Kollagenets potentiella energiökande effekter

Last updated:

Published:

Categories: Kollagen

Kollagen är ett av de mest omtalade kosttillskotten inom hälso- och friskvårdsindustrin. Detta strukturella protein finns i hela kroppen och har många viktiga funktioner. En av de mest spännande föreslagna fördelarna med kollagen är dess förmåga att öka energinivåerna. Fortsätt läsa för att lära dig mer om hur kollagen kan bidra till att öka din energi och vitalitet.

Kollagenets potentiella energiökande effekter

Vad är kollagen och vad gör det i kroppen?

Kollagen är det vanligaste proteinet i människokroppen och utgör 30% av det totala proteininnehållet. Det är huvudbeståndsdelen i bindväv som senor, ligament, hud, ben, blodkärl och muskler.

Kollagen ger struktur och styrka åt vävnader. Det bildar ett nätverk av byggnadsställningar som stöder tillväxt och underhåll av celler och organ. Utan tillräckligt med kollagen blir kroppen känslig för skador och allmänt slitage.

Det finns minst 16 typer av kollagen i kroppen, men 80-90% består av typ I, II och III. Dessa kollagentyper är uppbyggda av långa kedjor av aminosyror som är sammanlindade till en trippelhelixstruktur.

Kollagenproduktionen minskar med åldern

När vi är unga producerar våra kroppar höga halter av kollagen. Det håller huden smidig, lederna rörliga och skelettet starkt. Men från och med 20-årsåldern börjar kollagenproduktionen att minska. Varje år efter 20 års ålder förlorar vi ca 1 % av kroppens kollagen.

Några faktorer som minskar kollagennivåerna är t.ex:

  • Naturlig åldringsprocess
  • För mycket exponering för solen
  • Dålig kosthållning
  • Högt sockerintag
  • Rökning
  • Överdriven alkoholkonsumtion

Förlusten av kollagen orsakar de yttre tecknen på åldrande som rynkor, slapp hud, stela leder och minskad benmassa. Men effekterna går djupare än ytan. Kollagenförlusten påverkar också hur vävnader och organ fungerar.

Tillskott av kollagen kan hjälpa till att motverka den utarmning som kommer med åldern. Genom att konsumera rätt kollagentyper kan du potentiellt stimulera kroppen att producera större mängder på egen hand.

Kollagen består av specifika aminosyror

Kollagen innehåller stora mängder av vissa aminosyror som glycin, prolin, lysin och hydroxiprolin. Dessa aminosyror produceras inte av kroppen utan måste tillföras via kosten.

Livsmedel som innehåller särskilt mycket kollagenförstärkande aminosyror är t.ex:

  • Benbuljong
  • Kött
  • Fjäderfä
  • Fisk
  • Ägg
  • Mejeriprodukter
  • Spirulina
  • Bönor
  • Näringsjäst

Att få i sig tillräckligt med glycin, prolin, lysin och hydroxiprolin från livsmedel eller kosttillskott bidrar till att förse kroppen med de rätta byggstenarna för kollagenproduktion.

Potentiella effekter av kollagen på energinivåer

Så vad har kollagen att göra med energinivåer? Här är några av de bästa sätten som kollagen kan ge en energigivande boost:

1. Glycin hjälper till att bilda ATP

Glycin är den vanligaste aminosyran i kollagen. Den utgör ca 33% av kollagens totala innehåll av aminosyror.

Glycin spelar många viktiga roller i kroppen. För energi behövs glycin för att syntetisera adenosintrifosfat (ATP), cellernas huvudsakliga energivaluta.

ATP transporterar kemisk energi inom cellerna för metabolism. Glycin krävs för ATP-produktion i Krebs cykel. Mer glycin kan bidra till att optimera ATP-nivåerna och cellulär energi.

2. Bättre sömnkvalitet

Kollagentillskott, särskilt de som innehåller glycin, kan förbättra sömnkvaliteten och sömnlängden. I en studie fick deltagarna ta 3 gram glycin före sänggåendet. De som tog glycin somnade snabbare, vaknade mindre under natten och kände sig mer alerta nästa morgon jämfört med placebogruppen.

En god sömn bidrar till ökad energi på dagen. Om kollagen kan hjälpa dig att få en djupare och mer återhämtande sömn kan det leda till bättre energinivåer.

3. Stöd för mager muskelmassa

Att ta kollagen tillsammans med träning kan främja tillväxten av muskelmassa. I en studie fick män som kombinerade kollagenpeptidtillskott med styrketräning under 12 veckor betydligt mer muskelmassa och styrka än de som bara tränade.

Mer muskelmassa ökar ämnesomsättningen och den totala energiförbrukningen. Dina muskler förbrukar mer kalorier under hela dagen, även när du vilar. Mer muskelmassa innebär mer tillgänglig energi.

4. Ledstöd för att hålla sig aktiv

Kollagen utgör huvuddelen av bindväven i lederna. Om du äter mer kollagen kan du hålla lederna väldämpade och flexibla, vilket gör det lättare att röra sig.

I kliniska studier har kollagen främjat ledhälsan och minskat smärtan hos idrottare och personer med ledbesvär. Att hålla lederna i gott skick möjliggör en aktiv livsstil, vilket ytterligare främjar energin.

5. Möjlig ökning av antalet mitokondrier

Tidig forskning visar att kollagen kan stimulera mitokondriell biogenes - tillväxten av nya mitokondrier i celler.

Mitokondrierna är cellernas energikraftverk. De tar upp näringsämnen och syre och omvandlar dem till ATP. Fler mitokondrier innebär större förmåga att producera energi.

Genom att öka mitokondriernas funktion skulle kollagen kunna stödja cellernas energiomsättning. Det behövs dock mer forskning för att bekräfta kollagens effekter på mitokondrierna.

6. Innehåller tyrosin för ökad vakenhet

Kollagen innehåller naturligt små mängder av aminosyran tyrosin. Tyrosin används för att producera katekolamin-neurotransmittorer som dopamin, epinefrin och norepinefrin.

Dessa hjärnkemikalier spelar en viktig roll för humör, fokus, mental vakenhet och motivation. Konsumtion av tyrosininnehållande proteiner som kollagen kan bidra till att bibehålla optimala nivåer av energigivande neurotransmittorer.

7. Skydd mot antioxidanter

Kollagen och gelatin (hydrolyserat kollagen) har antioxidativa egenskaper. De hjälper till att motverka oxidativa skador från fria radikaler och miljögifter.

Antioxidanter bevarar cellernas hälsa och vitalitet. Genom att bekämpa fria radikaler kan kollagen förhindra nedgångar i energiproduktionen som kan uppstå när celler utsätts för oxidativ stress.

8. Möjlig reglering av blodsockret

Vissa tidiga bevis visar att kollagentillskott kan hjälpa till med blodsockerkontrollen. Att hålla blodsockret balanserat förhindrar energislukande toppar och nedgångar.

I en studie intog patienter med typ 2-diabetes 10 gram kollagen dagligen under 3 månader. Kollagengruppen hade betydligt lägre hemoglobin A1C-nivåer jämfört med placebo, vilket tyder på en förbättrad långsiktig blodsockerreglering.

9. Innehåller energigivande mikronäringsämnen

Förutom aminosyror tillför kollagen en rad mikronäringsämnen som stöder energinivåerna, bland annat

  • Järn - transporterar syre genom hela kroppen
  • Koppar - krävs för ATP-syntes
  • Selen - stödjer produktionen av sköldkörtelhormon
  • Zink - deltar i cellmetabolismen och bildandet av ATP
  • Mangan - underlättar näringsupptaget för omvandling till energi

Konsumtion av dessa viktiga mineraler tillsammans med kollagen ger de kofaktorer som behövs för cellulär energiproduktion.

10. Kan stärka de energetiska organsystemen

Dina vitala organ behöver rikligt med kollagen för att fungera optimalt. Kollagen förbättrar strukturen och funktionen hos energigivande organsystem som hjärta och lungor.

Starka andnings- och kardiovaskulära system maximerar syretillförseln i hela kroppen. Syre används för att generera ATP under ämnesomsättningen.

Genom att stödja organens integritet och aktivitet hjälper kollagen till att säkerställa att dina organ har den styrka och uthållighet som krävs för att upprätthålla energin.

Kollagen är lovande för att öka vitaliteten

Tidig forskning visar att kollagen har en spännande potential för att öka energinivåerna hos både män och kvinnor. Dess unika aminosyraprofil ger direkt stöd för ATP-syntes, muskeltillväxt, ledhälsa och antioxidantstatus.

Kollagen innehåller även näringsämnen som främjar organens funktion, motverkar inflammation och åldrande, balanserar blodsockret och upprätthåller optimala nivåer av neurotransmittorer för vakenhet.

Det behövs fler studier, men hittills har det framkommit att kollagentillskott kan motverka trötthet och bidra till att bibehålla den dagliga energin. Att lägga till rent kollagenprotein i kosten kan vara ett välsmakande sätt att hålla sig pigg och alert.

Kollagenets potentiella energiökande effekter. Slutsats

Kollagen blir allt populärare som ett anti-aging och hälsofrämjande tillskott. Det finns ett växande vetenskapligt intresse för kollagens potentiella effekter som energihöjare.

Kollagen tillhandahåller essentiella aminosyror för ATP-produktion, bränslekällan för alla celler. Aminosyran glycin bidrar direkt till ATP-syntesen. Konsumtion av kollagen kan också främja muskeltillväxt, ledrörlighet, återhämtande sömn och mitokondriell funktion - vilket alla leder till högre energinivåer.

Kollagen innehåller också naturligt energigivande mikronäringsämnen som järn, zink, koppar, selen och mangan. Preliminära studier visar lovande effekter på fysisk prestationsförmåga, humör och ämnesomsättning. Mer forskning behövs fortfarande, men kollagen skulle kunna utgöra en ny proteinkälla för att stödja vitaliteten när vi åldras.

Att lägga till kollagentillskott eller kollagenrika livsmedel som benbuljong i kosten kan hjälpa till att motverka sjunkande energinivåer. Kollagen är fortfarande en av de mest mångsidiga och multifunktionella superfoods för allmänt välbefinnande.

Resurser som använts för att skriva denna artikel

Moskowitz, R. W. (2000). Kollagenhydrolysatets roll vid ben- och ledsjukdomar. Seminars in Arthritis and Rheumatism, 30(2), 87-99. https://doi. org/10.1053/sarh.2000.9622

Shigemura, Y., Kubomura, D., Sato, Y., Izumiya, Y., & Iwamoto, M. (2017). Effekter av Prolyl-hydroxiprolin (Pro-Hyp), en livsmedelshärledd kollagenpeptid i humant blod, på tillväxt av fibroblaster från mushud. Journal of agricultural and food chemistry, 65(23), 4702-4707. https://doi.org/10.1021/acs.jafc.7b00809

Clifford D.K. et al (2019). Effekterna av kollagenpeptider på muskelskador, inflammation och benomsättning efter träning: en randomiserad, kontrollerad studie. Amino Acids 51, 691-704. https://doi. org/10.1007/s00726-019-02755-5

Daneault, A., Prawitt, J., Fabien Soulage, C., Coxam, V., & Wittrant, Y. (2017). Biologisk effekt av hydrolyserat kollagen på benmetabolism. Critical reviews in food science and nutrition, 57(9), 1922-1937. https://doi. org/10.1080/10408398.2015.1098769

Asserin, J., Lati, E., Shioya, T., & Prawitt, J. (2015). Effekten av oralt kollagenpeptidtillskott på hudens fuktighet och det dermala kollagennätverket: bevis från en ex vivo-modell och randomiserade, placebokontrollerade kliniska prövningar. Journal of cosmetic dermatology, 14(4), 291-301. https://doi.org/10.1111/jocd.12174

Proksch, E., Segger, D., Degwert, J., Schunck, M., Zague, V., & Oesser, S. (2014). Oralt tillskott av specifika kollagenpeptider har positiva effekter på människans hudfysiologi: en dubbelblind, placebokontrollerad studie. Skin pharmacology and physiology, 27(1), 47-55. https://doi. org/10.1159/000351376

Schwartz, S. R., & Park, J. (2012). Intag av BioCell Collagen®, ett nytt hydrolyserat broskextrakt från kycklingstjärtben; förbättrad blodmikrocirkulation och minskade ålderstecken i ansiktet. Clinical interventions in aging, 7, 267-273. https://doi. org/10.2147/CIA.S32836

Elam, M. L., Hardin, D., Sutton, A., & Hagen, L. (2018). Effekter av arginin och ornitin på styrka, mager kroppsmassa och urinhydroxyprolin hos vuxna män. The Journal of sports medicine and physical fitness, 58(1-2), 91-98. https://doi. org/10.23736/S0022-4707.16.06655-1

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Post related products

Produktsökare