Vad brukar hudläkare ordinera mot akne?

Published:

Acne är en av de vanligaste hudåkommorna som hudläkare behandlar. Det drabbar människor i alla åldrar, men är vanligast bland tonåringar och unga vuxna. Vissa fall av akne går över av sig själv eller med receptfria behandlingar, men ihållande eller svår akne kräver ofta receptbelagda läkemedel.

Så vad brukar hudläkare ordinera för att behandla akne? Det finns flera receptbelagda läkemedel som läkare kan rekommendera, beroende på typ och svårighetsgrad av akne. Här är en översikt över de vanligaste receptbelagda aknebehandlingarna.

Vad brukar hudläkare ordinera mot akne

Topikala retinoider

Topikala retinoider är ofta den första försvarslinjen mot akne. Retinoider verkar genom att påskynda hudcellernas omsättning, förhindra att porerna täpps till och minska inflammation. De finns i olika styrkor och formuleringar som geler, krämer och lotioner.

Några av de mest allmänt förskrivna topikala retinoiderna mot akne är:

 • Tretinoin - Detta är den starkaste retinoiden som finns tillgänglig på recept. Varumärkesnamn inkluderar Retin-A, Atralin och Avita.
 • Adapalene - Denna retinoid finns under varumärket Differin och är mildare än tretinoin. Det är ofta ett bra alternativ för förstagångsanvändare av retinoider.
 • Tazaroten - Tazaroten säljs under varumärkena Tazorac och Avage och är en medelstark retinoid.

Retinoider kan orsaka biverkningar som hudirritation, rodnad, fjällning och solkänslighet. Dermatologer rekommenderar vanligtvis att man börjar med en lägre styrka eller applicerar varannan dag, för att sedan gradvis öka frekvensen så att huden hinner anpassa sig. Konsekvent användning är avgörande för att få ut alla fördelar.

Orala antibiotika

Vid måttlig till svår inflammatorisk akne ordineras ofta orala antibiotika. Antibiotika verkar genom att döda bakterier som orsakar akne och minska inflammationen.

Några av de antibiotika som hudläkare ordinerar för behandling av akne är

 • Doxycyklin - Ett allmänt använt tetracyklinantibiotikum som behandlar akne genom att rikta in sig på P. acnes-bakterier. Det finns i vanliga kapslar eller kapslar med fördröjd frisättning.
 • Minocycline - Ett annat tetracyklinantibiotikum som verkar mot aknebakterier. Det finns tillgängligt i kapsel- och tablettform.
 • Erytromycin - Ett makrolidantibiotikum som stoppar bakterietillväxt. Det finns som tabletter, kapslar, geler och lösningar.

Antibiotika tas vanligtvis under en period på 6-8 veckor och sätts sedan ut när aknen har förbättrats. Långvarig användning kan öka antibiotikaresistensen. Läkare kan ordinera en lokal retinoid eller bensoylperoxid tillsammans med orala antibiotika för att förhindra antibiotikaresistens.

Hormonella behandlingar

För kvinnor med akne relaterad till hormonella fluktuationer kan p-piller eller hormonmodulerande läkemedel ordineras. Alternativen inkluderar:

 • Kombinerade orala preventivmedel - P-piller som innehåller östrogen och gestagen kan hjälpa till att kontrollera akneutbrott relaterade till menstruationscykeln. Populära märken som förskrivs för akne inkluderar Yaz, Estrostep och Ortho Tri-Cyclen.
 • Spironolakton - Detta diuretikum blockerar androgener, manliga hormoner som utlöser överdriven oljeproduktion och förvärrar akne. Det ordineras off-label för hormonell akne.
 • Flutamid - En annan androgenblockerare som ibland ordineras till kvinnor med svår, hormonbetingad akne som inte svarar på andra behandlingar.

Läkare övervakar noga patienter som tar hormonbehandlingar för potentiella biverkningar. Behandlingen avbryts när aknen har förbättrats för att förhindra långvariga biverkningar.

Isotretinoin

För den svåraste, ärrbildande eller behandlingsresistenta aknen kan isotretinoin förskrivas. Isotretinoin, som ofta går under varumärket Accutane, är en form av syntetiskt vitamin A. Det är det mest kraftfulla aknepreparatet som finns.

Isotretinoin verkar genom att dramatiskt minska oljeproduktionen, förhindra tilltäppta porer och minska bakterier och inflammation. En 4-6 månaders kur leder vanligtvis till långvarig utläkning av akne.

På grund av risken för allvarliga biverkningar ordineras isotretinoin endast för svår akne som inte har svarat tillräckligt på andra behandlingar. Strikta riktlinjer gäller för dosering, nödvändiga laboratorietester och förebyggande av fosterskador.

Kombinationsbehandlingar

För många aknepatienter ordinerar dermatologer en kombination av orala och topikala läkemedel. Detta kan hjälpa till att angripa akne genom flera verkningsmekanismer och kan öka effektiviteten.

Några exempel på kombinationsbehandlingar mot akne är:

 • Topikal retinoid + oralt antibiotikum
 • Topikal retinoid + bensoylperoxid
 • Oralt antibiotikum + bensoylperoxid
 • Hormonell behandling + topikal retinoid

Den rätta kombinationen beror på aknetyp och svårighetsgrad. Läkarna kan ändra behandlingsregimen över tid beroende på hur väl huden svarar på behandlingen. Det är viktigt att följa hela behandlingsplanen för att uppnå bästa resultat.

Livsstilstips och egenvård

Förutom receptbelagda läkemedel ger hudläkare viktiga rekommendationer om livsstil och egenvård för att hjälpa till att hantera och förebygga akne. Dessa inkluderar:

 • Undvik produkter som täpper till porerna - Håll dig till oljefri kosmetika och icke-komedogena hudvårdsprodukter. Undvik tunga krämer eller oljor.
 • Tvätta ansiktet två gånger dagligen - Använd en mild rengöring och ljummet vatten. Undvik att skrubba huden hårt.
 • Begränsa beröring/klämning av finnar - detta kan förvärra inflammationen och leda till infektion. Lämna utdragningar till proffs.
 • Hållkoll på kosten - Även om inga livsmedel bevisligen orsakar akne är en balanserad, låg glykemisk kost bäst. Håll dig hydrerad och begränsa intaget av mejeriprodukter/socker om de verkar utlösa utbrott.
 • Stresshantering - Stress orsakar inte akne men kan förvärra den. Avslappningstekniker hjälper.
 • Undvik överdriven solexponering/brandsängar - Sol kan förvärra postinflammatorisk hyperpigmentering. Använd alltid solskyddsmedel.

Med professionell behandling och god egenvård kan akne hanteras effektivt. följ din hudläkares rekommendationer för optimala resultat. Kontinuitet och tålamod är A och O - det kan ta 6-8 veckor innan du ser en avsevärd förbättring. Men bli inte avskräckt, att bli av med akne är en process! Med rätt recept som är skräddarsytt för din hud kan du få din akne under kontroll.

Vanliga frågor och svar

Har du fortfarande några frågor om receptbelagda aknebehandlingar? Här är svaren på några av de vanligaste frågorna:

Hur länge måste jag ta orala antibiotika mot akne?

De flesta hudläkare rekommenderar att man tar orala antibiotika som doxycyklin eller minocyklin i 6 till 8 veckor. Därefter slutar man i allmänhet med behandlingen och ersätter den med en lokal underhållsbehandling med retinoider eller bensoylperoxid. Om man tar antibiotika längre än 8 veckor ökar risken för antibiotikaresistens.

Varför kan jag inte fortsätta med antibiotika på lång sikt om de fungerar?

Orala antibiotika ger ofta snabb initial lindring av inflammatorisk akne, men de leder inte på egen hand till långsiktig förbättring. Om man fortsätter med dem för länge kan de bakterier som orsakar akne bli resistenta, vilket gör antibiotikan ineffektiv. Dessutom kan långvarig användning av antibiotika leda till biverkningar. Det är därför läkare går över till säkrare underhållsalternativ.

Vad är skillnaden mellan receptfria och receptbelagda retinoider?

Receptfritt retinol är en svagare, receptfri form av vitamin A. Receptbelagda retinoider som tretinoin och tazaroten är mycket starkare. Retinoider kräver recept på grund av potentiella biverkningar som peeling och rodnad. Receptbelagda retinoider avlägsnar också akne mycket mer effektivt på lång sikt.

Hur snabbt verkar isotretinoin (Accutane)?

Många patienter ser en första förbättring av akne efter 4-6 veckors behandling med isotretinoin. Maximal klar hud uppnås vanligtvis efter en fullständig 4-6 månaders kur. Cystisk akne kan förbättras snabbare än pormaskar eller vita pormaskar. Avsluta alltid hela den ordinerade isotretinoinkuren, även om huden blir klar tidigare.

Varför behöver jag laboratorietester för isotretinoin?

Vid behandling med isotretinoin krävs regelbundna blodprov för att övervaka biverkningar som förhöjda leverenzymer eller lipidnivåer. Kvinnor måste genomgå månatliga graviditetstester. Att hålla sig uppdaterad om laboratorieundersökningar hjälper till att säkerställa att isotretinoin tolereras säkert så att du kan slutföra kursen.

Kan receptbelagda läkemedel mot akne användas under lång tid?

I allvarliga fall kan långvarig medicinering vara motiverad. Orala antibiotika bör endast användas kortvarigt. Hormonella behandlingar eller lågdos isotretinoin kan säkert fortsätta i flera år hos vissa patienter för att hålla aknen i schack. De flesta kan gå över till receptfria alternativ efter 6-12 månader och endast använda receptbelagda läkemedel periodvis om aknen blossar upp kraftigt.

Viktiga slutsatser

 • Topikala retinoider som Retin-A är ofta den första receptbelagda behandlingen mot akne. De hjälper till att täppa till porerna och minska inflammationen utan antibiotika.
 • Orala antibiotika kan förskrivas för inflammatorisk akne. Doxycyklin och minocyklin används oftast. Antibiotika bör endast tas i 6-8 veckor.
 • Hormonella behandlingar som p-piller eller spironolakton hjälper till att behandla akne hos kvinnor med hormonella utbrott. De reglerar androgennivåerna.
 • Svår, ärrbildande akne kan kräva isotretinoin (Accutane). Detta starka A-vitaminläkemedel minskar oljeproduktionen och bakterierna. Flera månaders behandling krävs.
 • För optimala resultat ordineras ofta receptbelagda kombinationsbehandlingar. Topikala och orala läkemedel som används tillsammans motverkar akne på flera olika sätt.
 • Livsstilsåtgärder som att undvika oljebaserade produkter, inte klämma finnar och minska stress hjälper till att komplettera receptbelagda behandlingar.

Uthållighet och konsekvens är avgörande - med professionell vård och rätt läkemedel som är skräddarsydda för din akne kan du få lindring och få klar, frisk hud igen.

Vilka är orsakerna till att akne slutar svara på en behandling som tidigare fungerat?

Det finns några potentiella orsaker till att akne slutar svara på en behandling som tidigare varit effektiv:

 • Bakterierna har blivit resistenta mot antibiotikan och den fungerar inte längre. Det är därför läkare rekommenderar att man begränsar antibiotikaanvändningen till 6-8 veckor.
 • Hormonella förändringar som pubertet, menstruation eller att börja/sluta med preventivmedel kan utlösa nya utbrott som din nuvarande behandling kanske inte tar itu med.
 • Ökade stressnivåer kan förvärra akne igen. Stress orsakar inte akne men kan förvärra befintliga fall.
 • Huden kan ha blivit för torr och irriterad av en topikal retinoid eller bensoylperoxid, vilket minskar toleransen. Att minska frekvensen kan bidra till att mildra denna biverkning.
 • Om läkemedlen inte används konsekvent eller enligt anvisningarna kan det leda till minskad effekt. Det är viktigt att följa behandlingen exakt.
 • Aknen kan med tiden ha utvecklats till en allvarligare form som kräver starkare behandling.

Om jag använder en retinoidkräm, kan jag då också använda en salicylsyra- eller bensoylperoxidprodukt?

Ja, retinoider kombineras ofta med andra receptfria aknebekämpningsmedel som salicylsyra eller bensoylperoxid. Det är dock bäst att använda dem vid olika tidpunkter på dagen för att undvika hudirritation. Använd t.ex. retinoiden på natten och salicylsyra- eller bensoylperoxidprodukten på morgonen. Rådfråga alltid din hudläkare innan du lägger till nya produkter i din kur.

Hur lång tid tar det för oralt isotretinoin att lämna kroppen efter avslutad behandling?

Det tar cirka en månad innan isotretinoin elimineras från kroppen efter avslutad behandling. Isotretinoins effekter på talgkörtlarna kan kvarstå i veckor till månader efter avslutad behandling, och oljeproduktionen normaliseras cirka 6 månader efter behandlingen hos de flesta patienter. De aknebekämpande fördelarna varar ofta mycket längre.

Försvinner akne någonsin permanent eller behövs det alltid underhållsbehandling?

För många försvinner aknen permanent i 20-årsåldern när hormonnivåerna stabiliseras. Vissa fortsätter dock att kämpa med utbrott i vuxen ålder och behöver kontinuerligt underhåll. Långvariga topikala retinoider, bensoylperoxid eller hormonella medel hjälper till att hålla utbrotten i schack. Enstaka korta antibiotikakurer kan behövas vid svåra utbrott. Att arbeta med en hudläkare hjälper till att utveckla en effektiv, personlig långsiktig behandlingsplan.

Hur vet man om receptfria behandlingar inte fungerar och om det är dags att uppsöka en hudläkare?

Kontakta en hudläkare om din akne inte förbättras avsevärt efter 2-3 månaders konsekvent OTC-behandling eller om aknen lämnar ärr. Måttlig till svår inflammatorisk akne kräver vanligtvis receptbelagd behandling för bästa resultat. En hudläkare kan hjälpa dig att identifiera din aknetyp och få dig att börja med mer kraftfulla behandlingar som är skräddarsydda för din unika situation. Tveka inte att söka professionell hjälp förr snarare än senare för bättre resultat.

Kan för många acneprodukter på en gång förvärra situationen?

Ja, att använda för många produkter samtidigt kan irritera huden och förvärra akne i vissa fall. Aknebehandling måste angripas strategiskt. Gå till en hudläkare som kan hjälpa dig att utforma en fokuserad kur med synergistiska ingredienser som angriper akne på flera sätt utan att överdriva de aktiva ingredienserna. Ibland är mindre mer vid behandling av akne!

Om min akne främst är hormonellt betingad, behöver jag då även topikala läkemedel?

Även om hormoner är den primära utlösande faktorn kan topikala läkemedel bidra till att optimera resultaten. Hormonella behandlingar som p-piller eller spironolakton tar itu med den interna hormonella komponenten medan topikala retinoider tar itu med porer, bakterier och inflammation lokalt. Att använda både orala och topikala behandlingar är ofta det mest effektiva sättet att få bort akne. Din hudläkare kan hjälpa dig att hitta den bästa kombinationen.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare