Vilka livsmedel botar akne?

Published:

Kämpar du med utbrott och undrar om det du äter påverkar din hud? Då är du inte ensam. Akne är en av de vanligaste hudsjukdomarna och drabbar omkring 50 miljoner amerikaner varje år. Orsakerna är komplexa, men ny forskning visar på en tydlig koppling mellan kost och akne.

De goda nyheterna? Att göra strategiska förändringar i din tallrik kan vara ett enkelt och naturligt sätt att behandla och förebygga utbrott. Läs vidare om de bästa livsmedlen att äta (och undvika!) för en klar och frisk hud.

Vilka livsmedel läker akne

Hur påverkar kosten acne?

För att förstå vilka livsmedel som hjälper mot akne är det bra att först titta på orsakerna. Akne bildas när döda hudceller, olja och bakterier täpper till porerna. Detta leder till inflammation och uppkomsten av vita och svarta pormaskar samt finnar.

Akne anses ofta vara ett tonårsproblem, men det drabbar även vuxna. Hormoner är en viktig faktor, men även livsstilsval spelar en viktig roll. Saker som kronisk stress, dåliga sömnvanor och näringsbrist kan utlösa och förvärra akne.

Så hur hänger maten ihop? Här är tre huvudsakliga sätt på vilka kosten påverkar acne:

 • Inflammation - Vissa livsmedel utlöser inflammation, vilket förvärrar akne. Raffinerade kolhydrater, mejeriprodukter och socker är några av de största bovarna i dramat.
 • Hormonella fluktuationer - Livsmedel som höjer blodsocker- och insulinnivåerna ökar hormonproduktionen, vilket förvärrar akne.
 • Tarmhälsa - Ett ohälsosamt tarmmikrobiom kan orsaka hudinflammation. Viktiga näringsämnen från livsmedel bidrar till att skapa en balanserad tarmmiljö.

Genom att välja rätt livsmedel kan du hjälpa till att dämpa inflammationer, balansera hormonerna och stödja en frisk tarm. Allt detta är lika med klar, glödande hud! Låt oss nu titta på de bästa livsmedlen att äta för akne.

12 bästa livsmedel för att läka akne

Att fokusera på livsmedel som motverkar akne är en av de mest effektiva naturläkemedlen för en klar hud. Här är 12 av de bästa alternativen att lägga till i din kost:

1. Fet fisk

Fet fisk som lax och makrill ger omega-3-fettsyror, som minskar inflammation och hjälper till att rensa upp akne. Sikta på minst två portioner om 3,5 gram per vecka. Prova lax över en sallad eller makrill i ett pitabröd för en enkel lunchidé.

2. Grönt te

Att dricka grönt te skyddar huden på flera sätt. Antioxidanterna minskar inflammation och de naturliga föreningarna hjälper till att balansera hormoner som är kopplade till akne. Drick 2-3 koppar per dag för att få ut mesta möjliga av fördelarna.

3. Gurkmeja

Gurkmeja är en kraftfull antiinflammatorisk krydda. Att tillsätta mer gurkmeja i kosten, t.ex. en gyllene mjölk-latte på morgonen, hjälper till att dämpa inflammationer som orsakar akne. Gurkmeja innehåller också antioxidanter som skyddar huden.

4. Bladgrönsaker

Bladgrönsaker som grönkål, spenat och grönkål är lågglykemiska och antiinflammatoriska livsmedel. De hjälper till att avlägsna gifter från kroppen och tillför viktiga näringsämnen för en sund hudcellstillväxt. Sikta på minst en stor portion per dag.

5. Sötpotatis

Orange grönsaker som sötpotatis är fulla av betakaroten, som omvandlas till A-vitamin i kroppen. A-vitamin stärker hudens cellväggar och bidrar till en frisk hud. Rosta klyftor av sötpotatis och lägg i sallader för en enkel vitaminboost.

6. Avokado

Avokado är rik på hudhälsofrämjande antioxidanter och antiinflammatoriska omega-3-fettsyror. De nyttiga fetterna hjälper också kroppen att ta upp andra näringsämnen som motverkar akne. Ät en halv avokado varje dag för att dra nytta av alla fördelar.

7. Valnötter

Valnötter innehåller E-vitamin, zink och hälsosamma fetter som ger näring åt huden och motverkar inflammation. Tillsätt dem i havregrynsgröt, sallader eller yoghurt för ett enkelt sätt att dra nytta av fördelarna. Sikta på en portion på 1⁄4 dl 2-3 gånger per vecka.

8. Tomater

Tomater är fullproppade med lykopen, en antioxidant som skyddar huden mot solskador som kan förvärra akne. Genom att tillsätta tomater i rätter som pasta, äggröra och chili får du i dig en hälsosam dos lykopen.

9. Broccoli

Denna gröna grönsak innehåller sulforafan, en förening med kraftiga antiinflammatoriska effekter som förebygger utbrott. Ånga broccolin lätt för att öka sulforafannivåerna. Ät den som tillbehör till middagen flera gånger i veckan.

10. Kefir

Denna probiotikarika dryck bidrar till en frisk tarm och minskar hudinflammation från insidan och ut. Köp vanlig, osötad kefir i mataffären och drick en kopp varje dag. Använd den ovanpå frukt eller blandad i en smoothie.

11. Vatten

Att hålla sig hydrerad rensar ut gifter och gör att huden ser fräsch ut. Försök dricka minst 2 liter vatten per dag, och mer om du är aktiv. Att blanda vatten med frukt ger en naturlig smak.

12. Zink

Zink är en viktig mineral för hudens hälsa. Ostron är den bästa källan, men du kan också få i dig zink från nötkött, pumpafrön, kikärtor och nötter. Sikta på 2-4 portioner zinkrika livsmedel varje vecka.

Som du kan se finns det många läckra livsmedel som minskar inflammation, balanserar hormoner och främjar klar hud. Genom att fokusera på dessa läkande alternativ kommer du att ge din kropp näring med exakt vad du behöver för en aknefri hy.

Nu när vi har gått igenom vilka livsmedel som är bäst att äta, ska vi titta närmare på vilka livsmedel du bör begränsa eller undvika om du har en benägenhet för akne.

5 livsmedel att undvika för klar hy

Lika viktigt som att lägga till hudvänliga livsmedel är att minska de faktorer i kosten som förvärrar akne. Här är 5 av de största bovarna i dramat:

1. Mejeriprodukter

Mejeriprodukter, särskilt mjölk, innehåller hormoner som kan interagera med kroppens hormoner och förvärra akne. Håll dig till små mängder grekisk yoghurt med låg sockerhalt och begränsa intaget av andra mejeriprodukter.

2. Raffinerade kolhydrater

Pasta, vitt bröd, kakor och andra bearbetade kolhydrater ger blodsockertoppar som stimulerar produktionen av akneutlösande hormoner. Välj i stället fullkornsprodukter som ger jämn energi.

3. Sockerhaltiga livsmedel

Godis, bakverk och desserter är fulla av socker som ger näring åt akneframkallande bakterier. Begränsa sötsakerna och välj naturligt söta livsmedel som frukt när du behöver något gott.

4. Stekta livsmedel

Fet friterad mat som pommes frites och kycklingpinnar främjar inflammation. De innehåller också transfetter som enligt studier förvärrar akne. Håll dig till tillagningsmetoder som bakning, grillning och sautering.

5. Alkohol

Alkohol, särskilt om man dricker för mycket, rubbar hormonbalansen och torkar ut huden, vilket kan förvärra akneutbrott. Begränsa alkoholintaget, håll dig väl hydrerad och undvik berusningsdrickande.

Genom att minska ditt intag av dessa vanliga akneutlösare kan du hjälpa till att kontrollera utbrotten. Vissa människor får klarare hy bara genom att utesluta mejeriprodukter eller raffinerade kolhydrater, så prova att utesluta misstänkta livsmedel en efter en för att se vad som fungerar för dig.

