Varför får jag plötsligt svår acne?

Published:

Om du undrar varför jag plötsligt får svår akne är du inte ensam. Många människor kämpar med plötsliga akneutbrott i vuxen ålder när de trodde att deras finniga tonår var långt bakom dem.

Akne kan vara frustrerande, smärtsamt och få dig att känna dig självmedveten. Att förstå de vanligaste orsakerna till vuxenakne kan hjälpa dig att hitta vad som orsakar dina utbrott så att du kan få ren hud igen.

Varför får jag plötsligt svår acne?

Vad orsakar plötsliga akneutbrott hos vuxna?

Det finns några huvudsakliga orsaker som kan utlösa plötsliga akneutbrott, även om du inte har kämpat med blemmor på flera år.

Hormoner

Hormoner är en av de vanligaste orsakerna till akne. Hormonella fluktuationer i samband med stress, kost, mediciner eller större livshändelser kan leda till ökad oljeproduktion, tilltäppta porer, bakterietillväxt och inflammation - det perfekta receptet för finnar.

Kvinnor är särskilt utsatta för hormonellt betingade akneutbrott i samband med menstruationscykeln, graviditet och klimakteriet. Men även mäns hormoner fluktuerar och leder till utbrott.

Stress

Höga stressnivåer får kroppen att producera överskott av kortisol och andra hormoner som överstimulerar oljekörtlarna i huden att producera mer talg. Detta överskott av olja täpper till porerna och gör att p. acnes-bakterier trivs, vilket orsakar inflammatoriska finnar.

Läkemedel

Vissa mediciner är ökända för att orsaka akne som en biverkning. Några läkemedel som kan utlösa breakouts inkluderar:

  • Kortikosteroider
  • Testosteron eller anabola steroider
  • Litium
  • Antikonvulsiva medel
  • Barbiturater
  • Isoniazid

Tala med din läkare om du tror att ett nytt läkemedel orsakar akne. Ett byte till ett alternativ kan göra din hud renare.

Diet

Din kost påverkar din hormonbalans, dina inflammationsnivåer och din allmänna hälsa. Om du äter mycket raffinerade kolhydrater, socker och ohälsosamma fetter kan blodsocker- och insulinnivåerna stiga. Detta kan överaktivera oljekörtlarna och leda till breakouts.

Att inte dricka tillräckligt med vatten eller äta tillräckligt med fibrer gör också att tarmrörelserna går långsammare. Toxiner ansamlas och kan frigöras genom huden i form av akne.

Att sluta med p-piller

Många kvinnor tar p-piller för att reglera hormonerna och hålla acnen under kontroll. Att sluta med p-piller orsakar hormonfluktuationer som gör att utbrotten kommer tillbaka.

Det kan ta flera månader för kroppen att anpassa sig och aknen att försvinna igen efter att man slutat med p-piller.

Irritation av produkter

Att använda för många nya hudvårdsprodukter samtidigt eller en komedogen (porförtätande) produkt kan plötsligt täppa till dina porer och orsaka ett utbrott.

Hårda akneprodukter som innehåller alkohol, parfymer eller starka syror kan också irritera och inflammera huden. Sluta använda misstänkta produkter.

Tar inte bort smink

Om du inte tar bort sminket ordentligt i slutet av dagen fastnar olja, smuts, döda hudceller och bakterier i porerna över natten. Detta leder till pormaskar, vita prickar och inflammatoriska akneförändringar.

Ta alltid bort sminket före sänggåendet med micellärt vatten eller en oljerengöring för att undvika tilltäppta porer.

Ålder

När vi åldras saktar cellomsättningen ner. Döda hudceller och talg ansamlas i porerna snabbare än kroppen utsöndrar dem. Pormaskar och utbrott utvecklas under denna ansamling av skräp.

Användning av retinol påskyndar cellomsättningen för att förhindra den kumulativa uppbyggnaden av porförtätande ämnen när du åldras.

Genetik

Vissa människor är genetiskt benägna att få akne med överaktiva talgkörtlar. Du kan få en sen debut av akne på grund av ärftliga faktorer, även efter år av ren hud.

Hög glykemisk kost

Om du äter mycket raffinerade kolhydrater med högt glykemiskt index ökar blodsocker- och insulinnivåerna. Detta kan leda till ökad oljeproduktion och breakouts.

Hela livsmedel med låg glykemisk halt ger en långsammare och mer stabil energifrisättning utan blodsockertoppar som ger upphov till akne.

Rökning

Tobaksrökning drar ihop blodkärlen så att huden inte får tillräckligt med syre. Toxiner i cigarettrök skadar också kollagenet. Detta leder till pormaskar, utbrott och för tidigt åldrande.

Oljor, svett och bakterier

Feta hudtyper är benägna att få akne eftersom överflödigt talg i kombination med döda hudceller täpper till porerna.

Om man svettas i kläder som inte andas eller inte duschar efter träning fastnar svett, oljor och bakterier mot huden, vilket leder till utbrott på rygg, bröst och axlar.

Solskyddsmedel

Vissa kemiska ingredienser i solskyddsmedel som oxybenzone kan täppa till porerna och orsaka akne på hud med aknebenägenhet. Byt till en mineralsolkräm med zinkoxid eller titandioxid.

Ansiktsmasker

Att bära tjocka, ocklusiva ansiktsmasker upprepade gånger orsakar "maskne"-utbrott genom att oljor, bakterier och svett fastnar mot huden under längre perioder.

Hur man behandlar plötsliga akneutbrott

Om du undrar varför jag plötsligt får utbrott av akne behöver du inte oroa dig - med rätt hudvårdsrutin och hudvårdsmedel kan du snabbt få utbrotten under kontroll. Här är några tips.

Rengör regelbundet

Tvätta ansiktet minst två gånger dagligen för att avlägsna överflödig olja, makeup, döda hudceller och bakterier som täpper till porerna. Använd ett sulfatfritt rengöringsmedel som passar din hudtyp.

Exfoliera

Försiktig exfoliering 2-3 gånger i veckan avlägsnar "limmet" mellan döda hudceller och förhindrar att porerna täpps till. Prova en BHA- eller AHA-exfoliant.

Använd retinoider

Retinoider som receptbelagt Retin-A eller receptfritt retinol ökar hudcellernas omsättning för att förhindra att döda hudceller ansamlas i porerna. De minskar också oljeproduktionen.

Punktbehandling

Applicera bensoylperoxid, salicylsyra eller tea tree-olja på begynnande utbrott för att döda bakterier som orsakar akne.

Återfukta

Genom att använda en oljefri, icke-komedogen fuktkräm förhindrar du att huden producerar överflödig olja på grund av uttorkning. Återfuktad hud läker också utbrott snabbare.

Ta en probiotika

Probiotika balanserar tarmbakterierna för att minska hudinflammation. Leta efter stammar som lactobacillus och bifidobacterium.

Prova niacinamid

Niacinamid är en form av vitamin B3 som minskar olje- och talgproduktionen. Det minimerar också rodnad och ärrbildning vid acne.

Ät antiinflammatoriska livsmedel

Lax, valnötter, bladgrönsaker, bär och grönt te innehåller essentiella fettsyror och antioxidanter som minskar inflammation vid akne.

Undvik irriterande ämnen

Undvik aggressiva akneprodukter med alkohol, parfym, mentol, pepparmynta, eukalyptus eller citron. Dessa kan förvärra irritationen.

Övervaka läkemedel

Om en ny medicinering sammanfaller med din akne, tala med din läkare om att byta till ett alternativ med mindre risk för utbrott.

Mindre stress

Kronisk stress ökar inflammationshormoner som kortisol. Avslappningstekniker som meditation, motion, massage och tillräcklig sömn hjälper till att kontrollera stressnivåerna och aknen.

Använd en mineralsolkräm

Mineraliska solskyddsmedel med zinkoxid eller titandioxid täpper inte till porerna som kemiska solskyddsfilter gör. De lindrar också inflammationer.

När ska man uppsöka läkare eller hudläkare?

Milda till måttliga utbrott av akne kan vanligtvis åtgärdas med receptfria hudvårdsprodukter och livsstilskurer. Men om du plötsligt har fått svår akne bör du uppsöka läkare.

Kontakta läkare eller hudläkare om du upplever:

  • Stora, röda, svullna utbrott
  • Cystisk akne som inte svarar på sedvanlig behandling
  • Acne med ärrbildning eller mörka fläckar
  • Djupa smärtsamma knölar under huden

I svårare fall kan du behöva receptbelagda retinoider eller antibiotika för att få utbrotten under kontroll och förhindra permanent ärrbildning.

Att ta med sig

Plötsliga utbrott av akne kan vara besvärande efter år av ren hy. Men genom att identifiera de faktorer som utlöser akne och använda rätt behandlingar kan du få kontroll över plötsliga utbrott av finnar.

Ha tålamod - det kan ta 6-8 veckor innan du ser resultat eftersom din huds omsättningscykel förnyas. Men om du håller dig till en regelbunden aknevårdsrutin kommer plötsliga utbrott att försvinna och din naturligt vackra, glödande hud återställas.

Vad är skillnaden mellan vuxenakne och tonårsakne?

Tonårsakne orsakas ofta av puberteten och hormonella förändringar. Vuxenakne kan uppstå i alla åldrar på grund av stress, hormonförändringar, mediciner, föroreningar, kosmetika och hudvårdsvanor. Vuxenakne tenderar att bildas på nedre delen av ansiktet längs käklinjen och halsen.

Är plötslig akne ett tecken på ett underliggande hälsotillstånd?

Inte nödvändigtvis. Hormonella förändringar, kost, mediciner och andra faktorer är vanliga orsaker till plötsliga utbrott. Men i vissa fall kan det tyda på ett odiagnostiserat tillstånd som polycystiskt ovariesyndrom eller insulinresistens. Kontakta din läkare om aknen är svår.

Kommer plötslig akne att försvinna av sig själv?

Kanske, men det är bäst att behandla det. Milda fall kan gå över efter en hormonell svängning eller om man justerar sin hudvård. Men måttlig till svår plötslig akne kräver behandling för att undvika ärrbildning. Receptfria och receptbelagda läkemedel kan bota plötsliga utbrott.

Hur kan jag förebygga plötsliga utbrott?

Tvätta ansiktet två gånger dagligen, undvik irriterande ämnen, återfukta, undvik att röra vid eller poppa upp finnar, byt örngott ofta, peta inte på huden, minska stress, undvik rökning och ät en balanserad antiinflammatorisk kost. Kontakta en hudläkare om utbrotten är allvarliga eller inte går över.

Vilka livsmedel kan hjälpa till att rensa bort plötslig akne?

Livsmedel med hög halt av omega-3-fettsyror som lax, valnötter, chia- och linfrön har antiinflammatoriska effekter som lugnar utbrott. Fiberrika frukter, grönsaker, fullkornsprodukter, probiotika och grönt te bidrar också till en klar hud. Undvik kolhydrater med högt glykemiskt index.

Hur lång tid tar det för plötslig akne att försvinna med behandling?

Med rätt aknebehandling bör du se en första ljusning efter 6-8 veckor. Ytterligare förbättringar följer under 2-3 månader. Vid svår cystisk akne kan det ta 4-6 månader innan huden är helt ren. Ha tålamod och var konsekvent med din behandling. Kontakta en hudläkare om du inte ser någon förbättring.

Kommer jag att få permanenta akneärr efter ett plötsligt utbrott?

Ju längre acne kvarstår, desto högre är risken för ärrbildning. För att minimera risken för ärrbildning efter ett plötsligt utbrott ska du inte peta på finnarna, behandla akne tidigt, använda retinoider för att öka hudcellernas omsättning och alltid använda solskyddsmedel. Kontakta en hudläkare för ärrbehandling.

Vilka ingredienser bör jag leta efter för att behandla plötslig akne?

Bensylperoxid, salicylsyra, svavel, niacinamid, retinoider och tea tree-olja kan effektivt rensa plötsliga akneutbrott. Undvik irriterande ämnen som alkohol, mentol, pepparmint, doftämnen och citronsaft.

När bör jag uppsöka hudläkare för plötslig akne?

Kontakta en hudläkare om receptfria behandlingar inte har fått bort acnen efter 2-3 månader, om du utvecklar stora röda knölar eller cystor, får ärrbildning eller har ett underliggande tillstånd som PCOS som förvärrar acnen. En hudläkare kan skriva ut starkare mediciner för att få utbrotten under kontroll.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare