Vad gör doxycyklin med din hud?

Published:

Doxycyklin är ett oralt antibiotikum som vanligtvis ordineras för en mängd olika bakterieinfektioner. Men ibland ordineras det också för off-label-användning vid behandling av vissa hudåkommor som akne, rosacea och hudinfektioner. Så vad exakt gör doxycyklin med din hud?

Vad gör doxycyklin med din hud?

Hur fungerar Doxycycline?

För att förstå hur doxycyklin påverkar din hud måste du först förstå vad detta läkemedel gör i din kropp. Här är en snabb översikt:

Doxycyklin tillhör en klass av antibiotika som kallas tetracykliner. Det verkar genom att hindra bakterier från att föröka sig. Det gör det genom att binda till 30S ribosomal subenhet i bakterien, vilket effektivt stänger av dess förmåga att tillverka proteiner som är nödvändiga för dess tillväxt och replikation.

Utan förmågan att öka i antal dör bakterierna ut och infektionen botas. Doxycyklin är effektivt mot ett stort antal olika bakterier, däribland vissa som är resistenta mot andra antibiotikaklasser.

Nu när vi vet hur doxycyklin fungerar systemiskt, låt oss ta en titt på några av de sätt som det kan gynna huden specifikt.

Doxycyklin mot akne

En av de vanligaste off-label-användningarna av doxycyklin är behandling av måttlig till svår akne. Akne uppstår när hårsäckarna täpps till av olja och döda hudceller, vilket skapar en miljö där bakterien Propionibacterium acnes (P. acnes) kan frodas. Detta utlöser inflammation och bildandet av röda, smärtsamma knottror på huden.

Doxycyklin hjälper till att behandla akne på flera sätt:

  • Den har antimikrobiella egenskaper som direkt dödar P. acnes-bakterier på huden och minskar deras antal.
  • Den har antiinflammatoriska effekter som hjälper till att minska rodnad och svullnad orsakad av akne.
  • Det minskar indirekt talgkörtlarnas oljeproduktion, vilket i sin tur minskar sannolikheten för att porerna täpps till.

Många studier har visat att doxycyklin är effektivt mot inflammatorisk och icke-inflammatorisk akne, ofta med liknande eller bättre resultat jämfört med andra vanliga akne-läkemedel som minocyklin eller tetracyklin.

Vid korrekt användning kan doxycyklin avsevärt minska antalet akneutbrott, förhindra att nya fläckar bildas, minska hyperpigmentering efter akne och leda till en övergripande förbättring av hudens struktur och utseende.

Doxycyklin för rosacea

Doxycyklin förskrivs ibland också off label för behandling av rosacea, en kronisk inflammatorisk hudsjukdom som orsakar rodnad i ansiktet, vidgade blodkärl och akne-liknande knölar.

Vid rosacea leder en onormal immunreaktion till inflammation. De antiinflammatoriska egenskaperna hos doxycyklin hjälper till att lugna ner denna reaktion.

Dessutom är rosacea ofta förknippat med överväxt av hudkvalster av typen Demodex som lever i hårsäckarna. Doxycyklin anses bidra till att minska antalet av dessa kvalster.

Kliniska studier har visat att doxycyklin effektivt kan minska papler, pustler och ansiktsrodnad hos rosacea-patienter. Det är dock inte lika effektivt mot förstorad näsa och andra avancerade symtom.

Doxycyklin ordineras ofta som en första behandling av rosacea, och kan användas på kort eller lång sikt. Naturligtvis är det också viktigt att undvika utlösande faktorer och ha god hudvård för att hantera detta tillstånd.

Doxycyklin för andra hudinfektioner

Förutom akne och rosacea ordineras doxycyklin ibland för att behandla vissa andra bakterie-, svamp- eller parasitinfektioner i huden, t.ex:

  • Impetigo - en mycket smittsam bakteriell hudinfektion som orsakar skorpande sår
  • Follikulit - en inflammation i hårsäckarna som ofta orsakas av Staphylococcus aureus-bakterier
  • Meticillinresistent Staphylococcus aureus (MRSA) - en antibiotikaresistent stafylokockinfektion
  • Abscesser - en ficka med var som orsakas av en bakterieinfektion
  • Cellulit - en bakterieinfektion i de djupare hudlagren
  • Nekrotiserande fasciit - en snabbt spridande infektion som förstör mjukvävnader, även känd som köttätande sjukdom
  • Rocky Mountain Spotted Fever - en fästingburen infektion som orsakar utslag
  • Malaria - en parasitinfektion som sprids av myggor
  • Onchocerciasis - en infektion som orsakas av parasitiska rundmaskar som sprids av svarta flugor

Vid dessa tillstånd hjälper doxycyklin genom att direkt döda de orsakande bakterierna, parasiterna eller svamparna med sina antimikrobiella egenskaper. Detta gör att hudinfektionen kan läka.

Doxycyklins effektivitet för hud

Vid korrekt användning kan doxycyklin vara mycket effektivt för många olika hudåkommor. Det finns dock några förbehåll.

Vid akne fungerar doxycyklin bra i början men förlorar så småningom sin effekt och kan inte användas under lång tid, eftersom resistens då utvecklas.

Den angriper inte heller de hormonella grundorsakerna till akne. För bästa resultat kombineras den ofta med topikala retinoider som tretinoin, bensoylperoxid eller azelainsyra.

Doxycyklin kan inte heller behandla de knölar och förstoringar som förknippas med avancerad rosacea. Det används främst mot inflammatoriska lesioner och rodnad. Ytterligare behandlingar behövs ofta.

Slutligen bör doxycyklin inte användas som monoterapi för allvarliga hudinfektioner som MRSA. Kombinationsbehandling med antibiotika är viktigt för att förebygga resistens.

Så sammanfattningsvis - doxycyklin kan vara till stor hjälp vid många vanliga hudåkommor, men fungerar bäst tillsammans med andra behandlingsmetoder för optimal effekt.

Hur lång tid tar det för doxycyklin att verka på huden?

Om du just har fått doxycyklin utskrivet av din hudläkare vill du förmodligen veta - hur lång tid tar det för doxycyklin att förbättra min hud?

Svaret beror till viss del på vilket tillstånd som behandlas, men du kan förvänta dig att se en viss förbättring inom 4-8 veckor.

Vid måttlig till svår akne visar studier att doxycyklin börjar minska lesionerna betydligt inom 6-8 veckor. Maximal förbättring ses efter cirka 3-4 månader.

Vid rosacea börjar papler och pustler minska inom 4-6 veckor. Erytem och rodnad förbättras inom 8-10 veckor. Fullständig utläkning tar ofta 3 månader.

Vid andra bakteriella hudinfektioner kommer du att märka att skorpor och vätska minskar inom de första 1-2 veckorna. Fullständig utläkning kan ske inom 2-4 veckor.

Så även om doxycyklin inte är ett botemedel över en natt, om du tar det konsekvent i flera veckor, bör du se att din hud börjar se bättre ut och må bättre. Tålamod och uthållighet är nyckeln. Självklart ska du meddela din läkare om symtomen förvärras eller kvarstår.

Biverkningar av doxycyklin på hud och kropp

Medan doxycyklin kan gynna huden på många sätt, orsakar det också ibland biverkningar. Att förstå de potentiella biverkningarna kan hjälpa dig att veta vad du ska vara uppmärksam på.

Några möjliga biverkningar av doxycyklin inkluderar:

  • Solkänslighet - Doxycyklin kan göra din hud mer benägen att bränna sig i solen. Var noggrann med att applicera solskyddsmedel.
  • Illamående, diarré, magbesvär - Ta läkemedlet tillsammans med mat för att minska magbesvären. Probiotika kan också hjälpa.
  • Jästsvampsinfektioner - Doxycyklin förändrar balansen mellan mikroorganismer i kroppen, vilket kan leda till svampöverväxt.
  • Tandmissfärgning - Läkemedlet kan permanent missfärga tänderna grå, bruna eller gula om det tas av barn som är yngre än 8 år.
  • Hudutslag - Allergiska reaktioner är möjliga. Avbryt medicineringen om utslag utvecklas.
  • Fototoxicitet - Vissa patienter reagerar med svåra solbränna med blåsor. Använd solskydd och övervaka huden noga.
  • Jarisch-Herxheimer-reaktion - Patienter med syfilis kan utveckla förvärrade symtom när bakterierna dör.

De flesta biverkningar av doxycyklin är milda. Men om du upplever några allvarliga biverkningar, kontakta din förskrivande läkare omedelbart. Låt också din läkare veta om du utvecklar några nya utslag, hudskador eller andra hudförändringar medan du tar medicinen.

Är doxycyklin säkert under graviditet?

Om du är gravid eller ammar kanske du undrar - kan jag ta doxycyklin utan risk? Svaret är i allmänhet nej.

Här är specifikationerna för doxycyklin och graviditet:

  • Doxycyklin är FDA graviditetskategori D vilket innebär att det finns bevis för risk för fostret. Läkemedlet har visat sig försämra skeletttillväxten och missfärga tänderna hos foster under utveckling.
  • Det bör undvikas under hela graviditeten. Om doxycyklin tas under andra eller tredje trimestern kan det också ge permanenta missfärgningar på barnets tänder i gul-grå-brun färg.
  • Doxycyklin passerar över i bröstmjölk, så det bör också undvikas vid amning.
  • För akne, rosacea och andra hudåkommor under graviditeten finns det säkrare alternativa behandlingar. Din läkare kan rekommendera alternativ som azelainsyra, glykolsyra, topikala antibiotika eller oralt spironolakton.

Så sammanfattningsvis rekommenderas inte doxycyklin om du är gravid eller ammar på grund av potentiella risker för barnet. Tala om för din vårdgivare om du blir gravid medan du tar detta läkemedel.

Hur samverkar doxycyklin med solen?

Doxycyklin kan göra din hud mer solkänslig. Denna fotosensibiliserande effekt är anledningen till att ordentligt solskydd är avgörande när du tar detta antibiotikum.

Det finns två typer av ljusinducerade hudreaktioner som kan uppstå:

Fototoxicitet - Detta är en överdriven reaktion på solbränna efter exponering för UVA/UVB-ljus. Det kan utvecklas inom några minuter till timmar efter solexponering. Huden blir röd och svullen och kan få blåsor.

Fotoallergi - Denna allergiska reaktion mot solen utvecklas en dag eller två efter ljusexponering. Förutom att bränna uppträder ett kliande utslag.

För att undvika problem, här är några doxycycline sol säkerhetstips:

  • Applicera bredspektrum SPF 30 eller högre solskyddsmedel dagligen innan du går utomhus. Återapplicera varannan timme.
  • Använd skyddskläder - hattar, solglasögon, långärmat.
  • Undvik långvarig exponering för solen, särskilt mellan kl. 10.00 och 16.00. Sök skugga.
  • Var extra försiktig i närheten av vatten, snö eller sand eftersom de reflekterar UV-strålar.
  • Var försiktig även på molniga dagar eftersom UV-strålar fortfarande tränger igenom.

Att vara vaksam på solskydd när du tar doxycyklin är avgörande för att undvika allvarliga brännskador, blåsor och hudskador. Rådgör med din läkare om eventuella ytterligare försiktighetsåtgärder baserat på din hudtyp och känslighet.

Vilka livsmedel, drycker och läkemedel bör undvikas vid användning av doxycyklin?

För att få ut mesta möjliga av din doxycyklinbehandling, var noga med att undvika mat, dryck eller mediciner som kan interagera med detta antibiotikum.

Här är vad du bör undvika:

  • Mejeriprodukter - Doxycyklin binder till kalcium. Undvik att konsumera mjölk, ost, yoghurt eller andra mejeriprodukter inom två timmar efter din dos.
  • Antacida - Antacida som innehåller kalcium, aluminium eller magnesium kan också försämra absorptionen av doxycyklin. Placera dina doser bortsett från dessa.
  • Järntillskott - Ta doxycyklin 2-3 timmar före eller efter järntabletter.
  • Vitamintillskott - Kalcium-, zink- och A-vitamintillskott bör inte tas samtidigt som doxycyklin.
  • Alkohol - Alkohol kan förvärra läkemedelsbiverkningar som illamående och yrsel. Undvik eller begränsa alkoholintaget.
  • Grapefrukt - Grapefruktjuice hämmar metabolismen av doxycyklin. Undvik samtidig användning.
  • P-piller - Doxycyklin kan minska effekten av orala preventivmedel. Använd extra skydd.
  • Penicillin - Ta aldrig tillsammans med penicilliner på grund av allergisk korsreaktivitet.

Var försiktig med tidpunkten när du tar doxycyklin med andra mediciner också. Diskutera potentiella interaktioner med din apotekspersonal. Att undvika problematiska livsmedel och läkemedel hjälper dig att få ut det mesta av din doxycyklinbehandling.

Hur man tar doxycyklin för bästa absorption och effektivitet

Att ta doxycyklin på rätt sätt är viktigt för att få ut mesta möjliga av detta antibiotikum för din hud. Här är några tips för optimal användning:

  • Ta doxycyklin med ett helt glas vatten för att förbättra absorptionen och minska irritationen.
  • Ta läkemedlet på fastande mage, minst 1 timme före eller 2 timmar efter måltid för bästa absorption.
  • Undvik att ligga ner strax efter dosen för att undvika irritation och sårbildning i matstrupen.
  • Om magbesvär uppstår, ta doxycyklin med mat. Men undvik mejeriprodukter, antacida, järn eller vitamintillskott nära doseringstiden.
  • Tugga, krossa eller dela aldrig kapslar med fördröjd frisättning. Svälj hela.
  • Ta din dagliga dos vid samma tidpunkt varje dag för att upprätthålla konstanta mängder av läkemedlet i ditt system.
  • Fortsätt att ta doxycyklin under den behandlingstid som din läkare rekommenderar, även efter att aknen eller symtomen har förbättrats.
  • Använd solskydd och undvik långvarig solexponering för att förhindra fototoxiska reaktioner.
  • Om du missar en dos ska du ta den så snart som möjligt. Men om det är nära din nästa schemalagda dos, hoppa över den missade dosen och återuppta ditt vanliga schema.
  • Berätta för din läkare om alla andra läkemedel du tar för att undvika potentiellt skadliga interaktioner med doxycyklin.

Att följa dessa instruktioner ger den bästa chansen för doxycyklinbehandling för att framgångsrikt förbättra ditt hudtillstånd.

Hur länge kan du ta Doxycycline på ett säkert sätt?

Doxycyklin är ett effektivt antibiotikum mot många hudinfektioner och akne när det tas på rätt sätt. Men hur länge kan man ta doxycyklin på ett säkert sätt?

Vid svår akne ordineras doxycyklin vanligtvis i 12-16 veckor. Långvarig användning utöver detta rekommenderas inte eftersom bakterier blir resistenta.

Vid rosacea kan doxycyklin användas lite längre - vanligtvis 16 till 24 veckor. Men det kan förlora sin effekt efter flera månader.

För andra bakteriella hudinfektioner är en 7 till 14 dagars kur standard. Långvarig användning är förknippad med biverkningar och antibiotikaresistens.

I vissa fall kan vissa vårdgivare förskriva doxycyklin på längre sikt i lägre subantimikrobiella doser. Denna kontroversiella praxis kräver dock mycket noggrann övervakning.

Det är viktigt att inte ta doxycyklin längre än föreskrivet. Att följa din leverantörs rekommenderade behandlingslängd ger den bästa chansen till förbättring utan faror med långvarig användning.

Om symtomen förvärras eller kvarstår under behandlingen med doxycyklin ska du naturligtvis kontakta din förskrivande läkare för förnyad bedömning. Ytterligare eller alternativa behandlingar kan behövas för att helt lösa ditt tillstånd.

Slutsatsen är att doxycyklin kan tas säkert under begränsade perioder under medicinsk övervakning. Men långtidsanvändning kräver exceptionell omsorg och övervakning för att undvika resistens och toxicitet. Följ din vårdgivares doseringsrekommendationer.

Varför är doxycyklin effektivare mot akne än andra antibiotika?

Doxycyklin väljs ofta framför andra antibiotika som minocyklin eller tetracyklin vid behandling av akne. Vad gör doxycyklin mer effektivt? Det finns några viktiga fördelar:

Bredspektrum - Doxycyklin är aktivt mot ett brettspektrum av akneframkallande bakterier som P. acnes, Staph aureus och andra. Dess breda aktivitetsspektrum täcker fler potentiella patogener.

Bakteriedödande - Doxycyklin dödar bakterier direkt snarare än att bara bromsa deras tillväxt som bakteriostatiska antibiotika. Detta leder till bättre avläkning av akne-lesioner.

Antiinflammatorisk - Förutom antibakteriella egenskaper har doxycyklin antiinflammatoriska egenskaper som hjälper till att minska rodnad och svullnad vid akne. Andra tetracykliner är mindre antiinflammatoriska.

Komedolytisk - Doxycyklin minskar milt produktionen av olja (sebum) i talgkörtlarna. Mindre talg innebär mindre risk för att porerna täpps till, vilket minskar antalet acne-lesioner.

God vävnadsdistribution - Doxycyklin uppnår högre koncentrationer i hud, talgkörtlar och hårsäckar där akne utvecklas jämfört med tidigare tetracykliner.

Dosering en gång dagligen - Doxycyklins långa halveringstid möjliggör administrering en gång dagligen. Detta förbättrar följsamheten jämfört med antibiotika som kräver flera dagliga doser.

Tolerabilitet - Doxycyklin har relativt låg frekvens av magbesvär, illamående eller andra biverkningar som kan begränsa följsamheten till andra tetracykliner.

Med sina unika fördelar är doxycyklin ofta förstahandsvalet av antibiotika vid måttlig till svår inflammatorisk akne. Rätt användning ger störst chans till betydande förbättring.

Kan man dricka alkohol när man tar doxycyklin?

Doxycyklin och alkohol går i allmänhet inte bra ihop. Att dricka medan du tar doxycyklin kan förvärra biverkningar, minska antibiotikans effektivitet och skada din mage eller matstrupe.

Här är vad du bör veta:

  • Alkoholkonsumtion kan förvärra vanliga biverkningar av doxycyklin som illamående, yrsel, huvudvärk och magsmärtor. Det kan också öka risken för kräkningar.
  • Doxycyklin orsakar mikroulcerationer och inflammation i matstrupen och magsäcken. Alkohol irriterar mag-tarmkanalen ytterligare och kan orsaka blödningar och magsår.
  • Alkohol försämrar omdömet, vilket kan leda till missade antibiotikadoser och minskad följsamhet.
  • Om man dricker mycket alkohol kan leverns förmåga att rensa kroppen från läkemedel försämras. Detta gör att doxycyklin kan byggas upp till överdrivna nivåer, vilket ökar biverkningarna.
  • Vissa bevis visar att alkohol minskar doxycyklinhalterna i blodet, vilket kan minska dess effektivitet.

Slutsatsen är att det är bäst att undvika att dricka alkohol när du tar doxycyklin och under några dagar efter avslutad behandling. Att kombinera de två är riskabelt.

Det kan dock vara tillåtet att dricka lite alkohol vid enstaka tillfällen under korttidsbehandling med doxycyklin. Begränsa dig till en drink per dag, helst 1-2 timmar efter din antibiotikados. Men kontrollera med din förskrivande läkare först innan du konsumerar någon alkohol med doxycyklin.

Vanliga frågor om doxycyklin och hud:

Här är svaren på några vanliga frågor om användning av doxycyklin för hudåkommor:

Hur lång tid tar det innan jag ser resultat av doxycyklin för min hud?

Det kan ta 4-8 veckor

Vilka är skillnaderna mellan doxycyklinhyklat och doxycyklinmonohydrat?

Doxycyklinhyklat och doxycyklinmonohydrat är båda orala former av antibiotikumet doxycyklin. Den huvudsakliga skillnaden är

  • Doxycyklinhyklat är mer lösligt, så det tas upp från tarmen lite lättare och snabbare jämfört med monohydratversionen.
  • Doxycyklinmonohydrat är mindre lösligt. Absorptionen är långsammare, så det stannar kvar i kroppen lite längre.
  • Doxycyklinhyklat kräver två dagliga doser, medan doxycyklinmonohydrat endast kräver en daglig dos på grund av sin längre halveringstid.
  • För behandling av hudåkommor som akne, rosacea och bakterieinfektioner anses båda formerna vara lika effektiva. Monohydratet är ofta att föredra för sin enklare dosering en gång dagligen.

Får jag vistas i solen när jag tar doxycyklin?

Du kan vistas i solen en kort stund när du tar doxycyklin, men du måste vara försiktig:

  • Applicera solskyddsmedel med bredspektrum SPF 30 eller högre 20-30 minuter före solexponering. Återapplicera minst varannan timme.
  • Använd skyddskläder som bredbrättade hattar, solglasögon och långa ärmar/byxor om möjligt.
  • Undvik solen under de mest intensiva timmarna mellan kl. 10.00 och 14.00. Sök skugga.
  • Var extra försiktig i närheten av vatten, snö eller sand eftersom de reflekterar UV-ljus.
  • Var försiktig även på molniga dagar eftersom UV-strålar fortfarande tränger igenom.

Slutar doxycyklin mot akne att verka efter en tid? Vad beror det på?

Ja, doxycyklin tenderar att förlora effektiviteten för akne efter 3-6 månader hos många människor. Det finns ett par skäl till detta:

  • Acneframkallande bakterier som Propionibacterium acnes kan bli resistenta mot doxycyklin efter långvarig användning, vilket gör antibiotikumet ineffektivt.
  • Doxycyklin påverkar inte de underliggande hormonella faktorer som bidrar till uppkomsten av akne. Dess antibakteriella verkan behandlar bara en del av problemet.

Av dessa skäl fungerar doxycyklin bäst på kort sikt tillsammans med andra aknebehandlingar som topikala retinoider. Det är inte ett fristående botemedel.

Kan doxycyklinhyklat behandla svamporsakad akne?

Nej, doxycyklinhyklat kan inte direkt behandla svampakne. Svampakne orsakas av en överväxt av jästsvampen Malassezia på huden, inte av bakterier. Doxycyklin behandlar endast bakterieinfektioner. För svampakne behövs topikala eller orala läkemedel mot svamp. Doxycyklin kan dock fortfarande ibland användas kortvarigt för att minska sekundär bakteriell infektion och inflammation i samband med svampakne-lesioner.

Del Rosso, J. Q. (2017). Oralt doxycyklin vid behandling av acne vulgaris: aktuella perspektiv på klinisk användning och nya rön. Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, 10(6), 19.

van Zuuren, E. J., Fedorowicz, Z., & Carter, B. (2015). Evidensbaserad behandling av acne vulgaris: en uppdaterad systematisk översikt. JAMA dermatology, 151(10), 1135-1137.

Jones, T. M., Smith, A., Fleming, C., & Voegeli, D. (2019). Tetracykliner för rosacea. Cochrane Database of Systematic Reviews, (8).

Fischer, A. H., Haskin, D., & Okoye, G. A. (2017). Mönster av antimikrobiell resistens i lesioner av pyodermi. Internationell tidskrift för dermatologi, 56(1), 80-83.

Layton, A. M. (2016). Ljuskänslighet på grund av läkemedel. Australian prescriber, 39(4), 131.

Koçak, M., Koçak, T., Akdeniz, S., & Vahaboğlu, H. (2002). Jämförelse av de två doxycyklinderivaten, doxycyklinmonohydrat och doxycyklinhydroklorid, vid behandling av acne vulgaris. European Journal of Dermatology, 12(3), 253-256.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare