Bör du ta kollagentillskott på natten?

Published:

Categories: Kollagen

Kollagentillskott har blivit allt populärare under de senaste åren på grund av deras omtalade anti-aging och hälsofördelar för hud, hår, naglar och leder. Med den ökade populariteten undrar många användare av kollagentillskott när det är den bästa tiden på dagen att ta dem - morgon eller natt? Det finns för- och nackdelar med att ta kollagentillskott vid olika tidpunkter, så låt oss dyka in i detaljerna för att avgöra om du ska ta kollagen på natten.

Bör du ta kollagentillskott på natten?

Vad är kollagen?

Kollagen är det vanligaste proteinet i människokroppen och utgör cirka 30 % av det totala proteininnehållet. Det är det viktigaste strukturproteinet som upprätthåller integriteten hos bindväv i hela kroppen, t.ex. hud, ben, senor, ligament och blodkärl.

Kollagen ger huden dess fasthet och elasticitet, samtidigt som det ersätter döda hudceller. I ben och leder bildar kollagen ett ramverk för styrka och struktur. Det finns minst 16 olika typer av kollagen i kroppen, men cirka 90% är typ I, II eller III.

När vi åldras börjar kollagenproduktionen att minska. Detta leder till vanliga ålderstecken som rynkor, slapp hud, stela leder, ben- och nagelskörhet och svagare hår. Att ta ett kollagentillskott kan hjälpa till att ersätta en del av det förlorade kollagenet.

Vilka är fördelarna med att ta kollagentillskott?

Det finns viss forskning som visar på fördelar med kollagentillskott, bland annat

 • Förbättrad återfuktning, elasticitet och kollagendensitet i huden
 • Minskade synliga rynkor och åldersrelaterad torrhet i huden
 • Ökat kollagen i lederna för återhämtning från skador och lindring av ledvärk
 • Förstärkning av spröda naglar
 • Tjockare, fylligare hår
 • Förbättrad benmineraldensitet
 • Lindring av ledsmärta och förbättrad rörlighet
 • Hjälper mot läckande tarm-syndrom genom att bygga upp tarmväggens integritet

Forskningen är fortfarande under utveckling, men de potentiella fördelarna är lovande. Rådgör alltid med din läkare innan du börjar med nya kosttillskott.

När bör man ta kollagentillskott?

De två huvudtiderna som människor tenderar att ta kollagen är morgon och natt. Det finns för- och nackdelar med båda tiderna:

Ta kollagen på morgonen

Proffs:

 • Bekvämt att ta tillsammans med andra morgontillskott och vitaminer
 • Kan förbättra energinivåerna vid intag före frukost
 • Ger dig en kollagenboost som start på dagen

Kons:

 • Måste konkurrera om upptag med andra näringsämnen från livsmedel och kosttillskott
 • Kan orsaka magbesvär om det tas utan mat under en längre tid

Ta kollagen på natten

Proffs:

 • Kan tas strax före sänggåendet på fastande mage för att optimera absorptionen
 • Arbetar med regenerering och förnyelse medan du sover
 • Kan förbättra sömnkvaliteten

Kons:

 • Måste komma ihåg före läggdagsrutinen
 • Kan orsaka energi eller udda drömmar om det tas för nära inpå sömnen

Faktorer att tänka på när du tar kollagen på natten

Om du lutar åt att ta ditt kollagentillskott på natten finns det några faktorer att tänka på för att optimera tidpunkten:

Minst 30-60 minuter efter måltid - Det är bäst att ta kollagentillskott på fastande mage. Att ta kollagen med mat kan hindra korrekt absorption. Försök att vänta 30-60 minuter efter din sista måltid innan du tar din nattliga dos.

2-3 timmar före sömn - Även om du vill ta det på en tom mage, vill du inte heller ta det för nära sänggåendet. Försök att lämna 2-3 timmar innan du går och lägger dig efter att ha tagit kollagen. Detta ger det tid att absorbera ordentligt. Att ta det precis innan sängen kan orsaka livliga drömmar eller sömnstörningar för vissa.

Med andra kost tillskott - Om du tar andra kosttillskott som biotin, C-vitamin, hyaluronsyra eller melatonin kan det ge synergistiska fördelar att kombinera dem med kollagen på kvällen. C-vitamin hjälper till med kollagenabsorptionen, medan hyaluronsyra och biotin kompletterar kollagenets hud- och hårfördelar. Melatonin kan förbättra sömnkvaliteten.

Cykla med morgondos - Det kan vara idealiskt att växla mellan att ta kollagen mellan morgon och kväll. Några månader på morgonen, byt sedan till några månader på kvällen. Detta ger din kropp kollagenstöd under hela dagen.

Dagligen för bästa resultat - Att ta ditt kollagentillskott konsekvent är nyckeln till att se resultat. Försök att ta det dagligen, antingen morgon eller kväll. Om du missar dagar kan det minska effekten.

Hur mycket kollagen bör du ta på natten?

Hur mycket kollagen du bör ta beror på typen av kollagen och blandning, källa och dina individuella behov. Riktlinjer baserade på klinisk forskning föreslår:

 • Kollagenpeptider - 10-15 gram dagligen
 • Hydrolyserat kollagen - 10 gram eller mer dagligen
 • Marint kollagen - 5-10 gram dagligen

Vi rekommenderar att du följer anvisningarna på förpackningen, eftersom blandningar och källor kan variera. När du tar marint kollagen specifikt på natten är 5 gram vanligtvis tillräckligt.

Börja i den lägre änden runt 5 g dagligen och övervaka resultaten. Du kan öka över tid om du inte ser önskade effekter. Att ta för mycket kommer inte att ge ytterligare fördelar.

Vilket är det bästa kollagentillskottet att ta på natten?

Om du tar kollagen före sängen är det bäst att välja en nattspecifik formel för att främja viloläge. Här är några av de bästa kollagentillskotten att överväga att ta på natten:

 • Further Food Collagen Peptides Night - Innehåller kollagenpeptider, kamomill, passionsblomma och citronmeliss för att stödja sömnen.
 • Reserveage Collagen Night Time - Tillför melatonin och C-vitamin till kollagen för att främja bättre sömn och absorption.
 • LiveWell Collagen + Sleep Formula - Innehåller 2 typer av kollagen med melatonin, magnesium och C-vitamin för vila och återhämtning.
 • NeoCell Collagen + C with Melatonin - C-vitamin och melatonin för att öka kollagenabsorptionen och sömnkvaliteten.
 • Sports Research Collagen Peptides Night Formula - Kollagen med kamomill och melatonin för hudfördelar och sömnstöd.

Leta efter nattblandningar som innehåller minst 5-10 g kollagenpeptider, C-vitamin och sömnstödjande ingredienser som melatonin, kamomill, magnesium m.m. Följ alltid doseringsanvisningarna.

Potentiella biverkningar av att ta kollagen på natten

För de flesta människor är det väl tolererat att ta kollagentillskott på natten med få biverkningar. Vissa användare rapporterar dock:

 • Uppblåsthet eller magbesvär - kan tas med mat eller minska dosen
 • Obehaglig smak - smaksatt eller kapselkollagen kan hjälpa
 • Trötthet - ta 2-3 timmar före sänggåendet
 • Konstiga drömmar - ta tidigare eller minska dosen
 • Hypoglykemi - övervaka blodsockret eftersom kollagen metaboliseras på samma sätt som protein
 • Hyperkalcemi - mycket höga doser under lång tid kan höja kalciumnivåerna

Börja med mindre doser på natten och ge din kropp tid att anpassa sig. Avbryt användningen om några allvarliga biverkningar uppstår. De med matöverkänslighet måste vara försiktiga och kontrollera om det finns potentiella allergener som fisk eller ägg i kollagenkällor från hav och fjäderfä.

Ska du ta kollagentillskott på natten? Slutsats

Att ta kollagentillskott på kvällen på fastande mage ca 2-3 timmar före sänggåendet ger maximal absorption och anti-aging-fördelar över natten. Att kombinera kollagen med stödjande ingredienser som C-vitamin och melatonin kan ytterligare förbättra effekten för hud och sömn.

Om du alternerar mellan morgon- och kvällsdoser får du det mest välavrundade stödet vid långvarig användning. Kom bara ihåg att ta det konsekvent för att se verkliga resultat.

Tala med din läkare om du har några befintliga tillstånd innan du börjar en kollagentillskottsregim. Även om det i allmänhet är säkert, finns det populationer som måste vara försiktiga som gravida kvinnor, diabetiker och de som tar vissa mediciner.

Sammantaget kan kollagentillskott på natten främja en skön vila och göra att du vaknar upp med en hud och ett hår som ser friskare ut. Räkna med ca 2-3 månaders daglig användning för att märka de fulla effekterna. Sov sött och håll dig ungdomlig!

Resurser som använts för att skriva denna artikel

Asserin, J., Lati, E., Shioya, T., & Prawitt, J. (2015). Effekten av oralt kollagenpeptidtillskott på hudens fuktighet och det dermala kollagennätverket: bevis från en ex vivo-modell och randomiserade, placebokontrollerade kliniska prövningar. Journal of Cosmetic Dermatology, 14(4), 291-301. https://doi.org/10.1111/jocd.12174

Clark, K. L., Sebastianelli, W., Flechsenhar, K. R., Aukermann, D. F., Meza, F., Millard, R. L., Deitch, J. R., Sherbondy, P. S., & Albert, A. (2008). 24-veckorsstudie om användning av kollagenhydrolysat som kosttillskott hos idrottare med aktivitetsrelaterad ledsmärta. Current Medical Research and Opinion, 24(5), 1485-1496. https://doi.org/10.1185/030079908x291967

DeLuca, P., & Mikhal'chik, E. (2020). Antiaging av huden och systemiska redoxeffekter av tillskott med marina kollagenpeptider och växtbaserade antioxidanter: En enkelblind fall-kontroll klinisk studie. Oxidativ medicin och cellulär livslängd, 2020, 4389810. https://doi. org/10.1155/2020/4389810

Elam, M. L., Johnson, S. A., Hooshmand, S., Feresin, R. G., Payton, M. E., Gu, J., & Arjmandi, B. H. (2015). Ett kosttillskott med kalcium-kollagenkelat dämpar benförlust hos postmenopausala kvinnor med osteopeni: en randomiserad kontrollerad studie. Journal of medicinal food, 18(3), 324-331. https://doi. org/10.1089/jmf.2013.0109

Hexsel, D., Zague, V., Schreiner, V., Siega, C., Francisco, J., Coelho, J. P., Vieira, R. P., Bittencourt, F. V., & Bai, M. (2017). Oralt tillskott med specifika kollagenpeptider har en kroppsmassindexberoende gynnsam effekt på cellulitmorfologi. Journal of medicinal food, 20(12), 1168-1174. https://doi. org/10.1089/jmf.2017.0062

Proksch, E., Segger, D., Degwert, J., Schunck, M., Zague, V., & Oesser, S. (2014). Oralt tillskott av specifika kollagenpeptider har positiva effekter på människans hudfysiologi: en dubbelblind, placebokontrollerad studie. Skin pharmacology and physiology, 27(1), 47-55. https://doi. org/10.1159/000351376

Shin, J., Lee, J., Lee, S., You, H. J., & Chung, M. (2018). Gynnsamma effekter av odenaturerat typ II-kollagen på ledhälsa: en randomiserad kontrollerad studie. Journal of the science of food and agriculture, 98(5), 1869-1876. https://doi.org/10.1002/jsfa.8629

Wang, Y., Li, P., Wang, Y., Xu, J., Liu, X., & Wu, Y. (2019). En pilotstudie av de fysiologiska effekterna av en kombination av kollagenhydrolysat, grönt te-extrakt och C-vitamin under sportträning. Tillämpade vetenskaper, 9(21), 4635. MDPI AG. Hämtad från http://dx.doi.org/10.3390/app9214635

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Post related products

Produktsökare