserat kollagen på benmetabolism. Critical reviews in food science and nutrition, 57(9), 1922-1937. https://doi. org/10.1080/10408398.2015.1098750
 3. Chen, X., Zheng, Y., Zhu, J., Jiang, H., & Cui, L. (2023). Antiobesitetseffekt av kollagenpeptider i högfettdietinducerade överviktiga råttor och regleringen av tarmmikrobiota. Journal of agricultural and food chemistry, 71(25), 7051-7061. https://doi. org/10.1021/acs.jafc.3c02838
 4. Elattar, S., & Satyanarayana, A. (2023). Kollagentillskott vid hud- och ortopediska sjukdomar: en genomgång av litteraturen. PubMed, 32(3), 263-268. https://pubmed. ncbi.nlm.nih.gov/35428189/
 5. Clark, K. L., Sebastianelli, W., Flechsenhar, K. R., Aukermann, D. F., Meza, F., Millard, R. L., Deitch, J. R., Sherbondy, P. S., & Albert, A. (2008). 24-veckorsstudie om användning av kollagenhydrolysat som kosttillskott hos idrottare med aktivitetsrelaterad ledsmärta. Current medical research and opinion, 24(5), 1485-1496. https://doi.org/10.1185/030079908x291967

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Post related products

Produktsökare