Exempel på 7-dagars måltidsplan för aknebekämpning

Att göra kostförändringar kan kännas överväldigande i början. För att göra det enkelt har vi här en enkel 7-dagars måltidsplan med fokus på livsmedel som motverkar akne:

Måndag

Frukost: Grönt te, avokadotoast med tomat och spenat

Lunch: Veggie- och kikärtsallad med olivoljevinägrett

Middag: Bakad lax med broccoli

Tisdag

Frukost: Havregryn över natten med kefir, valnötter och bär Lunch: Kalkonburgare med sötpotatispommes Middag: Wokad kyckling med grönkål och paprika

Onsdag

Frukost: Veggieomelett med tomat, spenat och fetaost Lunch: Salladswrap med tonfisksallad Middag: Kycklingcurry med blomkålsris

Torsdag

Frukost: Kefirsmoothie med spenat, banan och linfrön Lunch: Grillad kycklingsallad med avokado Middag: Zucchininudlar med tofu, basilika och marinara

Fredag

Frukost: Grekisk yoghurt med bär och mandlar Lunch: Butternut squashsoppa Middag: Lax i stekpanna med broccoli och potatis

Lördag

Frukost: Grönsaksröra med sötpotatisröra Lunch: Falafel pita med gurka och yoghurtsås Middag: Chili med kalkonfärs och massor av grönsaker

Söndag

Frukost: Veggieomelett med getost Lunch: Sallad med kikärtor, tomat och gurka
Middag: Kycklingtacos med kålsallad

Denna måltidsplan ger dig en bra blandning av vitaminrika grönsaker, magert protein, nyttiga fetter och probiotiska livsmedel - allt för en klar och strålande hud! Anpassa portionsstorlekarna efter ditt kaloribehov och komplettera med hälsosamma mellanmål efter behov.

Livsstilstips för klar hy

Kosten spelar en stor roll, men även andra livsstilsfaktorer påverkar akne. Här är några snabba tips för att få en klar hud:

 • Fyll på med vatten under hela dagen
 • Etablera en konsekvent hudvårdsrutin
 • Tvätta ansiktet efter att du har svettats för att förhindra tilltäppta porer
 • Undvik överdriven solexponering som kan förvärra utbrott
 • Hantera stressnivåerna genom motion, meditation, dagboksskrivande etc.
 • Få 7-9 timmars sömn per natt
 • Byt örngott 1-2 gånger per vecka för att förhindra bakterieansamlingar

Genom att kombinera en hudvänlig kost med bra hudvårds- och egenvårdsvanor kommer du att få en klar och självsäker hud på nolltid. Ha tålamod eftersom det kan ta 6-8 veckor att se en skillnad när du har förbättrat din kost och livsstil. Men att hålla ut är väl värt det!

Viktiga slutsatser

 • Vissa livsmedel som fet fisk, bladgrönsaker och avokado bekämpar akne genom att minska inflammation och balansera hormonerna.
 • Att begränsa intaget av mejeriprodukter, raffinerade kolhydrater, socker, friterad mat och alkohol kan förebygga utbrott.
 • En antiinflammatorisk kost med näringsrika fullvärdiga livsmedel lägger grunden för en klar och frisk hud.
 • Ge huden 6-8 veckor på sig att reagera när du förbättrar din kost och livsstil. Var konsekvent för bästa resultat!

Vad du lägger på tallriken påverkar verkligen din huds hälsa. Genom att äta de bästa livsmedlen mot akne och samtidigt begränsa de utlösande faktorerna kan du behandla och förebygga utbrott på ett naturligt sätt. Använd tipsen i den här guiden för att lägga om din kost och få en klar, glödande hud.

Vanliga frågor om att använda diet för att behandla akne

Vilka livsmedel bör jag äta för att bli av med akne?

Några av de bästa livsmedlen att äta för en klar hud inkluderar:

 • Fet fisk som lax och makrill
 • Bladgrönsaker som spenat och grönkål
 • avokado
 • Valnötter
 • Tomater
 • Broccoli
 • Kefir och yoghurt
 • Gurkmeja
 • Grönt te
 • Sötpotatis
 • Zinkrika livsmedel som ostron, nötkött, nötter och frön

Dessa livsmedel bekämpar akne på olika sätt - de minskar inflammation, balanserar hormonerna, främjar tarmhälsan och tillför antioxidanter.

Vilka livsmedel gör akne värre?

Livsmedel som är kopplade till ökade utbrott inkluderar:

 • Mejeriprodukter, särskilt mjölk
 • Raffinerade kolhydrater som vitt bröd, pasta och kex
 • Sockerhaltiga livsmedel som desserter, godis och bakverk
 • Fet, stekt mat
 • Alkohol

Dessa livsmedel främjar inflammation, stör hormonnivåerna och ger näring åt akneframkallande bakterier. Att begränsa dem kan avsevärt förbättra akne för många människor.

Hur snabbt kommer min akne att förbättras efter att jag har ändrat min kost?

Det tar tid att se resultat när man gör kostförändringar för att behandla akne. Du kan förvänta dig att det tar allt från 4-12 veckor innan du märker betydande förbättringar i din hud. Ha tålamod och håll ut! Att börja äta en kost som motverkar akne tillsammans med andra livsstilsförändringar ger dig de bästa förutsättningarna för en klar hud på lång sikt.

Ska jag utesluta alla mejeriprodukter för att motverka akne?

Att helt utesluta mejeriprodukter kan hjälpa vissa aknepatienter, men ett måttligt intag brukar också fungera. Håll dig till 1-2 portioner mejeriprodukter med låg sockerhalt som grekisk yoghurt per dag. Undvik mjölk, glass och mejeriprodukter med högt sockerinnehåll. Se vilken nivå av mejerireduktion som fungerar bäst för din hud.

Hur mycket vatten ska jag dricka för att få klar hy?

Att hålla sig återfuktad är avgörande för en klar hy. Sikta på att dricka minst 2 liter eller 8 glas vatten per dag. Om du har med dig en vattenflaska är det lätt att dricka under hela dagen. Om du är aktiv eller svettas mycket bör du dricka ännu mer för att fylla på med vätska. Rätt vätskebalans hjälper dig att rensa ut gifter ur kroppen.

Hjälper vissa vitaminer mot akne?

Ja, vissa vitaminer och mineraler är särskilt viktiga för hudens hälsa. Se till att få i dig tillräckligt:

 • A-vitamin från sötpotatis, morötter och spenat
 • E-vitamin från nötter, frön och avokado
 • C-vitamin från citrusfrukter, paprika, broccoli
 • Zink från ostron, nötkött, nötter, kikärtor

En riktad daglig multivitamin kan hjälpa till att fylla eventuella näringsluckor som kosten inte kan täcka.

Bör jag undvika choklad om jag har akne?

Du behöver inte nödvändigtvis utesluta choklad helt och hållet. Mörk choklad med hög kakaoprocent innehåller antioxidanter som är bra för hudens hälsa. Undvik dock mjölkchoklad, eftersom mjölkprodukter och tillsatt socker kan förvärra utbrott. Konsumera choklad med måtta som en del av en allmänt hälsosam kost.

Vad händer om jag inte ser några förbättringar av min akne efter att ha ändrat min kost?

Ha tålamod, eftersom det kan ta upp till 3 månader innan du ser någon skillnad efter en kostförändring. Om du inte märker några förbättringar efter 12 veckor bör du överväga att samarbeta med en hudläkare eller dietist för att identifiera andra faktorer som bidrar till din akne. Genetik, hormoner och stress spelar också en roll vid utbrott. Du kan behöva akne-medicin eller kosttillskott för att få en så ren hud som möjligt.

Fungerar det garanterat att äta för att få klar hy?

Kosten kan ha en stor inverkan på akne, men det finns inga absoluta garantier. Varje person är individuell när det gäller vilka livsmedel som utlöser deras utbrott. Det bästa tillvägagångssättet är en hälsosam antiinflammatorisk kost med mycket hudstödjande livsmedel samtidigt som man begränsar möjliga utlösande faktorer för akne. Detta ger dig de bästa förutsättningarna för en klarare hud på lång sikt utan behov av starka mediciner.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare