Varför är det så svårt att bli av med acne?

Published:

Acne kan vara extremt frustrerande att hantera. Du provar alla nya hudvårdsprodukter och behandlingar, men inget verkar kunna hålla de irriterande finnarna borta för gott. Så varför är det så svårt att bli av med acne?

Varför är det så svårt att bli av med acne?

Orsakerna till akne ligger bortom hudytan

Acne bildas när döda hudceller, olja och bakterier täpper till porerna. Detta leder till inflammation och utveckling av vita och svarta pormaskar samt finnar på hudytan. Men det finns många faktorer som bidrar till akne, inte bara vad som händer på ytan.

Genetik spelar en stor roll. Forskning visar att över 80 % av alla aknefall beror på genetiska faktorer. Om dina föräldrar hade acnebenägen hud är det mer troligt att du också kommer att kämpa med utbrott.

Hormoner utlöser också akne. Puberteten orsakar en ökning av androgener, de hormoner som förstorar oljekörtlarna och ökar oljeproduktionen. Vuxna får akneutbrott i samband med mens, graviditet och klimakteriet tack vare hormonella fluktuationer.

Även stress kan förvärra akne. Stresshormoner som kortisol ökar oljeproduktionen och inflammationen. Inte undra på att slutprov och stora presentationer på jobbet leder till irriterande prickar under huden.

För att bli av med acne krävs mer än att bara behandla hudens yta. Du måste komma åt grundorsakerna i din kropp.

De flesta acnebehandlingar behandlar bara ytan

De vanligaste receptfria acneprodukterna behandlar bara hudens yta. De kan hjälpa till att avlägsna överflödig olja, exfoliera bort döda hudceller och döda akneframkallande bakterier. Men de tar inte itu med de underliggande faktorer som gör att finnar bildas från första början.

Bensoylperoxid är ett mycket vanligt läkemedel mot akne. Det dödar bakterier på huden och minskar inflammation. Det gör dock ingenting för att balansera oljeproduktionen eller hormonnivåerna.

Exfolieringsmedel med salicylsyra och glykolsyra hjälper till att avlägsna döda hudceller och skräp som täpper till porerna. Men de reglerar inte dina gener eller stresshormoner.

Om du inte behandlar grundorsakerna kommer du att fortsätta kämpa mot akne i all oändlighet. Du kan se en ljusning medan du använder produkterna. Men så fort du slutar brukar finnarna komma tillbaka.

Receptbelagda läkemedel har biverkningar

Dermatologer kan skriva ut starkare läkemedel som verkar under hudytan, till skillnad från receptfria produkter. De vanligaste receptbelagda aknebehandlingarna är inriktade på inflammation och hormoner som orsakar överflödig olja och finnar.

Dessa läkemedel kan dock orsaka betydande biverkningar:

 • Isotretinoin (Accutane) kan orsaka allvarliga fosterskador, depression, näsblod, torra ögon och ökad solkänslighet.
 • Orala preventivmedel hjälper till att balansera hormonerna men ökar risken för blodproppar och bröstcancer.
 • Lokalverkande retinoider som tretinoin (Retin-A) kan irritera och torka ut huden.
 • Antibiotika dödar aknebakterier men förstör också de goda bakterierna i tarmen, vilket kan leda till andra hälsoproblem.

Dessa biverkningar gör det svårt att använda receptbelagda aknebehandlingar på lång sikt. Men aknen återkommer ofta när du slutar använda dem.

Att förändra sin livsstil kan vara svårt

Dermatologer rekommenderar enkla livsstilsförändringar för att förebygga akne, t.ex:

 • Tvätta ansiktet två gånger om dagen
 • Undvik oljor, feta livsmedel och mejeriprodukter
 • Hantera stressnivåer
 • Regelbunden motion
 • Få tillräckligt med sömn

I teorin är detta enkla, naturliga sätt att behandla akne. Men i verkligheten är det svårt att genomföra stora livsstilsförändringar. Våra vanor blir inrotade under år eller till och med decennier. Att bryta dessa vanor kräver enorm viljestyrka och konsekvens.

De flesta tonåringar kan till exempel inte tänka sig att avstå från chips, pizza och glass, även om mjölkprodukter utlöser deras utbrott. Vuxna som är pressade av arbete eller familj har svårt att stressa ner, få en hel natts sömn och ta sig tid att motionera. Att göra drastiska livsstilsförändringar kräver vanligtvis hjälp från acnecoacher, nutritionister eller terapeuter.

Naturliga och holistiska behandlingar tar tid

Alternativ medicin erbjuder naturliga, holistiska terapier för att behandla akne vid roten. Behandlingar som örter, kosttillskott och ayurveda tar itu med de inre obalanser och inflammationer som orsakar finnar.

Naturläkemedel tar dock mycket längre tid att verka jämfört med mediciner. Det kan ta månader av konsekventa holistiska eller ayurvediska behandlingar för att balansera kroppen och rensa akne från insidan. De flesta människor vill se snabbare resultat och ger upp för snabbt på naturliga alternativ.

Örter som oreganoolja och tea tree-olja har antimikrobiella effekter som dödar aknebakterier. Gurkmeja, grönt te och probiotika minskar inflammation. Kosttillskott som zink och vitamin A reglerar oljeproduktionen. Men deras effekt är gradvis och blygsam jämfört med receptbelagda retinoider eller antibiotika.

Holistiska aknebehandlingar kräver engagemang och tålamod för långsiktig läkning. Om du är ute efter en snabb lösning på dina finnar kanske de inte är rätt val.

Vår relation till mat är komplex

Vissa livsmedel som mejeriprodukter eller livsmedel med högt glykemiskt index är kända för att förvärra akne. Men att helt utesluta dessa livsmedel kan allvarligt störa din livsstil.

Mat är nära kopplat till våra sociala liv och kulturella traditioner. Att avstå från mat som du älskar eller växte upp med innebär att du går miste om familjemåltider, helgdagar, restauranger med vänner osv.

Människor utvecklar känslomässiga band till livsmedel över tid. Glass blir din tröstmat. Pizza påminner dig om roliga helger på college. Att utesluta mat som du är fäst vid känns som att förlora en vän.

Att gå över till en hudvänlig kost kräver att man lär sig hur man handlar mat, lagar mat och äter ute. Det kan också innebära att man känner sig missnöjd när man ser vänner äta mat som man "inte kan" äta. Allt detta gör kostförändringar otroligt utmanande.

Det är inte konstigt att många som lider av akne försöker utesluta vissa livsmedel under en tid men till slut återgår till sina gamla matvanor, även om det utlöser utbrott.

Kontinuitet är nyckeln, men livet kommer i vägen

Oavsett behandlingsmetod är konsekvens helt avgörande för att rensa bort akne och hålla den borta på lång sikt. Men att upprätthålla en daglig hudvårdsrutin eller hålla fast vid kostförändringar är svårt med livets ständiga krav.

Det är lätt att bli frustrerad av utbrott, undersöka nya produkter och prova dem flitigt i början. Men hektiska scheman, resor, semestrar, sjukdomar och stress kan snabbt störa dina framsteg.

Till exempel kan en deadline på jobbet tvinga dig att hoppa över din nattliga ansiktstvätt eller dricka extra mycket kaffe, vilket leder till ett smärtsamt cystiskt utbrott. En sjukdom som slår ut dig i några dagar kan kasta omkull hela din kosttillskottsregim. Julbord fyllda med söta, feta eller mjölkrika godsaker kan utlösa en störtflod av finnar.

Att bibehålla positiva vanor och samtidigt ta sig igenom livets oundvikliga utmaningar kräver otrolig disciplin. Att falla av vagnen en eller två gånger på grund av yttre omständigheter kan förstöra veckor eller månader av framsteg på acne-resan.

Så sammanfattningsvis är det så svårt att få klar hud eftersom:

 • Acne har komplexa interna orsaker bortom hudytan
 • De flesta behandlingar tar inte itu med de bakomliggande faktorerna
 • Medicinska behandlingar har biverkningar
 • Livsstilsförändringar och naturläkemedel tar tid
 • Kostförändringar rubbar relationen till mat
 • Konsekvens är en utmaning med livets krav

Vad är lösningen? Ett integrativt tillvägagångssätt som kombinerar det bästa av medicinska, naturliga och livsstilsrelaterade åtgärder för en mer holistisk läkningsprocess. Samarbeta med experter som hudläkare, hälsocoacher och nutritionister för att skapa en skräddarsydd, skonsam plan som du kan hålla dig till långsiktigt.

Ha tålamod och var uthållig, även när framstegen känns smärtsamt långsamma. Kommunicera regelbundet och öppet med ditt supportteam om utmaningar så att du snabbt kan komma tillbaka på rätt spår efter ett misstag.

Fokusera på att hitta en ny inställning till egenvård och skapa hållbara vanor som passar in i din livsstil på ett realistiskt sätt. Sträva inte efter perfektion. Var nöjd med stegvisa förbättringar.

Med en mångfacetterad, flexibel behandlingsplan som är skräddarsydd för din unika situation är det möjligt att bli av med akne för gott. Vägen dit kommer inte att vara enkel eller snabb, men ha hopp. Din klara, glödande och självsäkra hud är värd att kämpa för!

Vanliga frågor om akne

Akne är en vanlig hudåkomma som drabbar miljontals människor. Här får du svar på några av de vanligaste frågorna om akne.

Vad är akne?

Acne är en hudåkomma som uppstår när hårsäckarna täpps till av olja och döda hudceller. Detta leder till att vita och svarta pormaskar, finnar, cystor, knölar och andra blemmor bildas på huden, oftast i ansiktet, på ryggen, bröstet och axlarna. Akne är vanligast under puberteten på grund av hormonella förändringar, men kan kvarstå upp i vuxen ålder.

Vad orsakar akne?

Acne orsakas av en kombination av faktorer:

 • Överdriven oljeproduktion - Androgenhormoner stimulerar oljekörtlarna i huden att producera stora mängder talg, en oljig substans som smörjer och skyddar huden. För mycket talg kan täppa till porerna.
 • Döda hudceller - Normalt sett försvinner gamla hudceller när nya växer till. Men ibland klibbar de ihop och täpper till porerna tillsammans med olja.
 • Bakterier - En bakterie som heter Propionibacterium acnes lever på allas hud och livnär sig på talg. Den växer i tilltäppta hårsäckar och orsakar inflammation.
 • Genetik - Studier visar att akne förekommer i familjer. Om dina föräldrar hade akne är risken större att du också får det.
 • Hormoner - Hormonfluktuationer under puberteten, menstruationscykeln, graviditet och klimakteriet kan öka oljeproduktionen och akneutbrotten hos kvinnor.

Vilka är de olika typerna av akne?

Det finns olika typer av aknefläckar:

 • Vita pormaskar - Porerna täpps till av olja och döda hudceller under ytan. De ser ut som små vita knölar.
 • Pormaskar - Liknar vita pormaskar, men de tilltäppta porerna är öppna så de ser mörka ut på ytan.
 • Papler - Små rosa eller röda knölar som är inflammerade och ömma.
 • Pustlar - Pusfyllda lesioner som ser ut som papler med en vit spets.
 • Noduler - Stora, hårda knölar under hudytan.
 • Cystor - Smärtsamma, varfyllda knölar som bildas djupt inne i huden och kan orsaka ärrbildning.

Hur kan jag bli av med akne?

Det finns många receptfria och receptbelagda behandlingar mot akne:

 • Bensoylperoxid dödar bakterier som orsakar akne och minskar inflammation.
 • Salicylsyra rensar porerna genom att exfoliera bort döda hudceller.
 • Retinoider som tretinoin (Retin-A) ökar hudcellernas omsättning för att förhindra att porerna täpps till.
 • Antibiotika dödar bakterier och minskar inflammation när de tas oralt eller appliceras lokalt.
 • P-piller kan hjälpa till att reglera hormonella fluktuationer hos kvinnor.
 • Isotretinoin (Accutane) är en kraftfull oral retinoid för behandling av svår, ärrbildande akne.

Livsstilsåtgärder som skonsam hudvård, undvikande av smink, hälsosam kost, motion och stresshantering kan också hjälpa till att kontrollera akne.

Hur kan jag förebygga akne?

Några tips för att förebygga akne är:

 • Tvätta ansiktet två gånger dagligen med ett milt rengöringsmedel. Undvik att skrubba hårt.
 • Schamponera regelbundet, särskilt om du har fett hår. Olja och produkter från håret kan förvärra akne i pannan och längs hårfästet.
 • Undvik att peta, klämma eller poppa finnar för att undvika infektioner och ärrbildning.
 • Var uppmärksam på eventuella akneutlösande faktorer som fet kosmetika, solskyddsmedel eller hårprodukter. Byt till oljefria, icke-komedogena alternativ.
 • Hantera stressnivåerna genom motion, meditation, yoga eller andra avslappningstekniker.
 • Följ en balanserad, låg-glykemisk diet. Minska konsumtionen av mejeriprodukter och socker. Håll dig hydrerad.
 • Ta av dig svettiga träningskläder eller utrustning direkt efter träningen för att undvika tilltäppta porer.
 • Byt örngott ofta för att undvika att olja överförs till huden under natten.

När bör jag uppsöka en hudläkare för aknebehandling?

Kontakta en hudläkare om du har:

 • Svåra, smärtsamma cystor och knölar
 • Acne som kvarstår i 20-, 30-, 40-årsåldern eller längre
 • Acne som ger ärr eller mörka fläckar
 • Tecken på infektion som svullnad, rodnad, smärta och feber
 • Acne som inte svarar på receptfria behandlingar
 • Acne som orsakar känslomässigt lidande eller låg självkänsla

En hudläkare kan ordinera starkare mediciner som antibiotika eller Accutane för att behandla mer envisa fall av akne. De kan också erbjuda professionella behandlingar och ljusbehandling för att komplettera din aknekur.

Hur kan jag dölja acne med smink?

 • Använd oljefritt, icke-komedogent smink märkt "non-acnegenic" eller "won't clog pores". Undvik tunga formulas.
 • Leta efter produkter med salicylsyra eller bensoylperoxid som hjälper till att behandla akne samtidigt som de täcker över den.
 • Välj mineralmakeup med naturliga ingredienser som titandioxid och zinkoxid i stället för kemiska ingredienser som kan irritera huden.
 • Undvik att använda tjocka, ocklusiva foundations under långa perioder, eftersom de kan täppa till porerna. Ta bort sminket ordentligt i slutet av dagen.
 • Spot conceal täcker bara problemområden istället för att applicera foundation över hela ansiktet för en mer naturlig look.
 • Applicera concealer med lätt hand på aknefläckar för att undvika att irritera dem ytterligare.
 • Fixera makeupen med ett löst, genomskinligt puder som absorberar olja och håller makeupen fräsch längre.

Finns det några huskurer mot akne som fungerar?

Vissa hemmakurer mot akne har visat lovande resultat i studier:

 • Teträdolja - Att applicera utspädd teträdolja hjälper till att döda akneframkallande bakterier.
 • Grönt te - Att dricka eller applicera det minskar inflammation på grund av antioxidanter.
 • Aloe vera-gel - Hjälper till att läka inflammatoriska akne-lesioner.
 • Honung - Har antimikrobiella effekter som kan minska akne.
 • Äppelcidervinäger - Innehåller syror som exfolierar döda hudceller när den späds ut och appliceras lokalt.
 • Gurkmeja - Curcumin har antiinflammatoriska effekter som kan hjälpa mot akne enligt vissa studier.
 • Probiotika - Kan hjälpa till att reglera tarmbakterierna och minska inflammation.
 • Zinktillskott - Kan minska svårighetsgraden av akne genom att reglera oljeproduktionen.

Dessa naturläkemedel har dock blygsamma effekter jämfört med medicinska behandlingar och kräver konsekvent, långvarig användning. Sök läkarvård för måttlig till svår akne.

Hur kan jag minska ärrbildning efter acne?

Om acne har lämnat envisa ärr eller mörka fläckar finns följande behandlingsalternativ:

 • Kemisk peeling - Peeling med glykolsyra och salicylsyra exfolierar för att släta ut ärr.
 • Mikrodermabrasion - fina kristaller används för att försiktigt polera bort ytliga ärr.
 • Microneedling - Skapar små sår i huden för att stimulera kollagen och återuppbyggnad.
 • Laserresurfacing - Riktar pulserande ljusstrålar under huden för att förbättra strukturen.
 • Subscision - Bryter upp fibrösa band under ärr med en nål för att lyfta deprimerade ärr.
 • Injicerbara fillers - Fyller upp gropiga ärr för ett jämnare utseende.
 • Retinoider - Ökar cellomsättningen för att bleka missfärgningar från gamla akneärr över tid.

Kom ihåg att alltid använda solskydd vid behandling av acneärr, eftersom solexponering förvärrar pigmenteringen. Flera behandlingar behövs vanligtvis för en betydande förbättring. Kontakta en certifierad hudläkare för att diskutera dina alternativ.

Vad är sambandet mellan kost och akne? Bör jag undvika vissa livsmedel?

Ny forskning visar på starkare samband mellan kost och akne, även om det fortfarande behövs mer bevis. Livsmedel som kopplas till värre akne inkluderar:

 • Högglykemiska livsmedel som bearbetade spannmål, läsk, juice och sötsaker. De utlöser blodsocker- och insulinspikar som ökar oljeproduktionen och inflammationen.
 • Mjölk och mejeriprodukter på grund av hormoner och bioaktiva molekyler som förvärrar akne.
 • Transfetter som finns i stekta, bearbetade och förpackade livsmedel främjar inflammation.
 • Livsmedel som innehåller mycket omega-6-fettsyror, t.ex. vegetabiliska oljor, majonnäs och såser. De kan vara proinflammatoriska jämfört med omega-3-fettsyror.

En balanserad, lågglykemisk kost rik på råvaror, magert protein, probiotika, antioxidanter och omega-3-fettsyror kan förbättra akne. Men det behövs fortfarande mer forskning för att bekräfta koststrategierna. Samarbeta med en hudläkare och näringsfysiolog för att skräddarsy en kost som passar dina unika behov.

Kommer min akne att försvinna av sig själv så småningom? Vid vilken ålder?

Akne börjar vanligtvis klarna upp runt 20-årsåldern för kvinnor och 25-årsåldern för män när hormonnivåerna stabiliseras. Många vuxna fortsätter dock att kämpa mot akne i 30- och 40-årsåldern och även senare. Akne kan vara ett kroniskt tillstånd som kräver långvarig behandling. Kontakta en hudläkare för att hitta en effektiv behandling för just din typ och svårighetsgrad av akne. Förlita dig inte på att det ska gå över spontant med åldern. Tidiga insatser leder till bättre resultat.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare