Vad händer med pus i en finne om man inte poppar den?

Published:

Finnar är en oundviklig del av livet. Vid något tillfälle får vi alla finnar. Och när de ilsket röda knölarna dyker upp kan lusten att poppa dem kännas oemotståndlig. Men ska man poppa sina finnar? Vad händer egentligen om du motstår lusten och låter dem vara?

What Happens to the Pus in a Pimple If You Don't Pop It

Orsaker till och uppkomst av finnar

Innan vi går in på vad som händer om du inte tar bort en finne, ska vi snabbt gå igenom vad som orsakar finnar från första början.

Finnar bildas när hårsäckarna under huden täpps till av döda hudceller och olja. Denna tilltäppning kallas för en komedon.

Det finns två typer av komedoner:

 • Öppna komedoner - Även kallade pormaskar, detta är klumpar som är öppna vid hudytan. Toppen är mörk i färgen på grund av oxidation.
 • Stängda komedoner - Det här är träskor som täcks av hud. De ser ut som små, hudfärgade knölar. Slutna komedoner är också kända som vita prickar.

När bakterier som kallas Propionibacterium acnes (P. acnes) infiltrerar en tilltäppt hårsäck kan de orsaka inflammation och infektion, vilket leder till finnar.

Så sammanfattningsvis bildas en finne när en hårsäck täpps till av döda hudceller och olja och sedan infekteras med bakterier. Detta leder till inflammation, svullnad och var.

Låt oss nu titta på vad som händer om du inte poppar upp en finne.

Vad händer om man inte tar bort en finne?

Finnens livscykel fortsätter naturligt

Om en finne lämnas ifred kommer den vanligtvis att genomgå sin naturliga livscykel och läka av sig själv inom 3-7 dagar.

Här är de stadier som en finne går igenom om du låter den vara:

1. Tidigt stadium: Komedonen börjar utvecklas under hudytan. Det är ännu inte en finne, utan bara en ansamling av olja och döda hudceller som täpper till en follikel.

2. Bildning: Inflammation uppstår när P. acnes-bakterier förökar sig i den tilltäppta follikeln. Området blir rött, svullet och ömt.

3. Mognad: Vita blodkroppar anländer för att bekämpa infektionen, vilket leder till att var bildas. Detta var består av döda hudceller, bakterier och vita blodkroppar. Finnen svullnar och blir till ett huvud.

4. Läkning: I takt med att kroppens immunförsvar sätter in avtar inflammationen gradvis. Finnen börjar krympa och rinna av sig själv. Inom några dagar är läkningen fullständig.

Så om finnen lämnas ifred kommer den att utvecklas genom denna naturliga cykel och läka utan någon inblandning. Det är inte nödvändigt att poppa.

Pus återabsorberas av kroppen

Om du inte poppar upp en finne stannar inte varet kvar under huden. Din kropp kan gradvis återabsorbera och eliminera det.

Så här gör du:

Värmen i en finne är en ansamling av döda celler, olja och bakterier. Det finns i väggen på den tilltäppta follikeln.

När finnen börjar läka och inflammationen minskar bryts follikelns vägg långsamt upp. Detta gör att varet kan sippra ut till hudytan, där det rensas bort.

Det var som finns kvar djupare inne i follikeln absorberas av blodkärlen och lymfsystemet. Därifrån kommer det in i blodomloppet så att kroppen kan filtrera bort det.

Så du kan vara säker på att varet inte stannar kvar under huden. Din kropp är utrustad för att hantera och återabsorbera det utan att det behöver poppas upp.

Mindre risk för ärrbildning och hyperpigmentering

Att poppa finnar kan leda till mer skada än nytta. Det kan faktiskt förlänga läkningstiden och öka risken för ärrbildning.

Här förklarar vi varför popping kan leda till mer uttalade ärrbildningar och mörka fläckar:

 • Skada på hårsäcken: Aggressivt klämmande på en finne kan skada eller spräcka hårsäckens vägg. Detta leder till att var och vätska läcker ut djupt under huden och orsakar mer inflammation.
 • Spridning av bakterier: När du poppar tvingas bakterier från djupet i follikeln upp på hudytan. Detta kan sprida infektioner till andra områden och orsaka fler finnar.
 • Orsakar trauma: Att peta och undersöka finnar kan skada omgivande hudceller. Detta gör att inflammationen blir djupare.
 • Fördröjer läkningen: Att poppa stör finnarnas naturliga läkningsprocess. Det öppna sår som uppstår tar längre tid att läka.
 • Förstärkning av inflammation: Att tvinga ut var ökar inflammationen i stället för att låta den gå över av sig själv. Detta förvandlar en liten finne till en mycket större, röd och svullen lesion.

Om du undviker att poppa finnen och låter den läka naturligt minskar risken för ärrbildning eller postinflammatorisk hyperpigmentering. Finnarna läker ut snabbare utan att infektioner sprids djupare ner i huden.

När bör man överväga att ta bort en finne?

Nu kanske du undrar om det någonsin finns scenarier där det är okej eller till och med tillrådligt att poppa en finne?

Det finns ett fåtal utvalda fall där det kan hjälpa en finne att läka snabbare om man tar bort den försiktigt och på ett hygieniskt sätt:

 • Vithudar redo att poppas: Mogna pormaskar som är redo att rinna ut kan ibland poppas med minimalt tryck. Men var försiktig! Att klämma för hårt kan göra saken värre.
 • Mycket stora, smärtsamma finnar: Större finnar som är kraftigt svullna och ömma kan ha nytta av konservativ lansering - ett litet hugg med en steril nål för att lätta på trycket. Försök inte göra detta på egen hand. Kontakta en hudläkare.
 • Finnar med risk för ärrbildning: Finnar som har dröjt sig kvar i en vecka eller längre kan ibland bli ärriga utan att rinna ut. En hudläkare kan rekommendera en spruta för att snabbare få bukt med finnen.

Det är dock viktigt att veta att dessa scenarier är undantag, inte regel. De flesta finnar läker bäst och snabbast när de lämnas helt i fred. Riskerna med att peta, poppa eller sticka på fel sätt överväger nästan alltid de potentiella fördelarna.

Tips för att hantera finnar utan att de poppar upp

Att hantera finnar som du inte tar bort kräver tålamod. Men några beprövade tips kan hjälpa dig att motstå lusten att peta och göra så att finnarna försvinner snabbare:

 • Använd ingredienser som bekämpar akne: Ingredienser som bensoylperoxid och salicylsyra kan hjälpa till att rensa porerna och påskynda läkningen av finnar. Leta efter rengöringsmedel, krämer och punktbehandlingar med dessa ingredienser.
 • Prova hydrokolloida plåster: Dessa små prickar skapar en skyddande barriär över finnen, påskyndar återhämtningen och hindrar dig från att röra vid den.
 • Lägg is på området: Att applicera en isbit i några minuter hjälper till att minska svullnad och smärta från svåra finnar.
 • Undvik överdriven beröring: Tänk på att inte vila ansiktet i händerna eller peta på huden, eftersom det kan förvärra finnar.
 • Se över din kost: Livsmedel som innehåller mycket socker, mejeriprodukter och raffinerade kolhydrater kan förvärra utbrott hos vissa personer. Dra ner på dessa om du märker ett samband.
 • Hantera stressnivåerna: Stress ökar inflammation och oljeproduktion, vilket förvärrar akne. Prova avslappnande aktiviteter som meditation, yoga eller andningsövningar.
 • Gå till en hudläkare: För återkommande cystisk akne eller akne som lämnar märken har din hudläkare professionella behandlingar som kan hjälpa.

Det du kan lära dig: Låt finnar läka naturligt när det är möjligt

Finnar kan vara frustrerande och obehagliga att ha att göra med. Det är förståeligt att många av oss känner sig frestade att ta bort dem. Men om du undviker att poppa när du kan kan du låta finnen fullborda sin naturliga livscykel och återhämta sig.

Om du låter kroppen vara i fred kan den återabsorbera och rensa bort varet i en opoppad finne. Du undviker potentiella komplikationer som ärrbildning, hyperpigmentering och spridning av bakterier som kan uppstå när du poppar finnar.

Naturligtvis kan enstaka vita prickar försiktigt punkteras när de är redo. Större cystor kan ibland behöva dräneras professionellt. Men i de allra flesta fall är det bäst att låta finnarna läka av sig själva.

Så nästa gång en finne dyker upp, försök att hejda lusten att peta och klämma. Med lite tålamod försvinner den oftast snabbare än du tror! Håll dig till en smart hudvårdsrutin och besök din hudläkare om utbrotten fortsätter. Din hud kommer att tacka dig.

Vanliga frågor och svar: Vad händer om man inte tar bort en finne?

Att poppa finnar är frestande för många människor. Men bör man undvika att poppa finnar för att låta dem läka naturligt? Här är svaren på några vanliga frågor om vad som händer när du inte poppar en finne.

Vad är egentligen pus i en finne?

Pus är en ansamling av vätska, skräp och döda celler som bildas när kroppen bekämpar infektioner och inflammation i en finne. Det innehåller vanligtvis:

 • Döda hudceller
 • Bakterier som Propionibacterium acnes
 • Sebum olja som produceras av dina talgkörtlar
 • Vita blodkroppar och cellrester som kroppen skickar för att bekämpa bakterier

Stannar varet kvar i huden om jag inte sticker hål på finnen?

Nej, varet fastnar inte under huden om du inte sticker hål på finnen. Din kropp kan gradvis återabsorbera varet och eliminera det på naturlig väg.

Så här går det till:

 • När finnen börjar läka kommer hårsäckens svullna vägg långsamt att spricka och öppnas upp. Detta gör att var sakta sipprar ut mot ytan.
 • Pus som finns djupare under huden återabsorberas i små blodkärl och lymfkanaler. Därifrån kommer det in i blodomloppet och filtreras bort av njurarna och levern.

Så även om du inte sprutar ut det bryts varet ner och rensas bort av din kropp med tiden.

Vad är livscykeln för en finne om jag inte poppar den?

En typisk finne som lämnas helt ifred genomgår följande stadier:

 • Tidigt stadium - En tilltäppt por utvecklas.
 • Bildningsstadiet - Proppen blir infekterad och inflammerad och förvandlas till en riktig finne.
 • Mognadsstadiet - Pus utvecklas och finnen växer och blir till ett huvud.
 • Läkningsstadiet - Inflammationen går ner, finnen krymper och rinner ut. Efter några dagar är den helt läkt.

Hela denna process tar vanligtvis cirka 3-7 dagar om du inte sticker hål på finnen och låter den gå sin gilla gång.

Är det bättre att poppa en finne för att "få ut varet"?

Att tvinga ut var genom att klämma gör ofta finnar värre istället för bättre. Popping kan:

 • Brista och skada follikelväggen, vilket gör att infektionen sprider sig djupare.
 • Bakterier och var tränger djupare in i huden och förvärrar inflammationen.
 • Sprider bakterier från en infekterad por till omgivande porer.
 • Fördröjer läkningen genom att skapa ett öppet sår.

Så även om det verkar tillfredsställande att "dränera" ut varet, hindrar det vanligtvis finnarnas naturliga läkningsprocess.

Kan det orsaka mer ärrbildning om en finne lämnas ensam?

Nej, att inte poppa finnar leder faktiskt till mindre ärrbildning i de flesta fall. Att poppa finnar ökar risken för ärrbildning och mörka märken med:

 • Sprider bakterier djupare in i huden.
 • Att trycka ut pus för aggressivt, vilket kan skada huden.
 • Skapar ett öppet sår som är sårbart för infektioner.
 • Dra bort sårskorpor innan huden är helt läkt.

Att låta en finne läka av sig själv gör att inflammationen förblir lokal. Detta minskar sannolikheten för omfattande skador som leder till uttalad ärrbildning.

När är det okej att poppa en finne?

Mogna vita prickar som naturligt har lossnat kan försiktigt poppas ut om du följer steril teknik. Använd två bomullspinnar och kläm lätt på vardera sidan av pormaskarna för att få ut varet. Tryck aldrig nedifrån eller peta på envisa var.

För kraftigt inflammerade stora cystor kan en hudläkare använda en steril nål för att sticka hål på ytan. Men detta bör endast göras av en professionell läkare. Försök inte att sticka eller aggressivt poppa cystor hemma.

Vad är det bästa sättet att behandla och bli av med finnar?

De mest effektiva behandlingarna mot akne är:

 • Receptfria produkter som innehåller aknebekämpningsmedel som salicylsyra och bensoylperoxid
 • Receptbelagda topikala och orala läkemedel som ordinerats av hudläkare
 • Behandlingar på kontoret som ansiktsbehandlingar och kemisk peeling
 • Undvik överdriven beröring/plockning av huden

Huskurer som tandkräm, citronsaft och bakpulver irriterar ofta huden och gör finnarna värre. Kontakta en hudläkare om du får återkommande cystisk akne. Med rätt behandlingsplan kan du njuta av en klar, finnarfri hud!

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare