Vad är den främsta orsaken till akne?

Published:

Akne är en av de vanligaste hudåkommorna och drabbar ca 85 % av alla människor någon gång mellan 12 och 24 års ålder. Men vad är det egentligen som gör att akne uppstår över huvud taget?

I denna omfattande guide utforskar vi de viktigaste faktorerna som bidrar till akne, diskuterar den primära bakomliggande orsaken och ger en översikt över de tillstånd som kan förvärra akne.

Vad är den främsta orsaken till akne?

Hur utvecklas akne?

Innan vi går in på grundorsaken till akne ska vi först titta på hur akne bildas på huden:

Akne uppstår när hårsäckarna (eller porerna) på huden täpps till av överflödig olja och döda hudceller. Detta skapar en idealisk miljö för tillväxt av en bakterie som kallas Propionibacterium acnes, som naturligt lever på huden.

När P. acnes-bakterierna snabbt förökar sig i den tilltäppta hårsäcken uppstår en inflammation. Detta gör att den omgivande hudvävnaden inflammeras och att området blir infekterat.

Resultatet? De fula röda finnar, vita och svarta pormaskar som vi kallar akne.

Så sammanfattningsvis utvecklas akne som ett resultat av:

 • Överdriven produktion av sebum (olja)
 • Uppbyggnad av döda hudceller i folliklarna
 • Bakteriell tillväxt
 • Inflammation
 • Infektion

Men vilken är den primära faktorn som orsakar detta händelseförlopp och gör att akne bildas?

Överflödigt talg är den främsta orsaken

Den främsta bakomliggande orsaken till akne är överproduktion av sebum (olja) i huden.

Talg är den oljiga, vaxartade substans som smörjer och skyddar vår hud. Det fungerar som en naturlig barriär mot vattenförlust och hjälper till att hålla mikrober och patogener borta.

Talg produceras av talgkörtlar, som sitter tillsammans med hårsäckarna. Dessa mikroskopiska körtlar finns över hela kroppen, men är störst och mest koncentrerade till ansiktet, axlarna, övre delen av bröstkorgen och ryggen - de områden där akne oftast utvecklas.

Varför orsakar överflödigt talg akne?

Det finns två viktiga orsaker till att överskott av talg leder till att akne bildas:

1. Det täpper till folliklarna

När talgkörtlarna producerar ett överskott av talg kan det oljiga ämnet inte rinna ut ordentligt ur porerna. Istället byggs det upp inuti hårsäckarna.

När talg kombineras med döda hudceller som lossnar i follikeln klibbar det ihop och bildar en propp. Denna tilltäppta miljö är den perfekta grogrunden för P. acnes-bakterier.

2. Den utgör föda för P. acnes

Det oljiga, lipidrika talget utgör en idealisk näringskälla för P. acnes-bakterier. Detta gör att P. acnes-kolonier snabbt kan föröka sig och växa till inuti tilltäppta hårsäckar.

När bakterienivåerna stiger uppstår inflammation - vilket leder till att smärtsamma finnar och acne-lesioner bildas.

Så sammanfattningsvis:

 • Överdriven talgproduktion ökar oljenivåerna i huden
 • Detta täpper till folliklarna och ger näring åt P. acnes-bakterier.
 • Tilltäppta folliklar + överväxt av P. acnes = inflammation och akne

Andra bidragande faktorer

Även om överproduktion av talg är den främsta orsaken finns det flera andra faktorer som kan bidra till tilltäppta porer och acneutveckling:

Hormoner

Hormonella förändringar under puberteten, menstruationscykler och graviditet kan leda till ökad talgproduktion och förvärra akne.

Genetik

Vissa människor har en genetisk benägenhet att producera mer talg. Detta gör dem mer benägna att drabbas av akne, särskilt under hormonella fluktuationer.

Stress

Stress orsakar ökad kortisolhalt och inflammation i kroppen. Detta kan förvärra akne genom att stimulera oljekörtlarna.

Läkemedel

Vissa mediciner som steroider, testosteron, litium och hormoner kan öka talgproduktionen och risken för akne.

Diet

Det finns vissa belägg för att akne är kopplat till kost med hög glykemisk belastning och konsumtion av mejeriprodukter. Dessa kan påverka hormonella faktorer.

Friktion och tryck

Åtsittande krage, pannband, hjälm och ryggsäck kan skapa friktion som irriterar hårsäckarna.

Hudvårdsprodukter

Fet kosmetika, oljor och tjocka krämer kan täppa till porerna, liksom skadliga ingredienser som isopropylmyristat.

Så även om dessa faktorer kan förvärra akne genom att öka talgproduktionen, är grundorsaken fortfarande överaktiva talgkörtlar som producerar för mycket olja i första hand.

Typiska orsaker per åldersgrupp

Akne utvecklas oftast i ansiktet, på ryggen, bröstet och axlarna. De bakomliggande orsakerna skiljer sig dock ofta mellan olika åldersgrupper:

Acne hos tonåringar:

Hormonella förändringar under puberteten leder till ökad talgproduktion, vilket orsakar utbrott.

Acne hos vuxna:

Faktorer som stress, mediciner, kost, kosmetika och hormonella förändringar i samband med menstruationscykler eller graviditet kan bidra till vuxenakne.

Acne hos spädbarn och småbarn:

Mödrahormoner som fortfarande cirkulerar efter födseln kan stimulera oljekörtlarna. Detta orsakar nyföddhets- eller babyakne på kinderna och näsan.

Vanliga myter om akne

Det finns också många myter om vad som orsakar akne. Låt oss slå hål på några vanliga missuppfattningar om akne:

Myt: Acne orsakas av dålig hygien

Verklighet: Smuts orsakar inte akne, men skonsam rengöring kan hjälpa till att avlägsna överflödigt fett.

Myt: Fet mat orsakar akne

Verklighet: Specifika livsmedel som chips och choklad påverkar inte risken för akne. Men högre glykemisk kost kan vara kopplad till akne.

Myt: Smink och kosmetika orsakar utbrott

Verklighet: Oljefritt, icke-komedogent smink täpper inte till porerna. Men tunga produkter som balsam och tjocka krämer kan göra det.

Myt: Sol exponering rensar bort akne

Verklighet: Viss exponering för solljus kan tillfälligt förbättra finnar, men för mycket sol orsakar skador och pigmentering.

Myt: Du växer ifrån akne

Verklighet: Akne fortsätter ofta långt upp i 20- och 30-årsåldern. Ungefär 5 % av alla vuxna över 25 år kämpar fortfarande med akne.

Myt: Ansiktstvätt förebygger akne

Verklighet: Överdriven tvätt irriterar huden. Skonsam rengöring hjälper till att avlägsna överflödig olja men behandlar inte den underliggande orsaken.

Myt: Stress är en viktig orsak till akne

Verklighet: Stress orsakar inte akne direkt men kan förvärra den. Den främsta orsaken är fortfarande överdriven talgproduktion.

Myt: Träning orsakar akne

Verklighet: Träning orsakar inte akneutbrott. Men friktion, svett och träningsprodukter kan täppa till porerna och förvärra akne.

Hur behandlar man akne?

Nu när vi har utforskat den primära orsaken till akne ska vi kortfattat beröra behandlingsmetoder som riktar in sig på överaktiva talgkörtlar:

 • Aktuella retinoider som tretinoin hjälper till att normalisera oljeproduktionen och ordineras ofta först.
 • Antibiotika som clindamycin och erytromycin bekämpar P. acnes-bakterier i tilltäppta folliklar.
 • Bensoylperoxid dödar aknebakterier och minskar oljekörtlarnas aktivitet.
 • Orala preventivmedel som innehåller östrogen kan hjälpa till att reglera hormonella fluktuationer hos kvinnor.
 • Isotretinoin kapslar minskar dramatiskt oljekörtlarnas storlek och utsöndring för att behandla svår akne.
 • Spironolaktontabletter blockerar androgener och minskar talgproduktionen hos vuxna kvinnor.
 • Laser- och ljusterapier med blått ljus eller IPL angriper P. acnes-bakterier och minskar samtidigt talgproduktionen.

Korrekt behandling av akne kräver att man tar itu med grundorsaken - överdriven talgutsöndring från överaktiva oljekörtlar. Ha detta i åtanke när du utvärderar olika alternativ för aknebehandling.

Slutsats: Talg är den primära orsaken till akne

Sammanfattningsvis är den viktigaste underliggande orsaken till akne överproduktion av talg från förstorade talgkörtlar i huden. Denna nyckelpunkt ligger till grund för nästan all akneutveckling.

Även om andra faktorer som hormoner, genetik, kost och medicinering kan leda till ökad talgproduktion och förvärra akne, är de sekundära till den primära effekten av ökad oljeutsöndring.

Förståelsen för den avgörande roll som sebum spelar vid uppkomsten av akne hjälper till att fatta välgrundade behandlingsbeslut och identifiera metoder som är direkt inriktade på grundorsaken.

Genom att fokusera på att normalisera talgkörtlarnas funktion och minimera överflödigt talg har man störst chans att få bukt med frustrerande utbrott för gott.

Vanliga frågor om den huvudsakliga orsaken till akne

Akne är en mycket vanlig hudåkomma som drabbar upp till 85 % av alla människor någon gång. Men vad är det egentligen som gör att acne överhuvudtaget uppstår? Nedan har vi sammanställt en lista med vanliga frågor för att belysa grundorsaken till aknebildning.

Vad är den främsta bakomliggande orsaken till akne?

Den viktigaste faktorn som leder till akneutveckling är överproduktion av talg (olja) från förstorade talgkörtlar i huden. Detta överskott av olja ger en perfekt miljö för akneframkallande bakterier att frodas.

Hur exakt orsakar överskott av talg akne?

Det finns två huvudsakliga sätt på vilka överproduktion av talg leder till akne:

 1. Det täpper till hårsäckarna när det kombineras med döda hudceller, vilket gör att en propp bildas.
 2. Den utgör en idealisk näringskälla för P. acnes-bakterier. Detta gör att kolonierna snabbt kan föröka sig och växa i tilltäppta hårsäckar.

Vilken roll spelar hormoner?

Hormonella förändringar under pubertet, menstruation och graviditet kan leda till ökad talgproduktion. Detta förvärrar akne, men hormonerna i sig är inte grundorsaken.

Kan genetik påverka akne?

Ja, det stämmer. Vissa individer har en genetisk benägenhet att producera mer sebum. Detta gör dem mer benägna att få akneutbrott.

Hur bidrar andra faktorer som t.ex. kost?

Kost, stress och andra faktorer kan förvärra akne genom att öka talgproduktionen. Men de är sekundära till den huvudsakliga effekten av överaktiva oljekörtlar.

Orsakar dålig hygien akne?

Nej, smuts och brist på tvätt orsakar inte akne. Men mild rengöring hjälper till att avlägsna överflödigt fett från huden.

Leder fet mat till utbrott?

Specifika livsmedel som choklad har ingen direkt inverkan på risken för akne. Kost med hög glykemisk belastning kan dock vara kopplad till akne på grund av hormon- och oljekörtelfaktorer.

Ska man undvika smink för att förebygga akne?

Smink i sig orsakar inte akne om det är oljefritt och icke-komedogent. Men tjocka, tunga produkter kan täppa till porerna och förvärra utbrott.

Hjälper solljus mot akne?

Viss exponering för solljus kan tillfälligt förbättra finnar. Men för mycket sol orsakar skador. Det behandlar inte talgproblemet som ligger till grund för akne.

Kan man helt enkelt tvätta bort acne?

Överdriven tvättning irriterar huden. Även om det avlägsnar ytlig olja, löser det inte det underliggande problemet med oljekörtlarna.

Hur behandlar man acne effektivt?

Topikala retinoider, antibiotika, bensoylperoxid och orala läkemedel som accutan hämmar oljekörtlarnas aktivitet och minskar talgproduktionen. Detta behandlar den primära orsaken till akne.

Försvinner akne av sig självt med åldern?

Akne fortsätter ofta i 20- och 30-årsåldern. Cirka 5 % av alla vuxna över 25 år har fortfarande akne. För vissa kvarstår den hela livet på grund av pågående talgproduktion.

Vad kan vi lära oss av detta?

Det viktigaste att komma ihåg är att överdriven talgutsöndring är den främsta orsaken till att akne bildas. Behandlingar som tar itu med denna grundorsak genom att normalisera oljekörtlarnas funktion har störst chans att få bort akne.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare