Vad betyder akne på kinderna?

Published:

Akne är en vanlig hudåkomma som drabbar människor i alla åldrar. Akne kan dyka upp var som helst på kroppen, men ofta uppstår det i ansiktet - inklusive på kinderna. Men vad betyder det när man får akne på kinderna?

Vad betyder akne på kinderna?

Vad orsakar akne på kinderna?

Akne uppstår när döda hudceller, olja och bakterier täpper till hårsäckarna på huden. Detta leder till olika typer av akneförändringar, som vita prickar, pormaskar, finnar och cystor. Det finns flera faktorer som kan bidra till akne på just kinderna.

Hormonella förändringar

Hormonella fluktuationer är en viktig orsak till akne på kinder och käklinje. Under puberteten stiger hormonnivåerna vilket får talgkörtlarna att producera mer olja. Vuxna drabbas också av hormonella utbrott i samband med menstruationscykler, graviditet och klimakteriet.

Androgenerna, inklusive testosteron, ökar oljeproduktionen och förändrar utvecklingen av hudceller. Denna hormonella aktivitet orsakar tilltäppta porer och inflammation. Hormonell akne längs kinderna och käken är vanligt förekommande hos kvinnor på grund av hormonernas cykliska natur. Men även män kan drabbas av hormonella finnar under puberteten.

Stress

Stress orsakar ökad kortisolproduktion, vilket utlöser överdriven oljeproduktion och inflammation. Kronisk stress leder till utbrott på hakan och kinderna hos många människor. Studier visar att studenter och skiftarbetare tenderar att få akneutbrott under stressiga perioder på grund av störd dygnsrytm.

Friktion och irritation

Den känsliga huden på kinderna är benägen att täppas till och irriteras av miljöfaktorer. Om du t.ex. vilar ansiktet på händerna eller gnuggar kinderna ofta kan folliklarna blockeras. Att prata i telefon, utsättas för tryck från glasögon och gnugga ansiktet med handdukar eller örngott kan också leda till akne på kinderna.

Vissa hår- och hudvårdsprodukter kan också täppa till porerna och orsaka utbrott. Tänk på tunga krämer, tjocka solskyddsmedel och fet makeup. Se till att tvätta ansiktet noggrant i slutet av dagen för att förhindra kindacne.

Dålig kosthållning

Forskning visar att vissa kostfaktorer som mejeriprodukter, kolhydrater, choklad och vassleprotein kan utlösa inflammatoriska hudtillstånd. Att äta mycket processad och sockerhaltig mat leder till ökade insulinnivåer, vilket orsakar akne.

En dålig kost skapar en obalans av vitaminer, mineraler och hälsosamma fetter som behövs för hudens hälsa. Att få i sig rätt näring i form av grönsaker, frukt och magra proteiner är avgörande för en klar hud. Att hålla sig hydrerad hjälper också till att förebygga tilltäppta porer.

Vad betyder akne på kinderna?

Det är vanligtvis hormonellt betingat

Om aknen främst sitter på kinderna och käklinjen hos vuxna tyder det vanligtvis på att hormonella fluktuationer är boven i dramat. Cykliska utbrott på nedre delen av ansiktet tyder på förändrade östrogen- och progesteronnivåer.

Mekanisk akne som beror på irritation och tilltäppta porer tenderar att uppträda slumpmässigt. Hormonell akne följer vanligtvis ett mönster och är koncentrerad längs hakan, käken och kindområdet.

Det kan vara en reaktion på produkter

Ibland signalerar akne koncentrerad till kinderna en reaktion på hår- eller hudvård. Schampo, balsam och stylingprodukter som hamnar i ansiktet kan orsaka tilltäppta porer och irritation.

Detsamma gäller för tjocka fuktkrämer och oljor som appliceras på kinderna. Att punktbehandla finnar med hårda ingredienser kan faktiskt framkalla mer kindacne för känsliga hudtyper. Utvärdera din behandling om aknen är isolerad till kindområdet.

Det kan bero på sömnvanor

Att sova på smutsiga örngott natt efter natt kan täppa till porerna längs kinderna och leda till utbrott. Om du gnider ansiktet mot kudden hela tiden kan det också irritera hårsäckarna. Att byta örngott 1-2 gånger per vecka kan hjälpa till att minimera kindacne.

Att sova på sidan eller på mage ökar kontakten mellan ansiktet och kudden. Den som sover på mage tenderar att vila halva ansiktet i kudden, vilket gör att mer acne utvecklas på den sidan. Försök att byta till en ren handduk varje natt.

Det kan signalera överkänslighet mot livsmedel

Lokaliserade utbrott på kinderna kan potentiellt tyda på matallergier eller intolerans. Mjölkprodukter, ägg, vete och choklad är vanliga utlösande faktorer för akne. Kinderna är känsliga, så de kan reagera starkt på inflammatoriska livsmedel i kosten.

Att föra matdagbok är bra för att identifiera eventuella samband mellan dina måltider och kindacne. Genom att utesluta misstänkta livsmedel under några veckor kan du avgöra vilka som orsakar tilltäppta porer eller inflammation.

Behandling av akne på kinderna

För att behandla akne på kinderna krävs en mångsidig strategi med fokus på hormonell balans, skonsam hudvård och minskad inflammation. Här är några tips för att få bukt med akne på kinderna:

Balansera hormonerna

Om hormonell obalans är grundorsaken är hormonella åtgärder avgörande för att behandla kindakne. P-piller, spironolakton, kortisolblockerare och kosttillskott stödjer den hormonella balansen inifrån.

Adapalen och tretinoin är topikala retinoider som också kan hjälpa mot hormonell akne. Retinoider rensar porerna, kontrollerar olja och har antiinflammatoriska effekter. De är godkända för receptfri användning och kräver recept.

Rengör och återfukta försiktigt

Använd en icke-komedogen ansiktstvätt högst två gånger dagligen. Överdriven rengöring irriterar huden och förvärrar akne på kinderna. Applicera en lätt, oljefri fuktighetskräm efter rengöring. Välj vattenbaserade serum och krämer med hyaluronsyra som återfuktar utan att täppa till porerna.

Använd endast toners som innehåller trollhassel eller glykolsyra 2-3 gånger per vecka. De kan hjälpa till att kontrollera olja och exfoliera döda hudceller. Undvik att skrubba eller peta på finnar eftersom det orsakar mer inflammation.

Punktbehandling med topikaler

Bensoylperoxid, salicylsyra och svavel innehåller antimikrobiella och antiinflammatoriska egenskaper som rensar porerna och dämpar rodnad. Leta efter punktbehandlingar som innehåller 2-5% koncentrationer.

Dutta en liten mängd direkt på finnarna en eller två gånger dagligen. Var försiktig med att använda starka ingredienser på känslig kindhud. Begränsa kontakten med opåverkade områden för att undvika torrhet.

Överväg professionella behandlingar

Vid måttlig till svår akne rekommenderas besök hos en hudläkare. De kan ordinera starkare topikala behandlingar och orala läkemedel. Professionella ingrepp som fotodynamisk terapi, kemisk peeling, kortisonsprutor och laserbehandling kan ta bort envis kindakne.

Vissa patienter med svår akne har nytta av isotretinoin kapslar för långvarig remission. Men denna starka orala retinoid har allvarliga biverkningar att ta hänsyn till. Sök medicinsk vägledning för att avgöra om det är meningsfullt i ditt fall.

Ha en hälsosam livsstil

Det finns flera livsstilsåtgärder som bidrar till en klar hud inifrån. Få 7-9 timmars kvalitetssömn per natt och byt örngott ofta. Hantera stressnivåerna genom motion, meditation, yoga etc. Håll dig hydrerad och begränsa intaget av mejeriprodukter, socker och raffinerade kolhydrater.

Att tillföra probiotika, omega-3, zink och antioxidanter via hela livsmedel och kosttillskott kan också minska inflammationen. Öka kollagenbildningen med C-vitamin och hudförbättrande peptider.

Vanliga frågor om akne på kinden

Här är svar på vanliga frågor om akne på kinderna:

Försvinner kindakne av sig själv?

Det beror på orsaken. Milda utbrott som beror på stress, kost eller produkter kan försvinna på några veckor med rätt vård. Ihållande akne som beror på hormoner eller genetik kräver vanligtvis behandling för att förhindra ärrbildning. Besök en hudläkare om det inte blir bättre.

Plockar jag bort finnar på kinderna?

Nej, poppa aldrig finnar eftersom det gör att infektionen blir djupare och leder till röda, svullna lesioner. Att poppa finnar kan också förvärra ärrbildning. Använd en riktad punktbehandling och låt blemman läka naturligt. Täck stora vita prickar med ett hydrokolloidplåster istället.

Ska jag sluta använda smink när jag har akne på kinderna?

Inte nödvändigtvis, men välj icke-komedogena alternativ som är fria från ingredienser som täpper till porerna. Använd en oljefri primer och en vattenbaserad foundation med salicylsyra. Puderprodukter som mineralsmink och rouge är mindre benägna att förvärra akne.

Hur kan jag täcka över acne på kinderna?

Efter rengöring och fuktkräm, använd en färgkorrigerande primer för att neutralisera rodnad. Dölja fläckvis med en transparent, icke-komedogen concealer med rena fingrar eller pensel. Fixera med löst mineralpuder och undvik att applicera basmakeup direkt över aktiva breakouts.

Hur behandlar man smärtsam cystisk acne på kinderna?

Allvarliga cystor kräver professionell behandling för att undvika ärrbildning. Boka tid hos din hudläkare för en kortisoninjektion för att omedelbart minska svullnad och obehag. Receptbelagda orala antibiotika och retinoider hjälper också till att förebygga framtida cystiska utbrott.

Sammanfattning

Acne på kinderna beror ofta på hormonförändringar, irritation från hår- och hudprodukter, dålig kost, stress och sömnvanor som att gnugga på örngott. Lokala utbrott tenderar att tyda på känslighet för specifika utlösande faktorer.

Mild kindakne kan försvinna med receptfria läkemedel, men måttliga till svåra fall kräver vanligtvis receptbelagda läkemedel eller behandlingar på klinik. En kombinationsbehandling tar itu med alla orsaker för bästa resultat.

Det kan ta 4-6 veckor att se förbättringar, så det är viktigt att vara konsekvent när man behandlar akne på kinderna. Skapa en enkel rutin med skonsam rengöring, oljefri återfuktning och beprövade ingredienser mot akne. Livsstilsåtgärder som en hudvänlig kost och god örngottshygien bidrar ytterligare till en klar och frisk hud.

Vad är skillnaden mellan acne på kinderna och på käklinjen?

Akne längs käklinjen är främst hormonell och relaterad till fluktuationer i androgener. Akne på kinderna kan också vara hormonellt betingad, men beror också ofta på irritation, tryck på huden, allergier och dålig kost. Akne i käkpartiet tenderar att återkomma varje månad medan akne på kinderna kan vara sporadisk.

Varför får jag bara utbrott på vänster eller höger kind?

Att sova på ena sidan av ansiktet natt efter natt kan leda till att aknen lokaliseras till den kinden. Telefonanvändning, att vila ansiktet på handen och hårprodukter kan också leda till ensidiga utbrott om irritationen alltid är på samma kind. Se till att du rengör ordentligt och byter örngott för att förhindra ojämn akne.

Kan akne på kinderna vara ett tecken på en allergisk reaktion?

Ja, akne som främst är koncentrerad till kinderna kan potentiellt signalera en allergi mot hår-, hud- eller livsmedelsprodukter. Lägg märke till om utbrotten förvärras efter användning av visst smink, lotioner eller livsmedel som mejeriprodukter och vassle. En allergiläkare kan hjälpa till att identifiera orsaken genom tester.

Hur behandlar du acne längs kindbenen jämfört med de nedre kinderna?

Acne högre upp på kinderna och kindbenen beror ofta på att smink och hårprodukter vandrar nedåt. Prova en mineralbaserad puderfoundation istället för flytande formulas. Undvik också att applicera rouge och bronzer precis ovanpå aktiva utbrott. Akne på låga kinder tenderar att vara hormonellt betingad, så testa retinoider och spironolakton.

Vilka ingredienser bör jag undvika om jag har akne på kinderna?

Undvik potentiellt irriterande ämnen som doftämnen, mentol, pepparmynta, eukalyptus och alkohol i produkterna. Skippa tjocka krämer eller oljor som kan täppa till porerna - välj istället en gelbaserad fuktkräm. Begränsa användningen av kokosolja och kakaosmör runt utbrott. Och dra ner på mejeriprodukter, socker och enkla kolhydrater.

Kan preventivmedel hjälpa eller förvärra kindakne?

Preventivmedel kan antingen förbättra akne eller utlösa utbrott, beroende på formulering. P-piller som innehåller östrogen och progesteron rensar ofta upp hormonell akne. Androgendominerande gestagener som levonorgestrel kan dock förvärra kindakne. Prata med din gynekolog om de bästa alternativen.

Vilka naturläkemedel är bäst för att minska akne på kinden?

Träträdsolja, grönt te, aloe vera och honung innehåller antimikrobiella egenskaper som hjälper till att rensa bort utbrott. Ringblomma, kamomill och havregryn lugnar rodnad. Gurkmeja, oreganoolja och probiotika motverkar inflammation. Och att hålla sig hydrerad, minska stress och få solljus bidrar alla till en klar hud.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare