Vilket hormon orsakar akne hos kvinnor?

Published:

Akne är en vanlig hudsjukdom som drabbar människor i alla åldrar, men som är vanligast under puberteten. För många kvinnor tenderar akneutbrott att sammanfalla med hormonella förändringar under pubertet, menstruation, graviditet och perimenopaus. Detta har lett till frågor om vilket hormon som orsakar akne hos kvinnor.

Vilket hormon orsakar akne hos kvinnor

Androgenernas roll i akne

Det viktigaste hormonet som orsakar akne hos både män och kvinnor är androgener, eller manliga könshormoner. Androgener förekommer i större mängder hos män, men de finns också naturligt hos kvinnor. De primära androgenerna är testosteron, androstendion, dehydroepiandrosteron (DHEA) och dihydrotestosteron (DHT).

Så vad har androgener att göra med akne? Androgener stimulerar talgkörtlarna i huden att producera mer sebum, eller olja. Överdriven talgproduktion är en av de främsta orsakerna till akne. Androgenerna ökar också omsättningen av hudceller i hårsäckarna, vilket kan leda till tilltäppta porer när de döda hudcellerna inte utsöndras ordentligt. Tilltäppta porer i kombination med överflödigt talg ger en perfekt miljö för aknebakterier att föröka sig och orsaka infektioner och inflammation.

Fluktuationer i androgenhalten och akne

Hos vuxna kvinnor stiger och sjunker androgennivåerna normalt cykliskt under menstruationscykeln. Under dagarna fram till ägglossningen ökar androgenproduktionen, vilket kan utlösa akneutbrott.

Många kvinnor upplever också premenstruella akneutbrott ungefär en vecka innan mensen börjar, när progesteronnivåerna sjunker och androgenaktiviteten ökar igen. Ökningen av androgener strax före menstruationen får talgkörtlarna att öka oljeproduktionen, vilket leder till igentäppta porer och acne-lesioner.

Under graviditeten kan ökad androgenproduktion från äggstockarna och binjurarna förvärra aknen, särskilt under den första och andra trimestern. Akneutbrott är också vanliga under perimenopaus, eftersom hormonnivåerna fluktuerar oregelbundet. Även om androgennivåerna sjunker i klimakteriet fortsätter vissa kvinnor att få hormonella utbrott på grund av oljekörtlarnas ökade känslighet för androgener.

Hos tonårsflickor är det de stigande androgennivåerna i samband med puberteten som orsakar akne. Även små ökningar av androgenerna kan utlösa utbrott genom att talgproduktionen ökar. Flickor med polycystiskt ovariesyndrom (PCOS) tenderar att ha förhöjda androgennivåer och är därför mer benägna att få akne.

Andra hormonella faktorer som påverkar akne

Medan androgener driver överproduktion av talg, spelar andra hormoner också en roll i akne genom att påverka hudcellernas tillväxt och inflammation.

Insulin - Förhöjda insulinnivåer kan förvärra akne, särskilt hos kvinnor med PCOS. Insulin stimulerar äggstockarna att producera mer testosteron och ökar även talgutsöndringen.

Östrogen - Östrogen motverkar effekterna av androgener och hjälper till att hålla akne under kontroll. När östrogennivåerna sjunker under den premenstruella fasen ökar androgenaktiviteten, vilket leder till utbrott.

Progesteron - Under den senare halvan av menstruationscykeln gör en ökad progesteronhalt att väggarna i oljekörtlarna slappnar av, vilket leder till ökad talgproduktion. Progesteronnivåerna sjunker strax före menstruationen, vilket utlöser akneutbrott.

IGF-1 - Denna tillväxtfaktor främjar hudcellernas tillväxt och reproduktion. Överskott av IGF-1 kan öka keratinproduktionen i hårsäckarna och därmed främja akne.

Kortisol - Stress leder till ökad kortisolproduktion, vilket ökar talgproduktionen. Kortisol förvärrar också inflammationer, vilket kan förvärra akne.

Hur uppstår egentligen akne?

Nu när vi har gått igenom de viktigaste akneframkallande hormonerna ska vi kortfattat titta på hur hormonella fluktuationer leder till aknefläckar på huden:

 • Androgen stimulering får talgkörtlarna att producera överskott av talg.
 • Mer talg i kombination med snabb hudcellsomsättning täpper till hårsäckarna.
 • Tilltäppta folliklar blir en idealisk grogrund för aknebakterien Propionibacterium acnes (P. acnes).
 • Dessa bakterier utlöser inflammation och infektion i den tilltäppta follikeln, vilket leder till röda, svullna acne-lesioner.
 • I allvarliga fall kan hårsäcken brista och olja, bakterier och hudceller läcka ut i läderhuden. Detta framkallar mer inflammation och resulterar i knölar och cystor.

Det viktiga är att förhindra den första tilltäppningen av folliklarna genom att kontrollera överflödig talgproduktion med rätt aknebehandlingar. Låt oss titta på några lösningar härnäst.

Vilka behandlingar kan hjälpa mot hormonell acne hos kvinnor?

Det finns flera effektiva medicinska behandlingsalternativ för att hantera feminin hormonell akne:

Orala preventivmedel - P-piller som innehåller östrogen och gestagen verkar genom att minska androgenproduktionen och sebumsekretionen. Östrogenet ökar nivåerna av könshormonbindande globulin (SHBG) som binder fritt testosteron, vilket gör det otillgängligt för att stimulera oljekörtlarna.

Antiandrogener - Spironolakton är en androgenblockerare som ofta förskrivs vid hormonell akne. Det minskar testosteronnivåerna hos kvinnor genom att blockera dess receptorer i hudens oljekörtlar. Nyare antiandrogener som Aczone är också inriktade på androgenaktivitet.

Retinoider - Retinoider som receptbelagda Differin och Retin-A hjälper till att förebygga tilltäppta porer genom att påskynda hudcellernas omsättning. Detta hjälper till att avlägsna överflödiga hudceller i folliklarna så att de inte hindrar sebum från att flöda ut.

Antibiotika - Antibiotika bekämpar P. acnes-bakterierna i tilltäppta folliklar för att dämpa infektion och inflammation. Alternativen är topikala eller orala antibiotika som klindamycin, erytromycin eller doxycyklin.

Hormonspiraler - Intrauterinaspiraler (IUD) som Mirena frisätter gestagen för att förhindra ägglossning och sänka cirkulerande androgener. Detta bidrar till att förbättra hormonell akne.

Kosttillskott - Vissa kosttillskott som omega-3-fettsyror, zink, D-vitamin, spearmint-te och nattljusolja kan hjälpa till att balansera hormonerna och behandla akne. Prata med din hudläkare innan du provar kosttillskott.

Ljusterapi - Fotodynamisk terapi (PDT) använder ljusenergi för att förstöra akneframkallande bakterier i porerna och samtidigt minska oljekörtlarnas aktivitet. Laser- eller LED-ljusapparater kan användas hemma mot mild till måttlig akne.

Kemisk pe eling - Peeling med glykolsyra eller salicylsyra exfolierar tilltäppta porer och reducerar P. acnes-bakterier. Peeling hjälper till att absorbera överflödig olja och förbättrar hudens struktur.

Det bästa är att kombinera flera av dessa behandlingar som är skräddarsydda för dina specifika hormonella akneorsaker för att uppnå optimala resultat. Och glöm inte att vara konsekvent och tålmodig - det kan ta 2 till 3 månader att se förbättringar när hormonerna återbalanseras. Att följa din cykel och dina symtom i en aknejournal hjälper dig att identifiera personliga utlösande faktorer så att du kan ha ett bättre försvar mot utbrott.

Kan man behandla hormonell akne naturligt?

Det finns vissa naturläkemedel som kan hjälpa till att hålla hormonell akne under kontroll i kombination med medicinsk behandling:

Grönt te - Grönt te innehåller antioxidanter som hjälper till att minska inflammation och bromsa överdriven talgproduktion. Att dricka grönt te dagligen och applicera använda påsar på aknefläckar kan hjälpa.

Aloe Vera Gel - Aloevera har antibakteriella och antiinflammatoriska effekter. Att applicera ren aloe gel dagligen kan hjälpa till att lindra irritation och rodnad från breakouts.

Äppelcidervinäger - De organiska syrorna i äppelcidervinäger har antimikrobiella effekter och hjälper till att återställa hudens normala pH-värde, vilket motverkar överväxt av P. acnes-bakterier. Använd utspädd ACV som ansiktsvatten.

TeaTree Oil - Tea Tree Oil kommer från växten Melaleuca alternifolia och är ett beprövat antibakteriellt och svampdödande medel. Använd en 5-procentig utspädning för att punktbehandla finnar.

Zinktillskott - Orala zinktillskott kan hjälpa till att minska inflammation och minska talgproduktionen i aknebenägen hud. Ta inte mer än den rekommenderade dagliga dosen.

Probiotika - Förbättrad tarmhälsa med probiotika kan minska inflammationen i systemet och sänka kortisolhalten. Detta hjälper till att balansera hormonerna för att motverka akne.

Stresshantering - Prova avslappningstekniker som meditation, yoga, dagboksskrivande eller aromaterapi för att minska stressen. Minskat kortisol kan förbättra hormonellt betingad akne.

Kom ihåg att alltid göra ett lapptest innan du använder nya hudvårdsprodukter för att kontrollera allergiska reaktioner. Introducera naturläkemedel ett i taget för att avgöra vad som fungerar bäst för din hud. Rådgör med din hudläkare innan du tar några orala kosttillskott, särskilt om du är gravid.

Att ta med sig: Vilket hormon orsakar akne hos kvinnor?

Sammanfattningsvis är det viktigaste hormonet som orsakar akne hos kvinnor androgener, särskilt testosteron. Kvinnlig hormonell akne orsakas främst av:

 • Överdriven talgproduktion som stimuleras av androgener
 • Ökad omsättning av hudceller som täpper till porerna
 • P. acnes-bakterier som utlöser infektion och inflammation

Fluktuerande androgennivåer i samband med menstruationscykeln, puberteten, perimenopaus eller tillstånd som PCOS förvärrar ofta breakouts. Andra hormoner som insulin, IGF-1 och kortisol bidrar också genom att öka talgutsöndringen och inflammationen.

Receptbelagda läkemedel som orala preventivmedel, retinoider och antiandrogener hjälper till att balansera hormonerna och behandla akne vid källan. Naturläkemedel som probiotika, grönt te och zink kan ge ytterligare hormonellt stöd.

Det kan vara frustrerande att drabbas av akne varje månad, men om du förstår vad som utlöser din hormonella akne kan du få bukt med de irriterande finnarna! Att följa sin cykel, sina symtom, sin kost och sina behandlingar lönar sig i längden.

Vanliga frågor om hormonell akne hos kvinnor

Vad är hormonell akne?

Hormonell akne är en typ av akne som orsakas av fluktuationer i hormonerna, särskilt androgener som testosteron. Ökade halter av androgener ökar oljeproduktionen och kan utlösa breakouts. Aknen tenderar att blossa upp i samband med hormonella förändringar som pubertet, menstruation, graviditet och klimakterium.

Vilket hormon orsakar akne hos kvinnor?

Det huvudsakliga hormonet som orsakar akne hos kvinnor är androgener. Androgener som testosteron finns i mindre mängder men stimulerar talgkörtlarna att producera mer olja, vilket leder till igentäppta porer och utbrott.

När under menstruationscykeln uppstår hormonell akne?

Hormonell akne blossar vanligtvis upp i början av cykeln runt menstruationen. Det beror på att östrogenhalten sjunker strax före mensen, vilket leder till en ökning av testosteronhalten. Ökningen av androgener ökar talgproduktionen och bäddar för utbrott.

Akne kan också uppstå runt ägglossningen då androgennivåerna är som högst i mitten av cykeln. Vissa kvinnor upplever premenstruella aknefläckar på grund av att progesteronnivåerna sjunker under veckan före mensen, vilket utlöser ökad androgenaktivitet.

Vilka andra hormoner påverkar akne?

Androgenerna är den främsta orsaken till akne, men även andra hormoner som insulin, kortisol, östrogen, progesteron och IGF-1 spelar en roll genom att reglera hudcellernas tillväxt, talgproduktionen och inflammation.

Ökat insulin från en högglykemisk kost kan stimulera testosteronutsöndringen och förvärra akne. Högre kortisolhalt vid stress påskyndar talgproduktionen. Östrogen och progesteron samverkar med androgener under menstruationscykeln, vilket påverkar utbrotten.

Hur orsakar hormoner akne?

Androgener stimulerar talgkörtlarna i huden att utsöndra mer olja (sebum). Överskott av talg kombineras med onormal hudcellsavlossning i hårsäckarna, vilket orsakar blockeringar. Dessa tilltäppta porer blir en grogrund för aknebakterier, vilket leder till inflammatoriska lesioner.

Hur skiljer sig hormonell akne från vanlig akne?

Alla typer av akne beror på tilltäppta porer, men hormonell akne blossar upp i ett cykliskt mönster i samband med menstruationscykler och hormonella förändringar. Utbrotten är vanligtvis koncentrerade till nedre delen av ansiktet, käklinjen, hakan och halsen. Lesionerna tenderar att vara djupare, större och mer smärtsamma än vanliga vita eller svarta pormaskar.

Vilka är de bästa behandlingarna mot hormonell akne?

Receptbelagda läkemedel som kan behandla hormonell akne genom att minska androgennivåerna och talgproduktionen inkluderar:

 • Hormonella p-piller
 • Spironolakton och andra antiandrogener
 • Topikala eller orala retinoider
 • Antibiotika
 • Hormonspiraler som Mirena

Bensoylperoxid, salicylsyra och azelainsyra kan hjälpa till att rensa porerna och minska antalet aknebakterier. Laser-, ljus- och kemisk peeling är också effektiva mot hormonell akne.

Vilka naturläkemedel kan hjälpa mot hormonell akne?

Några naturliga kosttillskott som kan stödja hormonbalansen och hjälpa till att förbättra akne inkluderar:

 • Omega-3-fettsyror
 • Zink
 • Probiotika
 • Nattljusolja
 • Grönt te
 • Spearmint-te

Utvärtes medel som aloe vera, äppelcidervinäger, tea tree-olja och grönt te kan bidra till att minska inflammation, bekämpa bakterier och reglera oljeproduktionen.

Hur kan man förebygga hormonella utbrott?

För att förebygga månatliga akneutbrott:

 • Följ din cykel för att identifiera när utbrott inträffar
 • Undvik utlösande faktorer som stress och mat med högt glykemiskt innehåll före mensen
 • Rengör regelbundet för att avlägsna överflödigt fett, men undvik att tvätta för mycket.
 • Använd oljefri, icke-komedogen makeup och solskyddsmedel
 • Ta ordinerad medicin mot akne konsekvent
 • Få tillräckligt med sömn och motion för hormonell balans

När ska man uppsöka hudläkare för hormonell akne?

Kontakta din hudläkare om du har djupa, smärtsamma cystor eller knölar som receptfria läkemedel inte har hjälpt mot. De kan ge receptbelagda hormonella terapier, antibiotika och retinoider som är skräddarsydda för din aknetyp och orsaker. Behandlingarna tar ofta 2-3 månader innan man ser fullständiga resultat.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare