Vilka är de 2 vanligaste typerna av acne?

Published:

Acne är en hudåkomma som uppstår när hårsäckarna täpps till av olja och döda hudceller. Det orsakar vita och svarta pormaskar, finnar och knottror som kan uppträda i ansiktet, på halsen, bröstet, ryggen, axlarna och överarmarna. Akne är mycket vanligt och drabbar upp till 50 miljoner amerikaner varje år. Men all akne är inte likadan. Det finns olika typer av akne som tenderar att uppträda i olika åldrar och på olika delar av kroppen. Här ska vi titta närmare på de två vanligaste formerna av akne.

Vilka är de 2 vanligaste typerna av akne?

De 2 huvudtyperna av akne

De två vanligaste typerna av akne är:

 • Icke-inflammatorisk akne
 • Inflammatorisk akne

Icke-inflammatorisk akne tenderar att visa sig som vita och svarta pormaskar. Dessa typer av finnar uppvisar ingen rodnad eller svullnad.

Inflammatorisk akne uppstår när bakterier, talg och döda hudceller täpper till porerna och börjar bli infekterade. Detta resulterar i papler, pustler, knölar och cystor - som är röda, inflammerade lesioner.

Nedan tar vi en närmare titt på dessa två huvudkategorier av akne och de specifika typer av finnar som de omfattar.

Icke-inflammatorisk akne

Vad är icke-inflammatorisk akne?

Icke-inflammatorisk akne är den mildaste formen av akne. Den uppstår när en por täpps till av överflödigt talg och döda hudceller och bildar en komedon. Icke-inflammatorisk akne består av vita och svarta pormaskar. Dessa typer av finnar uppvisar inte rodnad eller svullnad.

Icke-inflammatorisk akne tenderar att vara vanligare hos barn före puberteten. Det förekommer också ofta när man blir äldre och producerar mindre talg. Låt oss titta närmare på vita och svarta pormaskar:

Vita toppar

Pormaskar, även kända som slutna komedoner, uppstår när döda hudceller och talg täpper till öppningen i en hårsäck. Detta resulterar i en liten, köttfärgad bula. Toppen av en vit pormask förblir stängd, vilket är anledningen till att dess innehåll av olja och skräp förblir vitt.

Pormaskar är en av de två huvudtyperna av icke-inflammatorisk akne. De är vanligtvis smärtfria även om de kan vara fula att se på. Korrekt aknebehandling kan hjälpa till att snabbt få bort vita prickar.

Pormaskar

Pormaskar, eller öppna komedoner, uppstår när den tilltäppta hårsäcken förblir öppen mot luften. Oljan och avlagringarna exponeras för syre vilket gör att de blir svarta. Därför syns pormaskar som små svarta prickar på hudytan.

Liksom vita pormaskar är pormaskar icke-inflammatoriska och uppvisar vanligtvis inte rodnad eller svullnad. De är fula men i allmänhet smärtfria. Receptfria akne-läkemedel kan hjälpa till att avlägsna överflödig olja och exfoliera döda hudceller för att rensa bort pormaskar.

Låt oss nu växla upp och titta på inflammatorisk akne...

Inflammatorisk akne

Inflammatorisk akne är röd och svullen. Den uppstår när bakterier, olja och döda hudceller täpper till porerna och blir infekterade och irriterade. Inflammatorisk akne anses vara allvarligare än icke-inflammatorisk akne. Det finns fyra huvudtyper av inflammatoriska akneförändringar:

 • Papiller
 • Pustlar
 • Noduler
 • Cystor

Inflammatorisk akne är mer benägen att ge ärrbildning. Tidig behandling är viktigt för att läka utbrotten och förhindra ärrbildning. Låt oss titta närmare på de fyra typerna av inflammatorisk akne:

Papiller

Papler är små, röda, ömma knölar som utvecklas när porernas väggar blir inflammerade. Inflammationen orsakas av bakterier, olja och döda celler som fastnat i poren.

Papler signalerar att den icke-inflammatoriska lesionen (vit eller svart huvud) har blivit infekterad. Papler känns vanligtvis känsliga eller ömma vid beröring. De är små och mäter mindre än 1⁄2 tum i diameter.

Pustlar

Pustlar, eller varfyllda finnar, är röda knölar som är täckta av vitt eller gult var. Varet består av olja, bakterier, döda hudceller och vita blodkroppar. Pustlar bildas när den tilltäppta, infekterade poren spricker nära hudytan och spiller ut innehållet.

Pustler förväxlas ofta med papler. Men pustler innehåller synligt var i spetsen medan papler inte gör det. Liksom papler är pustler ömma och smärtsamma.

Noduler

Noduler är stora, fasta, smärtsamma knölar under hudytan. Till skillnad från papler och pustler sitter knölarna djupt inne i huden. De bildas när tilltäppta porer spricker mycket djupt i läderhuden och orsakar inflammation.

Noduli signalerar en allvarlig infektion i poren. Infektionen orsakar en ansamling av var och bakterier som samlas i en smärtsam knöl under huden. Knölarna kan finnas kvar i veckor eller månader.

Cystor

Cystisk akne består av vätskefyllda klumpar som uppstår när oljekanalerna blir igensatta och infekterade. Cystor ligger under hudytan och kan kännas som stora, smärtsamma knölar.

Cystor är däremot varfyllda och känns ofta mjukare. När cystor spricker släpper de ut det infekterade innehållet i närliggande hud vilket kan orsaka ärrbildning. Cystisk akne tenderar att drabba haka, käklinje, rygg och bröst.

Sammanfattningsvis består inflammatorisk akne av papler, pustler, noduli och cystor. Dessa är mer allvarliga, smärtsamma lesioner jämfört med icke-inflammatoriska vita och svarta pormaskar. Snabb dermatologisk behandling rekommenderas för inflammatorisk akne för att förhindra ärrbildning.

Acne vulgaris - den vanligaste typen totalt sett

Acne vulgaris, det medicinska namnet för vanlig akne, är den mest utbredda typen av akne. Den kännetecknas av både icke-inflammatoriska (vita och svarta pormaskar) och inflammatoriska lesioner (papler, pustler, noduli, cystor).

Denna form av akne brukar börja under puberteten när androgenhormoner stimulerar talgproduktionen. Den uppträder vanligtvis i ansiktet, på ryggen, bröstet och axlarna - områden med riklig förekomst av oljekörtlar. Acne vulgaris kan vara allt från lindrig till svår.

Viktiga slutsatser

 • De två huvudkategorierna av akne är icke-inflammatorisk och inflammatorisk.
 • Icke-inflammatorisk akne består av vita och svarta pormaskar. Dessa typer av finnar uppvisar varken rodnad eller svullnad.
 • Inflammatorisk akne är röd och svullen. Den omfattar papler, pustler, knölar och cystor.
 • Acne vulgaris, som är den vanligaste typen totalt sett, innehåller en blandning av icke-inflammatoriska och inflammatoriska lesioner. Den debuterar ofta i tonåren.
 • Korrekt aknebehandling kan hjälpa till att hantera både icke-inflammatoriska och inflammatoriska finnar. Vid svår inflammatorisk akne rekommenderas att man söker dermatologisk vård för att förhindra ärrbildning.

Behandla och förebygga de två huvudtyperna av akne

Nu när vi har gått igenom de två huvudkategorierna av akne ska vi diskutera hur man behandlar och förebygger dem. En framgångsrik behandling av akne bygger på att du använder rätt produkter och livsstilsvanor baserat på din specifika hudtyp och dina utbrott. Här ger vi några tips på hur du kan ta hand om både icke-inflammatorisk och inflammatorisk akne.

Vård av icke-inflammatorisk akne

Icke-inflammatorisk akne består av vita och svarta pormaskar. Här är några tips för att hålla dessa milda, icke-röda finnar borta:

Använd receptfria läkemedel mot akne. Leta efter akneprodukter som innehåller:

 • Salicylsyra - rensar bort döda hudceller och olja från porerna
 • Benzoylperoxid - Eliminerar aknebakterier
 • Retinoider - rensar porerna och exfolierar

Exfoliera försiktigt. Använd mjuka ansiktsskrubbar och kemiska exfolieringsmedel som alfahydroxisyror för att avlägsna död hud. Överexfoliera inte eftersom det kan förvärra akne.

Schamponera regelbundet. Schamponera varannan dag och efter att du har svettats för att förhindra att håroljor överförs till ansiktet.

Undvik att röra vid ansiktet. Detta förhindrar att smuts och bakterier överförs från händerna till ansiktet och förvärrar acnen.

Duscha efter träningen. Skölj bort svett direkt efter träningspasset för att hålla porerna rena.

Tvätta sminkborstar. Rengör borstar regelbundet för att undvika att de lämnar efter sig sminkrester, smuts och bakterier.

Byt örngott. Sov på ett rent örngott varje natt för att undvika att oljor överförs till ansiktet.

Hantera stress. Höga stressnivåer kan förvärra akne. Ta dig tid till avkopplande egenvård.

Ät en balanserad kost. Fokusera på hela livsmedel som frukt, grönsaker och antiinflammatoriska livsmedel som fet fisk.

Behandling av inflammatorisk akne

Inflammatorisk akne som papler, pustler, knölar och cystor kan kräva receptbelagda akne-läkemedel och professionell behandling. Här är några tips:

Kontaktaen hudläkare. Vid måttlig till svår inflammatorisk akne bör du uppsöka en certifierad hudläkare. De kan skriva ut starkare mediciner eller erbjuda professionella behandlingar.

Ta antibiotika. Antibiotika som klindamycin och erytromycin bekämpar aknebakterier för att minska infektion och inflammation. De används vanligtvis lokalt eller kombineras med andra akne-läkemedel.

Använd retinoider. Receptbelagda retinoider som tretinoin hjälper till att rensa porerna, minska oljan och förnya huden. Retinoider hjälper till att behandla vita och svarta pormaskar, papler och pustler.

Överväg isotretinoin. Vid svår cystisk akne kan isotretinoin (Accutane) förskrivas. Denna kraftfulla orala retinoid bekämpar oljeproduktion och behandlar envisa knölar och cystor.

Få kortisoninjektioner. Smärtsamma knölar och cystor kan behandlas med kortikosteroidinjektioner för att snabbt minska svullnad och smärta.

Prova laser- eller ljusterapi. Dessa professionella behandlingar använder laser, blått ljus, rött ljus eller fotodynamisk terapi för att döda aknebakterier och minska inflammation.

Undvik att peta på finnar. Att peta på finnar kan förvärra svullnaden, leda till ärrbildning och sprida bakterier. Håll händerna borta från finnarna.

Använd topikala antibiotika. Receptbelagda antibiotiska geler som klindamycin som appliceras två gånger dagligen hjälper till att kontrollera inflammatoriska aknebakterier.

Ta orala antibiotika. Vid måttlig till svår inflammatorisk akne kan orala antibiotika ordineras i 2-6 månader för att kontrollera infektionen och minska utbrotten systemiskt.

Rengör huden försiktigt. Använd ett icke-slipande, parfymfritt rengöringsmedel två gånger dagligen. Undvik att skrubba eller använda starka tvålar som kan förvärra irritationen.

Förebyggande åtgärder är avgörande

Även om viss akne kan vara oundviklig beroende på ålder och hormoner, finns det förebyggande åtgärder du kan vidta för att undvika överdrivna utbrott. Här är några tips:

 • Upprätthåll en konsekvent hudvårdsrutin med produkter som är skräddarsydda för din specifika aknetyp.
 • Undvik överdriven beröring och att peta och pilla på finnar.
 • Skölj huden efter svettning och använd oljeabsorberande produkter vid behov.
 • Ät en hälsosam kost som innehåller mindre raffinerade kolhydrater och socker.
 • Hantera stressnivåerna genom motion, meditation, yoga, terapi etc.
 • Byt örngott och munskydd regelbundet.
 • Uppsök hudläkare vid de första tecknen på måttlig till svår inflammatorisk akne.

När ska man uppsöka hudläkare?

Du kanske vill boka en tid hos en hudläkare om du upplever:

 • Svår inflammatorisk akne (knölar, cystor)
 • Acne som inte förbättras med receptfria produkter
 • Acne som ger mörka fläckar eller ärr
 • Djupa smärtsamma finnar
 • Plötslig akne med debut hos vuxna

En hudläkare kan undersöka din hud, fastställa din aknetyp och skapa en skräddarsydd behandlingsplan för att framgångsrikt få bort dina utbrott.

Slutresultatet

Det finns två huvudsakliga klassificeringar av akne:

Icke-inflammatoriska (vita och svarta pormaskar)

Inflammatoriska (papler, pustler, knölar och cystor)

Att känna till din specifika aknetyp hjälper dig att välja rätt behandlingsmetod. Lindrig icke-inflammatorisk akne svarar ofta bra på receptfria produkter. Mer allvarlig inflammatorisk akne kräver vanligtvis receptbelagda läkemedel eller behandlingar.

Att uppsöka en hudläkare är den bästa lösningen för medelsvår till svår akne som leder till ärrbildning eller som inte förbättras med vanliga apoteksprodukter. Med professionell vägledning och konsekvent användning av rätt aknebehandlingar för din hud kan du framgångsrikt hantera både icke-inflammatorisk och inflammatorisk akne.

Vanliga frågor om de 2 vanligaste typerna av akne

Akne är en vanlig hudåkomma som drabbar miljontals tonåringar och vuxna. All akne är inte likadan. Det finns två huvudsakliga klassificeringar av akne: icke-inflammatorisk och inflammatorisk. Att förstå skillnaderna mellan dessa två typer är avgörande för att kunna behandla och förebygga utbrott på rätt sätt. Nedan besvarar vi några vanliga frågor om de två huvudkategorierna av akne.

Icke-inflammatorisk akne

Vad är icke-inflammatorisk akne?

Icke-inflammatorisk akne kännetecknas av vita och svarta pormaskar. Dessa typer av finnar uppvisar inte rodnad eller svullnad. Whiteheads är slutna komedoner som ligger kvar under huden med ett vitaktigt utseende. Pormaskar är öppna komedoner som blir mörka när de utsätts för luft.

Vad orsakar icke-inflammatorisk akne?

Icke-inflammatorisk akne uppstår när en por täpps till av överflödig olja, döda hudceller och skräp. Detta bildar en propp som blockerar follikeln. Icke-inflammatorisk akne orsakas vanligtvis av hormonella förändringar, genetik, oljeproduktion, uppbyggnad av hudceller och bakterietillväxt.

Vem får icke-inflammatorisk akne?

Icke-inflammatorisk akne uppträder ofta hos ungdomar och yngre barn när hormonerna börjar stimulera oljeproduktionen. Det är också vanligt att vuxna drabbas senare i livet när hormonnivåerna sjunker. Överflödig olja och döda hudceller leder till igentäppta porer och vita/svarta pormaskar.

Hur behandlar man icke-inflammatorisk akne?

Mild icke-inflammatorisk akne svarar ofta bra på receptfria akne-läkemedel som innehåller ingredienser som salicylsyra, bensoylperoxid och retinoider. Försiktig exfoliering och användning av oljeabsorberande produkter kan också hjälpa till att förebygga tilltäppta porer. Livsstilsfaktorer som att hantera stressnivåer, äta hälsosamt och byta örngott bidrar också till en klar hud.

Hur kan man förebygga icke-inflammatorisk akne?

För att förebygga icke-inflammatorisk akne bör du ha en konsekvent hudvårdsrutin med produkter som är anpassade för din hudtyp. Exfoliera huden försiktigt för att avlägsna döda hudceller och hålla porerna rena. Använd oljeabsorberande ingredienser om det behövs. Undvik överdriven beröring av ansiktet och tvätta sminkverktyg regelbundet. Hantera stress, motionera och ät en balanserad, lågglykemisk kost.

Inflammatorisk akne

Vad är inflammatorisk akne?

Inflammatorisk akne visar sig som röda, ömma knölar, inklusive papler, pustler, knölar och cystor. Det uppstår när bakterier, olja och döda celler fastnar i tilltäppta porer och leder till infektion och inflammation. Inflammatoriska finnar kan vara smärtsamma och leda till ärrbildning om de inte behandlas ordentligt.

Vad orsakar inflammatorisk akne?

Inflammatorisk akne uppstår när oljor, död hud och bakterier som fastnat i en tilltäppt follikel blir infekterade och svullna. Detta leder till smärtsamma papler, pustler, knölar och cystor. De främsta orsakerna är hormonella förändringar, överdriven oljeproduktion, ansamling av döda hudceller, bakterietillväxt och inflammation.

Vem får inflammatorisk akne?

Inflammatorisk akne uppträder oftast hos tonåringar och vuxna som upplever hormonella fluktuationer. Det är vanligare under pubertet, menstruation, graviditet och perimenopaus när hormonerna är i rörelse. Inflammatorisk akne uppträder också ofta hos vuxna med fet hy eller hos personer med kronisk akne.

Hur behandlar man inflammatorisk akne?

Vid måttlig till svår inflammatorisk akne rekommenderas att man uppsöker en hudläkare. Denne kan ordinera starkare topikala eller orala läkemedel som retinoider, antibiotika eller isotretinoin. Professionella behandlingar som fotodynamisk terapi, kortisoninjektioner eller laserbehandlingar kan vara motiverade för djupa cystor och knölar.

Hur kan man förebygga inflammatorisk akne?

För att förebygga inflammatorisk akne krävs en konsekvent hudvårdsrutin med ingredienser som motverkar akne. Undvik att peta och sticka i finnar eftersom det förvärrar infektionen. Skölj efter svettning, byt örngott regelbundet, hantera stress och undvik utlösande faktorer i kosten. Uppsök en hudläkare vid de första tecknen på cystisk akne för professionell behandling.

När ska man uppsöka hudläkare?

 • Du har smärtsamma, röda knölar eller stora cystor
 • Receptfria produkter förbättrar inte din akne
 • Din akne lämnar mörka fläckar eller ärr
 • Du upplever plötslig svår vuxenacne
 • Din akne påverkar din självkänsla

En hudläkare kan hjälpa dig att diagnostisera din aknetyp och skapa en skräddarsydd behandlingsplan. Korrekt aknebehandling förhindrar ärrbildning och håller huden klar på lång sikt.

Viktiga slutsatser

 • Det finns två huvudtyper av akne: icke-inflammatorisk och inflammatorisk
 • Icke-inflammatorisk akne består av vita och svarta pormaskar utan rodnad
 • Inflammatorisk akne uppträder som röda, ömma papler, pustler, cystor och knölar
 • Lindrig icke-inflammatorisk akne som ofta svarar på receptfria behandlingar
 • Måttlig till svår inflammatorisk akne kräver vanligtvis att du uppsöker en hudläkare
 • Förstå din aknetyp och vägled dig till rätt behandling för att få klar hy

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare