Kan rynkor i ansiktet återställas?

Published:

Categories: Kollagen

Rynkor och fina linjer är en oundviklig del av åldrandet. När vi blir äldre producerar huden mindre kollagen och elastin, vilket leder till rynkor. En del människor omfamnar sina rynkor, medan många vill minska rynkorna och återfå ett mer ungdomligt utseende. Den goda nyheten är att det aldrig är för sent att påbörja en behandling för att motverka rynkor!

I den här artikeln går vi igenom orsakerna till rynkor, olika typer av rynkor och viktigast av allt - beprövade metoder för att motverka rynkor och återställa din huds ungdomliga lyster. Läs vidare för att lära dig hur du kan vrida tillbaka klockan på åldrande hud.

Motverka rynkor

Vad orsakar uppkomsten av rynkor?

Rynkor bildas när vi åldras av flera viktiga skäl:

 • Minskad kollagenproduktion - Kollagen ger huden dess fasthet. När vi åldras minskar kollagenproduktionen, vilket leder till slapp hud och rynkor. Hudlagret blir också tunnare med tiden.
 • Mindre elastin - Tillsammans med kollagen ger elastin huden dess återfjädrande förmåga. Med mindre elastin förlorar huden sin elasticitet och rynkor uppstår.
 • Förlust av ansiktsvolym - Fettkuddarna under huden krymper när vi åldras. Detta leder till håligheter under ögon, kinder och tinningar där rynkor bildas.
 • Solexponering - UV-strålar från solen bryter ner kollagen och elastin vilket leder till för tidiga rynkor och åldersfläckar.
 • Ansiktsuttryck - att rynka pannan, kisa och le leder till upprepade veck i huden som med tiden blir till permanenta rynkor.
 • Genetik - Vissa människor är benägna att utveckla rynkor vid en tidigare ålder på grund av genetik.
 • Livsstilsfaktorer - Rökning, alkohol och dålig kost kan påskynda uppkomsten av rynkor.

Även om rynkor är en naturlig del av åldrandeprocessen finns det sätt att förebygga och minska uppkomsten av dem. Ju tidigare du börjar med rätt hudvård och rynkbehandling, desto större är chansen att du kan motverka rynkor.

Vilka är de olika typerna av rynkor?

Innan du går in på hur du kan bli av med rynkor är det bra att förstå vilka olika typer av rynkor som förekommer:

 • Pannrynkor - Horisontella linjer som löper över pannan är mycket vanliga. Orsakas ofta av att man höjer ögonbrynen.
 • Pannrynkor - Vertikala linjer mellan ögonbrynen som bildas när man rynkar pannan eller koncentrerar sig. Kallas också "elva".
 • Kråksparkar - Linjer från de yttre ögonvrårna som orsakas av att man kisar och ler.
 • Nasolabialveck - Linjer som går från näsan till mungiporna och som blir djupare med åldern.
 • Marionettlinjer - Linjer från mungiporna ner till hakan som får dig att se ledsen ut.
 • Halslinjer - Horisontella veck och band på halsen som förvärras av att man tittar ner i telefonen.
 • Rynkorbröstet - Vertikala linjer och horisontella veck på dekolletaget på grund av tunn hud.
 • Läpplinjer - Små vertikala linjer över och under läpparna som gör att läppstiftet blöder.

Att veta vilken typ av rynkor du har och var de sitter hjälper dig att hitta de bästa behandlingsalternativen.

Hur kan man motverka rynkor?

Det går inte att permanent sudda ut rynkor, men det finns många sätt att motverka dem och minska deras utseende avsevärt. Här är de mest effektiva metoderna:

Lokal hudvård med retinoider

Retinoider (som tretinoin och retinol) är A-vitaminderivat som stimulerar kollagenproduktionen och ökar hudcellernas omsättning. Detta bidrar till att släta ut fina linjer och rynkor och förbättrar hudens struktur och ton. Retinoider hjälper också till att förhindra att nya rynkor bildas.

Det kan ta 5-12 veckor att se resultat av daglig användning av retinolkrämer eller -serum, men de kan minska uppkomsten av fina linjer, kråksparkar, pannrynkor och rynkor på bröstet. Konsekvent långvarig användning är nyckeln. Börja långsamt för att undvika irritation.

Återfuktande ingredienser som hyaluronsyra

Hyaluronsyra är ett fuktighetsbevarande ämne som gör huden fylligare genom att dra till sig vatten. Leta efter serum med hyaluronsyra för att fylla i rynkor och ge huden en daggfrisk, återfuktad lyster. Hyaluronsyrainjektioner kan också fylla ut rynkor.

Antioxidanter såsom C-vitamin

Antioxidanter som C-vitamin skyddar mot skador från fria radikaler som orsakar rynkor. C-vitamin på huden ger en ljusare hudton och ökar kollagenproduktionen så att rynkorna slätas ut. Det är idealiskt att applicera C-vitaminserum under solskyddsmedel på morgonen.

Återfukta dagligen

Använd en rik fuktighetskräm morgon och kväll för att återfukta huden och minimera uppkomsten av fina linjer och rynkor. Leta efter fuktkrämer med peptider, ceramider och antioxidanter för anti-aging-fördelar.

Solskyddsmedel är din bästa vän

Daglig solkräm med brett spektrum och SPF 30 eller högre är avgörande för att förhindra UV-skador som bildar nya rynkor. Återapplicera solskyddsmedel varannan timme om du är utomhus. Solskyddande kläder och bredbrättade hattar ger extra skydd.

Professionella behandlingar ger dramatiska resultat

För en mer dramatisk förbättring av rynkorna kan professionella behandlingar som Botox, fillers, kemisk peeling, microneedling och laserresurfacing minska rynkornas utseende. Särskilt effektivt mot rynkor i pannan, rynkor i pannan, marionettlinjer och rynkor på bröstet. Besök en hudläkare för att diskutera vilka behandlingar som är lämpliga för just dina problem.

Hälsosam livsstil = hälsosam hud

En hälsosam kost, mycket vätska, rökstopp, stresshantering och tillräckligt med sömn hjälper huden att se ungdomlig ut och förhindrar att nya rynkor bildas snabbt. Vissa livsmedel som innehåller kollagen och antioxidanter kan också bidra till att bibehålla huden.

Hur man förebygger rynkor

Förutom att behandla befintliga rynkor är det lika viktigt att förhindra att nya rynkor utvecklas snabbt. Här är några effektiva sätt att förebygga rynkor:

 • Använd ett bredspektrumsolskydd med SPF 30 eller högre varje dag och återapplicera ofta. Det är det bästa sättet att förebygga rynkor.
 • Sluta röka - rökning skadar huden kraftigt och påskyndar rynkor.
 • Använd retinoider som retinolkrämer regelbundet för att bibehålla kollagenet.
 • Drick mycket vatten och ät en hudvänlig kost med antioxidanter.
 • Återfukta huden dagligen för att hålla den återfuktad och spänstig.
 • Begränsa repetitiva ansiktsuttryck som att rynka pannan och kisa.
 • Använd silkeslena örngott för att undvika rynkor under sömnen. Sov på rygg om det är möjligt.
 • Hantera stress genom yoga, meditation eller att skriva dagbok. Höga kortisolvärden förvärrar rynkor.
 • Använd injektionsbehandlingar som Botox eller fillers för att förebygga rynkor.

Kontinuitet är nyckeln till förebyggande åtgärder. Det är aldrig för tidigt att börja ta hand om sin hud!

Redo att motverka rynkor?

Även om rynkor är en oundviklig del av åldrandet finns det fler alternativ än någonsin för att släta ut, mjuka upp och minska deras utseende - ju tidigare, desto bättre.

Retinoider, antioxidanter, fuktkrämer och solskydd kan hjälpa till att motverka befintliga rynkor och hindra nya från att bildas snabbt. För mer dramatiska resultat på djupa rynkor kan professionella behandlingar som laser och fillers vara motiverade.

De första viktiga stegen är att skydda huden mot solskador, se till att den är väl återfuktad och använda beprövade anti-agingingredienser som retinol. Det är aldrig för sent att börja ta hand om sin hud och motverka rynkor!

Med kunskap om vad som orsakar rynkor och hur man förebygger och behandlar dem kan du ta itu med rynkorna direkt. Var flitig och tålmodig med din hudvårdsrutin. Med tiden kommer rynkorna och de fina linjerna att slätas ut och ge dig en fräschare och mer ungdomlig look!

Sammanfattning

 • Rynkor bildas med tiden av minskat kollagen, elastin, volymförlust i ansiktet och solexponering. Ansiktsuttryck kan också ge upphov till linjer i huden.
 • Vanliga rynkor är pannrynkor, kråksparkar, rynkor i pannan, halsrynkor, läpprynkor och rynkor på bröstet.
 • Aktuella retinoider boostar kollagenet för att minska uppkomsten av rynkor. Hyaluronsyra gör huden fylligare medan antioxidanter som C-vitamin skyddar mot ytterligare skador.
 • Daglig solkräm, sunda hudvanor och begränsad ansiktsuttryck hjälper till att förhindra att nya rynkor utvecklas snabbt.
 • För mer dramatiska resultat kan professionella behandlingar som Botox, fillers, kemisk peeling och laserresurfacing förbättra rynkorna avsevärt.
 • Det är aldrig för sent att börja ta hand om sin hud och motverka rynkor! Kontinuitet är nyckeln.

Vanliga frågor om att motverka rynkor

Hur lång tid tar det att motverka rynkor?

Det kan ta allt från 4 veckor till 6 månader att se en synlig minskning av fina linjer och rynkor, beroende på behandling. Om du använder retinoider och antioxidanter konsekvent kommer du gradvis att förbättra hudens struktur under flera månader. Mer intensiva laserbehandlingar kan ge resultat inom 2-4 veckor. Ha tålamod, eftersom det tar tid att motverka rynkor.

Vilken är den mest effektiva rynkbehandlingen?

För ytliga fina linjer är topiska retinoidkrämer/serum mycket effektiva om de används konsekvent. För djupare rynkor kan neuromodulatorer som Botox och dermala fillers som Juvederm mjuka upp rynkorna och återställa volymen. Ablativ laserbehandling är också supereffektiv men kräver stilleståndstid. Att kombinera flera metoder fungerar oftast bäst.

Kan rynkor återställas utan kirurgi?

Ja, de flesta rynkor kan mjukas upp och förbättras utan kirurgi. Lokal hudvård, Botox, fillers, kemisk peeling, microneedling, Ultherapy, laserresurfacing och radiofrekvent microneedling kan alla minska rynkor utan kirurgi. Endast större hängningar kräver ett ansiktslyft.

Vid vilken ålder bör man börja använda antirynkbehandlingar?

Det är bäst att börja använda förebyggande hudvård som retinoider och solskyddsmedel i slutet av 20-årsåldern eller i början av 30-årsåldern innan de stora rynkorna bildas. Botox kan användas från 30 års ålder för att förebygga dynamiska rynkor. Mer intensiv laser och radiofrekvens är bättre lämpade för 40-årsåldern och uppåt när rynkorna är mer framträdande.

Kan män också få Botox mot rynkor?

Absolut! Botox används mest av kvinnor, men även många män använder det för att släta ut rynkor i pannan, kråksparkar och rynkor i pannan för ett fräschare och ungdomligare utseende. När Botox administreras på rätt sätt ser det naturligt ut på både män och kvinnor.

Gör rynkutfyllnad verkligen någon skillnad?

Ja, dermal fillers som Juvederm och Restylane kan tillfälligt fylla ut rynkor, veck och förlorad ansiktsvolym i 6 månader till 2 år. Filler fyller effektivt ut rynkor runt munnen, kinderna, tinningarna, under ögonen och läpparna. Resultaten är omedelbara med liten stilleståndstid.

Varför ser mina rynkor värre ut på morgonen?

Ansiktshuden blir uttorkad under natten, vilket gör att fina linjer och rynkor framträder tydligare på morgonen. Applicera fuktkräm och ge ansiktet tid att återfuktas för att mjuka upp dem. Att sova på sidan eller magen förvärrar också rynkorna över natten.

Hur kan jag förhindra att rynkorna på bröstet blir värre?

Använd ett dagligt antioxidantserum följt av solskyddsmedel med brett spektrum på bröstet för att förhindra solskador som förvärrar rynkor på bröstet. Ärrskydd av silikon kan också platta till och släta ut rynkor på bröstet över tid. Laser, Ultherapy och radiofrekvensbehandlingar kan behandla djupa rynkor på bröstet.

Vilka livsstilsvanor förvärrar rynkor?

Rökning, överdrivet intag av alkohol och socker samt solning är stora livsstilsbovar. Otillräckligt vattenintag, näringsfattig kost och upprepade ansiktsuttryck förvärrar också rynkorna. Få tillräckligt med sömn, hantera stress, motionera och ät en hälsosam kost för att få en hud som ser yngre ut.

Resurser som använts för att skriva denna artikel

American Academy of Dermatology Association. (2022). Hur man minskar uppkomsten av rynkor. https://www.aad.org/public/everyday-care/anti-aging-skin-care/reduce-appearance-of-wrinkles

Amerikanska föreningen för plastikkirurger. (2021). ASPS rekommenderade kriterier för försäkringstäckning för tredjepartsbetalare: Kemisk peeling. https://www.plasticsurgery.org/documents/Health-Policy/Reimbursement/insurance-2017-chemical-peel.pdf

Cleveland Clinic. (2021). Behandling av rynkor. https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/17443-wrinkle-treatments

Tidningen Elle. (2021). De 27 bästa rynkkrämerna för varje hudtyp. https://www.elle.com/beauty/makeup-skin-care/g3417/best-anti-wrinkle-creams/?slide=1

Harvard Health Publishing. (2022). Vad orsakar rynkor. https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/what-causes-wrinkles

Johns Hopkins Medicine. (n.d.). Kollagen för rynkor: Hur det fungerar och när det ska användas. https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/collagen-for-wrinkles-how-it-works-and-when-to-use

Mayo Clinic. (2021). Behandlingar mot rynkor: Så håller du din hud fräsch och ung. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/wrinkle-treatments/art-20047463

Medicinska nyheter idag. (2022). Hur man blir av med rynkor: Behandling och förebyggande. https://www.medicalnewstoday.com/articles/how-to-get-rid-of-wrinkles

Paulas val. (2022). Anti-aging. https://www.paulaschoice.com/expert-advice/skin-care-basics/_/how-to-anti-age-your-skin

WebMD. (2022). Kräm för rynkbehandling. https://www.webmd.com/beauty/features/wrinkle-treatment-creams#1

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare