Kan uttorkning orsaka akne?

Published:

Att dricka tillräckligt med vatten är avgörande för en klar och frisk hud. Uttorkning kan förvärra aknesymtomen. Här är vad du behöver veta om sambandet mellan uttorkning och akne.

När din hud saknar vatten kan det leda till en mängd olika problem. Torr, flagnande hud är den mest uppenbara biverkningen, men uttorkning kan också förvärra akne.

Så kan uttorkning orsaka akne? Låt oss ta en närmare titt på sambandet mellan återfuktning av huden och akne.

Kan uttorkning orsaka akne

Hur uttorkning påverkar din hud

Vatten utgör 70 % av din kropp. Det behövs för praktiskt taget alla kroppsfunktioner. Det gäller även för att hålla huden smidig och frisk.

När du inte dricker tillräckligt med vätska orsakar det uttorkning. Mild uttorkning uppstår när du förlorar bara 1-2 % av kroppens vatteninnehåll. Vid en vattenförlust på 5 % blir uttorkning måttlig till allvarlig.

Uttorkning påverkar hudens hälsa på flera sätt:

 • Det minskar blodflödet. Blodet transporterar syre och näringsämnen till hudcellerna. Vid uttorkning minskar blodvolymen så att mindre blod når huden.
 • Det orsakar torrhet. Vatten ger huden elasticitet. Utan vatten blir huden torr, fjällig och irriterad.
 • Det kan utlösa inflammation. Viss forskning tyder på att uttorkning ökar inflammatoriska reaktioner i kroppen. Detta kan förvärra akne.
 • Det saktar ner cellomsättningen. Hydratiserad hud regenererar sig själv bättre. Döda hudceller försvinner snabbare. När huden är uttorkad ansamlas de och täpper till porerna.
 • Det höjer kortisolhalten. Uttorkning är en stressfaktor som höjer kortisolhalten. Detta hormon kan utlösa akneutbrott.

I själva verket skapar uttorkning en miljö där det är mer sannolikt att akne uppstår. Men är det direkt orsak till att finnar bildas? Låt oss utforska det härnäst.

Kan uttorkning direkt bidra till acne?

Talg och döda hudceller täpper till porerna och skapar en perfekt grogrund för finnar. Men vad är det som gör att överflödig oljeproduktion och hudceller byggs upp i första hand?

Forskningen om uttorkningens roll är begränsad. Men vissa bevis tyder på att det kan bidra till akne:

 • En studie visade att kraftigt uttorkad hud hade fler akne-lesioner. Deltagarna drack mindre än en liter vatten per dag. Efter sju dagar kunde forskarna konstatera att antalet akneförändringar var betydligt högre. Även hudens oljeproduktion ökade.
 • Uttorkning kan förändra hudens mikrobiota. Enligt en studie gynnar bakteriemiljön på uttorkad hud Cutibacterium acnes, den bakterie som är kopplad till akne.
 • Det verkar påverka vissa akne-relaterade hormoner. I ett experiment hade uttorkade kvinnor högre testosteronhalt. Detta androgenhormon stimulerar oljekörtlar och förvärrar breakouts.

Baserat på tidig forskning verkar det troligt att uttorkning kan främja akne direkt genom att öka oljigheten och bakterietillväxten. Men det krävs mycket mer forskning för att bekräfta detta samband.

Just nu betraktar experter uttorkning som en indirekt akneutlösande faktor. Det skapar en inre miljö där utbrott är mer sannolika, men kanske inte direkt orsakar finnar på egen hand.

Låt oss sedan titta på några tydliga tecken på uttorkad hud som kan tyda på ett acneproblem.

Tecken på att uttorkning förvärrar dina utbrott

Hur vet man om oönskad akne beror på att man inte dricker tillräckligt med vatten? Här är några vanliga tecken:

1. Ökad oljighet

När huden är uttorkad tenderar den att överkompensera genom att producera överflödigt fett. Resultatet? En superfet, glänsande hy.

2. Mer frekventa utbrytningar

Om finnar ständigt dyker upp igen efter att du tvättat ansiktet kan uttorkning vara boven i dramat. Brist på vatten torkar ut och irriterar huden. Detta kan förvärra akne.

3. Acne runt munnen och käklinjen

När man är uttorkad blossar finnar ofta upp runt munnen och käken. Människor tenderar att röra vid dessa områden mer, vilket sprider bakterier.

4. Kliande eller stramande känsla

Uttorkad hud känns ofta stram, kliande eller obehaglig. En alltför torr hy kan leda till mer tvångsmässig beröring av ansiktet. Och det gör att extra olja, smuts och bakterier tränger in i porerna.

5. Överdriven törst och trötthet

Om du ständigt känner dig uttorkad eller trög är det en varningssignal om att du är uttorkad. Var uppmärksam på dessa törst- och trötthetssignaler. Din hud behöver mer fukt.

6. Allvarligare akne-reaktioner

Intensiv inflammatorisk akne som smärtsamma cystor eller knölar kan bryta ut om man är uttorkad. Brist på vätska är en form av stress. Det kan förvärra kroppens inflammatoriska reaktion.

7. Långsam läkning av fläckar

Om huden inte får tillräckligt med fukt för att läka snabbt kan aknen bli ärrig eller kvarstå längre. Drick upp och ge din hud vatten för att påskynda förnyelsen.

Hur mycket vatten ska man dricka för att få klar hy?

Nu när du vet att uttorkning kan påverka acne negativt, hur mycket vatten bör du dricka? Det beror på olika faktorer som ålder, kön, aktivitetsnivå och klimat.

Men generellt bör du sträva efter att få i dig minst 2-3 liter vätska per dag. Det motsvarar ungefär åtta glas vatten à 8 uns.

Var uppmärksam på din urinfärg. Blek eller nästan klar urin betyder att du är väl hydrerad. Mörkgul urin är ett tecken på att du behöver få i dig mer vätska, särskilt vatten.

Törst är inte alltid det bästa sättet att mäta vätskebehovet. När du känner dig törstig kan du redan vara uttorkad. Fokusera på att dricka vatten kontinuerligt under hela dagen.

Tillsammans med tillräckligt vattenintag hjälper en hälsosam kost full av vattenrika frukter och grönsaker till att återfukta huden från insidan. Livsmedel som gurkor, bär, meloner, sallad och tomater gör underverk.

Kan du inte dricka tillräckligt med vanligt vatten? Tillsätt citron, mynta, gurka eller fruktskivor för att få extra smak. Örtteer och kokosvatten hjälper också till att tillgodose vätskebehovet.

7 tips för att återfukta huden och förebygga akne

Att dricka mer vatten är helt klart nyckeln till en vacker och klar hud. Men även andra vanor bidrar till optimal återfuktning:

1. Begränsa uttorkande drycker

Dra ner på koffein och alkohol som kan leda till uttorkning. Drick mycket vatten däremellan för att balansera.

2. Ät mer vätskedrivande livsmedel

Frukt, grönsaker, buljongbaserade soppor, yoghurt och havregryn återfuktar från insidan och ut.

3. Upprätthålla barriärens funktion

Hårda produkter avlägsnar naturliga oljor. Använd skonsamma rengöringsmedel och återfukta för att bevara fukten.

4. Öka den inre återfuktningen

Kosttillskott som hyaluronsyra, ceramider och vitamin B7 biotin främjar fuktretentionen.

5. Mask upp

Återfuktande masker ger en boost av lokal återfuktning till törstig hy.

6. Lås in fukt

Applicera ansiktsvatten och serum på fuktig hud för att binda extra fukt i de övre hudlagren.

7. Öka återfuktningen i miljön

Använd luftfuktare och undvik superheta duschar som torkar ut.

Med de här tipsen kan du öka återfuktningen och få en klar och acnefri hud. Överdriv det bara inte. Det finns en sak som heter för mycket vatten.

Kan man dricka för mycket vatten för hudens skull?

Är mer återfuktning alltid bättre när man försöker åtgärda akne? Inte nödvändigtvis.

Att dricka stora mängder vatten kan störa elektrolytbalansen. Elektrolyter som natrium, kalcium och kalium hjälper till att transportera vatten i kroppen.

För mycket vatten och för lite elektrolyter leder till ett tillstånd som kallas hyponatremi. Detta innebär att kroppsvätskorna späds ut för mycket.

Biverkningar av hyponatremi inkluderar:

 • Utmattning
 • Illamående
 • Huvudvärk
 • Muskelsvaghet, spasmer och kramper
 • Svullnad i händer och fötter
 • Förvirring

I sällsynta fall kan överdrivet vattenintag vara dödligt. Så sträva efter måttlig vätskebalans, inte överhydrering. Håll dig till den dagliga rekommendationen på 2-3 liter vatten per dag.

Drick bara mer om du svettas mycket, är sjuk med kräkningar eller diarré eller bor i ett varmt klimat. Var också uppmärksam på elektrolytbalansen.

Sammanfattning

Kan uttorkning direkt orsaka akne? Den begränsade forskningen tyder på att det sannolikt spelar en sekundär roll. Mild till måttlig uttorkning skapar indirekt en idealisk grogrund för finnar.

Uttorkning verkar öka oljeproduktionen, bromsa hudcellernas omsättning, förändra pH-värdet, förvärra inflammationer och höja stresshormonerna. Alla dessa faktorer kan förvärra utbrott.

Att dricka mer vatten kommer inte på något mirakulöst sätt att bota akne, men optimal vätskebalans bidrar till en klar hud. Sikta på att dricka cirka åtta glas vätska per dag. Begränsa intaget av uttorkande drycker som kaffe och alkohol. Och ät gott om återfuktande frukt, grönsaker och nyttiga fetter.

Med rätt balans mellan vattenintag och återfuktande vanor kan du ge din hud en klar och strålande lyster.

Vanliga frågor om uttorkning och akne

Vad orsakar uttorkning?

Uttorkning uppstår när kroppen förlorar mer vatten än den tar in. Orsakerna är bland annat svettningar, kräkningar, diarré, överdrivet alkoholintag, läkemedel som diuretika, höga temperaturer och att man inte dricker tillräckligt med vätska.

Hur mycket vatten ska man dricka för att få klar hy?

De flesta vuxna bör sträva efter ett totalt vätskeintag på 2-3 liter per dag. Drick när du är törstig och få i dig vätska från vatten, örtte, frukt, grönsaker, buljongsoppor och liknande. Begränsa intaget av koffein och alkohol som kan leda till uttorkning.

Behöver vissa hudtyper extra återfuktning?

Ja, personer med naturligt torr hudtyp, t.ex. eksembenägen hud, behöver mer fukt för att få en klar och frisk hud. Fet och acnebenägen hud är också beroende av korrekt återfuktning för att förhindra överdriven oljighet.

Vilka vitaminer hjälper till att återfukta huden?

Vitaminerna C, B7 biotin, B3 niacinamid och E förbättrar hudens återfuktning. C-vitamin främjar kollagenproduktionen för att bibehålla en ungdomlig hud. B-vitaminer bidrar till celltillväxt och hudförnyelse. Vitamin E stärker hudens skyddsbarriär.

Hur orsakar uttorkning rynkor?

Brist på vätska minskar hudens elasticitet och fyllighet eftersom huden förlorar sin stötdämpande förmåga. Detta gör att fina linjer och rynkor lättare bildas. Uttorkning försämrar också nybildningen av kollagen som motverkar rynkor. Håll dig återfuktad för att hålla huden smidig.

Kan elektrolyter hjälpa till att återfukta huden?

Ja, det stämmer. Elektrolyter som kalium, magnesium och natrium hjälper kroppen att absorbera och distribuera vatten effektivt. Att äta elektrolytrika livsmedel eller ta kosttillskott hjälper till att optimera vätskebalansen.

Vilka ingredienser i hudvårdsprodukter ökar återfuktningen?

Hyaluronsyra, glycerin, ceramider, squalane, aloe vera och sodium PCA är utmärkta återfuktande ingredienser att leta efter i serum, mists, fuktkrämer och rengöringsmedel. De drar till sig och stänger in fukt.

Bör man undvika uttorkande livsmedel när man försöker återfukta huden?

Det går bra att äta vissa naturligt uttorkande livsmedel som koffein, alkohol och bearbetade kolhydrater med måtta. Se bara till att öka vattenintaget före och efter för att balansera. Fokusera på att äta mer vätskedrivande livsmedel överlag.

Hur vet man om man är uttorkad?

Tecken på uttorkning är överdriven törst, trötthet, yrsel, sällan urinering, mörk urin, muntorrhet, huvudvärk, förstoppning, dålig hudelasticitet och ökad hjärtfrekvens. Var uppmärksam på dessa signaler.

Påverkar vattnets temperatur hudens återfuktning?

Rumstempererat eller ljummet vatten är bäst. Iskallt vatten drar ihop blodkärlen och minskar cirkulationen. Och viss forskning visar att varmt vatten kan absorberas mer effektivt. Undvik extremt varmt vatten som tar bort naturliga oljor.

Kan för mycket vatten skada huden?

Om du dricker mer än 1 liter per dag under längre perioder kan det leda till obalanser i mineralbalansen som försämrar hudens hälsa. Håll dig till den rekommenderade dosen på 64 hekto, öka tillfälligt om du är sjuk eller aktiv i varmt väder.

Hur hjälper återfuktning acneärr att läka snabbare?

Ärr behöver tillräckligt med näring och blodflöde för att återbilda skadad vävnad. Korrekt återfuktning ökar cirkulationen, tillför näringsämnen, avlägsnar avfall och påskyndar cellförnyelsen för snabbare blekning av acnemärken.

Kan ångning hjälpa till att återfukta acnebenägen hud?

Ja, det gör det. Ångande ansiktsvatten öppnar porerna och gör att fuktgivande ingredienser kan tränga in bättre. Applicera återfuktande serum eller masker försiktigt efteråt för att öka återfuktningen. Undvik att ånga för mycket eftersom det torkar ut huden.

Vad är det bästa sättet att se till att huden är återfuktad under natten?

Applicera olja eller återfuktande nattmasker före sänggåendet för att binda fukten. Sov i ett svalt och fuktigt rum. Undvik tyger som inte andas och som kommer i kontakt med huden. Kosttillskott som hyaluronsyra ökar också återfuktningen över natten.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare