Vad är skillnaden mellan acne och finnar?

Published:

Har du någonsin undrat vad skillnaden är mellan akne och finnar? Många använder dessa termer omväxlande, men de syftar faktiskt på något olika hudtillstånd.

I den här artikeln förklarar vi de viktigaste skillnaderna mellan akne och finnar, deras bakomliggande orsaker och hur man behandlar dem effektivt.

Vad är skillnaden mellan akne och finnar?

Acne vs. finnar: De viktigaste skillnaderna

Acne och finnar har vissa likheter, men de har också tydliga skillnader:

 • Acne är en kronisk, långvarig hudsjukdom som innebär inflammation i oljekörtlarna. Akne består av vita och svarta pormaskar, finnar och djupare klumpar som cystor. Akne uppträder vanligtvis i ansiktet, på ryggen, bröstet, axlarna och halsen.
 • Finnar är en mildare, tillfällig hudåkomma. De uppstår när fett och död hud täpper till en por och fångar upp bakterier som orsakar inflammation. Finnar är små, lokaliserade knölar som kan uppstå var som helst, men som vanligtvis förekommer i ansiktet, på axlarna, ryggen och bröstet.

Så sammanfattningsvis:

 • Acne är en långvarig sjukdom, medan finnar är ett kortvarigt tillstånd.
 • Acne påverkar oljekörtlarna, medan finnar påverkar hårsäckarna.
 • Acne orsakar mer inflammation och ärrbildning, medan finnar orsakar lindrigare inflammation.
 • Acne uppstår på specifika områden, medan finnar kan uppstå var som helst.

Låt oss nu titta närmare på orsakerna till och behandlingarna av akne jämfört med finnar.

Vad orsakar akne?

Acne bildas när olja och döda hudceller täpper till porerna. Detta gör att bakterier som kallas Propionibacterium acnes (P. acnes) kan växa i porerna och orsaka inflammation. Det finns fyra viktiga faktorer som leder till akne:

1. Överdriven oljeproduktion - Manliga könshormoner som kallas androgener stimulerar oljeproduktionen. Under puberteten stiger androgennivåerna vilket orsakar överskott av talg. Kvinnor har också androgener.

2. Tilltäppta porer - Döda hudceller och olja byggs upp och täpper till porerna. Denna instängda blandning ger en perfekt miljö för bakterier att föröka sig.

3. Bakterier - P. acnes-bakterier lever naturligt på huden och livnär sig på talg. Bakterierna växer snabbt i tilltäppta hårsäckar och orsakar inflammation.

4. Inflammation - Acne-lesioner bildas när de instängda bakterierna får vita blodkroppar att svärma runt de igensatta folliklarna. Detta gör att folliklarna svullnar och blir röda.

I svåra fall kan akneförändringarna brista djupt ner i huden och bilda smärtsamma cystor.

Acne har flera bidragande faktorer, vilket är anledningen till att det är en komplex hudsjukdom. Den kan inte botas över en natt med en enkel lösning.

Vad orsakar finnar?

Finnar har en enklare orsak. De bildas när en por täpps till av olja, bakterier och döda hudceller. Detta utlöser en mild inflammation och resulterar i en liten, lokaliserad bula.

De främsta orsakerna till finnar inkluderar:

 • Hormoner - Androgena hormoner ökar talgproduktionen vilket kan täppa till porerna. Hormonella fluktuationer under menstruationscykeln eller puberteten kan utlösa finnar hos kvinnor.
 • Stress - Stresshormoner som kortisol ökar oljeproduktionen. Stress påverkar också immunförsvaret och gör dig mer benägen att drabbas av inflammationer.
 • Dålig hygien - Överflödig olja, smink och miljöföroreningar kan täppa till porerna och orsaka finnar.
 • Mediciner - Vissa mediciner innehåller hormoner eller kortikosteroider som kan utlösa finnar.
 • Kost - Högglykemiska livsmedel som socker och raffinerade kolhydrater kan leda till ökad talgproduktion.

Till skillnad från akne är finnar vanligtvis isolerade till några specifika ställen på huden. De är också tillfälliga och lindrigare och försvinner ofta inom några dagar.

Behandling av akne

Eftersom akne är en komplex, kronisk hudåkomma kräver den långvarig behandling och underhåll. Här är några viktiga behandlingar mot akne:

Receptbelagda läkemedel - orala och topikala receptbelagda läkemedel som retinoider, antibiotika och antimikrobiella medel används ofta för att behandla akne. De hjälper till att döda bakterier, minska oljeproduktionen och förhindra tilltäppta porer.

Receptfria produkter - Bensylperoxid och salicylsyra hjälper till att rensa porer, reducera bakterier och lugna inflammation. Leta efter produkter som rengör, tonar, återfuktar och punktbehandlar akne.

Ljus- och laserterapi - Apparater som använder blått ljus, rött ljus och laserenergi kan döda aknebakterier och minska inflammation. Professionella ljusbehandlingar kan komplettera läkemedelsbehandling.

Kemisk peeling och mikrodermabrasion - Dessa behandlingar avlägsnar döda hudceller för att förhindra att porerna täpps till. Att göra dem regelbundet hjälper till att kontrollera akne.

Rätt hudvård - Använd milda, icke-komedogena rengöringsmedel och oljefria fuktkrämer. Undvik att skrubba huden, eftersom det kan förvärra aknen. Kläm eller peta inte på akneförändringar.

Hälsosam livsstil - En näringsrik kost, regelbunden motion, god hygien och stresshantering hjälper till att kontrollera akne från insidan och ut.

Receptbelagda läkemedel i kombination med receptfria produkter och professionella behandlingar ger de bästa resultaten. De flesta behöver använda aknebehandlingar kontinuerligt för att hålla utbrotten under kontroll.

Behandling av finnar

Finnar kan ofta behandlas och döljas hemma med hjälp av grundläggande hudvårdstekniker:

Receptfria akneprodukter - Bensylperoxid, salicylsyra, svavel och retinol torkar ut finnar och förhindrar att nya uppstår. Leta efter punktbehandlingar som du kan dutta direkt på finnarna.

Rengör försiktigt - Använd ett milt rengöringsmedel och tvätta huden två gånger dagligen för att avlägsna överflödig olja och bakterier utan att irritera. Undvik att skrubba huden.

Undvik att röra och poppa - Att peta eller klämma på finnar kan förvärra inflammationen och leda till ärrbildning. Försök inte att poppa finnar.

Använd oljefritt smin k - icke-komedogent smink som är märkt "oljefritt" eller "icke-aknegent" täpper inte till porerna och förvärrar finnar. Undvik tung foundation.

Applicera is - En isbit inlindad i ett tygstycke hjälper till att minska rodnad och svullnad vid en begynnande finne.

Håll huden åter fuktad - Använd en lätt, oljefri fuktkräm för att undvika övertorkning, vilket kan få huden att överkompensera med mer fett.

Ha sunda vanor - God hygien, stresshantering och en balanserad kost hjälper till att förebygga och läka finnar från insidan och ut.

De flesta finnar kan behandlas hemma med grundläggande hudvård och döljande smink. Kontakta en hudläkare om finnarna förvärras eller om smärtsamma cystor utvecklas.

Hur man ser skillnad på acne och finnar

Nu när du känner till de olika orsakerna bakom akne och finnar kommer här några tips på hur du kan se skillnaden:

 • Plats - Acne uppträder vanligtvis i ansiktet, på ryggen, bröstet och halsen. Finnar kan uppstå var som helst.
 • Antal lesioner - Acne orsakar flera lesioner, inklusive finnar, vita prickar, pormaskar och cystor. Några enstaka finnar är sannolikt inte akne.
 • Inflammationstyp - Acne-lesioner är inflammatoriska, röda, svullna och smärtsamma. Finnar har mildare rodnad och ömhet.
 • Varaktighet - Acne är kronisk och återkommande. Finnar är tillfälliga och ofta förknippade med hormonella fluktuationer.
 • Ärrbildning - Acne leder ofta till permanent ärrbildning om lesionerna går djupt in i huden. Finnar ger sällan ärr om de inte petas eller kläms hårt.
 • Debutålder - Akne uppkommer ofta under tonåren när androgenhormonerna ökar kraftigt. Finnar kan uppstå i alla åldrar.
 • Svårighetsgrad - Acne varierar från mild till mycket svår. Finnar tenderar att ha mild till måttlig svårighetsgrad.

Sammanfattningsvis består akne av återkommande, utbredda inflammatoriska lesioner medan finnar är tillfälliga, milda, sporadiska knölar. Var uppmärksam på plats, antal, varaktighet och svårighetsgrad för att avgöra om det är akne eller bara en sporadisk finne.

När ska man uppsöka hudläkare?

Att uppsöka en hudläkare för akne och finnar rekommenderas i vissa situationer:

 • Acne som inte förbättras med receptfria läkemedel efter 2 månader
 • Svår inflammatorisk akne med smärtsamma cystor
 • Acne som ger mörka fläckar eller ärr
 • Frekventa finnar före viktiga händelser
 • Plötslig ökning av finnar eller akne av okänd anledning
 • Tecken på hudinfektion - rodnad, ömhet, värme, var
 • Svullnad, rodnad, värme eller ömhet i en växande cysta

En hudläkare kan undersöka din hud och avgöra om du har akne eller enstaka finnar. De kan ordinera starkare receptbelagda läkemedel eller professionella behandlingar för att få utbrotten under kontroll.

Om du snabbt uppsöker en hudläkare för cystor eller knölar kan du förhindra permanent ärrbildning. Försök inte att punktera eller dränera svåra akneförändringar på egen hand i hemmet.

Viktiga slutsatser

 • Acne består av pormaskar, vita pormaskar, finnar och cystor som beror på tilltäppta hårsäckar och oljekörtlar. Finnar är lindrigare och orsakas av tilltäppta porer.
 • Acne är en kronisk, inflammatorisk sjukdom medan finnar är tillfälliga, sporadiska knölar som kan uppstå var som helst på huden.
 • Acne kräver receptbelagda behandlingar och långvarig underhållsbehandling. Finnar försvinner ofta med hjälp av grundläggande hudvård.
 • Titta efter viktiga skillnader som antal lesioner, placering, varaktighet, svårighetsgrad och ärrbildning för att avgöra om knottrorna är akne eller bara finnar.
 • Uppsök hudläkare omgående vid svåra, förvärrade eller smärtsamma akneförändringar för att förhindra permanent ärrbildning.

Så sammanfattningsvis har akne och finnar vissa likheter men också viktiga skillnader. Att kunna skilja mellan akne och sporadiska finnar gör att du kan behandla och kontrollera frustrerande utbrott på rätt sätt.

Vanliga frågor om akne vs. finnar

Vad är skillnaden mellan acne och finnar?

Acne är en kronisk, inflammatorisk hudsjukdom som drabbar oljekörtlarna och folliklarna. Den består av pormaskar, vita pormaskar, finnar och djupare cystor och knölar. Acne uppträder vanligtvis i ansiktet, på ryggen, bröstet, axlarna och halsen där oljekörtlarna är mest aktiva.

Finnar är en mildare, tillfällig hudåkomma som uppstår när olja, döda hudceller och bakterier täpper till en por. Finnar bildar små, lokaliserade knölar och kan uppstå var som helst på huden. De är inte direkt förknippade med oljekörtlarna.

Vad orsakar akne?

Acne uppstår när överflödig oljeproduktion, döda hudceller, acneframkallande bakterier och inflammation samverkar för att täppa till porerna. Viktiga orsaker är bl.a:

 • Androgena hormoner som överstimulerar oljeproduktionen
 • Ansamling av döda hudceller i folliklarna
 • En akneassocierad bakterie som kallas Propionibacterium acnes (P. acnes)
 • Inflammation orsakad av immunsystemets reaktion på fångade P. acnes-bakterier

Vad orsakar finnar?

Finnar har en enklare orsak. De uppstår när en por täpps till av olja, döda hudceller och bakterier. Denna milda tilltäppning orsakar en liten, lokaliserad bula. Specifika utlösande faktorer för finnar inkluderar:

 • Hormonella fluktuationer precis före mensen eller under puberteten
 • Höga stressnivåer som ökar oljeproduktionen
 • Användning av vissa läkemedel som kortikosteroider eller testosteron
 • Komedogent smink som täpper till porerna
 • Högglykemisk kost och sockerintag

Hur kan man skilja på akne och finnar?

Det finns några viktiga skillnader att ta hänsyn till:

 • Acne orsakar flera olika skador som finnar, vita och svarta pormaskar. Finnar är bara sporadiska, isolerade knölar.
 • Acne uppträder vanligtvis på de fetaste områdena som ansikte och rygg. Finnar kan dyka upp var som helst.
 • Acne är ett kroniskt, återkommande tillstånd medan finnar är tillfälliga.
 • Acne är inflammatoriskt, smärtsamt och orsakar ärrbildning. Finnar har en lindrigare inflammation.
 • Akne uppstår i puberteten när hormonerna börjar slå till. Finnar kan uppstå i alla åldrar.
 • Svår akne varierar från måttlig till mycket svår. Finnar är vanligtvis milda till måttliga.

Hur behandlar du akne?

Behandling av akne kräver ett mångsidigt tillvägagångssätt:

 • Receptbelagda läkemedel som retinoider, antibiotika och antimikrobiella medel
 • Receptfria akneprodukter med ingredienser som bensoylperoxid och salicylsyra
 • Professionella behandlingar som ljusterapi, laserbehandlingar, peeling och mikrodermabrasion
 • En bra hudvårdsrutin med skonsamma, icke-komedogena produkter
 • Hälsosamma livsstilsvanor - kost, motion, sömn och stresshantering

Receptbelagda behandlingar ger bäst resultat, särskilt vid måttlig till svår akne. De flesta personer med akne behöver långtidsbehandling och underhåll.

Hur behandlar du finnar?

De flesta finnar kan behandlas hemma med enkla hudvårdstekniker:

 • Använda receptfria punktbehandlingar som innehåller aknebekämpande ingredienser
 • Tvätta ansiktet två gånger dagligen med en mild rengöring
 • Pilla eller kläm aldrig på finnar
 • Applicera is för att minska svullnad av nya finnar
 • Använda oljefri, icke-komedogen makeup
 • Håll huden återfuktad med en lätt, oljefri fuktkräm
 • Upprätthålla hälsosamma hudvanor - god hygien, balanserad kost, sömn och stressavlastning

Vid svåra eller förvärrade finnar bör du uppsöka en hudläkare för professionell behandling.

När bör man uppsöka en hudläkare?

Uppsök hudläkare omgående för:

 • Acne förbättras inte efter 2 månaders behandling med receptfria läkemedel
 • Svår inflammatorisk akne med smärtsamma cystor och knölar
 • Acne som orsakar mörka fläckar eller ärrbildning
 • Plötslig ökning av utbrott av okänd anledning
 • Tecken på hudinfektion som svullnad, rodnad och varbildning
 • Stora, växande acnecystor eller acneknölar

Vid svår akne är det viktigt att uppsöka en hudläkare för att undvika permanenta ärrbildningar. Försök inte poppa eller klämma på acnecystor själv.

Kan man bli av med akne permanent?

Det finns inget permanent botemedel mot akne. Eftersom akne är en kronisk sjukdom med flera orsaker behöver de flesta hantera den med långtidsbehandling. Att använda receptbelagda och receptfria produkter enligt din hudläkares anvisningar är viktigt för att hålla aknen under kontroll.

Med konsekvent vård kan du hålla aknen i schack och förhindra allvarliga utbrott. Men det är viktigt att fortsätta med behandling och hudvård även när aknen har försvunnit för att förhindra att tillståndet blossar upp igen.

Hur länge varar finnar?

Finnar är tillfälliga knölar som vanligtvis försvinner inom några dagar till en vecka. Små vita och svarta pormaskar kanske bara sitter kvar ett par dagar. Större finnar med var kan ta upp till en vecka innan de försvinner helt.

Med rätt vård läker de flesta finnar inom 7-10 dagar. Vissa finnar håller i sig längre om de kläms, petas, poppas felaktigt eller irriteras. Cystiska finnar djupt under huden kan sitta i veckor eller månader och kan kräva professionell dränering.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare