Vilken vitaminbrist orsakar akne?

Published:

Akne är en av de vanligaste hudåkommorna och drabbar 85 % av alla människor i åldern 12-24 år. Även om det är vanligast bland tonåringar kan akne kvarstå i vuxen ålder för vissa. De karakteristiska finnarna och fläckarna orsakas av en rad olika faktorer, t.ex. hormonella svängningar, genetik, stress och kost. En kostfaktor som är starkt kopplad till akne är vitaminbrist. Så vilken vitaminbrist orsakar akne?

Vilken vitaminbrist orsakar akne

Brist på A-vitamin kan bidra till akne

A-vitamin är avgörande för en sund tillväxt och omsättning av hudceller. Vid brist på A-vitamin kan hudcellerna bli klibbiga och klumpa ihop sig, vilket blockerar hårsäckarna och leder till akne. Brist på A-vitamin orsakar också en överproduktion av keratin, ett protein som kan täppa till hårsäckarna.

Flera studier har funnit samband mellan låga nivåer av vitamin A och ökad svårighetsgrad av akne:

  • En studie på 100 aknepatienter visade att de som hade den svåraste aknen sannolikt hade låga nivåer av vitamin A. Patienter som fick tillskott av vitamin A uppvisade klinisk förbättring av aknen.
  • En annan studie visade att brist på vitamin A i kosten hade samband med blockerade folliklar och ökad talgproduktion hos aknepatienter.
  • Låga blodnivåer av vitamin A korrelerade med förekomst och svårighetsgrad av akne hos unga vuxna i en annan studie.

Bevisen visar alltså tydligt att brist på vitamin A verkar vara inblandat i utvecklingen och svårighetsgraden av akne. Att se till att kosten innehåller tillräckligt med A-vitamin kan hjälpa till att förebygga och behandla utbrott.

Hur hjälper A-vitamin till att förebygga akne?

A-vitamin stöder flera funktioner som håller huden klar och fri från akne:

Främjar normal celltillväxt och cellomsättning

Vitamin A hjälper till att reglera celltillväxten och cellomsättningen i hudens yttre lager (epidermis). Detta förhindrar ansamling av döda hudceller som kan täppa till porerna. Det gör också att skadade celler kan utsöndras normalt.

Minskar produktionen av talg

Överdriven talgproduktion (olja) från hudens talgkörtlar är en orsak till akne. Vitamin A hjälper till att kontrollera talgproduktionen och förhindrar att huden blir oljig och täpper till porerna.

Minskar inflammation

Acne innebär inflammation runt tilltäppta hårsäckar. Som antioxidant hjälper vitamin A till att minska denna inflammatoriska reaktion. Vitaminets antiinflammatoriska egenskaper kan minska rodnad och svullnad vid finnar.

Reglerar keratin

Keratin är ett strukturellt protein i huden som kan byggas upp och blockera hårsäckar när vitamin A är lågt. Genom att reglera keratin förhindrar vitamin A att hårsäckarna täpps till.

Genom dessa mekanismer bidrar ett tillräckligt intag av vitamin A till en klar och frisk hud som är motståndskraftig mot akne. Brist leder till förändringar som främjar utbrott.

Vad är bra källor till vitamin A?

Det bästa sättet att få i sig A-vitamin är via kosten. Livsmedel som är rika på förformad A-vitamin (retinol) inkluderar:

  • Nötköttslever
  • Fiskleveroljor
  • Ägg
  • Herring
  • Mjölk och mjölkprodukter
  • Lax
  • Röd palmolja

Bladgrönsaker, morötter, sötpotatis och andra orange/gula grönsaker innehåller provitamin A i form av betakaroten. Betakaroten måste omvandlas till retinol av kroppen för att kunna användas.

Målet är att få i sig minst 700 mikrogram (mcg) RAE (retinolaktivitetsekvivalenter) A-vitamin per dag från maten för att täcka behovet. Personer med akne eller andra hudåkommor kan behöva högre intag för terapeutisk nytta.

A-vitamintillskott för behandling av akne

I vissa fall kan högdostillskott av vitamin A användas som medicinsk behandling av måttlig till svår akne. Syntetiska versioner som retinol och retinoinsyra fungerar lokalt och oralt.

A-vitamintillskott bör dock endast användas mot akne under medicinsk övervakning på grund av risken för toxicitet vid höga doser. Livsmedelskällor är bäst för rutinmässigt upprätthållande av adekvat vitamin A-status.

Andra vitaminer för frisk hud och förebyggande av akne

Även om brist på A-vitamin har den mest direkta kopplingen till akne, kan andra vitaminer som främjar hudens hälsa spela en roll.

E-vitamin

E-vitamin är en kraftfull antioxidant som skyddar hudcellerna mot oxidativa skador från UV-ljus, föroreningar och andra faktorer. Det minskar också inflammation. Vitaminet finns i nötter, frön, vegetabiliska oljor och fullkornsprodukter.

C-vitamin

C-vitamin behövs för kollagenproduktion och antioxidantskydd i huden. Citrusfrukter, bär, paprika och broccoli innehåller detta viktiga näringsämne.

Vitamin B3 (Niacin)

Studier visar att högdostillskott av niacin kan förbättra akne och minska ärrbildning i huden genom att minska inflammationen. Doser över RDI bör dock övervakas av läkare.

D-vitamin

Detta vitamin reglerar tillväxt och omsättning av epitelceller. D-vitaminbehovet tillgodoses normalt genom exponering för solljus, men brist är vanligt. Livsmedelskällor inkluderar skaldjur, äggulor och berikade mejeriprodukter.

Många näringsämnen påverkar hudens hälsa, men vitamin A har den mest betydande inverkan på utvecklingen av akne vid brist. Att säkerställa ett tillräckligt intag från naturliga livsmedelskällor kan bidra till att bibehålla en klar hud som är motståndskraftig mot utbrott. I vissa fall kan högdostillskott av A-vitamin ordineras tillsammans med andra behandlingar för att kontrollera måttlig till svår akne. Men naturliga livsmedelskällor är bäst för att tillgodose det dagliga behovet av vitamin A.

Vanliga frågor om vitaminbrist och akne

Har du fortfarande frågor om hur vitaminbrist kan bidra till akne? Här är svaren på några vanliga frågor:

Kan brist på D-vitamin orsaka akne?

Även om låg D-vitaminhalt kan förvärra akne, har de flesta undersökningar inte funnit något direkt samband mellan D-vitaminnivåer och utveckling av akne. Brist på A-vitamin verkar ha det starkaste sambandet med akne av alla vitaminer.

Orsakar zinkbrist akne?

Vissa studier tyder på att zinktillskott kan hjälpa till att behandla svår akne. Bevisen för att enbart zinkbrist är kopplat till akne är dock svaga. Om låga zinknivåer beror på dålig kost i allmänhet kan multipla brister bidra till hudproblem.

Kan en allmän multivitamin hjälpa mot akne?

En balanserad multivitamin kan hjälpa till att fylla eventuella näringsluckor i kosten och säkerställa ett tillräckligt intag. Men det kanske inte räcker för att korrigera en specifik brist som bidrar till svår akne, vilket kräver högre terapeutiska doser av ett visst vitamin.

Kommer C-vitamintillskott att hjälpa till att bli av med akne?

C-vitamin stöder kollagenproduktionen och skyddar huden mot oxidativa skador, vilket indirekt kan hjälpa mot akne. Men det finns begränsade bevis för att C-vitamintillskott ensamt kan bota utbrott, särskilt om man inte tar hänsyn till andra brister som t.ex. A-vitamin.

Vilka näringsbrister orsakar cystisk akne?

Svåra former av akne som cystisk akne påverkas ofta av hormonella faktorer, men vitaminbrist kan också spela en roll. I synnerhet kan låga nivåer av vitamin A och D bidra till cystiska breakouts. Att korrigera eventuella brister kan hjälpa.

En balanserad och näringsrik kost gör mycket för att förse huden med de vitaminer den behöver för att hålla sig klar och fläckfri. Viktiga brister att se upp med är vitamin A, C, D, E och B3 som bidrar till optimal tillväxt och omsättning av hudceller, talgproduktion och inflammationsnivåer. Av dessa är det brist på vitamin A som har flest bevis för att vara direkt kopplad till utveckling och svårighetsgrad av akne.

Vanliga frågor om vitaminbrist och akne

Vad är egentligen kopplingen mellan A-vitaminbrist och akne?

Vitamin A är avgörande för att reglera celltillväxt och cellomsättning i det yttre hudlagret (epidermis). Vid brist på A-vitamin ansamlas döda hudceller som kan täppa till porerna och orsaka lesioner. Det orsakar också ökad produktion av keratin, ett strukturellt protein som kan täppa till hårsäckar när det överproduceras. A-vitaminbrist stör talgproduktionen och den normala nedbrytningen av hudceller, vilket skapar en idealisk miljö för akneframkallande bakterier att frodas.

Hur vanligt är det med brist på vitamin A?

A-vitaminbrist är sällsynt i utvecklade länder men vanligare i utvecklingsländer där undernäring är vanligt förekommande. Även i utvecklade länder kan en mild brist uppstå om människor inte äter tillräckligt med A-vitaminrika livsmedel. Brist är mer sannolikt i restriktiva dieter som saknar tillräckligt med fett och animaliska livsmedel som innehåller förformad A-vitamin.

Vilka är de bästa livsmedelskällorna för vitamin A?

Preformerat A-vitamin (retinol) finns i animaliska livsmedel som nötlever, fiskleveroljor, ägg, sill och mejeriprodukter. Vegetabiliska livsmedel som sötpotatis, morötter, spenat och andra bladgrönsaker innehåller provitamin A-karotenoider som betakaroten. Dessa måste omvandlas till retinol av kroppen för att kunna användas.

Hur mycket A-vitamin behöver jag för att få klar hy?

RDI för vitamin A är 700mcg RAE (retinolaktivitetsekvivalenter) per dag för kvinnor och 900mcg för män. Personer med akne eller andra hudåkommor kan behöva högre mängder för att få terapeutisk nytta. Tillskott på över 2 500 mcg per dag kan orsaka toxicitet, så intag över RDI bör övervakas av läkare.

Kommer tillskott av vitamin A att få bort akne?

Högdos A-vitamintillskott som retinol eller retinoinsyra kan förskrivas tillsammans med andra behandlingar för att hjälpa till att kontrollera måttlig till svår akne. Men A-vitamintillskott bör endast användas under medicinsk övervakning på grund av toxicitetsrisker vid höga doser. För dagliga behov, fokusera på livsmedelskällor för vitamin A.

Vilka andra vitaminer hjälper akne?

A-vitaminbrist har den starkaste kopplingen, men även andra vitaminer som C-, E-, B3- och D-vitamin bidrar till hudens hälsa. C-vitamin bidrar till kollagenproduktionen, E-vitamin är en antioxidant, B3 minskar inflammation och D reglerar celltillväxt och cellomsättning. En varierad kost med dessa vitaminer kan hjälpa till att förebygga akne men kommer sannolikt inte att behandla svåra fall utan att också korrigera en underliggande vitamin A-brist.

Varför rekommenderas vitamin A-rika livsmedel framför kosttillskott vid akne?

Forskning visar att A-vitamin från naturliga livsmedelskällor har positiva effekter på akne utan de risker som tillskott med höga doser medför. Lever, fiskoljor, mejeriprodukter och färgglada frukter och grönsaker tillför A-vitamin på ett säkert sätt tillsammans med andra näringsämnen som verkar synergistiskt för att främja en klar hud. Syntetiskt A-vitamin i höga doser bör endast användas kortvarigt under medicinsk övervakning.

Vad ska jag äta för att få i mig mer A-vitamin för att få klar hud?

Betona nötlever, fiskoljor, ägg, mjölk, yoghurt och ost för preformerad vitamin A. Ät gott om sötpotatis, morötter, spenat, mango, tomater och andra färgglada frukter och grönsaker för provitamin A-karotenoider. Ät även hälsosamma fetter som olivolja, nötter och avokado för att underlätta upptaget av A-vitamin. En kost rik på hela livsmedel ger huden näring inifrån.

Kan låg D-vitaminhalt också bidra till akne?

Möjligen. Viss forskning tyder på att brist på D-vitamin är kopplat till ökad inflammation och svårare akne. Men effekten av D-vitamin på akne verkar vara svagare än effekten av vitamin A. Att få i sig tillräckligt med D-vitamin genom solexponering, berikade livsmedel och skaldjur kan dock bidra till en klar hud.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare