Vilka är de 5 orsakerna till akne?

Published:

Acne är en vanlig hudåkomma som drabbar människor i alla åldrar. Det uppstår när hårsäckarna täpps till av olja och döda hudceller, vilket ofta leder till att finnar, vita prickar, pormaskar och cystor bildas i ansiktet, på ryggen, bröstet och axlarna. Acne kan vara allt från lindrig till svår, och även om det främst drabbar tonåringar och unga vuxna kan det kvarstå långt upp i vuxen ålder.

Vilka är de 5 orsakerna till akne?

Att förstå de bakomliggande orsakerna till akne är nyckeln till framgångsrik behandling och förebyggande. Här ska vi titta närmare på de 5 främsta orsakerna till akne och hur de bidrar till utbrott.

1. Överdriven oljeproduktion

Överdriven oljeproduktion är en av de främsta orsakerna till akne. Huden innehåller små hål som kallas porer och under dessa finns små körtlar som kallas talgkörtlar. Dessa körtlar producerar ett oljigt ämne som kallas sebum, som hjälper till att hålla huden återfuktad.

Hos personer med benägenhet för akne kan talgkörtlarna bli överaktiva och producera för mycket talg. Den överflödiga oljan blandas med döda hudceller och täpper till porerna. I de tilltäppta porerna växer bakterier till och orsakar inflammation, vilket resulterar i finnar.

Hormoner spelar en viktig roll för regleringen av talgproduktionen. Under puberteten gör de stigande androgennivåerna att talgkörtlarna förstoras och producerar mer talg. Det är därför akne vanligtvis börjar eller förvärras under tonåren. Fluktuerande hormonnivåer före en kvinnas menstruation kan också utlösa breakouts.

2. Överskott av hudceller

Tillsammans med överflödigt talg bidrar ökad avlossning av döda hudceller i hårsäcken till tilltäppta porer och utveckling av akne. Denna ansamling av celler kallas för keratinisering.

Normalt stiger döda hudceller upp till ytan och fälls ut. Men i acnebenägen hud fälls cellerna ut snabbare och klumpar ihop sig. De döda cellerna och talget förenar sina krafter och täpper till follikeln. Den tilltäppta follikeln utgör en idealisk miljö för förökning av akneframkallande bakterier.

Faktorer som påskyndar cellförlusten är t.ex. hormonella förändringar, läkemedel, friktion och hudirritation. Genetiska faktorer spelar också en roll för hur snabbt huden förnyas. Personer med överaktiv cellförnyelse är mer benägna att få tilltäppta porer och akne.

3. Bakterier

De bakterier som kallas Propionibacterium acnes, eller P. acnes, bidrar till akne genom att växa inuti tilltäppta hårsäckar. Dessa bakterier trivs i en por som är blockerad av olja och död hud.

P. acnes-bakterier livnär sig på fettsyror som finns i talg. När de snabbt förökar sig utlöser deras metaboliska biprodukter inflammation. Inflammationen skadar follikelväggen och gör att follikelns innehåll kan rinna ut i huden. Denna händelsekedja ger upphov till synliga finnar.

Personer med akne tenderar att ha högre nivåer av P. acnes-bakterier jämfört med personer med ren hud. Bakterier i sig orsakar inte akne, men de spelar en viktig roll i utvecklingen av inflammatoriska lesioner.

4. Hormoner

Hormonella fluktuationer är en grundläggande orsak till akneutbrott hos ungdomar, kvinnor och personer med endokrina störningar. De androgener som vanligtvis är ansvariga är testosteron, dihydrotestosteron (DHT) och insulinliknande tillväxtfaktor 1 (IGF-1).

Androgenhormoner ökar talgproduktionen och främjar hudens cellförlust. Under puberteten leder de stigande androgenerna till överflödig olja och celluppbyggnad i follikeln. Hos kvinnor kan månatliga hormonella förändringar i samband med menstruationscykeln utlösa akne.

Tillstånd som ökar androgennivåerna, som polycystiskt ovariesyndrom (PCOS) hos kvinnor och steroidmissbruk hos män, orsakar eller förvärrar ofta akne. Användningen av hormonella läkemedel som testosteron eller anabola steroider leder också till akne som en biverkning.

För kvinnor kan graviditet, klimakteriet och om man börjar eller slutar med p-piller också påverka akne på grund av förändrade hormonnivåer.

5. Genetik

Genetik är en faktor vid utveckling av akne, särskilt i svåra och behandlingsresistenta fall. Personer med akne i släkten löper större risk att drabbas av återkommande utbrott.

Studier tyder på att genetiken reglerar hur känslig huden är för androgener. Personer som är genetiskt predisponerade för akne tenderar att ha fler androgenreceptorer. Detta förstärker hudens reaktion på normala hormonfluktuationer.

Specifika acnerelaterade genmutationer är kopplade till onormala immunsvar i huden som driver på inflammationen. Andra genetiska defekter försämrar utvecklingen av hudbarriären. En svag barriär gör att externa akneutlösare som bakterier och allergener lättare kan tränga djupt in i huden.

Genetiken styr också talgproduktionen och hur snabbt hudcellerna lossnar. Överdriven aktivitet inom något av dessa områden kan täppa till porerna baserat på genetisk programmering.

Behandling av akne genom livsstilsförändringar

Även om vi inte kan påverka vår genetik eller våra hormonnivåer direkt, finns det livsstilsåtgärder som kan hjälpa till att kontrollera akne genom att ta itu med fet hud och tilltäppta porer.

Rengör försiktigt. Använd en mild, icke-slipande rengöringsprodukt två gånger dagligen för att avlägsna överflödig olja och döda hudceller utan att strippa huden. Undvik att skrubba eller peta på huden eftersom det kan förvärra inflammationen.

Välj oljefria kosmetika- och solskyddsprodukter. Feta produkter kan täppa till porerna, så läs på innehållsförteckningen och undvik kokosolja, kakaosmör och tunga mjukgörande produkter.

Schamponera regelbundet. Om hårprodukter och oljor rinner ut på huden kan det leda till utbrott i pannan, på halsen och ryggen.

Tänk på vad du rör vid i ansiktet. Byt örngott regelbundet och rengör telefoner, glasögon och hörlurar ofta för att minimera bakterieöverföring och porförtätande oljor.

Undvik överdriven exponering för solen. En del sol hjälper mot akne, men för mycket sol kan framkalla ytterligare inflammation. Använd dagligen ett oljefritt solskyddsmedel.

Hantera stressnivåerna. Hög stress ökar inflammationen och androgenproduktionen, vilket förvärrar akne. Prova avslappnande aktiviteter som yoga, meditation och djupandning.

Motionera och sov gott. Regelbunden motion och 6-8 timmars sömn per natt hjälper till att balansera hormonerna. Undvik att bära träningskläder eller sova på smutsiga lakan eftersom det kan orsaka kroppsacne.

Ät en näringstät kost. Begränsa intaget av processade kolhydrater, socker och mejeriprodukter som är kopplade till ökad talgproduktion och inflammation. Fokusera istället på antioxidantrika frukter, grönsaker, magert protein och hälsosamma fetter. Håll dig hydrerad med vatten.

Ta riktade kosttillskott. Vitaminer som zink och niacinamid (B3) hjälper till att minska oljigheten. Fiskolja och probiotika motverkar inflammation. Diskutera olika alternativ med din läkare.

Kontakta en hudläkare. Vid måttlig till svår akne kan receptbelagda läkemedel som retinoider, antibiotika och p-piller hjälpa till att kontrollera utbrotten genom att rikta in sig på oljeproduktion, bakterier och hormoner. Behandlingar som fotodynamisk terapi hjälper också till att rensa porerna.

Viktiga iakttagelser: De främsta orsakerna till akneutbrott

Sammanfattningsvis är de 5 främsta orsakerna till akne

 • Överdriven talgproduktion som utlöses av hormoner
 • Ansamling av döda hudceller och keratin i follikeln
 • Bakterietillväxt (P. acnes) i tilltäppta porer
 • Hormonella fluktuationer relaterade till pubertet, menstruation och medicinska tillstånd
 • Genetiska faktorer som förstärker onormala reaktioner i huden

Att förstå grundorsakerna till utbrott baserat på dessa faktorer möjliggör riktade, mångsidiga behandlingsstrategier. En kombinationsstrategi behövs för att ta itu med fet hud, onormal cellutsöndring, bakterier, hormoner och inflammation som ligger bakom akneutvecklingen.

Även om akne kan vara frustrerande att hantera har du mer makt än din genetik. Att följa en anpassad hudvårdsrutin, göra kostförändringar och uppsöka en hudläkare för avancerad vård kan hjälpa till att minimera framtida utbrott.

Vanliga frågor om vad som orsakar akne

Acne är en vanlig hudåkomma som de flesta människor kommer att uppleva någon gång i livet. Det kan drabba människor i alla åldrar, kön och etniciteter. Att förstå vad som leder till akne är nyckeln till att behandla det effektivt. Nedan svarar vi på några av de vanligaste frågorna om de bakomliggande orsakerna till akne.

Vad är akne?

Akne uppstår när hårsäckarna täpps till av olja och döda hudceller. Detta gör att akneframkallande bakterier som kallas Propionibacterium acnes (P. acnes) kan växa till inuti den tilltäppta follikeln. Bakterierna utlöser inflammation, vilket leder till finnar, knölar, cystor och andra blemmor. Akne drabbar oftast ansikte, rygg, bröst och axlar.

Vilka är de främsta orsakerna till akne?

Det finns 5 huvudorsaker som bidrar till att akne bildas:

 • Överdriven produktion av sebum (olja)
 • Ansamling av döda hudceller i folliklarna
 • Bakteriell tillväxt (P. acnes-bakterier)
 • Inflammation
 • Hormonella fluktuationer

Dessa faktorer samverkar för att täppa till porerna och skapa en idealisk miljö för att utbrott ska uppstå. Genetik spelar också en roll i utvecklingen av akne genom att programmera hur känslig huden är för normala hormonförändringar.

Hur orsakar överflödig olja akne?

Talgkörtlarna i huden producerar ett oljigt ämne som kallas sebum. Detta hjälper till att hålla huden återfuktad. Hos personer med benägenhet för akne kan dessa oljeproducerande körtlar överaktiveras och producera för mycket talg. Den överflödiga oljan blandas med döda hudceller och täpper till porerna, vilket leder till utbrott.

Hormoner driver talgproduktionen, vilket är anledningen till att akne ofta börjar eller förvärras under puberteten. Ungdomar producerar mer androgener som testosteron, vilket förstorar talgkörtlarna och ökar oljeutsöndringen.

Orsakar bakterier akne?

Bakterien P. acnes orsakar inte akne direkt. De spelar dock en roll i utvecklingen av inflammatoriska akneförändringar som finnar och cystor. P. acnes-bakterierna livnär sig på överflödig olja i tilltäppta hårsäckar. När de snabbt förökar sig frigör bakterierna enzymer och andra biprodukter som skadar hårsäckens vägg. Detta gör att follikelns innehåll kan rinna ut i huden, vilket resulterar i synliga finnar.

Personer med akne har högre nivåer av P. acnes jämfört med personer med ren hud. Genom att främja inflammation gör bakterierna aknen värre än vad den skulle ha blivit med enbart olja och döda hudceller.

Kan hormoner orsaka akne?

Ja, hormonella fluktuationer är en vanlig utlösande faktor för akneutbrott. Hormoner som testosteron, dihydrotestosteron (DHT) och insulinliknande tillväxtfaktor 1 (IGF-1) ökar talgproduktionen och bidrar till att hudceller lossnar, vilket leder till igentäppta porer.

De hormonella förändringarna i puberteten förklarar varför akne ofta börjar i tonåren. Hos kvinnor kan de månatliga hormonförändringarna i menstruationscykeln utlösa utbrott som kallas cyklisk akne. Tillstånd som polycystiskt ovariesyndrom (PCOS) som ökar androgennivåerna kan också orsaka akne. Att börja med eller sluta med p-piller kan också leda till akne på grund av förändringar i hormonnivåerna.

Orsakar stress utbrott av akne?

Stress i sig är inte en direkt orsak till akne. Höga stressnivåer kan dock förvärra akne hos personer som redan är benägna att få utbrott. Stress ökar inflammationen och produktionen av androgener som testosteron, vilket leder till ökad oljeproduktion. Detta kan förvärra tilltäppta porer och inflammation.

Stress försämrar också sårläkningen. Detta kan leda till mer allvarliga akneförändringar istället för mindre komedoner. Att hantera stressnivåer med hjälp av avslappningstekniker kan bidra till att minska akne genom att minska inflammation och hormonförändringar.

Kan genetik eller familjehistoria orsaka akne?

Genetik spelar en viktig roll i utvecklingen av akne, särskilt i svåra fall. Personer med akne i släkten löper större risk att drabbas av återkommande utbrott. Generna reglerar hur känslig huden är för hormoner samt hur mycket talg och hudceller som produceras.

Vissa mutationer leder till förstärkta inflammatoriska reaktioner och ökad androgenreceptoraktivitet i huden. Denna överaktivitet gör att personer med en genetisk predisposition är mer benägna att drabbas av tilltäppta porer, bakterietillväxt och inflammation. Men livsstilsval kan hjälpa till att motverka effekterna av acnerelaterade gener.

Orsakar vissa livsmedel akne?

Trots rykten om att livsmedel som choklad och stekt mat kan orsaka utbrott, visar studier inga bevis för att specifika livsmedel ensamma orsakar eller förvärrar akne hos de flesta människor. Även om dåliga kostval i sig inte direkt orsakar finnar, kan en näringsfattig kost med mycket raffinerade kolhydrater och socker påverka hudens hälsa negativt.

Det finns några få undantag där kosten kan bidra till akne. Hos personer som är känsliga för mjölkprodukter kan laktos och vassleproteiner som finns i mjölk utlösa inflammation. Mat med högt glykemiskt index som vitt bröd kan också förvärra akne genom att öka utsöndringen av androgener. Vid svår akne kan det vara bra att samarbeta med en hudläkare och näringsfysiolog för att identifiera potentiella kostrelaterade akneutlösare.

Hur kan jag förebygga utbrott av akne?

Även om akne inte alltid kan förebyggas helt på grund av genetiska orsaker, kan följande åtgärder hjälpa till att minska utbrotten:

 • Rengör huden försiktigt två gånger dagligen med en mild, icke-slipande rengöringsprodukt
 • Använd oljefri kosmetika och solskyddsmedel
 • Schamponera regelbundet för att förhindra att hårfett överförs till huden
 • Undvik överdriven solexponering och använd solskyddsmedel
 • Motionera och sova tillräckligt för att balansera hormonerna
 • Hantera stress genom avkopplande aktiviteter
 • Ät en balanserad, fullvärdig kost och håll dig hydrerad
 • Ta kosttillskott som minskar oljeproduktion och inflammation
 • Kontakta en hudläkare för receptbelagd medicin vid behov

En kombination av åtgärder mot överdriven oljeproduktion, tilltäppta porer, bakterier, inflammation och hormonfluktuationer är bäst för att kontrollera akne på lång sikt.

När ska man söka läkarvård för akne?

Kontakta en hudläkare om receptfria produkter inte hjälper, om ärrbildning utvecklas eller om aknen orsakar betydande känslomässiga besvär. Symtom som djupa smärtsamma knölar och cystor, återkommande utbrott och akne som inte svarar på receptbelagda topikala medel motiverar också ett besök hos hudläkaren. En läkare kan ordinera starkare retinoider, orala antibiotika, hormonella medel eller kliniska behandlingar för att bättre behandla medelsvåra till svåra aknefall.

Viktiga slutsatser

 • De främsta orsakerna till akne är överflödig olja, döda hudceller, bakterier, inflammation och hormoner som täpper till porerna.
 • Bakterier som P. acnes förvärrar inflammatorisk akne men orsakar den inte direkt.
 • Hormoner leder till ökad oljeproduktion under puberteten och menstruationscyklerna, vilket leder till utbrott.
 • Även om stress, kost och familjehistoria påverkar akne, är de inte direkt orsak till den.
 • Förebyggande åtgärder som mild hudvård, oljefria produkter och medicinering kan hjälpa till att minska akne.
 • Kontakta en hudläkare för avancerade behandlingsalternativ om receptfria läkemedel inte hjälper mot utbrott.

Att förstå de bakomliggande orsakerna till akne är det första steget mot en klarare hud. Med rätt behandlingsplan som är skräddarsydd för dina specifika akneutlösande faktorer kan de flesta fall hanteras så att huden blir friskare och ser bättre ut.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare